Български > Помаци
ПОМАЦИ В ТУРЦИЯ - Pomaks in Turkey - Türkiye'de Pomaklar !
Hadj:
Бях на гости в Турция,главно между помаци.От това което разбрах от тях трябва да кажа на тези които се напъват да ги защитават от "асимилация" да се поуспокоят защото могад да получат херния пък онези хара няма да оценят тяхната жертва защото въобще не се онтересуват от мнението им.
Убедих се че нямат никаква пречка да си говорят по нашенски.Просто някой от младите не проявяват интерес.Чичо ми има 4 деца,братовчедка ми която повече била покрай родителите си говори идеално и то така както при нас се е говорело преди 80-100 години.С двамата ми братовчеди -в Истанбул и Измир си говорим с преводач,заради срещите им с нас понаучиха някоя дума но нямат кой знае какво желание.
За съжаление вече не е жива в Узункьопрю сестрада на дядото на жена ми която през 1991 година след като я поканихме да доведе децата си в България ето какво ни отговори. /Същата бе пътувала до Австралия при дъщеря си/
-Нито ме рукайте нито ша дойдем.Халал да си ви е Булгарета.Ние са куртулисахме от огън,нож и попска кръстилка,нема ка кина да ни е бално,само боднаж сонем студена водица.Вие доходойте я децата си не пускам.
Ха със здраве и немойте са товаре с чузди кахоре.
EvroPOMAK:
--- Quote from: Hadj on November 24, 2010, 19:17 ---"Нито ме рукайте нито ша дойдем. Халал да си ви е Булгарета. Ние са куртулисахме от огън,нож и попска кръстилка,нема ка кина да ни е бално,само боднаж сонем студена водица. Вие доходойте я децата си не пускам."
--- End quote ---
Много силни и много тежки думи - вероятно изречени с тъга, с болка и с голямо облекчение към спомените от миналото. ::)
По-изразно казано не може да бъде създадено и от най-добрият български писател на селската душа, бит и неволи - Йовков! 8)
Наскоро наши познати бяха на пътуване в Туркията при техни роднини, които също са поканили техната възрастна тетья да дойде на гости в България избегали от тук от преди 70 години, но където получили само тъжен отговор :
"Иих, пиленца, иья ищьам да ида един път в село и да зърна нашьте баирье, но знам, че ако дойда, там шье си умра и там шье си остана дьаймьа и завинаги, затуй само, като доходьатье друг път тувьа, ми донесете - една ракьа пръст от наштьа земя и малко студена водица от "Бела вода", където като малки дечинки си играехме!" :-\ :(
Различни Съдби, различни премеждия на онова прогонено и изстрадало поколение! :( ???
Kaplan:
--- Quote from: EvroPOMAK on November 24, 2010, 20:25 ---....като доходьатье друг път тувьа, ми донесете - една ракьа пръст от наштьа земя и малко студена водица от "Бела вода", където като малки дечинки си играехме!" :-\ :(
Различни Съдби, различни премеждия на онова прогонено и изстрадало поколение! :( ???
--- End quote ---
Golqma tragediq, :'( :'(
Hat:
Останах изненадан,че никой до сега от нашите "патриоти" не подложи на сьмнение думите на тези вьзрастни жени.Аз сьщо познавам хора,които трайно са се установили в Турция и по никакьв начин не мислят някога да се врьщат в Бьлгария.Изключение по някога правят тези,които имат имот или голяма рода но в повечето случаи идването им е само като лятна почивка.
--- Quote from: Süleyman on November 24, 2010, 20:32 ---Golqma tragediq, :'( :'(
--- End quote ---
Голяма трагедия Да и то за нашата хубава Бьлгария.
Rasate:
За съжаление това е характерно за всички които са се установили трайно някъде-в Турция,Европа,САЩ или Австралия.Никой няма намерение да се завръща по родните места,особено тези които таят горчивина в сърцето си. :(
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version