Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
Фита:
--- Quote from: onegavon on December 02, 2011, 12:56 ---Университет съм завършил отдавна, а акъла и възпитанието ти го видях.Освен да мелиш празни приказки до тука нищо конкретно и подкрепено с факти не си публикувал.
--- End quote ---
Добро утро Виетнам! 8)
Утрото е по-мъдро от вечерта и като гледам горе май съм попрекалил и съм те обидил. Но така е през това време на нощта, за което Гьоте във Фауст казва - "беше времето когато дяволът си правеше сметките"
Onegavon-е, много насериозно вземаш и себе си и темите и участниците тук. Оправно момче си и си потърси място където може да се говори за наука. Такава тук няма. Аз влязох да прочета една статия за Тодор Узунов, когото познавам от времето в София, качена на стената на сайта и така полюбопитствах кой какво пише. Толкова! Да влизам в спор с хора, които не четат Корана, а им Го четат е безсмислено. Темите тук не са исторически, а етнически.
Ти не се засягай. Упорствай щом искаш, но мен не ме забърквай в това. Стар е аго Фита за такива неща!
tersid:
--- Quote from: Kaplan on December 01, 2011, 22:03 ---В заключение ще кажа, че независимо от многото исторически събития къде ясни къде забулени, то истината е една. Помаците съществуват и на този момент 21 век заявявам, че са един народ, можещ само да се гордее със себе си. Факт е, че ние съществуваме и се идентифицираме, като помаци. Не ме интересува дали предците ми са били християни или евреи. Това е въпрос на който няма човек на земята който да даде правилен отговор. Не ме интересува дали предците ми някога са се наричали болгари или словени.
Аз дори ще кажа, че сме един от "богоизбраните" народи, защото всевишният е отредил да приемем исляма и да встъпим в правият път! Така с приемането на исляма предците са ни завещали ИСТИНАТА, вместо заблудата!
Това исках да ви кажа, драги съфорумци. Това са моите лични размишления и разсъждения относно помаците. Може би мнозина ще ме упрекнат но за мен това е истината, без лъжливи примеси в нея.
За мен всичко е останало в миналото. Обръщам вече глава напред и гледам към бъдещето.
За последен път дискутирам темата относно произхода на помаците.
--- End quote ---
Поздравление Каплане за верните думи.Според мене това е и мюсюлманското разбиране за хората и народите - човекът и народите са такива , каквито са сега , а не каквито са били или не са били ,и не е важен произхода и положението на определен човек или народ ,важно е единствено моралното поведение и отношение на този народ или човек към себеподобните.В тоя дух искам са кажа ,че при нас помаците все още като цяло ,високото ниво на морално отношение към останалите все още съществува .
Само една малка забележка имам към тебе : - оти го каза всичко като на избер и на адин въздъх ,али ищеш да нема вейке за какво да си лафиме . ;D
Фита:
--- Quote from: Фита on December 02, 2011, 11:11 ---[.17. Персонални сблъсъци в този форум ще се трият...
Изстрито от мод.
--- End quote ---
Модератор моля за малко повече култура на правописа.
Пише се "изтрито", а не "изстрито"!
Глаголът е трия, а не стривам. Ако аз не бях Ви поправил, Kaplan непременно щеше да го отбележи!
onegavon:
Фита , съгласен съм с теб и без това темата за лазите е доста странична и едвали някой го интересува толкова подробно.
Бих възразил на Каплан,че предците на помаците са били езичници в по- голямата си част преди да приемат исляма.На Балканите в късното средновековие езичеството е било унищожено. по това време.Християнството е било наложено повсеместно в региона за което свидетелстват множество археологически източници.За еретиците няма почти никакви писмени източници , а археологически хич.Християнската църква не е допускала в двоя диоцез съществуването на чужди религиозни общности.Църковната политика е била безкомпромисна в това отношение.Религиозна толерантност не е имало.Всички чужди племена преселени с разрешението на императора са били покръствани ина че не се допускали на територията на империята.Еретиците също са се преследвали безмилостно.
Фита:
--- Quote from: Kaplan on December 02, 2011, 14:57 ---Не се изисква много акъл, за да знаеш, че името на Аллах се пише с двойно "л". Просто това е въпрос на религиозно възпитание и уважение към религията.
--- End quote ---
Kaplan-чо, при мене е обяд и тъкмо съм си поръчал сандвич със свинско, а ти гледаш да ми провалиш обяда.
Недей момче да намесваш Аллаха тук. Той не ти е нито братовчед, нито длъжен с нещо та да се криеш постоянно зад него.Страшни прозрения си избълвал долу - лошо да му стане на човек.
"Аз дори ще кажа, че сме един от "богоизбраните" народи, защото всевишният е отредил да приемем исляма и да встъпим в правият път!"
А бе Kaplan-е ти слушаш ли се какви ги говориш? "Правия път"! А другите криви ли са?! Ти чел ли си за Осмократния път на Буда", например? Имаш ли представа що за толерантна религия е това? Съветвам те да прочетеш и ти гарантирам, че няма с нищо да ти навреди на мюсюлманството, а даже ще те направи по-добър такъв защото няма да мразиш и да отхвърляш, а ще бъдеш в мир със себе си и околните.
И Аллах ще те обича повече...и тоя с едно "л" и тоя с две "л".
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version