Български > Дискусии
"ПОМАЦИТЕ - изстрадана история" - нова книга от П.Япов �
aki:
Аз вече прочетох книгата "Помаците-изстрадана история" на П.Япов. Изпрати ми и я нашата съфорумка Фицинка, за което още веднъж й благодаря. П.Япов нищо не е измислил в тази книга. Просто са публикувани интервюта и разговори с различни известни личности от 1900 г. за произхода на помаците. Също така е публикувано и проучване за движението на тюрко-българите, които са приели исляма още в първата си родина Волжко-камска България и преселението им от Волга, на юг през Афганистан, Казахстан и др. държави до Османската империя и от там до Родопите. Части от тези племена дошли в Родопите се смятат за сегашните помаци тук. Доколко са автентични нези записки и изследвания не мога да кажа. Може би трябва да се изследват материалите от това проучване, които са били дадени в библиотеката на Йени джами в Истанбул.
Hadj:
ДИМ 56 Ако може с по-малко сърказъм.Няколко поста преди моя наш съфорумник пише че е разговарял с академик Япов,мисля че той знае с кого имал разговор.По този повед и аз реших да се обръщам така към господин Япов.Но вярно или не това не прави по-малко значмо делото което върши за нас помаците.
dim56:
Hadj нямам нищо лично против г-н Япов. Ще ми е интересно да прочета тази книга ако успея да си я купя.
Но не приемам да се величае даден човек с титла, каквато не притежава. Така вместо да запазите достойнството на човека, вие го принизявате, а така следват и подигравките.
akif aliev:
Напоследък почна да се лансира идеята,че така наречените прабългари не били тюрки а
народ от иранското семейство.Целта е Турция да не предявява претенции,че видите ли дори и вие българите сте тюрки като нас.Онзи ден при празнуването на рожденния ден на Хазрети Мохаммед С.А.С. на Мевлид Кандил по ТРТ1 имаше теле включвания и от Казан така наречения Татарстан.Та те си говорят тюркски език и то доста близък с турския.Еее -прабългарите тюрки ли са били или не или тия там не са техни наследници?
Hadj:
Абе тюрки или иранци- все са мюсюлмани.Явно ние сме най близко да корените си.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version