Български > Bестник

НОВИНИ - NEWS - HABER

<< < (31/678) > >>

Dilmana:

--- Quote from: sirrio on October 29, 2010, 11:59 ---А ти, г-жо Горчева, каква си по народност, ако не е тайна? Помакиня каза, че не си. От написаното личи, че не си и българка. Единственото най-логично, което ми идва на ум, е да си туркиня с БЪЛГАРСКО име. Прав ли съм или греша? И ако е второто, кажи каква си.

--- End quote ---
г-н Сирио, дали съм българка или не, не влиза в работата на всеки форумен фатмак.
  Забележка: не може да казвате едновременно "госпожо" и да говорите на "ти".
Тия работи във великата Симеоновска фатмашка школа нямаше ли кой да ви ги каже? Или то от милицонери култура да чакаш?:)

Dilmana:

--- Quote from: sirrio on October 29, 2010, 11:59 ---А ти, г-жо Горчева, каква си по народност, ако не е тайна? Помакиня каза, че не си. От написаното личи, че не си и българка. Единственото най-логично, което ми идва на ум, е да си туркиня с БЪЛГАРСКО име. Прав ли съм или греша? И ако е второто, кажи каква си.

--- End quote ---
а ако г-н Сирио не е разбрал защо бе определен като милиционер и фатмак, да вдигне ръка, ще му обясня като за ...милиционер. :)
Милиционерите по принцип трудно загряват, но ще му дам жокер: да си прочете няколко пъти горния постинг, ама бавно, да се почеше по кратуната и да се попита: "абе аз що се държа сякаш съм седнал в кабинета си в Народната милиция, като отдавна вече ме пенсионираха оттам?" ::)
Може и някой друг въпрос да си зададе, но като му гледам капацитета, не вярвам да му стигнат силите за толкова мисловна дейност.
Поздрави и хубав ден на всички  в този форум.  :)

Силвия:

--- Quote from: Dilmana on October 29, 2010, 12:41 ---Силвия, няма ярост, а констатация, която не намирам за обидна. Не всеки е правно грамотен, а и този, който е  правно грамотен, също има граници на своята компетентност.
Обясних, че се спекулира с липсата на елементарна демократична култура в голяма част от бг общество. Именно защото не ви смятам за злонамерена и предубедена, затова и дадох пример с вас- ето, резултатът от подобни акции - дори на хора като вас да се насажда страх срещу мюсюлманите по принцип. 
Що се отнася до липсата на правна и демократична култура у нас, тя  е обяснима и не се наваксва за няколко години след половинвековен комунистически режим.
Не само вие, дори много  български юристи демонстрират липса на правна култура.

--- End quote ---

„Акция на ДАНС се проведе днес в гоцеделчевското село Лъжница. Обект на проверката е ходжата на селото Мехмед Камбер. Акцията е започнала рано тази сутрин. Служители на ДАНС нахлули в дома на ходжата с прокурорска заповед за обиск, заради получен сигнал, че духовният водач проповядва радикален ислямизъм. От дома му са иззети книги с религиозна тематика, дискове и компютър. Мехмед Камбер бе подкрепен от всички жители на селото, които повече от 4 часа стояха пред дома му и скандираха, че обвиненията са безпочвени.”

http://radioblg.bnr.bg/News/Pages/061010-Lyjnica.aspx

Ако смятате, че прокурорската заповед е била необоснова, обърнете се към прокура/прокурорите, които са издали подобна заповед.  Може би тяхната правна или друга грамотност е била недостатъчна, не знам.

Погрешно е обаче да смятате, че на мен акциите на ДАНС примерно ми определят мислите или нагласите, или страховете. (И не смятайте, все пак, че всички онези обидни думи, защото такива примери за съжаление могат да дадени не един и два, които си позволявахте, могат да минат за констатации, както ги наричате.) Допуснете, впрочем, ако искате, че хора като мен имат собствени филтри, когато си съставят мнение за каквото и да било.

Аз вече написах някъде в този форум, че само мога да се радвам, ако тук, в България, никакви основания за притеснения няма. А лично моите не страхове, а съмнения се пораждат най-вече от това, че тази страна не е някакъв изолиран остров от всичко, което се случва. И от новини като следната:

„България е законна цел на “Ал Кайда” и муджахидините, след като изпрати свои войници в подкрепа на американските окупатори в Ирак и Афганистан.
Това заяви в интервю за “24 часа” говорителят на джихадистката групировка “Асбат ал Ансар” шейх Абу Шариф. Той направи изявлението в лагера “Айн ал Хелуе” в Южен Ливан в присъствието на военния ръководител на групировката Абу Тарик.„
http://dnes.dir.bg/news/afganistan-al-kaida-kircho-kirov-7307861?nt=12

Или дори като следната:

„Отвличането на петима френски граждани в Нигер миналия месец е било провокирано от несправедливото отношение на Франция към мюсюлманите.
Това е заявил днес в обръщение към френския народ Осама бин Ладен, цитиран от телевизия Ал Джазира, предаде БТА.
"Не е редно да окупирате нашите държави, да убивате нашите жени и деца и да очаквате да живеете в мир и сигурност," заявил в посланието си лидерът на Ал Кайда, предаде Ройтерс.

Осама бин Ладен заяви, че мюсюлманите са „в правото си” да отговорят с насилие на забраната за носене на бурка на обществени места, която Франция наложи със закон тази година, предаде АФП, цитирана от "Фокус".”

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-osama-bin-laden-7338449?nt=4

Силвия:

Имаше, впрочем, едни български шофьори на ТИР-ове, които бяха обезглавени в Ирак. Тяхната „вина” беше, че са искали да изкарат някой друг лев за семействата си, и че по същото време България имаше свой военен контингент в тази страна. Лесно е да отвлечеш обикновени хора, били те служители на френска компания в Нигер или български шофьори на ТИР-ове; в подобна „асиметрична война”, както някои я наричат, много обикновени граждани на не една и две страни се оказват лесни, потенциални жертви. Много случайни, невинни хора загубиха живота си, сред тях имаше и доста мюсюлмани, впрочем. 

Това обаче, което също ме притеснява, е тази безумна риторика, която се опитва да направи света фундаментално невеж като себе си. Какви свободни жени са онези, които в Иран или в Саудитска Арабия могат да влязат в затвора, ако не са облечени според правилата на „религиозни” полиции? Колко свободни са, също така, европейките примерно, да не си слагат задължително покривала на главите, когато влязат в някоя теогратична монархия, в която светска и „религиозна” власт не са разделени? Това, което правят маниакално „осенени” лидери като Осама бин Ладен или искащи да управляват живота и свободата на съвестта на гражданите в собствената си страна аятоласи, хвърля сянка върху едно от световните вероизповедания. Не може с насилие върху когото и да било, още повече върху който е по-удобен за отвличане или убиване, да се прокарват идеи, каквито и да било идеи, от когото и да било. С насилие, освен това, никой не става по-вярващ, нито по-приближен на Бога, тъкмо обратното става всъщност. Друго, което също ми се струва важно – защото разбира се не само за насилие става дума, а и за война за умовете, съзнанието, представите на хората - всички онези мюсюлмани по света, които се чувстват отвратени от тълкуването и използването на исляма по този начин, не трябва да си мълчат.

Имало е времена, когато чрез мюсюлмански автори и учени са били съхранявани включително някои от културните, философски и пр. достижения на света. Някои идеи, трудове и пр. на антични философи са стигали в средновековна Европа през арабски източници. Християнска Европа е била заета тогава да прави кръстоносни походи, да търси „вещици” също на някои места; духовници, облечени в светска власт са се опитвали с насилие и репресии да вкарат „в правия път”, в собствените си елементарни разбирания всеки, който не е влизал в собствените ми разбирания или представи. Тези средни векове, в които християнството е било използвано, изопачавано, изкривявано за всякакви не само политически, но и мракобесни даже цели, са обаче са отдавна изживяно минало. Самите християни са намерили в себе си достатъчно сили, за да излязат, да надживеят всичко това.  Днес обаче се случва нещо подобно не с християнството като цяло, а с исляма. И ако достатъчно мюсюлмани в достатъчно страни не намерят сили да се опълчат, да спрат всякакво насилие или невежество, извършвано „в името на Бога”, това няма да е добре не само за тях, но и за света като цяло.

sirrio:

--- Quote from: Dilmana on October 29, 2010, 12:51 ---а ако г-н Сирио не е разбрал защо бе определен като милиционер и фатмак, да вдигне ръка, ще му обясня като за ...милиционер. :)
Милиционерите по принцип трудно загряват, но ще му дам жокер: да си прочете няколко пъти горния постинг, ама бавно, да се почеше по кратуната и да се попита: "абе аз що се държа сякаш съм седнал в кабинета си в Народната милиция, като отдавна вече ме пенсионираха оттам?" ::)
Може и някой друг въпрос да си зададе, но като му гледам капацитета, не вярвам да му стигнат силите за толкова мисловна дейност.
Поздрави и хубав ден на всички  в този форум.

--- End quote ---

Dilmana, мислех че твоят „капацитет” е малко по-голям, та да се досетиш за някои неща, но нейсе – излъгал съм се. Явно ще ми се наложи да обяснявам като на бавноразвиваща се. Първо, (за което се надявах, че ще се досетиш) не ти говоря на “Вие”, защото не считам, че заслужаваш такова уважение с меко казано просташките си изказвания и поведение по отношение на инако-мислещите във този форум. Няколко пъти ти го подсказах, но ти явно не поемаш и не подлежиш на превъзпитание (личи си школовката ти, но това е друга бира). Иначе правописът и граматиката ми по български език (и не само) са перфектни. Второ, аз ти зададох обикновен въпрос каква е националността ти, но ти със своя „огромен капацитет” или нещо не разбра какво те питам, или явно те е срам да кажеш каква си, та се отплесна да ме обиждаш, че съм бил фатмак, милиционер и не знам си какъв. Трето, аз мога да си задам още много други въпроси, но за разлика от теб мога и да си отговоря на тях. И четвърто, не мисля че някаква си треторазрядна „журналистка” дето списва някакво никому неизвестно списанийце в не знам си коя държава (дето на всичкото отгоре се самозаблуждава, че е най-всезнаещата и информираната на света), ми е на нивото,за  да ми държи менторски тон и да се опитва да ме ограмотява. Не си ти тази, която ще ми оценява или преценява умствения багаж. Аз повече от десет години работя за най-големите световни ядрени и енергийни компании, моето момиче, докато ти си драскаш измисленото списанийце и си мислиш колко си велика. Ако беше толкова добра щеше да работиш в някоя световна медия, а не да списваш надомни вестници. Или може би имаш спечелен някой Пулицър, за който ние не знаем, а ти си траеш от скромност, а?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version