Български > Помаци
Какви се чувстват помаците в душите си?
Seiko:
--- Quote from: Nazmi on June 27, 2010, 02:03 ---
Севим,знаеш ли,че автора на Химна е помак !
Pomashki himn
--- End quote ---
Назми разбира се че знам той е мои селски и се казва Мехмед Касапов- от 40 години живее в Америка.
Hadj:
Не може Мара Подробна закърмен в полите на баба Елена да не си каже думата.Ставаше въпрос за съотношени на мюсюлнани и християни в Смолянско.а не за разни етноси.Мен тези понятия етнос,националност не ме вълнуват.За мен хорат са две категории-добри и лоши.И няма за каково да ме разочарова защото аз бидейки помак никога не сам казвал че която и да е теорията за нашия произход е на 100 % истина.Щов има много теории естествено всяка е относително вярна и всеки може да реши какви са корените му.
mechta:
На мен ми е болно да пиша по темата за определянето на помаците като етнос. Не че търся някакъв компромис за всеки един, а се опитвам да бъда реалист. Аз съм полу-помак полу-турчин, което не съм крил никога, по-важно за мен е било да бъда добър мюслюманин и да не се правя на българин сред българите и на помак сред мюслюманите. Май всеки почти има подобен проблем сред хората с които живее. Вчера бях на един събор в с. Могилица. Там за съжаление на видях помашко присъствие. Разбира се дядо Мехмедедмин Келешев - майстор-семерджия бе единствен. Другите бяха побългарени човеци, но не християни,или поне видимо скриваха това. В джамията освен имама, аго Мехмедемин и още петима души - никой не присъства(по техните думи). Питам се, защо тези наши съселяни помаци се срамуват да бъдат помаци, мюслюмани, да носят арабски имена каквито са носили техните бащи и деди. Знам, те се чувстват мюслюмани само когато им е необходимо погребение, или мевлюд (за показност) Същото се отнася и за много от Смолянските села. Във въпросният събор участваше група за народни песни от селото, те бяха с що годе помашки елементи на носиите и с тестемели - онези белите изтъкани покрая с червена лента. , загърнати през раменете. Очудването ми бе голямо когато разбрах, че нямало да ги опасват на челата си за да не им се разваляли прическите - въобще една объркана дейтвителност. Питам себе си и тези, които се чувстват попитани :Кой е виновен за "срама" от всичко помашко?
Не е ли време да спрем да се правим пред българите на 'вашенски" и пред мюслюмните на "нашенски". и да се спре по някакъв начин тази двойственост на имената сред нас. Родило се дете Александра по паспорт, но за джамаата и джамийските потреби е Айлян. Е вие кажете...
Петя:
Мечта,трудно ще видиш помашко присъствие в смоленско от пръв поглед.Първо-заради имената,които май са трън в очите на доста хора.Второ- заради облеклото.Ако си очаквал да видиш забулени жени или шалвари,сгрешил си мястото. :) И определението ти "побългарени човеци" не е никак точно,защото обикновенно по съборите в смоленските села се яде и пие,пее се,играят се хора...,не се ходи в джамия.И тези "побългарени човеци" не са били християни,най-много да са станали атеисти вече,и джамийте и църквите са празни,като паметници.Мевлютите и най-вече погребенията не се правят за показност!До преди няколко години изобщо ходжите нямаха проблем с българските имена,итересно сега от къде се появи такъв ???И най-важното:в смоленско помаците не се срамуват от това което са,те не крият произхода си,но не се и "бият в гърдите",както и не се срамуват да се определят като българи!!!И може би за това тук думи като "наши" и "ваши" все по-рядко се чуват вече. :)
muti6:
Това е болна тема приятелю,която не е от вчера.Всеки когато остане сам със съвестта си знае от къде произхожда и коя е майка му и кой баща му.Жалко само за онези(наши майки и бащи),които дадоха живота си за вярата и арабските имена(от които в момента се срамуват определени индивиди).
Всичко зависи от самите хора, носители на дадена култура. Ако те са податливи на внушения, че културата им е своего рода по-малоценна от други, тогава те биват много лесно манипулирани и зомбирани да се откажат от нея.Но, нека знаем едно само ,когато човек губи , не знае какво печели и обратно!!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version