Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
EvroPOMAK:
В памет на НеПомаците изпълнители на Помашки песни от Девинско и Смолянско! ::)
Почина изпълнителят на "Девойко, мари хубава" д-р Костадин Дурев
Последна промяна на: 10:25, 22.08.2011 г. Автор: Анита Чолакова В рубрика: Общество 63 Посещения0 Коментара
Девин се сбогува с един достоен свой съгражданин – лекаря и изпълнителя на народни песни, с чието име се свързва песента “Девойко, мари хубава” – д-р Костадин Дурев.
На 20 октомври Костадин Дурев щеше да навърши 92 г. Роден е през 1919 г. Лекува хората до преклонна възраст. Цели 58 години. Роден е в Долината на чановете – Широка лъка. Баща му е военен офицер, известно време е кмет на Доспат, а екзарх Стефан е брат на баба му. След седми клас Костадин Дурев постъпва в Софийската духовна семинария, където учи заедно с академик Евгени Матеев, писателя Камен Калчев, патриарх Максим и ген. Добри Джуров. През 1937 г., докато е още в семинарията, е първата му изява в Радио София. Изпълнява по нареждане на учителя си по риторика една проповед, тогава го карат да изпее и една родопска песен. Предаването се излъчва от семинарската църква по телефонен кабел. Песента, която пее тогава, е “На мене ли си, Русо, сордна и гневна”.
Вуйчо му – екзарх Стефан, го изпраща да учи богословие в Кеймбридж със стипендия, осигурена от Кентърбърийския епископ.
Записва се, но учи кратко заради заболяване. Връща се в България и завършва семинарията през 1938 г. След това записва богословие и учи един семестър, после втори семестър славянска филология. Тегли го обаче медицината. Събира кураж да поиска благословията от вуйчо си и го пита: “Ваше преосвещенство, аз реших да запиша медицина”. Той само го поглежда и казва: “Добре си решил, Коста.” И Дурев завършва петте медицински курса в София с отличие, както преди това е завършил семинарията.
През 1944 г. започва кариерата му като доктор. Работил в различни краища на страната. През 1951 г. завършва специализация в ИСУЛ по физиотерапия, след което става началник на тубдиспансера в Широка лъка, който през 1959 г. е преместен в Девин и се слива с градската болница. В същото време Георги Бояджиев и Филип Кутев издирват изпълнители на родопски песни. Тогава Бояджиев и Дурев записват пет родопски песни на магнетофон, от които: “Де се е чуло видяло”, “Я се покачи, Яно мари, на висок чардак”, “Черешка е цвет цветила”.
Песента “Девойко мари хубава, сипни ми винце да пийна” Дурев записва през 1955 година. Тя веднага става мелодия на годината по радиото. Записва я с оркестъра на Радио София, а не с гайда, защото гласът му се оказва по-висок от този на гайдата.
Д-р Дурев е помогнал на много хора освен с медицинските си познания, и с песента. Негови близки разказват следната забавна история: “Трябвало да лекува една баба в Тешел. Викат го там и той разбира, че жената е с тежка пневмония. Казал, че трудно ще се излекува. Но бабата му се ожалила: “Мен ма е хич не страх, че ша умра. Ами ма е жал, че нема кой да ма опее”. Д-р Дурев казал: “Туй е льосна работа”. Запалили две-три свещи и той изкарал цялото опело. Слава Богу, жената оздравяла след това, но синовете го попитали: “Докторе, какво ти дължим?”. а Дурев рекъл: “Ами аз не съм я излекувал”. А синовете настояли: "Поне за попското да си ти платим”.
За “Девойко, мари хубава” Дурев казвал, че не е негова песен, а на народа. “Чух я от възрастни хора, докато обикалях родопските села като млад доктор. Хареса ми и я научих”, обяснявал, като го питат. В радиото той има записани около 40 песни, но половината от тях са изтрити, защото се споменават “непозволени” по онова време имена – Асан, Фатме и др.
“Костадин Дурев бе сред най-уважаваните хора в Девин. Човек с енциклопедични познания, с много приятели, с които разговаряше на най-различни теми. Приятели в живота му бяха и седемте китари, на които често свиреше. С китара си акомпанираше на старите градски песни. Миналата година се събрахме братовчедите му и го изведохме с инвалидната количка в заведение. И там с китарата им свири и пя”, разказва братовчедка му Слава Дурева-Спасова.
Костадин Дурев е носител на златен медал от събор в Копривщица през 1963 година. Има издадена малка плоча с негова снимка в родопска носия. Песни от там са “Накичилу съй”, “Димитрице, млада булко”, “Бре, Асане, порво любе”, “Планино, стара планино”, “Изгори ма, изсуши ма”, “Фейминко ле, моме”. Песента “Девойко, мари, хубава” в изпълнение на Дурев е включена в компилацията “Вечните песни на България”. Забележителен човек с достоен живот! Светла му памет! Поклон!
Поклонението пред тленните му останки бе в църквата в Девин.
http://www.otzvuk.net/news/pochina-izpalnitelyat-na-devoyko-mari-hubava-d-r-kostadin-du
EvroPOMAK:
Един от най-успелите родопчани в САЩ – Хамид Русев, ще помага за развитието на Арда и Горна Арда 8)
Един от най-успелите българи в САЩ –Хамид Русев, родом от смолянското село Арда ще подкрепи проекти за развитие и благоустрояване на селата Арда и Горна Арда. Това стана ясно след среща на Русев с кмета на общината Дора Янкова. Арденецът с американско гражданство живее в САЩ вече 58 години, след като през 1963г. заедно с Шефкет Чападжиев от Мадан пресичат нелегално границата през Горна Арда и слизат в гръцкото село Паранести. След 1989 година Русев се връща в България два пъти в годината, като е личен приятел на смолянския кмет. Тези дни той също бе в родинния край, като по покана на Дора Янкова посети събора на Хайдушки поляни. Двамата разговаряха за проекти за развитието на родното село на Русев, като бизнесменът обеща лична подкрепа за някои от плановете за развитие, които ще станат ясни на по-късен етап.
"Щастлив съм,когато се връщам в родното ми място, защото го обичам и винаги ще го обичам", отбеляза Русев след срещата му с Янкова. Според него в Смолян вече се забелязва прогресът, а като цяло в страната се чувства едно човешко отношение между хората. Русев сподели още, че е грешно да се мисли, че в чужбина животът е лесен. От личен опит той обясни,че най-трудно е когато не знаеш езикът. " Когато си млад е лесно, защото можеш да научиш езикът, но минеш ли 40г. е изключително трудно", заяви нашенецът. Когато се озовали в САЩ Русев и Чападжиев започнали работа от най-ниското стъпало, като работили 8 години. Арденецът е успял да развие свои бизнес с ресторант в Чикаго, в който през годините са гостували най-известните представители на българския фолклор и народно творчество.В момента в американският град живеят над 100 хиляди българи, част от които разкрили свои ресторанти, магазини, като има дори български футболен отбор. Русев каза още, че 3 март е най-почитаният празник в Чикаго, като българите издигат националния флаг в центъра на града, устройват си фолклорна програма и др. Освен с патриотичните си прояви Русев е известен и със своята социална дейност. До момента той е помогнал на стотици социално слаби българи-емигранти, дарил е средства за хора в затруднено положение, за ремонта на църкви. Според него родопчани са най-големите дарители по целия свят.
http://rodopismolian.blogspot.com/2011/08/blog-post_22.html
5Я:
В Девин пак протестират в защита на болницата
Граждански протест в защита на болницата в Девин организират днес. Шествието с митинг тръгна около 10 и 30 днес пред общината в Девин до
моста на Забрал, където се очаква да се съберат жителите на общините – Девин, Борино и Доспат. Протестиращите очакват намесата на
държавата в лицето на министър-председателя, министъра на финансите и министъра на здравеопазването да решат проблемите с
болницата, тъй като се касае за живота и здравето на около 30-хилядно население от трите общини, обясниха братя Чепишеви, които са сред организаторите на протеста.
http://smolyanpress.net/?p=12435
5Я:
Химнът на САЩ звуча в центъра на Триград
Химнът на САЩ звуча в разгара на празника на Триград. Освен химна “Знаме, обсипано със звезди” доброволецът от Корпуса на мира Райън Сийу с огромно вълнение и по превъзходен начин изпя и родопската “Девойко, мари хубава”. Младежът бе облечен в родопска носия и обра овациите не само на триградчани, а и на гостите, дошли от близо и далеч. Когато той напусна сцената почти на всяка крачка го спираха, за да го поздравят. Райън Сийу от 1 година е в Триград и работи към читалище “Изгрев”. Помага и за развитието на туризма в района заедно със сънародниците му доброволци, които живеят в Гьоврен и Ягодина. Направили са екопътеки между трите села и ще остане още 1 година.
“В Триград много ми харесва. Тук са най-гостоприемните хора в цяла България. Обичам природата, често ходя на поход из планината. Аз съм късметлия да живея тук. Хората тук са много специални. Много по-различни и по-отворени са отколкото в Америка. При нас всички са затворени в себе си, през цялото време работят, животът е много напрегнат. А тук са много спокойни. Интересуват се от това какво казваш, какво искаш да кажеш. Обратно на хората в Америка, които се интересуват от това какво можеш да направиш за тях, с какво можеш да им помогнеш. Животът тук е магнетичен, прекрасен. И ще остане завинаги в сърцето и в паметта ми”, каза за “Отзвук” доброволецът.
http://www.otzvuk.net/news/himnat-na-sasht-zvucha-v-tsentara-na-trigrad
5Я:
Яне Янев:"Ще има осъдени заради закриването на болницата в Девин!"
Закриването на болницата в Девин е престъпление, за което няма давност! Това заяви на митинг в защита на здравното заведение в Девин днес лидерът на РЗС Яне Янев. Кандидатът за президент на РЗС Атанас Семов пък обвини в убийство състава на Общинския съвет в Девин. „Обвинявам тези 17 души в Общинския съвет в убийство на 14 души, починали заради закриването на болницата в Девин“, заяви Семов пред стотици събрали се на митинг в защита на здравното заведение.
„Власт, която изтребва своя народ е престъпна власт, тя трябва да бъде свалена и сменена с нова, защото няма никакъв смисъл членството ни в ЕС, ако там защитават всяка животинка, а ние тук плащаме с цената на намаляващия български народ за малоумието на управлението. По официални данни на ООН ние българите сме най-бързо изчезващата нация в света. И вместо да открият медицински център във всяка община, вместо да се запазят и развият всяка болница, мнозинството на ГЕРБ и ДПС в Девин и областната управа и правителството в София закриват болници, закриват училища, закриват България. По време на турското робство българския народ се бореше за църкви и училище. Днес, 5 години след като сме влезли в ЕС, се борим да спасяваме болниците си. Тъжно унижение за горд и древен народ, допуснал да го управляват некомпетентни и лъжливи хора. В Европа никъде не закриват болници, власт която закрива болници, е престъпна“, заяви от трибуната Семов.
В Девин вдигнаха втори протест в защита на затворената болница. Според протестиращите 14 души от района са починали за два месеца от закриването на болницата на път за други здравни заведения. Според Семов митингът „не е предизборен, а траурен“, тъй като 30 хиляди души от трите общини обслужвани от болницата в Девин – Девин, Борино и Доспат били подложени на „геноцид и изтребление чрез закриването на болницата“.
http://smolyanpress.net/?p=12450
Освен на геноцид и на мен на друго не ми прилича! :( ??? ???
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version