Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (75/325) > >>

ibrahim65:
Да в Родопите и в югозападна България е имало Славяняни Струмяни, Смоляни Траки, Славяни, Кумани  и други.Тогава skoti3 эащо защо се итъпанячва българщината защо са се наложили тези хора както вие тук в този сайт се налагате без да признавате никой друк може би е било нужно малко култура и уважение към отсрещният по различният както са правили османлиите.Друго нещо искам да споделя деиствително не знаеш за мюсюлманлъка ако си наясно така няма да говориш първото правило е че е доброволно никога със сила ама никога или вярваш или не толкоз.Друго да знаеш че първият ает от кораня е учи да учи само една дума с други думи коранят е създаден за опазването на човека за неговият по добър живот но вас са ва оплашили яко изглежда сега ще ми дадеш някои пример за джинат да и това го има но само когато някой заплашва семейството ти или държавата за отбрана всеки един мясялманин е задължен да брани тези две неща.Тук сега спорет вашите изказвания може да се види че християнството е наложено с меч и огън от това са патили доста наши предци например кръстоносните походи и какво ли не още но това упорито се премалчава.

Svetlina:

--- Quote from: MUSALA on August 21, 2011, 23:10 ---   PNK2003 ти хубаво задаваш въпроси но защо не задаваш подобни въпроси за литературната измислица ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

--- End quote ---
А кажи де, що е художествена, а не литературна измислица като знаеш толкова, бре чедо!
Тия недомислици дето ги четеш в разни интелектуално-либерални сайтове (дето не са по-малко художествено-теоретична) наукоподобна измислица с претенции за ВИСША изкелеферчена мисъл - разбирай напълно теоретична постановка откъсната от историческата истина и действителност - явно са ти повлияли в самочувствието, ама не смееш да кажеш на какъв език сте говорели през времето на османската империя. Бъз те е или не знаеш, нали така?
 ;D

skoti3:
Куманите се появяват по късно. Ибрахиме едно нещо може би в тази тема повторих 10 пъти и като чета какво пишеш все едно не съм го казал това, а това, че Българите днес са смесица от траки, кумани, славяни,прабгари и други. Българищаната не се "итъпанячва", а просто се е променяла през годините. Един човек, когато казва, че е българин, това не значи, че не е Тракиец или Славянин. Защото и Славяните и Траките са част от българищината днес. Българите тогава на никого не са се наложили, просто са се смесили с другите, е да тук в нашите земи е останало името българи и до днес.  Но тогава кажи, християнската религия прабългарска ли е ? Ако тези "лоши" българи са се наложили както казваш ти, то тогава основната религия щяла е да бъда Тангризъм, а езика щял е да бъде друг, а не писан от славяни. Да продължа подред българите днес уважават културата на другите. А културата, която се е развивала през вековете е имала своите славяно-българо-тракийски черти. А и друго Траките, преди да дойдат българите са започнали да се претопяват със славяните. Да не се опиташ да кажеш, че сме ги изтребили, както сме изтребили уж и македонците. В боглословски спорове няма да се включвам, защото и в Исляма и в Хриситянството пише много неща, но някои не ги спазват, това, че пише, не е задължително, че всичко се е спазвало и в двете релгии. Това за Християнството, че е имало силово налагане не е нещо ново. Но това е може би било необходимо тогава, защото България е била изолирана, а е граничила с две голями християнски империи.
А това дето казваш, че сте патили от кръстоносните походи- те са били заплаха и за българската държава тогава и за българите в нея. Страдали са и българи - всеки на Балканите е страдал еднакво. Страдали са както хората по родопите, така и хората по балкана, тракия и мизия.

А Османлиите ако са били толкова толерантни, щяло е да има еднакви данъжи за всички в империята. А в условията на тази империя е било немислимо немюсюлманите да са с равни права с мюсюлманите. Допълнителните данъци, които са плащали немюсюлманите ги е подтикнало да приемат Исляма. Ех каква толераност.

PNK2003:

--- Quote from: MUSALA on August 21, 2011, 23:10 ---   PNK2003 ти хубаво задаваш въпроси но защо не задаваш подобни въпроси за литературната измислица ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

--- End quote ---

Мусала,
Защо на въпроса ми отоваряш с въпрос?  :) За "Време разделно" не е необходимо да задавам въпроси.  Да си ме видял някъде да се позовавам на това художествено произведение?

Все пак очаквам да ми отговориш на зададените въпроси...

PNK2003:

--- Quote from: MUSALA on August 21, 2011, 23:14 --- PNK2003 а ти би ли така любезен да ми отговориш на какъв език са говоряли османските християни.

--- End quote ---

Мусала,
Ако имаш предвид българите под Османско владичество, то същите са използвали основно "новобългарски", който е бил техен майчин език.  А официален език в Османската империя е бил "османският турски", което предполага, че е бил използван от не малка част от населението.

За да съм по-точен, моят въпрос е какъв е бил майчиният език на помаците преди Освобождението? На какъв език са общували помежду си?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version