Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
rossy_dj:
И аз като "неактивен член" получих известие за тази дискусия, изчетох почти всичко от началото до сега и като гледам май доста хора вече са загубили интерес. Според мен не става въпрос само за самоопределяне кой какъв е, а да се намери достоверен начин всеки да проследи произхода си, поне що се отнася за това помак ли си, българин, турчин и т.н. Що се отнася за религията - това вече е въпрос на убеждение. Немога да проследя кога точно моя род е приел исляма, но съм сигурна че не е било насилствено, иначе нямаше да се предава толкова поколения. Не си спомям някога моите родители, баби, дядовци и пра... да са ми казвали колко е важно дали ще кажа че съм българка или помакиня - приемало се е винаги че сме помаци, но не са спирали да ми повтарят колко е важно че сме мисюлмани. Не мисля че има типично помашки фолклор или облекло, защото помаци има на много места и фолклора и дрехите, та дори и говора са повлияни повече от района в който живеят, отколкото от факта че са помаци. Аз съм помакиня от Смолян, но съм родена в България и това е моята родина - нямам друга. Всичките ми предци са били с арабски имена, аз съм с българско поради факта че като съм се родила е нямало друг вариант. Бих го сменила, но не мисля че това ще ме направи по-добра мисюлманка. За съжаление не ходя забулена, но пък кланям намаз, постя през рамазан, давам зекеат...и уча децата си че е важно да знаят че са мисюлмани и трябва да се държат като такива. Поне за мен това е по-важно :)
yordan:
Помаците са отделен етнос които спада към Балканските народи!Били са си муслимани още преди Османската Империя да завладее Балканите.Това се потвърждава от множеството запазени надгробни камъни по различни села които са изписани на арабски език и датират от преди навлизането на Османците по тези земи,затова не може да се казва че помаците са българи,македонци или гърци те населяват дадената страна но представляват отделен етнос в нея.
Subeyi Kurt:
Самоопределението няма нищо общо с генетиката или с езика а се базира на сосё-политическа обстановка. 500 години помаците са се опредяли като Османлии и са били градивен елемент в империята.След разпадането на империята те попадат в нежелана за тях сосё-политическа среда където биват репресирани многократно. Много от тях се изселват в Турция където намират свободна среда за живэне. Там те нямат никакви проблеми и продължават да са градивен елемент в държавата. В Турция няма никакви проблеми със самоопределението защото всеки държи първо на човешките норми. Идеалното положение за хората би било чрез реферандум да се присъединят към която си искат държава но това е невъзможно в сегашния живот. Помаците в Турция знаят че са помаци но се гордеят че са част от турската нация. Пожелавам на помаците в Бг един ден и те да се гордеят че са част от българската нация, но в близко бъдеще това изглежда все още доста трудно.
Rasate:
--- Quote from: yordan on October 10, 2011, 11:06 ---Помаците са отделен етнос които спада към Балканските народи!Били са си муслимани още преди Османската Империя да завладее Балканите.Това се потвърждава от множеството запазени надгробни камъни по различни села които са изписани на арабски език и датират от преди навлизането на Османците по тези земи,затова не може да се казва че помаците са българи,македонци или гърци те населяват дадената страна но представляват отделен етнос в нея.
--- End quote ---
Тук ще те опонирам,няма такива паметници-всичко,намерено и показано е след Османците-а османо-турският е смесен език-Тюрко-арабо-персийски и се е изписвал с арабицата.
Имало е мюсюлмани в България преди Османците,но са били в оживените търговски селища-големите за тогавашното време градове и помаците не произхождат от тях.
Според османският архив исляма прониква постепенно в помашките краища,а приемането му е въз основа на икономически причини.
Поздрави.
Rasate:
--- Quote from: subigi kurt on October 10, 2011, 13:11 ---Самоопределението няма нищо общо с генетиката или с езика а се базира на сосё-политическа обстановка. 500 години помаците са се опредяли като Османлии и са били градивен елемент в империята.След разпадането на империята те попадат в нежелана за тях сосё-политическа среда където биват репресирани многократно. Много от тях се изселват в Турция където намират свободна среда за живэне. Там те нямат никакви проблеми и продължават да са градивен елемент в държавата. В Турция няма никакви проблеми със самоопределението защото всеки държи първо на човешките норми. Идеалното положение за хората би било чрез реферандум да се присъединят към която си искат държава но това е невъзможно в сегашния живот. Помаците в Турция знаят че са помаци но се гордеят че са част от турската нация. Пожелавам на помаците в Бг един ден и те да се гордеят че са част от българската нация, но в близко бъдеще това изглежда все още доста трудно.
--- End quote ---
Сюбиги-мога да ти гарантирам,че по голямата част от помаците се гордеят,че са част от България и българите.
Все пак има доста голяма доза обида,но след поколение няма да има такова нещо,поради свободата с която разполагат.Сега да си помак не е негативен признак,както се наклаждаше в миналото-а признак на религиозна принадлежност.
Надявам се в Турция така да се отнасят с християните или с другите етнически общности,което не вярвам,че става.
Да вземем статистиката колко са били християните през 1918 година и сега. ;)
Или колко от хората знаят майчиният си език и колко са го забравили-асимилацията там върви с пълна сила-още от ранна детска възраст та до старостта.
Дано се спре изписването в документите за самоличност религията,която изповядващ,което е нарушаване на личната свобода и пространство.
Поздрави.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version