Author Topic: Помаците - какви са били ?  (Read 511079 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1590 on: December 23, 2012, 20:40 »
Скот не ти зная годините, може би трябва да ти казвам ого, но ме радва това че си общувал с ПОМАЦИ дано да не са били от тези кадето са българеят или турчеят, защото има и такива. Иска ми се по един ден да си стисним ръцете та да видиш истински ПОМАК, който не сваля шапка на никой, защото няма за какво, всички етноси са като нас ПОМАЦИТЕ, само че някой си имат БАН, и след това не можиш да им затвориш устата.Превръщат се в стари пра стари вилики и т.н.

Offline skoti3

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 565
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1591 on: December 24, 2012, 00:42 »
Ибрахиме доста по-млад съм от теб, но това не означава, че трябва да мълча, трябва да кажа това, което си мисля. Вие сте били в едно поколение дето сте пострадали от възродителния процес и ви разбирам, а ние сме в един друг период и истината, че не трябва да се избягваме, опознаването е това, което ще разруши прегради. Част от този сайт ( не говоря за теб) насаждат негативизъм към българите и аз просто трябва да се защита. Това какво направили атака пред Баня Башъ например е недопустимо да се преписва на всички българи християни, ако беше нещо друго атака щяха да увеличат подкрепата си, а в случая тя спадна и то много. А както някой каза, че никой не се е намесил да защити мюсюлмните, еми то и християните не се защитават взаимно, когато трябва. А това дали се българеят, турчеят или нещо друго помаците няма значение, това не е било тема и лично за мен това няма значение. Дори по едно време съм имал за началник турчин и след няколко години от както не работя при него не мога да кажа лоши думи, не съм расист. На мен ме е дразнело винаги пропагандата, а не , че някой е турчин или така нататък. Относно помаците факт е, че някои се чувстват турци, едни българи, а трети различни от българи или турци. Но това няма значение за мен, само да няма пропаганда и да се натрапва на хората, че са такива или други. И да завършва за спора българи-турци, тук няма расизъм, защото и двата народа са доста близки като цяло.Може да сме били от Османска власт, но също така сме преживявали и общи падения, например след първата световна война. Когато съдбата на България и Турция е била подобнa.

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1592 on: December 30, 2012, 10:17 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Западнохунската империя на българския хан Атила се нареждат иранските племена, представени
главно от източноиранските по произход алански племена, които към началото на Новата ера
обитават земите около Каспийско море, ограничени от Аралско море, Северен Кавказ, Танаис и
подножията на Урал, през І в. се съсредоточават и усядат в Южноруската равнина, на изток от Дон
и на север от Кавказ, през ІІІ в. нееднократно навлизат в пределите на Римската империя, през ІV в.
влизат в хунския военно-племенен съюз и вземат участие във Великото преселение на народите,
през 370 г. са изтласкани от хуните на запад, през V в. част от тях достига до Галия, Испания и
Северна Африка

Жарко-знаеш ли,че в днешна Либия или старото алано-вандалско кралство има планина която се нарича Българска.
Това е интересно да го знаеш.Тъй като в Испания и Франция в областта на старите Алански кралства има подобна топонимия.


Поздрави.

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1593 on: December 30, 2012, 10:49 »
You are not allowed to view links. Register or Login
               Добре бе уважаеми Расате,
               След като разбра,че тук в този сайт никой не те взема насериозно,а гледат на твоите писания както се гледа на виц/анекдот/,защо не спреш да се излагаш бре човече.Като имаш амбициите на историк,доказвай си ги на друго място,където аудиторията е друга,по-простовата,тъкмо за Вашите умозаключения.Нас не ни вземай за полуграмотни.Честно казано Ние сме поне на едно стъпало над Тебе.

Хубаво е Г-н Стефанов да блеснете с известни знания-защото досега не съм прочел нещо значително нито от вас,което да говори за "високото" Ви интелектуално и познавателно ниво.

Ортодоксалната историята в нашето време не е реална,а се пише от определени фигуранти,подчинени на определена държавна политика.Т.е. диктува се от така наречените Велики сили..

Политиката на Великите сили създадоха Великото преселение на народите,въпреки,че данни за него няма.Истината е,че периодично към Европа има номадски вълни от Азия довели и самите гърци,германци и пр.  тук на Балканите.

Въз основа на тази политика и готите от траки станаха германи- за случаят се нарочи един доста по късно създаден кодекс -"Сребърният кодекс" свързан с тевтонският орден за готски.Макар,че по времето на готите технологията за неговото изработване да е била непозната.
В момента въпреки това "историческите" светила залагайки на историческата слепота на масите все още повтарят,че е готски. ;D

Така и куманите станаха тюрки въз основа на един кодекс наречен кумански-въпреки,че самият кодекс е създаден по време и на място,където  не имало кумани и въз основа на език говорен и до днес от Кримските татари,който е хибриден между огузки и башкирски.

И накрая българите бяха нарочени също за тюрки,въз основа на хипотезите на един руски изследовател на Китайските архиви(Гумилов),въпреки,че няма почти никакви доказателства за тюркският им произход.
В нашата историография въз основа на една или друга хипотеза се четяха само тези източници ,които имаха косвено отношение по защитаваната теза,пренебрегвайки се други,които я оспорваха.Това едностранчиво четене бе подчинено на теорията продиктувана от големият брат(Русияза или СССР),която като цяло е антибългарска.

Истината е,че погледнати като цяло всички източници говорят за не тюркски произход на българите,като се разделят на две-за местен или за ирански произход.
Кое говори за нашият произход:
-Източниците
-Езикът
-Фолклорът
-Името на самият ни етнос

ПоздравиOffline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1594 on: December 30, 2012, 11:17 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Расате  какво разбираш под наша дума за блед - прабългарска ,тракийска ,сарматска, аланска ,хунска или някакаква друга?Едно подсказване:

български
блед- бледны / белоруски/
блед- blady / полски/
блед - бледный /руски/
блед - bledy / словашки/
блед- bled /словенски/
блед- блед /сръбски/
блед - блiдий / укр./
блед-blijed /хърв./
блед-bledy/ чешки

Според мен Бледа може да е от белорус до хърват по избор от горепосочените.Сега да не излезе,че единия брат е тюрк другият славянин.Малко като сега в БЮРМ дядото и бабата българи внуците антички наследници на на Аце.Та и твойта работа същата.
Моля , те спри да компрометираш българската национална кауза с тези фантасмагории в стила на колегата икономист П. Добрев.Който е компетентен по всички видове чеченски  и памирски диалекти, от там и с  древните български говори запазени и до днес в селата около Мазари Шариф

Говорим на един език-Блед е славянска дума,а Атил(Atta-Татко, Il-бог) е иранска.В случаят Ил е шумерска заемка в иранските и семитските езици.Интересното,е че сред българите има редица имена използващи този суфикс,наравно с Рих(Цар),Мир(голям) ,Ар(човек)-оттук Борил(Борец на Бога),Аспарих(Царски ездач),Владимир(Голям владетел),Богор*(Човек на бога) и пр.
Въз основа на това лесно се обяснява защо титлата боил от езическият период се превъплъщава в християнската бойар- самата християнска религия сваля божественият ореол на военната аристокрация превръщайки ги в хора(Бой/Ил-Бой/Ар,Ил-Ар).

Поздрави

* Богор е едно от имената на Борис-Михаил,и носи в себе си определено значение-Човек на бога.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1595 on: December 30, 2012, 15:39 »
Na dali znae6 no v osnovata na imeto Борис  e dumata Pars (Panthera pardus), v stari vremena se s4italo 4e e melez(smesica) na lyv i pantera dnes se naimenuva s leopard.

староиранското „барс“ (пантера) - тотем на българското племе берсили

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1596 on: February 02, 2013, 18:16 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Na dali znae6 no v osnovata na imeto Борис  e dumata Pars (Panthera pardus), v stari vremena se s4italo 4e e melez(smesica) na lyv i pantera dnes se naimenuva s leopard.

староиранското „барс“ (пантера) - тотем на българското племе берсили

Знам-но истината е,че е възможно Борис да не е правилното име на нашият владетел-има няколко източника-в едни той е Богор,в други е Богорис и пр.

От друга страна не мисля,че името Борис е производно на думата "барс"-тъй като това име се среща в различни вариации и при родствените ни кумани-владетелят на куманите приел католическата вяра от Павел Унгарски се казва Борекс.

Тук двете имена могат да се разгледат от лингвистична гледна точка по няколко начина.

Борекс е име повлияно от западната латинска църква и може да се раздели на две -Бо/рекс-в този случай можем спокойно да свържем тази владетелска фамилия с готските и ранно-българските владетелски фамилии като Теодор/Рих и Испер/Рих.

От друга страна в източниците освен съкратеният вариант(характерен за българите) на името Борис,се използва и неговата пълна форма-Бог-о-рис,което преведено означава в -У бога владетел-.

Т.е. с две думи както за пълното име  Георги може да се използват различни варианти на съкращаване като Гоце,Геца,Жоро,Гошо,Гошко и пр. така и пълното Богорис може да е в съкратена форма- Борис.

Поздрави

Offline Coban

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 63
Re: Помаците - какви са били ?
« Reply #1597 on: January 07, 2014, 23:06 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Всички помаци са българи. И християни са били преди това. Спрете с глупостите в тоя сайт !


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1598 on: October 25, 2014, 01:32 »
Но, тюрки са също и над 70% от европейците, ето защо, ако един етнос или етническа група държи да са "древни европейци", то неизбежно имат пратюркски произход
Всъщност, етническата еволюция е нещо абстрактно на фона на историчната по принцип. Няма етнос в етносферата, издържал повече от хиляда години. Предположението за "дълбоки корени" е твърде общо и трябва принципно да се доказва с много научни дисциплини. Американците са хора от всички народи и затова се наричат "американци", пък над 50% от тях нямат отношение с англичаните, за да се казват "инглеси". Намерените пирамиди в Босна са обикновени тектонични форми. Ако помаците са наследници на траките, това би ги превърнало в едни от най-древните тюрки на Балканите. Никой не може и не трябва да се срамува от своето самоопределение и менталност, напротив, трябва да се гордее с това.
Тези въпроси са в сферата на генната генеалогия, палеогеографията и палеолингвстиката в географските й миграции. [/color]Извън пратюрките в Европа има кроманьонски популации, но те са на 25-30 хиляди години и са мигранти от Месопотамия и Североизточна Африка, които унищожават неандерталците и заемат тяхното място в палеогеографията на "стария" континент.
[/color]Не мисля, че помаците имат етно-хронология на 30 хиляди години[/size][/color]   [/size]B Родопите, налице е и тракийски базис, макар и ограничен. Но тези вероятно съхранени популации също са тюркски, да ги наречем пратюркски...Съдейки по генетиката на хг I и Е, тя е съсредоточена повече в Западна България с пик на честотите в Албания, Босна и Хърватска. Това автоматично изключва палеоевропейска генетика в Одриското тракийско царство и т.н., или поне не над 5%. Следователно? [/color]Наред с това през 4/5-ти век земите на съвременна Северна България са напълно окупирани и заселени от готите и т.н. Тракия и Родопите са буферни зони на федератски войски, почти напълно незаселени. Дори църквите от 4-ти век в Родопите са строени за армията, а не за местни хора. ([/color]St.Dinkov )

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1599 on: March 19, 2015, 22:44 »
Стига писахте глупости.


Няма как да сравнявате една етимологична група с над 10 000 история с такава ,която е на около 2000 години.


Индоевропейците възникват 10 000 години преди тюрките,това го доказват не само археологията и писмени източници,но и лингвистиката.


Дори словените са по стари от тюрките.


Има си строга закономерност при разпадане на дадена езикова група.
Дори Славянските езици по своята същност се разделя на едва разбираеми по между си групи.
За източното православните словенски езици ,които произлизат от разпадането на старобългарският,което започва някъде около 1000 година.
В началото старобългарският се е делял на две основни наречия- по твърдият Охридски(Охридска школа)- сръбски,западни български диалекти, и по мекият Преславски(Преславска школа)- руски и произлизащите от руският езици,източни български диалекти.


Тюрските езици са доста близки помежду си и говорещите ги се разбират.(малко в страни е р-тюрският език-чувашкият)- т.е. съгласно езиковите процеси-те филогенетично са най млади-Алтайският праезик възниква най рано около 100 г. п.н.е.- набор е на латинският език. ;D

Offline Suleyman.45

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 357
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1600 on: March 20, 2015, 08:22 »
Ne mutlu türküm diyene.Kolko e ştasliv tozi koyto e türk ili pomak-vyarata mu e müsülmanska t.e. prinadliji kım po dobrata i mıdra çast ot çoveçestvoto.Obiçame i pazim traditziite si uvajavame vızrastnite si roditeli i vızpitavame detzata si da stanat dostoyni grajdani na obşestvoto.Jivota ni ne preminava v zavist sprove i gordost çe sme bili 250g.vizantiysko+500g.tursko+45 komunistiçesko+25 demokratiçno stanaha obşto 820g.robstvo ot 1300.Liçno az mislya çe rob e tozi iska i po printzip ima robska psihika.A kakvi sa bili pomatzite sie problem na samite pomatzi po vajnoto e nikoy drug etnost v B-ya ne   e podlagan na takıv psihiçeski i fiziçeski natisk kato tyah i vıpreki vsiçko si ostanaha nay çestnoto i blagorodno obşestvo v sveta.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1601 on: April 02, 2015, 23:19 »
Полеогеография, геногеография и ДНК генеалогия на екзополитоним траки

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1602 on: April 03, 2015, 18:45 »

You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1603 on: April 05, 2015, 11:59 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Ynt: Помаците - какви са били ?
« Reply #1604 on: April 05, 2015, 13:41 »
Виждам ,че неисторикът ,ти е любимец и постоянно публикуваш недоказани негови публицистики.
Виж нещо подобно ,но противоположна на С. Д. теза :You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42