Български > Дискусии

Обидна дума ли е "Помак" - " Помаци" , или е смела и велика гордост ?

(1/24) > >>

Nazmi:

Защо по света независимо къде сме като че ли думата" ПОМАК" за нас звучи обидно

Крием се под формата на други имена,изселниците се претопяват сменяйки фамилии с други имена.Нормално ли е това,след като в душите ни помашкото в нас остава до гроб.Кой и каквото да ми казва сам си знае това ,че е помак в душата си!

Nazmi:

Кои са все пак те и как да трябва да се наричат?

Nazmi:

Под краткия пътепис и фоторепортаж за Якоруда отпреди време се разгоря гореща дискусия , в която някои читатели твърдяха, че е обидно жителите мюсюлмани там да бъдат наричани помаци. Както вече писа e-vestnik в Якоруда помаците са привърженици на ДПС и повечето се самоопределят като турци, въпреки нетурския си произход. Очевидно по темата има напрежение, защото авторката на репортажа за Якоруда не осъжда нито квалифицира, а само описва какво е видяла. Днес e-vestnik пуска малко исторически бележки за произхода на помаците и това наименование.
Помаците, българите мохамедани, българите мюсюлмани, торбешите… за тях дори няма официално название. Това говори красноречиво доколко останалата част от обществото ги познава и доколко я интересуват.

mirvam:

--- Quote from: Nazmi on May 19, 2010, 04:21 --- 

Кои са все пак те и как да трябва да се наричат?

--- End quote ---
Назми, помаците са си помаци, а който от помаците си мисли, че е друго, значи има повече лица. А който има повече лица, ясна е работата

Nazmi:

Mirvam, аз много добре знам това,че помака си е помак в душата.
 Въпроса ми беше- защо се страхуваме да признаем това!?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version