Български > Помаци
Какви се чувстват помаците в душите си?
Петя:
--- Quote from: muti6 on June 28, 2010, 18:35 ---Петя,ти сигурна ли си в това ,което пишеш?Докажи!!И какво значи "Българи с религия ислям"?Какъв(ТИ) е проблема,кой какъв се чувства?Нали го дъвчем от доста време,в доста теми.Казахме, това е много личнооо!!!Нека всеки сам да реши за себе си.Май, Вие имате проблем,а не Те!
--- End quote ---
Аз нямам никакъв проблем с това!И съм сигурна в това което пиша,защото всеки ден го виждам с очите си!!!Не смятам,че е нужно да доказвам на който и да е,каквото и да е.Ако някой толкова много се съмнява,да зповяда тук и да види,пътищата за Смолян и околноста не са затворени.Разбира се,че това е много лично,затова не е редно да се лепват подобни етикети като "побългарени човеци"!!!
isa71:
--- Quote from: Петя on June 28, 2010, 22:15 ---Аз нямам никакъв проблем с това!И съм сигурна в това което пиша,защото всеки ден го виждам с очите си!!!Не смятам,че е нужно да доказвам на който и да е,каквото и да е.Ако някой толкова много се съмнява,да зповяда тук и да види,пътищата за Смолян и околноста не са затворени.Разбира се,че това е много лично,затова не е редно да се лепват подобни етикети като "побългарени човеци"!!!
--- End quote ---
Оти не поразпиташ старковене кви са им били именана преди 1970 г.
Чувала ли си термина -,,Мазен Метю,, и за кого ли аджеба са отнася???
muti6:
--- Quote from: Петя on June 28, 2010, 22:15 ---Аз нямам никакъв проблем с това!И съм сигурна в това което пиша,защото всеки ден го виждам с очите си!!!Не смятам,че е нужно да доказвам на който и да е,каквото и да е.Ако някой толкова много се съмнява,да зповяда тук и да види,пътищата за Смолян и околноста не са затворени.Разбира се,че това е много лично,затова не е редно да се лепват подобни етикети като "побългарени човеци"!!!
--- End quote ---
По принцип дадено твърдение се доказва но...Най лесният начин е този , да се измъкнеш по терлички от затруднението.За твое сведение имам доста приятели от смолянско и смея да твърдя,че познавам мисленето на хората от този край.Сагласен съм с теб, нека всеки да си намери мястото и да не го натрапва на другите.И все пак изясни си тезата -"Българи с религия Ислям"!
Hadj:
Болна е за някои тази тема.Смоленци добре знаят какви са-Българи с религия ислям.Нито крият,нито ги е срам от това,ако е имало страх,то е било по времето на комунизма.А какво ли говори съвестта на онези помаци,които се обявиха за турци,араби и т.н.?
[/quote] Няма нищо болно в темата.Говорим за хора които казват че са помаци без всякакви комплекси.Никой не отрича правото на всеки от нас да вярва в която си иска версия относно начина на формиране на помашката общност.И понеже постоянно няколко човека натрапват колко са различни смоянските помаци нека се изясним за какви хора става дума.З а успокоени е на някой от тях ще потвърдя че наистина много от хората от помашки произход вече съвсем са скъсали с корените си ,но те и не искат де ги назовават помаци.Ако е вярно че помаците са"българи изповядващи исляма" тогава знаете ли че много хора от Смолянско си нямат хабер от тази религия.Празнуват си хората именните дни и поднасят дарове на сметците,носят кръсчета/това наистина е техен избор/ ама какви помаци сате?Дали тези хора са болшинството от хората в Смолянско не мога да твърдя както някой "статистици".Може наистина да сме по-малко тези които държим на мюсюлманските си традиции и не считаме думата повак за обидна,но съм сигурен че пък тези хора ще съхраним тредициите си.
И нека ви споделя един пример за мен имои роднини:
Дъщерята на мой братовчед си има приятел от един средно голам град.И понеже света наистина е малък сина ми бил при негов приятел в този град и един от присъстващите казал че приятелката му е от Смолянско.Като чул фамилията сина ми казал че с нея сме роднина,защото фамилията е много рядко срещана и я има само в моето село.Лошото за нашата мома обаче било че тя е криела произхода си а сина ми е с мюсюлманско име.За младежа-приятел е станало ясно каква е приятелката му.Когато той я попитал момичето отрекло да сме роднина и въобщие че ни познава.Т а наистина има "Време разделно" ама то е в момента.
pemben:
naistina vse oste ima mnogo hora koito kriyat pomaskoto si poteklo...
no zasto be hora ?nima e obidno da si pomak :(((
mislya ce nee...Av tova ,ce sme musulmani ,kakvo loso ima ???
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version