Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (201/325) > >>

Hat:
Статията,която и аз прочетох с голям интерес наистина е потресаваща но като че ли малко хора ще бьдат учудени от този безсрамен вандалски акт. Много бих искал тази статия да бьде прочетена,както  от добрите историци така  и  от по крайно настроените,които са повече за сьжаление в този сайт, нека не давам примери,за да не ми се разсьрдят някои от тях.В Бьлгария настроенията винаги са били крайни и тази страна и до ден днешен се люшка от едната крайност в другата получава се нещо,като люлка,която кара хората да са в неадекватно сьстояние,като зомбирани,за наше голямо сьжаление това нещо продьлжава и днес.Люлката наречена Бьлгария се люлее все още силно и малкото хора,които падат от нея се поокопитват бьрзо и дим да ги няма по света.Надеждата да се оправим вьзлагаме именно на тези хора,които трябва да скьсат веригите на които се люлеем и проснати на земята дано се поосьзнаем.Сигурен сьм че и много помаци ще има сред тези хора "освободители"защото ние винаги сме обичали страната си и сме го доказали през годините вьпреки нечовешкото отношение на тази страна кьм нас.Дано да се случат нещата по скоро и зобирането ни най сетне спре.Дано... дано ... до всяко добро сьщество застане поне още едно и само си викам дано,както се пееше в една хубава бьлгарска песен.

Rasate:

--- Quote from: ibrahim65 on October 12, 2011, 22:01 ---Абе  Rasate от каде ги вадиш тези гарантирания от каде ги ископаваш тези работи незнам.
Когато човек гарантира трябва да познава добре тази материя та ти нито си ПОМАК нито си живял сред това малцинство.
Моият дядо ми казваше че когато искаш да гарантираш за някого трябва да си изял една торба сол с него.

Но мен ме интенересува нещо друго и искам да го коментираш поне ти за сега си по уравновесен става въпроз за това http://www.monitor.bg/article?id=114283 икам ти да му сложиш името защото ако остане до мен ти ме познаваш.
Тук се е криела истината за нас ПОМАЦИТЕ но че не е било изгодно на Българите си личи.

--- End quote ---

Чекай-сигурен ли си-та,човек аз познавам много от т.нар.Балкански помаци,които са ми съседи в Ловешко  ;D-една част от родата са ми от там.От друга страна част от друга рода  по бабина линия са ми мюсюлмани с турско самосъзнание изселили се в Турция през по миналият век-по време на освободителната война и малко след това-оставили са всичко на християнската част от родата-т.нар. староседелци.

Затова не бъди сигурен дали имам или не помаци в рода или дали ги познавам.Не познавам тези долу в Родопите-и за първи път  в студентството си се сблъсках с такива,които не се смятаха за българи(бъркаха религията и етнос),а се турчееха.Нашите помаци си бяха българи-мюсюлмани и се имаха за такива.Редица от тях завършиха висше-има доценти,главни асистенти,банкери,адвокати,лекари и пр.-като съседите си християни не са много религиозни-не вярвам да изпълняват и намаз,но спазват празниците и се гордеят,че са мюсюлмани.

До изгорените архиви на гарата-има две версии:

-Първата ,че нещата са взети от не познавачи и чиновници и на яд само и само да не се върне са изгорени няколко вагона-щяло е всичко да се изгори,ако не е била своевременната намеса на историци-ако ние не може да ги имаме и вие няма да ги имате.
".....Но Хиндалов през това време заминал някъде, надделяло мнението да се изгори другата част от архивата, за да не се върне на турците и да заличат следите....."

-Втората която се носи в историческите среди е,че изгарянето е било инсценировка с която да се заблудят турските власти и архивите са си все още цели в България.

*Изгарянето няма нищо общо с Помаците или с историците-престъплението е извършено от дилетанти и не познавачи на историята,камо ли да виждаш в това число заговор-нещата стават прекалено бързо.За този период няма как да се "прецени" кое е "полезно" и кое не е за да бъде оставено-не търсете под вола теле.

Поздрави.

Svetlina:

--- Quote from: ibrahim65 on October 12, 2011, 22:01 ---Абе  Rasate от каде ги вадиш тези гарантирания от каде ги ископаваш тези работи незнам.
Когато човек гарантира трябва да познава добре тази материя та ти нито си ПОМАК нито си живял сред това малцинство.
Моият дядо ми казваше че когато искаш да гарантираш за някого трябва да си изял една торба сол с него.

Но мен ме интенересува нещо друго и искам да го коментираш поне ти за сега си по уравновесен става въпроз за това http://www.monitor.bg/article?id=114283 икам ти да му сложиш името защото ако остане до мен ти ме познаваш.
Тук се е криела истината за нас ПОМАЦИТЕ но че не е било изгодно на Българите си личи.

--- End quote ---
Статията с леко видоизменено съдържание бива публикувана поне от 50 години. Ако се разровите ще я намерите къде ли не.

ibrahim65:
 Rasate ще се опитам да говоря с твоят ентелегент а той е доста странен.
Сега ти си по средата защото нито си Български-мюсюлманин нито Български-християнин нали та между две джамии без намаз.

По тая причина турците решават част от негодната според тях архива да разпродадат на халваджи-бозаджиите.

та ако вникниш малко повече ще видиш че годната щената архива си е устанала и добре че е останала защото ако попадне в ръщете на българин знаеш последиците те унищожаваха всичко даже и надгробни плочи и т.н.
Исках това да чуя от теб кото историк да се трогниш малко но не ти трепна сърщето даже си казваш добре дошло.

Светлинка излизаш за малко от тъмнината си и пак се губиш гледам че постояно си в командировки не правиш никакви коментарии за статията може би и за теб е нормално това гавряне с архивите събирани с стотици години лист по лист плюс това е имало недостик на хартия.

ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
http://www.haykiris.net/Videolar.asp?video=goster&videone=18260&aradi=olarak
Te balgarite pradali daje kostite ostanali ot bitkata pri Pleven. Predpolaga se 4e sa prodadeni dori kokalite na zaginalite rusnaci stava vapros za kosti sas nqkolko tona prodadeni vav zapadna fabrika za tor.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version