Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (14/325) > >>

Kaplan:
Венци, какво намекваш. Събуди още много въпроси в мен

venci:

--- Quote from: Süleyman on September 19, 2010, 17:00 ---Венци, какво намекваш. Събуди още много въпроси в мен

--- End quote ---

Ето и официалнта версия за плочата. Още в деня на събарянето на джамията, хората разчели датата написана на плочата. Но веднага била разрушена на малки парчета от възродителите. Не мога да я цитирам точно тази дата, защото все пак не е и важно. Датата била някъде около1200 г. И хората веднага ахнали: ето годината е преди 1396 (макар че българската територия попада под Османската империя към 70 години - това е било бавен процес.) следователно ние сме били мюсюлмани преди това. След това учени уточнили, че датата е на хиджра и преобърната в нашия календар 1200=1785. Това е официалната история. Същата история, но с малко по-точни подробности може да се разбере.

Друго важно нещо е, че никой няма никакви спомени за строежа на тази джамия.

Аз лично съм правел разследване на надгробни камъни от същата джамия. Те били спасени от разрушение ит хората. В моемнта се пазят. С помощта на съфорумци от тоя форум, се установи, че всички камъни са на хиджра и датите са след 1800г.

gece yolcusu:

--- Quote from: Хайри Лошев on September 19, 2010, 12:47 ---Половината от помаците (та може и повечето) са приели християнската религия (не буквално, разбира се), но погледнете имената, порядките, начинът им на живот - по нищо не се различават. Не ме разбирайте погрешно - не ги осъждам, просто искам да кажа, че всеки сам определя какъв е, но по-скоро делата, а не думите го определят. 

--- End quote ---

Да но повечето само привидно ги мислим за християни, а за сватби и погребения си търсят ходжата - то кръвта вода не става!
И колкото и да не им се иска на много хора - исляма се завръща с пълна сила!

Хайри Лошев:
Това, че два пъти посещават ходжата не е показател. Исках по скоро да акцентирам върху това, защо толкова силно се изразява нуждата като отеляне и самоопределяне като помаци, като делата на помашкото мнозинство говорят обратното? - кое е сбърканото?

Kaplan:

--- Quote from: venci on September 19, 2010, 17:17 ---... След това учени уточнили, че датата е на хиджра и преобърната в нашия календар 1200=1785. Това е официалната история. Същата история, но с малко по-точни подробности може да се разбере.

--- End quote ---

Сигурен ли сте, че датата е около 1785. Защото това на практика не е толкова голям период, че никой да не помни нещо за строежа на джамията.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version