Български > Помаци
Какви се чувстват помаците в душите си?
gece yolcusu:
--- Quote from: mechta on June 27, 2010, 16:50 --- Питам се, защо тези наши съселяни помаци се срамуват да бъдат помаци, мюслюмани, да носят арабски имена каквито са носили техните бащи и деди. Знам, те се чувстват мюслюмани само когато им е необходимо погребение, или мевлюд (за показност) Същото се отнася и за много от Смолянските села. Във въпросният събор участваше група за народни песни от селото, те бяха с що годе помашки елементи на носиите и с тестемели - онези белите изтъкани покрая с червена лента. , загърнати през раменете. Очудването ми бе голямо когато разбрах, че нямало да ги опасват на челата си за да не им се разваляли прическите - въобще една объркана дейтвителност. Питам себе си и тези, които се чувстват попитани :Кой е виновен за "срама" от всичко помашко?
Не е ли време да спрем да се правим пред българите на 'вашенски" и пред мюслюмните на "нашенски". и да се спре по някакъв начин тази двойственост на имената сред нас. Родило се дете Александра по паспорт, но за джамаата и джамийските потреби е Айлян. Е вие кажете...
--- End quote ---
Така е - за съжаление, това е самата действителност. Но нека се знае, че страхът и срамът от носенето на мюсюлманско име в по-голяма степен е неоправдан. Негативната страна, мисля е по-слабо изразена, но както казва Хадж, във всяка една обществена група има добри и лоши.
Друговерието не е причина за омраза, по-скоро тя е последица от липсата на всякакво такова.
Но помислете си само - ако всеки реши да действа по начин държащ те далече от религията, накрая няма да има и кой да ни погребва мъртъвците.Така, че няма място за сърдене, защото тези който милеят за религията, държат тя да има и наследници.
Nazmi:
Родени сме в България,тя е нашата родина,там са приятели и близки!
И до днес в райони със смесено население мюсюлмани и християни винаги е имало мир,разбиране,уважение!
Изключвам единични случай които ТВ и Медиите само това чакат.!!!
Например в дома ми за Байрама идваха комшии за да ни уважат,за баклава или курбан,...за уважение, те пък на Великден ни носеха шарени боядисани яица,козунак..
Политиците са единствените които се възползват от това дередже,снимката на Юсуф/ Yusu/ за земеделието показва колко им пука на политиците за днешна България главно за районите с помашко население.
neru:
--- Quote from: muti6 on June 26, 2010, 16:12 --- Не се пукай,Нери,оти ке ти мине.Не се чуди пич,то не е очебиещо,а очевадещо.Понякога май и сам не си вярваш на онова, което пишеш ...
Чудя се, защо изопачаваш всичко ... защо се правиш на такъв, какъвто всъщност не си ...
Но ... ти си знаеш най-добре ;) На мен си ми интересен всякак ...
--- End quote ---
Написаното от теб няма да го коментирам!Но ми направи мн.добро впечатление,че си писал в 1-во лице ед.число!Браво!!!
Сидхарта:
--- Quote from: Nazmi on June 28, 2010, 00:08 --- Родени сме в България,тя е нашата родина,там са приятели и близки!
И до днес в райони със смесено население мюсюлмани и християни винаги е имало мир,разбиране,уважение!
Изключвам единични случай които ТВ и Медиите само това чакат.!!!
Например в дома ми за Байрама идваха комшии за да ни уважат,за баклава или курбан,...за уважение, те пък на Великден ни носеха шарени боядисани яица,козунак..
Политиците са единствените които се възползват от това дередже,снимката на Юсуф/ Yusu/ за земеделието показва колко им пука на политиците за днешна България главно за районите с помашко население.
--- End quote ---
Положението с българо-християнските селяни е същото - и те си орат нивките с магарета и коне и то не само в планинските райони, а и в полето ,та опита да се вкара елемент на изборност с религиозен или понякога етнически привкус, няма да бъде обективен.
Фона на българското село е един за всички, както е една действителността за всички, независимо от религиозната или етнически принадлежност- в това човек лесно може да се убеди.
muti6:
--- Quote from: neru on June 28, 2010, 10:34 ---Написаното от теб няма да го коментирам!Но ми направи мн.добро впечатление,че си писал в 1-во лице ед.число!Браво!!!
--- End quote ---
Сърдечно благодаря!Оценката ти,хич не ме интересува.Сериозните хора имат чувство за хумор.
И на теб също не ти липсва. Иначе живота е скучен.
Лек и успешен ден ти желая!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version