Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
Kaplan:
--- Quote from: Stanislav Stoianov on November 06, 2011, 21:21 ---Ох горкиииияяяя..... Голяма мъка, направо се измъчих. Че е нямало фотоапарати преди 400 години да се снимат прадядовците и прабабите на тези хора от снимките, като им режат главите ако не сложат чалмата!
--- End quote ---
Stanislave излез от филма "Време разделно" ;) И плиис не се карайте с Ибрахим поне в тези 2-3 дни. Празник на помирението и любовта е. Да се създават дразги и караници е гюнах :)
ibrahim65:
А това са така наречените роби от някой http://www.facebook.com/photo.php?fbid=184076508272336&set=a.184073824939271.48997.100000099649789&type=3&theater но не господа не това не са роби
това е свадбено веселие носене на даръ прикета или чеиза тук няма мъчения а веселба между наши.
А това е коренът ми гордоста ми честа ми потеклото ми поколението ми само ги погледнете направо се гордея и тази гордост е само за мен.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=184077201605600&set=a.184073824939271.48997.100000099649789&type=3&theater
С.Д.:
Уважаема Svetlina,
аз все още не съм разбрал, кои историци визирате като мои опоненти ;). Бих Ви бил изключително благодарен, ако ми цитирате имената на тези историци, които оборват моите убеждения и твърдения. Лично аз съм се срещал с достатъчно много учени по света, а проф. Драйфус е сред учителите ми.
Svetlina, аз отлично разбирам техниките на манипулативната история, която се втълпява в България през последните 133 години, а в определен смисъл, и от близо 200 години ;). Ето защо, не се подвеждам по подобни схеми.
Бих искал да Ви припомня, че когато говорим за българите, би трябвало да става дума и за онези общности днес, запазили българското си самосъзнание извън пределите на Дунавска България. Например петте милиона волжки българи не са "по-малко" българи от "дунавските". Както и тези в Чувашия, Хакасия, Балкария, Башкирия, Марий-Ел и т.н. и т.н. Не споменавам Македония, тъй като тя е отрязана плът от тялото на Дунавска България. Не споменавам и бесарабските българи, изселвани в Русия от руските пропагандисти още през 50-те и 60-те години на 19-ти век (Г.С.Раковски подробно описва тези процеси). Имам предвид онези земи, населени с българи, които са съществували като самостоятелни държавности далеч от Дунавска България и независимо от нея. Ако не сте ходили в Казан, примерно, препоръчвам Ви едно подобно пътуване ;). Тези волжки българи, имат друга историческа визия и памет, която, според мен, отговаря по-реалистично на еволюционната траектория: "прабългари" - "съвременни българи". Тоест, името "българи" при волжките българи, отговаря по-наситено с културни, езикови, фолклорни и т.н. характеристики (дори генетични), отколкото това е налице при "дунавските българи". Причина за тези "разминавания" е гръцкото духовно и политическо господство над "дунавските българи", както и осъществените насилствени миграционни процеси върху дунавските български земи, осъществени от Русия в огромни мащаби, а по-късно продължени от българските власти ;).
Но, нека не навлизаме в подробности, тъй като излизаме от темата.
Успех!
С.Д.:
Аз, като християнин, имам удоволствието да изразя уважението си към мюсюлманите, като им пожелая: Честит празник, дами и господа! Бъдете живи и здрави! Нека всички заедно изградим един по-справедлив живот в България! :)
Rasate:
--- Quote from: С.Д. on November 07, 2011, 11:08 --- Уважаема Svetlina,
аз все още не съм разбрал, кои историци визирате като мои опоненти ;). Бих Ви бил изключително благодарен, ако ми цитирате имената на тези историци, които оборват моите убеждения и твърдения. Лично аз съм се срещал с достатъчно много учени по света, а проф. Драйфус е сред учителите ми.
Svetlina, аз отлично разбирам техниките на манипулативната история, която се втълпява в България през последните 133 години, а в определен смисъл, и от близо 200 години ;). Ето защо, не се подвеждам по подобни схеми.
Бих искал да Ви припомня, че когато говорим за българите, би трябвало да става дума и за онези общности днес, запазили българското си самосъзнание извън пределите на Дунавска България. Например петте милиона волжки българи не са "по-малко" българи от "дунавските". Както и тези в Чувашия, Хакасия, Балкария, Башкирия, Марий-Ел и т.н. и т.н. Не споменавам Македония, тъй като тя е отрязана плът от тялото на Дунавска България. Не споменавам и бесарабските българи, изселвани в Русия от руските пропагандисти още през 50-те и 60-те години на 19-ти век (Г.С.Раковски подробно описва тези процеси). Имам предвид онези земи, населени с българи, които са съществували като самостоятелни държавности далеч от Дунавска България и независимо от нея. Ако не сте ходили в Казан, примерно, препоръчвам Ви едно подобно пътуване ;). Тези волжки българи, имат друга историческа визия и памет, която, според мен, отговаря по-реалистично на еволюционната траектория: "прабългари" - "съвременни българи". Тоест, името "българи" при волжките българи, отговаря по-наситено с културни, езикови, фолклорни и т.н. характеристики (дори генетични), отколкото това е налице при "дунавските българи". Причина за тези "разминавания" е гръцкото духовно и политическо господство над "дунавските българи", както и осъществените насилствени миграционни процеси върху дунавските български земи, осъществени от Русия в огромни мащаби, а по-късно продължени от българските власти ;).
Но, нека не навлизаме в подробности, тъй като излизаме от темата.
Успех!
--- End quote ---
С.Д.,
Едно време бях в пределите на визираните от вас руски републики и мога с ръка на сърцето да се закълна,че българската идея сред тях е едно мъниче.Т.е. не мога да кажа ,че татарите виждащи себе си като българи са повече от няколко десетки.Познавах се и с тогавашният декан на Казанският университет-в последствие ни върна гостуването през далечната 1999 година-той се виждаше като българин и бе един от съоснователите на Българският Национален Конгрес в Татарстан.С него много сме дискутирали въпроса дали Татарите са потомствени българи-оказа се,че не съвсем.Татарите имат в генезисът си и българска кръв,но тя не е основополагащата-те са повече с башкирско потекло,отколкото с българско-обичай,език и пр. са вариант на башкирският.А самосъзнанието на обикновеният жител на Татарстан,не е българско ,а е татарско.
В последните години в Татарстан се налага една ребългаризация поради утопичният стремеж на тяхната интелигенция,но то е едва на начално ниво.
За самосъзнанието на останалите споменати от теб народности-като осъзнаващи се с български произход са само Чувашите-но и там има редица течения в историографията им свързана с техният произход.Според редица учени чувашите са тюркуризирани марийци,но в етногенезисът си са имали и българска следа.
Поздрави
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version