Български > Bестник

НОВИНИ - NEWS - HABER

<< < (17/678) > >>

yusu:

Антонина Желязкова: Политиците са тези, които тревожат непрекъснато мюсюлманите в България
07 октомври 2010 | 20:31 / Агенция "Фокус" / Страната
София. Работа на службите за сигурност е да следят да не би в България да дойдат пропагандатори на фундаменталистки течения, но не и да правят показни акции там, където радикален ислям няма. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия Антонина Желязкова. По думите й – у нас няма почва за радикален ислям, освен ако политиците не предизвикат капсулацията на мюсюлманите, което се прави вече от две години насам много интензивно. Така може да се окаже, че умишлено може да се предизвика радикализация на българските мюсюлмани.
„Реалната опасност в България са не мюсюлманите, а политиците. Те непрекъснато тревожат мюсюлманите в България, вместо да им създадат усещането, което би било справедливо, че те са част от българската нация и че са едни лоялни граждани на България, а не непрекъснато да бъдат преследвани с някакви измислени обвинения”, каза тя. Според Желязкова българските мюсюлмани са честни, трудолюбиви, лоялни граждани на България, част от българската нация.
По думите й за радикален ислям у нас се говори винаги по някакви предизборни причини. „Спомнете си кога направиха арести в Рибново – миналата година преди изборите. Кога направиха новата акция – когато имаше вот на недоверие. Не вярвам нашите тайни служби да са установили изведнъж, че имаме радикален ислям точно вчера, т.е. това са политически спекулации – политиците са тези, които тревожат непрекъснато мюсюлманите в България. Аз твърдя, че ние имаме едни от най-почтените мюсюлмани, които не кроят никакви зли планове в България, но те се нуждаят от това да се чувстват комфортно в своята родина, защото тяхната родина е България”, коментира Желязкова.
Галина ДИМОВА

Силвия:

--- Quote from: tersid on October 07, 2010, 22:15 ---Силве, може би ти си единствения човек от другите ,който гледаше от друга плоскост на нещата. Погледни  пак,нема какво толкова да стане. Цитираш ме  и в бързината бъркаш.Днес за за първи път ми се случва да потретвам думите си .Всяка една литература  проповядва  и то е така, но когато един човек проповядва е друго/ в случая казвам  "литература" - разглеждайки писмените източници за всяка религия  като литература/
Сега кажи четенето на "ислямистка литература " престъпление ли е или не е   .
И след като по съвест ми отговориш  ,кажи кой нарушава Конституцията? -органите които трябва да съблюдават спазването и  или онези които трябва да я спазваме и четем религиозна литература.

--- End quote ---

Не е зле струва ми се, да се прави разлика между религиозна и фундаменталистка литература. Това само като уточнение.

Второ - ако ме питаш дали четено на фундаменталистка или ислямистка литература (или четенето на "Моята борба" на Хитлер, за която се споменава тук в дискусията) е престъпление, не, не е престъпление. Но проповядването и разпространяването на било фашистки, било нацистки, било религиозно-фундаменталистични идеи (или на расова, религиозна, етническа, каквото и да било нетърпимост или омраза) е престъпление. В този смисъл ако което и да било духовно лице, имам примерно, има в дома си подобна фундаменталистка литература - понеже неговата длъжност, неговото занятие е да проповядва - и неговата отговорност е по-голяма.  Едва ли обаче само заради това съответните служби са следили (доколкото се разбра от медиите - от две години) и поискаха от прокуратурата заповеди за обиск за определени лица. Важно е и какви контакти има едно или друго лице, свързано ли е било то или не по някакъв начин със забранени в други (включително и в Р. Турция например) организации. Подобни неща не винаги се доказват лесно, но така или иначе е наивно да се мисли, че страна като България, в която има значително мюсюлманско малцинство, и страна, която се намира на един кръстопът между Европа и Азия, не е била или не обект на внимание от едни или други крайно настроени кръгове или организации.

Има страни или организации, способни да наливат много пари в опитите си да използват исляма не като духовно учение, а като идеология за "очистването на света" от "неверници", идеология за противопоставяне и създаване на фалшиво чувство за превъзходство. Най-лесно е да кажеш примерно на някои т.нар. обикновени хора: "Ето, ние сме чистите, моралните, живеещите по законите на Всевишния и т.н.; ние можем да спазим този свят, светът на онези, незнаещите и неверниците, пропадналите, корумпираните и пр. от развалата, в която са." Няма нищо по-лошо, впрочем, от невежество и религия; от тясна, ограничена култура и религия - ако се слеят в едно.  Сливането на религиозна и светска власт, от друга страна, е изживяно отдавна в християнския свят, в европейските страни, но в някои мюсюлмански страни това сливане не само, че не е изживяно, ами е може би дори в апогея си.

Когато християните са изжилявали нещо подобно преди векове, те тръгнали също "да спасяват света", да освождоват Божи гроб в Йерусалим, направили няколко кръстоносни похода "в името на вярата". Това, че вярата, за която става дума, християнството в случая, е религия, в която не можем просто да намериш какъвто и да било призив за насилие, няма го това въобще в учението, посланията на Исус Христос, точно обратното има, изобщо не ги е спряло. Това струва ми се е добър повод за замисляне, защо не ги е спряло. Ако в учение, в религия, която казва: "Обичайте враговете си", не само приятелите, молете се за тях и пр., е могло да се случат насилия на едни хора над други, какво да кажем за други пътища към Бога, други религии, в които няма заложени подобни идеи или принципи.

Може би в тълкуванията на някои сури от Корана някои намират основание за "религиозни" подвизи, които едва ли спасяват душите им. И макар че живеем не в средните векове, а в ХХІ век, възможносттта за използване на вярата като политически инструмент; като средство за експанзия и "спасение" на "непросветените, лошите, неверниците"; за възпитаване на надъхани млади и нетолкова млади хора (смятащи, че агресията, насилието е едва ли не нещо добро, ако се прави "в името Божие"), изобщо не си е отишла, напротив. 

Неведоми са пътищата Божии и сложни са взаимодействията, нюансите, приликите и отликите между различни народи, страни, вери, традиции. Но колкото и сложни да са връзките, различията, взаимодействията, колкото и неведоми да са пътищата Божии, много ми е трудно да повярвам, че който и да било атентатор самоубиец, или убиец, или насилник, ще изпрати душата си в рая за това, че е причинил болка или смърт на други хора. Отказал се примерно от това да докосва жена, отказал се от живота си въобще "в името на вярата", от каквото и да се е отказал или да не се е отказал човек, смъртта или болката, която причини съзнателно на други Божии творечия, на други човешки същества, на неговото душа ще се напише като грях; както и на душите на онези, които са му били духовни наставници и водачи.

Силвия:

--- Quote from: yusu on October 08, 2010, 14:49 ---Антонина Желязкова: Политиците са тези, които тревожат непрекъснато мюсюлманите в България
07 октомври 2010 | 20:31 / Агенция "Фокус" / Страната
София. Работа на службите за сигурност е да следят да не би в България да дойдат пропагандатори на фундаменталистки течения, но не и да правят показни акции там, където радикален ислям няма. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия Антонина Желязкова. По думите й – у нас няма почва за радикален ислям, освен ако политиците не предизвикат капсулацията на мюсюлманите, което се прави вече от две години насам много интензивно. Така може да се окаже, че умишлено може да се предизвика радикализация на българските мюсюлмани.
„Реалната опасност в България са не мюсюлманите, а политиците. Те непрекъснато тревожат мюсюлманите в България, вместо да им създадат усещането, което би било справедливо, че те са част от българската нация и че са едни лоялни граждани на България, а не непрекъснато да бъдат преследвани с някакви измислени обвинения”, каза тя. Според Желязкова българските мюсюлмани са честни, трудолюбиви, лоялни граждани на България, част от българската нация.
По думите й за радикален ислям у нас се говори винаги по някакви предизборни причини. „Спомнете си кога направиха арести в Рибново – миналата година преди изборите. Кога направиха новата акция – когато имаше вот на недоверие. Не вярвам нашите тайни служби да са установили изведнъж, че имаме радикален ислям точно вчера, т.е. това са политически спекулации – политиците са тези, които тревожат непрекъснато мюсюлманите в България. Аз твърдя, че ние имаме едни от най-почтените мюсюлмани, които не кроят никакви зли планове в България, но те се нуждаят от това да се чувстват комфортно в своята родина, защото тяхната родина е България”, коментира Желязкова.
Галина ДИМОВА

--- End quote ---

Може само да се надяваме, че г-жа Желязкова е права, че никакви основания няма да се мисли, че тук може да има почва за радикален ислям. Тя все пак, бидейки опитен учен и общественик, допуска, че всички мюсюлмани примерно, всички политици, всички акции на службите са еднакви. Едните са добри, другите са лоши, казано опростено. Не знам кой с каква информация разполага и с каква специфична информация разполагат служби като ДАНС, но ако в голямото си мнозинството мюсюлманите в България не кроят никакви зли планове, нито имат отношение към съмнителни, забранени в други страни организации или фондации, кой може да се опита да установи, освен съответните служби, дали няма един примерно или двама или трима или четирима, или колкото и да са, които, за разлика от голямото мнозинство, са имали съмнителни контакти или имат съмнителни цели?
Не знам кое е по-добро, впрочем – това предварително да се проверява и блокира възможността за създаване на радикалистки настроения, или тайни, не явни цели; или зад общия гръб на всички добри и честни граждани на страната мюсюлмани да се скрият един или двама или трима, или само един да е дори, който има каквито и да било опасни или нерегламентирни връзки, намерения или цели.

PETER:
Без бурки във Франция от март 2011

Френският Конституционен съд одобри закона, който забранява носенето на бурки на обществени места. Той беше одобрен от френския Сенат през септември, а ограничението влиза в сила от следващата пролет. В него беше направена една малка промяна - законът няма да се отнася за религиозни места с отворен достъп, където може да наруши религиозните свободи.

Подобни забрани се обсъждат и в други страни на ЕС като Испания и Белгия например.

http://www.webcafe.bg/id_252833596

NiqaBitch secoue Paris ?! (REMIX Mild Lyrics) SD

Каква загуба! :P

Сидхарта:

--- Quote from: dim56 on October 08, 2010, 00:12 ---Въпросът ми не беше сложен, но ти заобиколи покрай него с много думи без да кажеш нищо  ;D
Затова го повтарям: Според българското законодателство престъпление ли е четенето на (примерно) "Майн Кампф"?

--- End quote ---
"Чак пък нищо надали.
Въпроса ти никак не е сложен но и отговора се съдържа в думите ми стига да искаш да го намериш.
Въпроса ти не бе към мен и аз макар и да не съм специалист в правото смятам че четенето на някаква литература не е наказуемо.
Но пропагандирането на такава[пропагандирането на идеи които са в разрез с демокрацията и в разрез с основните закони на дадено общество] и както се изразих и ти не обърна внимание на термина ''почвопотготовка ''образно казано- има вече отношение към НК.
Чети по внимателно dim 56- отговора може да не е еднозначен- може в прав текст да се отговори но проблема е многоаспектен.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version