Български > Помаци
Какви се чувстват помаците в душите си?
Rasate:
;D
Поставих този въпрос за имената тъй като говорите за имена наложени с исляма и християнството-ако погледнем имената наложени с християнството,това са:Йоан,Петър,Павел,Теодор,Наталия,Мария,Данаил,Гавраил,Михаил,Самуил,Аарон,Сара,Ирина,Авраам(Ейбрахам),Симеон,Ана и т.н.
С мюсюлманството са първо арабските:Сюлейман,Ибрахим,Мохамад,Мустафа,Мириам,Айша,Рамадан и пр.,на втопро място тюрко-персийските-Курт,Гелина,Нихал,Мюрен,Гюлен,Ерджан,Ертан,Фикрет,Орхан,Осман,Неджиб,Сезгин,Сакин,Зюлкер,Хасан и т.н.
Типично етно-българските имена са Божидар,Богдан,Камен,Яне,Борис,Крум,Кубрат,Аспарух,Персиян,Асен,Владимир,Боримир,Ивайло и т.н.
Аз смятам да се отървем от наложените привнесени от вън порядки и да си кръщаваме децата с типично етно-български имена.Защо да е Теодор,а да не бъде Божидар,Защо да е Петър,а да не е Камен и т.н. Като в подобен смисъл да се запази и при мюсюлманите.
Защо да кръщаваме децата си с имена на които не знаем смисъла.
И накрая един въпрос към всички мюсюлмани:
Българите някога извоюваха правото да проповядват християнството на собственият си език,за да бъде разбираемо от всички,защо това да не се направи и от мюсюлманите-незнае ли бог български,че трябва Имама и ходжата да проповядват неговото слово на арабски.С какво арабският език е по привилегирован от българският? ;)
Този въпрос се отнася и до католиците по отношение на латинския!
И значи ли,че една молитва на латински или на арабски от човек,който не го разбира е по богоугодна от една молитва извираща от сърцето на собственият си език?
И до Хадж-значи според теб арабските и тюрко-персийските имена са повече богоугодни от не арабските-значи Господа бога,когато дойде съдния ден и почне да раздава правосъдие ще го раздава по имената на хората,а не по делата.
И ти мислиш ли,че бога прави разлика между Мюрен,Мария и Мира и едната е по богоугодна от другите заради името?!
Шали:
--- Quote from: Hadj on July 06, 2010, 11:19 ---...
Нещо не те разбирам обаче са християнските имена ,данеби Богомил и Божидар да са свързани с Буда .Да не би Кръстана да е свързано с исляма или пък Благовест да няма нищо общо с благата Божия вест.
--- End quote ---
Честно казано, не знам как да ти го обясня, но пък ще се опитам :) Всичко зависи от заряда, с който натоварват името на детето, неговите родители при кръщаването му. Т.е. до колко са изобщо вярващи и т.н. Ако Йоан е кръстен на Св. Йоан Кръстител (примерно) е едно, а ако е дадено това име, защото харесва на родителите е друго. На моя приятелка сина и се казва Димитър, но съвсем не би казала, че му е дала християнско име (на Св. Димитър Солунски), а просто го е кръстила с красиво българско име. Както преди време имаше дума дали името Марина е християнско, защото се носило от инославно момиче. В конкретния случай Марина няма нищо общо със Св. вмчц Марина и името не може да бъде определено като християнско.
Hat:
Пепито наистина не мога по никакьв начин да се сьглася с теб.Според мен Йоан си е Йоан,както и Марина си е Марина имената са христянски и самият факт,че са носени от светци е силно показателен.Според моите разбирания името Димитьр е християнско не оспорвам мнението ти че е красиво бьлгарско име но няма как да обясня на един помак например,който иска да крьсти детето си така,че това не е християнско име а някакво друго,каквото и дае .Това според мен е приспиване на сьвеста на някои хора,които по един или друг начин тьрсят оправдание на постьпките си.
Hashashin:
--- Quote from: Hat on July 07, 2010, 09:09 ---Пепито наистина не мога по никакьв начин да се сьглася с теб.Според мен Йоан си е Йоан,както и Марина си е Марина имената са христянски и самият факт,че са носени от светци е силно показателен.Според моите разбирания името Димитьр е християнско не оспорвам мнението ти че е красиво бьлгарско име но няма как да обясня на един помак например,който иска да крьсти детето си така,че това не е християнско име а някакво друго,каквото и дае .Това според мен е приспиване на сьвеста на някои хора,които по един или друг начин тьрсят оправдание на постьпките си.
--- End quote ---
Аз познавам семейство помаци дето си кръстиха детето Димитър, а са си мюсюлмани. Жената е от Барутин даже.
Шали:
--- Quote from: Hat on July 07, 2010, 09:09 ---...
--- End quote ---
Хат, според теб има ли разлика между пост и диета, между обрязване и сюнет, между кръщене и кръщение?
Всяко човешко проявление има 3 измерения - думи, дела и помисъл. Ние човеците можем относително да преценим първите две. Нямаме сетивност за третото, то е Божа работа :)
Приятен ден на всички!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version