Author Topic: НОВИНИ - NEWS - HABER  (Read 969351 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
НОВИНИ - NEWS - HABER
« on: June 29, 2010, 14:34 »
Мюсюлманките искат да се снимат забулени за паспорт
Мюфтии предлагат промени в правилника за новите документи

На новите документи за самоличност да се разреши на жените мюсюлманки да се фотографират без да се показва част от косата.

За това настояват от Районното мюфтийство в Смолян в молба до Областната дирекция на МВР, съобщи районният мюфтия Неджми Дъбов.

Според мюфтии от региона изискванията за снимките с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките.

В дирекцията са постъпили писма с такива искания от мюфтийството в Смолян и от мюсюлманското настоятелство в Мадан, потвърди комисар Кирил Хаджихристев, директор на ОДМВР.

Според него исканията на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъда изпълнени, тъй като съгласно правилника за издаване на личните документи, на снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне 1 см от косата.

Спазвайки тези изисквания, при фотографирането на забулени жени трябва се вдига частично забрадката, за да открият ушите и част от косата, обясняват от полицията.

От Районното мюфтийство твърдят, че мюсюлманки от региона постоянно звънят с питания дали да нарушат религиозното предписание и да се снимат по изискванията за биометричните данни.

Представители на мюсюлманското настоятелство в Смолян ще отправят исканията си към парламента, за да се променят самите текстове в правилника.

"Това не противоречи на българското законодателство и може да бъде разрешено, може да се направи подобен компромис", твърди Неджми Дъбов.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #1 on: July 02, 2010, 12:04 »
Нашенци в Македония, Гърция и Албания
27.04.2010 21:44
Нова книга ни отвежда сред торбешите в Македония и Самуиловите българи в Гърция и Албания 


Нова книга на журналистката Таня Мангалакова ни отвежда сред няколко малко познати, но интересни общности - сред торбешите в Македония и сред потомците на Самуиловите българи в Мала Преспа (Албания) и Северна Гърция.

Авторката следва маршрутите на българския историк и етнограф Васил Кънчов, който преди около век създава монументалния си труд "Македония - етнография и статистика".

В него Кънчов описва торбешите като българи мохамедани, дава статистика за българите в Мала Преспа, Албания, и за българските села в Егейска Македония.

Авторката пътешества в географската област Македония, днес в границите на няколко държави, разказва за срещите си с потомците на етническите българи в торбешките села, за деветте българоезични села в Мала Преспа, за наричаните от Атина "славяногласни елини" в Северна Гърция.

Таня Мангалакова разказва, че хората там помежду си се наричат нашенци и до ден-днешен пазят своя български говор, който наричат нашенски.
Чрез срещите си с обикновени хора, политици, артисти, гурбетчии из целите Балкани авторката търси отговор на въпроса за обърканата идентичност. Тя показва как тези хора са едновременно българи, македонци, граждани на Европа, в крайна сметка - нашенци!

Премиерата на "Нашенци в Македония" е на 29 април, четвъртък, от 18 ч. в Националния мезуй "Земята и хората".

Книгата е изцяло документална, основана на пътните бележки, интервюта, снимки, стари песни, изпети от нашенки из Балканите, сватбарски истории.

В Македония авторката пътешества сама, ползвайки местния транспорт, често пеша или на автостоп, в Гърция и Албания - с група приятели.

Следвайки уникалния метод на Васил Кънчов, включващ и пътуване с "чун" (трикоруба лодка) в Преспанското и Охридското езеро, тя описва потомствени рибари.

Живяла е сред монахините в манастира "Св. Георги Победоносец" в село Райчица, Дебърско, където през лятото на 2009 г. започва ръкописа на книгата.

Изданието съдържа и луксозно приложение с авторски снимки.

В първата глава "Сред торбешите" за първи път в България се представя тази етно-културна общност от 120-150 хил. души , населяваща Република Македония, с традициите и говора, който звучи из планините на Дебър и Струга.

Описани са торбешките села в района на Стружки Дримкол (Боровец, Лабунища, Октиси), а също и в Дебърско - град Дебър, областта Център Жупа (селата Център Жупа, Брощица, Новак, Коджаджик) и долината на река Радика (селата Скудрине, Жировница, Горно и Долно Косоврасти).

Авторката прави паралели между торбешите в Македония и помаците в село Рибново, както и с гораните в Косово и Албания.

Тя изследва традициите на торбешите, които имат мюсюлмански традиции, празнуват Байрама, но едновременно с това пазят и християнски традиции - посрещат пролетта с мартенички, празнуват Джурджевден (Гергьовден, 6 май), Митровден на 8 ноември (Св. Димитър Солунски Чудотворец), Танасовден (Св. Атанасий Валикий, архиеп. Александрийский, 31 януари).

В разговори мнозина от торбешите свързват потеклото си с богомилите, дошли от България.

Главата "Из Егейска Македония" е основана на пътни ескизи от Гърция, където времето заличава българския диалект, който се говори от около 105 хил. души.

В земите на някогашното царство на Самуил в Кастория (на български Костур), Флорина (на български Лерин), Едеса (на български Воден), и край Преспа т. нар. "славяногласни елини" все още пеят и говорят на стар български диалект, разказва Таня Мангалакова.

В Република Македония този говор се нарича македонски, в България учените и потомците на бежанците от Егейска Македония го смятат за български диалект.

В Беломорска Гърция "славяногласните" са скритото малцинство, за което няма официална статистика.

Авторката се среща с гръцкия славист Федон Малингудис, според когото в района на Флорина (Леринско) има 50-60 хил. "славяноезични".

Тя цитира доклада "Евромозайка" на Европейската комисия от 1996 г., според който в Гърция 30 хил. души говорят български и 75 хил. души - "славяномакедонски".

В тази глава са описани срещи с нашенци в района на Едеса (Воден), гр. Кастория (на български Костур) и околните села Василеада (на български Загоричане), Варико (на български Мокрени), о. Свети Ахил в Преспанското езеро, където е гробът на цар Самуил, и с. Герман, където е открит Самуиловият надпис.

Мангалакова отбелязва как по-старото поколение е запазило българския си говор, който постепенно се губи при техните синове, дъщери и внуци.

В главата "Из Мала Преспа" се разказва за днешните потомци на Самуиловите българи от девет села в Мала Преспа, край Преспанското езеро в Албания, където живеят около 5-7 хил. нашенци.

Авторката описва срещите си в град Корча и в селата Пустец с остров Мали Град, Долна Горица, Глобочани.

Таня Мангалакова е родена на 17 декември 1966 г. в Стара Загора.

Завършила е журналистика в СУ "Климент Охридски" през 1989 г.

Работи като кореспондент на Osservatorio sui Balcani за България и координатор във фондация "Балкански политически клуб".

Автор е и на книга за гораните "Нашенци в Косово и Албания".

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Сидхарта

 • Historian
 • *****
 • Posts: 887
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #2 on: July 02, 2010, 12:54 »
Боян Саръев днес във вестник Труд ,цитирам част от статията - '' Това че имамите в Родопите искат жените мюсюлманки да се снимат със забрадки за лична карта,  е поредната провокация......
Дават се по 200 евро месечно на жени в Мадан, Рудозем, Смолян и някои села  да носят забрадки...''
Мюфтията Дъбов-''Няма нищо вярно....''
Цялата статия на стр.7 на вестника.

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #3 on: July 02, 2010, 14:17 »
Това нали го има като тема  ves.K? ;) Ами да каже кой ги дава, барем и ние да се наредим? :D И без туй не дават премиите та да се спасяват хората, така и така са със забрадки. Айде чакаме! :P

Offline Сидхарта

 • Historian
 • *****
 • Posts: 887
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #4 on: July 02, 2010, 22:36 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Това нали го има като тема  ves.K? ;) Ами да каже кой ги дава, барем и ние да се наредим? :D И без туй не дават премиите та да се спасяват хората, така и така са със забрадки. Айде чакаме! :P
Побликувана беше нова тема по въпроса след като писах аз в тази, та затова се получи такова дублиране Гелина.
А иначе си права 200 евро не са малко и всички може да се наредят при тази криза и мюсюлманки и християнки.

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #5 on: July 02, 2010, 22:48 »
Идва ли Денят на бурките*?
02.07.2010, 14:56 (обновена 02.07.2010, 15:03)

Евгений Еков

Първи  юли бе обявен от федерацията на ислямските организации в Европа за Ден на забрадките. Случайно или не, този ден съвпадна с искането на имами от Родопите мюсюлманките у нас да получат възможност да се снимат в новите лични документи със забрадки.

Пръв повдигна въпроса районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, според когото проблемът е възникнал от текстове в Правилника за документите за самоличност, които  не разрешават на жените да се снимат за новите паспорти със забрадки. В текста на правилника все пак е уточнено, че снимки със забрадки или шапки са допустими, когато се виждат двете уши и около 1 см от косата. Това според някои мюфтии противоречи на мюсюлманския канон.

Доста странно изглежда в момента да има напрежение по тази тема, след като преди осем години на този въпрос е бил потърсен и намерен отговор в съда. През 2002 г. Върховният административен съд (ВАС) е бил сезиран по същия казус.

Тогава правозащитници са оспорили правилника на МВР или по-точно изискванията в текста как трябва да изглеждат снимките, които се ползват за различните документи, а магистратите са постановили, че няма нарушаване на европейски норми и погазване на човешки права.

Защо отново възникна проблемът с носенето на забрадки при снимките за лични документи?

Според Павел Шопов от „Атака" проблемът не се предизвиква от районния мюфтия на Смолян, а е по „нареждане на ДПС". ДПС дърпа конците на всички мюсюлмански общности, включително и на тази в Смолян. Шопов е категоричен, че това е поредният опит на ДПС да предизвика напрежение.

Пред БНР той направи и аналогия с бунтовете на тютюнопроизводителите и настоящата ситуация.

Според зам.-председателя на парламента никой не пречи на гражданите да се снимат, както е написано в наредбата. „Компромис не може да има при спазването на закона, на подзаконовите нормативни актове, каквато е наредбата. Едни ще се снимат така, други-инак. Не знам каква е тази държава, в която за различните граждани за едно и също нещо важат различни правила", допълни Шопов.

„Не бих искал да навлизам в сферата на религиозните въпроси, но мисля, че не е проблем една жена да си покаже малко косата или ухото. Единна практика в ислямските страни няма", каза и председателят на комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп.

От своя страна, зам.-главният мюфтия Ведат Ахмед обаче бе категоричен пред в. „Сега", че: „Забраждането на жената е основно задължение в ислямската религия и трябва да се разглежда като такова."

Независимо от изтъкваните причини за случващото се, онова, което остава скрито зад искането мюсюлманките да бъдат забрадени на снимките за новите паспорти е, че то е плод на ислямската религиозна експанзия, на която България е подложена вече две десетилетия.

Особена активност за популяризиране и разширяване на влиянието на исляма в страната ни проявяват сдруженията и фондациите „Ел Манар", „Интернейшънъл ислямик рилиф организейшън", „Ислямик рилиф", „Недуа", „Иршад", „Таухид" и „Ел Нур".

Чрез т. нар. хуманитарна помощ, финансиране на образователни и културни програми и други форми тези организации се готвят да принесат България за курбан. Тази тяхна политика води до целенасочено ограничаване на интереса на българските турци и българомохамедани за интегрирането им в българското общество. А от това неизбежно следва самоизолацията на тези общности, което ги прави идеално оръжие в ръцете на ислямистите.

Както е известно, ислямът отдавна не се използва само като религия, а и като средство за постигане на определени политически и икономически цели. Затова е особено подчертан стремежът на ислямските фондации и сдружения за проникване в различни сфери на обществения живот у нас. Това се прави с помощта на високопоставени държавни служители, представители на икономически и финансови групировки, религиозни дейци и активисти и др.

Една от най-активните в това отношение е фондацията „Ал Уакф ал Ислами", в която участват представители на Иран, Мароко, Тунис, Либия и Сирия. Под формата на дарения фондацията финансира джамийски и мюсюлмански настоятелства в различни региони на страната. Спонсорирани от нея са не само религиозни деятели, но и някои представители на местната власт.

Предпочитаните региони за дейността на фондацията са Велинград, Разград, Бургас и Смолян. Нейните основни цели са изграждане на втори „мюсюлмански център" в София (първият е в Судан) и обединяване на българомохамеданите от Родопите и Пирин в „помашка нация".

В края на декември 2009 г слямистите опипаха почвата и с нова „партия". В Триград се появи ПОМАК - Партия „Обединение за мир, автентичност и култура". Учредителите й говорят за „етнически мир", „конвенция за националните малцинства", „идентичност", „асимилация" и прочие обичайни за подобни случаи клишета.

Трите имена, свързани с новата „партия" са Кадри Уланов, Мехмед Дорсунски и Ариф Алов. Тези имена са свързвани и с добилото печална слава Обединение за ислямско развитие и култура (ОИРК). Обединението се прочу, след като стана ясно, че се финансира от фундаменталисти от Турция и Близкия Изток.

Същите хора стоят и зад скандала преди няколко години, когато ученички в смолянска гимназия посещаваха училище със забрадки. Тогава ислямистите се опитаха да получат подкрепа от Комисията за защита от дискриминация, но това не стана.

Във връзка с новия случай с личните документи председателят на Комисията Кемал Еюп заяви, че според него не си струва да се самосезират. „Всеки, който желае може да сезира комисията", допълни той и каза, че, доколкото си спомня, в решението на ВАС се казва, че не се забранява от правилника за приложение на закона снимките да бъдат с кърпи на главата.

От Главното мюфтийство обаче ще настояват за промяна на правилника към Закона за българските документи за самоличност. Зам.-главният мюфтия Ведат Ахмед съобщи, че в най-скоро време в парламента ще бъде изпратено становище на ислямските духовни лидери у нас.

Очевидно е, че ислямистите в България действат последователно и системно. Ето защо и държавата трябва да действа тихо, сигурно и законосъобразно, за да не допуска раздухване на измислени проблеми. Не го ли направи, много скоро след Деня на забрадките ще дойде и Денят на бурките. А в Европа вече оцениха какво означава това!

*Бурка - покривалото, което носят жените в някои мюсюлмански държави.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline PETER

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1028
 • Gender: Male
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #6 on: July 02, 2010, 23:22 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Дават се по 200 евро месечно на жени в Мадан, Рудозем, Смолян и някои села  да носят забрадки...''


По морето дават по 200 евро дневно на жени за да носят само забрадки. Нищо друго. :)

Ако има мераклийки?

Offline tersid

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 874
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #7 on: July 03, 2010, 09:46 »
You are not allowed to view links. Register or Login
По морето дават по 200 евро дневно на жени за да носят само забрадки. Нищо друго. :)

Сигурно е така.Предполагам ,че там вече всички са само по забрадки . Дали пък разголването от всякакъв вид не води до импотентност от всякакъв вид.

Offline Hadj

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 585
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #8 on: July 03, 2010, 11:17 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Дали пък разголването от всякакъв вид не води до импотентност от всякакъв вид.
      ....
Изстрито от Администратор!

Обратните демонстрират постоянно своето поведние което е против божиите закони и това се приема за "нормално" от същите  "демократични "среди които заплашват обществото че видите ли забрадените жени са заплаха за мира.Нищо ново под слънцето-комунистите  гонеха забрадените жени от магазини,автобеси,болници а сега по един коварен начин  облечен в "демократични гащи" процеса продължава  с по-голямо ожеточение.

neru

 • Guest
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #9 on: July 03, 2010, 11:43 »
Мюфтия призова мюсюлманките да спазват закона

Районният мюфтия в Кърджали Бейхан Ахмед се обяви против претенциите на български мюсюлманки да се снимат за новите си лични документи забрадени по ислямския канон, предаде БГНЕС.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #10 on: July 03, 2010, 13:56 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Мюфтия призова мюсюлманките да спазват закона

Районният мюфтия в Кърджали Бейхан Ахмед се обяви против претенциите на български мюсюлманки да се снимат за новите си лични документи забрадени по ислямския канон, предаде БГНЕС.
You are not allowed to view links. Register or Login
Евала!Имало и трезвомислещи....

Offline muti6

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 927
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #11 on: July 03, 2010, 17:30 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Евала!Имало и трезвомислещи....
Fotakiev,
Мисленето ти е много модерно-европейско.Машаллах!!До колкото ми е извстно и жените-християнки трябва да слагат забрадка-покривало когато влизат в църква за молитва!!!За това сте на този хал,защото изопачихте и вашата религия.Сега си берете плодовете.Да ви е сладко!!!

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #12 on: July 03, 2010, 22:33 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Fotakiev,
Мисленето ти е много модерно-европейско.Машаллах!!До колкото ми е извстно и жените-християнки трябва да слагат забрадка-покривало когато влизат в църква за молитва!!!За това сте на този хал,защото изопачихте и вашата религия.Сега си берете плодовете.Да ви е сладко!!!

Аз съм за демократичността-всеки да се носи както си иска,но има едно но-всеки човек трябва да жертва част от личната си свобода в името на общото благо и правилата иначе ще настъпи анархия и хаос-например аз искам да управлявам личният си автомобил нон стоп с 220 км,но в името на общото благо съм ограничен от определени правила и ако ги неспазвам ще се наложат санкции-друг пример-по летищата въведоха така нар.голи скенери-те също противоречат не само на етиката,но на корана-според който само мъжът трябва да вижда жена си-значи тълкувайки корана трябва жените да си седят в къщи и да не пътуват в странство.Второ България е поела ангажименти пред Е.С. за изготвяне на документи с биометричните днни-за да се нарекат биометрични данни всички показатели на даденото лице трябва да са налични-т.е. трябва да са налице всички данни за бъдещо разпознаване на лицето по летищата,автогарите и пр.,следователно в случая спорът за или не на забрадките губи смисъл.

Offline Шали

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 487
 • Gender: Female
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #13 on: July 04, 2010, 01:02 »
You are not allowed to view links. Register or Login
...За това сте на този хал,защото изопачихте и вашата религия.Сега си берете плодовете.Да ви е сладко!!!

?!?!

Offline gece yolcusu

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 297
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #14 on: July 04, 2010, 01:19 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Аз съм за демократичността-всеки да се носи както си иска,но има едно но-всеки човек трябва да жертва част от личната си свобода в името на общото благо и правилата иначе ще настъпи анархия и хаос-например аз искам да управлявам личният си автомобил нон стоп с 220 км,но в името на общото благо съм ограничен от определени правила и ако ги неспазвам ще се наложат санкции-друг пример-по летищата въведоха така нар.голи скенери-те също противоречат не само на етиката,но на корана-според който само мъжът трябва да вижда жена си-значи тълкувайки корана трябва жените да си седят в къщи и да не пътуват в странство.Второ България е поела ангажименти пред Е.С. за изготвяне на документи с биометричните днни-за да се нарекат биометрични данни всички показатели на даденото лице трябва да са налични-т.е. трябва да са налице всички данни за бъдещо разпознаване на лицето по летищата,автогарите и пр.,следователно в случая спорът за или не на забрадките губи смисъл.

Никъде в корана не пише, че само мъжа трябва да вижда жена си. А когато тя е на обществени места, трябва да бъде приведена в приетия за исляма външен вид.

От биометричните данни, далеч по-ненадеждни са косата или ушите, които, ако някой иска, може лесно да маскира със съвременните козметични средства, в сравнение с един пръств отпечатък - примерно.
Начини за по-достоверна индентификация бол, ама в забрадката се е запънал проблема.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42