Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
Hasan Ismail:
Честни хора- много.Още повечи мошеници.Къде виждате интелегенция?
Аз макар и да ходя с очила не мога да видя такова чудо.Интелегенцията
в нашата майка България беше унищожена от Народния съд.Бат Бойко ли?
Дянков ли?Иван Костов ли?Или тези,които представляват ДПС в порламента?Да не говорим за Първанов или Станишев.От простолюдието какво очаквате? Ако бях по-млад и знаех език и един ден нямаше да стоя
в моята Родина.
Svetla:
Разбирам Ви напълно. Може да Ви изглежда банално, но има свестни хора дори и сред управляващите, лошото е, че са много малко.
А що се отнася до интелигенцията - тя е напълно откъсната от народа, вече доста апатична и обезверена. В този смисъл й липсва духовност, за да поведе хората, да се жертва, да стреми, да се бори, да увлича. Всичко стана пари и власт - ей-това е капитализма и глобализацията.
Ами ако можете изнесете се някъде в чужбина. Желая Ви успех.
Поздрави - К.
5Я:
Природна забележителност "Чинара"
Една от природните забележителности на Смолян е Вековното дърво – «Чинар»(Plantatus orientalis – Източен чинар), което е на 289 години. Пренесено е през 1720 година от Беломорието(Гърция) и е засадено в „стария център” на Смолян.Вековното дърво е част от впечатляващ ансамбъл, включващ джамия и християнска църква с единствената дървена камбанария на територията на общината. Короната на това дърво е с размер около 600 кв.м. Дървото е високо 25 метра, с обиколка на дънера близо 7 метра.
Това дърво идва да ни напомня, че не само е важно да бъдат засаждани дървета, но и да бъдат отглеждани за поколения напред. Дървото на живота крие спомена на историята.
http://www.smolyandnes.com/zabelezhitelnosti-v-oblast-smolyan/prirodna-zabelezhitelnost-chinara
И сега дървото на живота се бори в състезанието "Дърво с корен"
Цялата история на града е преминала край това дърво. Държавата се грижи за него през последните 50 години. Туристите идват и се снимат пред него за спомен. Младежи си определят среща там и възрастни също всеки петък идват до джамията наблизо.
Чинарът на Смолян попада сред избора на журито на „Дърво с корен".Десетте фаворити са на страницата на фондацията и до 31 декември 2010 г. всеки може да гласува за някое от тях- Победител в конкурса ще стане дървото, което набере най-много гласове в онлайн вота. Той ще бъде обявен през януари 2011 г. Сред претендентите са дъб от село Скравена, дъб скравун от местността Юрта на град Попово, полски бряст от село Недан община Павликени, ябълка от кв. Хиподрума в София, източен чинар от село Гърмен, Благоеврградско; летен дъб от с. Самуилово, Сливенско, летен дъб в Дунавския парк на гр. Силистра, бук от местността „Узана“ на гр. Габрово и бор в село Умаревци, община Ловеч.
Смолянският столетен чинар очаква вота Ви на адрес : http://www.bepf-bg.org/page/ФИНАЛИСТИ/45.html.
http://smolyanpress.net/?p=3236
Rasate:
--- Quote from: Hasan Ismail on November 01, 2010, 19:36 --- Честни хора- много.Още повечи мошеници.Къде виждате интелегенция?
Аз макар и да ходя с очила не мога да видя такова чудо.Интелегенцията
в нашата майка България беше унищожена от Народния съд.Бат Бойко ли?
Дянков ли?Иван Костов ли?Или тези,които представляват ДПС в порламента?Да не говорим за Първанов или Станишев.От простолюдието какво очаквате? Ако бях по-млад и знаех език и един ден нямаше да стоя
в моята Родина.
--- End quote ---
Или избяга през 90 години за Западна Европа,САЩ и Австралия
mechta:
Кога бех дете на Смолянския чинар имаше надпис, че е на 623 години. По време на демокрацията го заличиха този надпис и сега изведнъж се е подмладил. Какви ли сокове е пил? Бих искал да знам, за да се подмладя и аз. Иначе заслужава тази чест. Аз лично съм му длъжник. Колко спомени имам там...нашят стар престарял чинар с най-красивите и интересни клони, с малката джамия и студената вода. имам много снимков материал за него, но не зная как да ги кача. Ще чакам благоволението на внука.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version