Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (200/325) > >>

Сидхарта:
Изяснено бе в сайта, а и не само, че термина помаци първоначално не засяга родопските мюсюлмани а тези на север от стара планина ,говорещи български език.
Впоследствие ,по ред причини този  термин се пренася и върху българоговорящите мюсюлмани от Родопа планина.
Считам обаче, че този термин за определение на дадена група население , търпи развитие във времето, като променя съдържанието си и считам че и досега не е изяснен произхода и първоначалният смисъл който е изразявал този термин.
Пример - при едно описване на някои къщи в Пловдив от Константин Моравенов, през далечната 1869 г. е отбелязано следното-

Къща на Куменова, българин-помак, той като се помина, наследи я зет му Георгий, българин из Перущица и дъщеря му Теопи

Къщата на Аргиря Талигаджийт и на Ивана Душкова и двоицата българи, от тъста им наследиха къщата, а тъста им беше помак българин - семерджия. Той остави и двоица синове - Васил и Аргир

Дъщеря си поп Васил ожени за Василя Сичанджийт, българин помак, който загинал в Цариград по давия с Тома Абаджибашийт, от Василя доживяха дъщеря и син

Къщата на помак Янка, българин. Той се помина и я наследи жена му и дъщеря му, малкото момиче. Помакът я купи от х. Димитър Сарафаки.

Къщата на Георгия Помакът, българин и на Иванча Гаджева, тоже българин.
Това е интересно писание.
Разбира се ,изводите трябва да се правят предпазливо ,защото примерно  в надпис от бронзовата епоха в Кносос, се споменава -
Помак-свине 6 , Потей-свине 7 , Петак-свине 11 и пр. те. среща се и име''  помак'' което няма нищо общо със съвременната натовареност на термина  помак.

KaraIbrahim:
   Сивин,а би ли посочил източника на този текст?

Сидхарта:

--- Quote from: KaraIbrahim on October 11, 2011, 14:09 ---   Сивин,а би ли посочил източника на този текст?

--- End quote ---
Има се впредвид" Паметник на пловдивското народонаселение" на Моравенов от 1869г.

ibrahim65:
Абе  Rasate от каде ги вадиш тези гарантирания от каде ги ископаваш тези работи незнам.
Когато човек гарантира трябва да познава добре тази материя та ти нито си ПОМАК нито си живял сред това малцинство.
Моият дядо ми казваше че когато искаш да гарантираш за някого трябва да си изял една торба сол с него.

Но мен ме интенересува нещо друго и искам да го коментираш поне ти за сега си по уравновесен става въпроз за това http://www.monitor.bg/article?id=114283 икам ти да му сложиш името защото ако остане до мен ти ме познаваш.
Тук се е криела истината за нас ПОМАЦИТЕ но че не е било изгодно на Българите си личи.

jordanova:
Ибрахим, благодаря за тази статия. Прочетох я с интерес, защото думите на Димков са за мен достатъчни, за да ги приема за истина. Опитах се да се сетя имена на учени историци, защото някъде бях чела за това, кои са написали българската история. Не открих търсената от мен статия, но и тази която намерих и копирам е достатъчна, за да се прочетат някои имена.Ето линк:
http://www.kaiowas.biz/index.php?id=1&act=print&newsid=378
Аз смятам,че човек трябва да чете не само история, но и литература, която се отрича от много сериозни хора и се пренебрегва. Спомням си от една книга за Слава Севрюкова нейното подробно описание за залавянето на Васил Левски. Човекът , който го е предал не е знаел кой е, видял му се е непознат и съмнителен и го е направил , за да изкара пари. Хубаво е да се прочете и Петър Дънов, той говори за богомилите. Мога да потърся и копирам от книгата за Левски, но се въздържам, защото няма да го приемете като сериозно нещо. За богомилите от Дънов също. Преди време написах откъс от една книга- Изумрудените скрижали и коментарът ми беше  изтрит, защото мъдростите от книгата се срещат и в библията и аз само го бях споменала това. Както и за името славянин, от къде идва.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version