Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (179/325) > >>

Svetlina:

--- Quote from: mustafa_b on September 08, 2011, 08:32 ---Svetlina, за миг излез от тъмнината на антиислямската пропаганда и като начало прочети нещо от достоверни източници за Меканския период в развитието и утвърждаването на ислямската религия. А след това ще продължим да си говорим за мераците за власт.

ПС - А ако те мързи да четеш може да изгледаш филма "Пророчеството" - http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3821.msg76111.html#msg76111

--- End quote ---

Мустафа-Б, къде видя тъмнина? Пропаганда правиш ТИ, Мустафа-Б, защото подхождаш избирателно към исляма, сякаш той е ЗАСТИНАЛ  в Мека, а Медина защо забравяш, или не ти харесва Мединския период?

Ако искаш пък да погледнем какви са насоките му на развитие в днешно време, което ще изясни съвсем нещата - все пак живеем СЕГА и ТУК, а не в 624 г., нито в "Приказки от 1001 нощ". ;)

И като толкова си подготвен, я кажи какво е отношението на исляма към светското устройство на държавата, на социалния живот?

ibrahim65:
Има неща за който не може да се мълчи има неща който трябва да се нарекът с собствените им имена има неща пред който не можиш да си затваряш очите или ушите защото ставаш съпричастник.
-Случвало ли ви се е да проклинаш някого и да не съжеляваш за това.
-Случвало ли ви се е няква мисъл да не ви напуска и да не ви дава мирът с месеци.
-Случвало ли ви се е  пред нещо думите да избледняват а мисълта да замръзва.
-Случвало ли ви се е да гледаш нещо с часове и да не можиш да направиш нищо.
-Случвало ли ви се е една снимка да ви говори с часове с нейните нюанси да заклеймява случилото се в теб че да замръзва мисълта ти.
Знам че историята се пише от хора знам че се отвращавам от историята защото историята се повтаря знам че има хора който се гордейят с историята си колкото и да е отвратителна тя.
Що за хора са тези който са са възползвали от безсилието на другия да налагат себе си да възраждат да преобщават но когато са бесилни да казват че сме братя ПОМАЦИТЕ на такива им казват много простичко от Аллах да им дойде.
 За съжеление и аз тук не мога да кажа какво мисля за тях но мисля че Аллах им е достатъчен и че историята не се пише само от тях.

Като гледам тази снимка се отвращавам в пълният смисъл на думата.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Baptizing_the_village_of_Devin.jpg/800px-Baptizing_the_village_of_Devin.jpg

На мюсюлманите не е дадено да проклинат но аз със всичката си ненавес проклинам испълнителите и за случилото се и не съжелявам за това.

http://img59.imageshack.us/img59/1598/800pxbaptizingthevillag.jpg

Като гледам тази снимка та си мисля за думата ГЯУР може би е имало причина да се измисли.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Tano_Nikolov_cheta.jpg

mustafa_b:
Продължаваш да тънеш в тъмнина. Не съм аз този, който започна сравненията между религиите. Коментарът ми бе във връзка с твърдението ти, че на Ислямът му липсват първите 280 години в сравнение с Християнството. Споменах Меканския период, който по нищо не се различава от началния етап на Християнството, изпълнен с унижения, мъчения, гонения, убийства на мъченици. Идеята за Ислямска държава идва по-късно, в Медина, и тя е следствие, а не цел.

Така че, Svetlina, на Исляма не му липсва "пубертета", по-скоро в твоите религиозни знания липсват някои неудобни за пропагандатата ти факти.

--- Quote from: Svetlina on September 08, 2011, 00:23 ---Мустафа-Б, явно ти пък много бързо забравяш, макар и да намекваш, че познаваш много добре исляма във всякакъв план.
Забравяш, че  на ислямът му липсват първите 280 години, в сравнение с християнството.

Защото християнството е изкарало поне тези първи свои 277 години далеч от идеята да придобива светска власт - а при исляма изобщо липсва такъв период - ислямът още с първите си стъпки и слабо разпространение напира да взима светската власт - и то цялата - в свои ръце.

Това е основното, това е съществената разлика, и това предпоставя и досегашното му поведение и подход навсякъде по света, това е, което трябва да знаят младите хора.

А след това ми приказвай за верска търпимост при исляма.

--- End quote ---

oxyuranus:
Дискусията тук пак изчезна. Истината за помаците е ту в архивите дето са в Истанбул/даже не е уточнено турски или османски архиви/, ту започва от 16-та страница , 8-ми ред на някаква книга дето и заглавието и не можем да кажем. Никакъв опит да се напише една ясна теза, още по малко да се подкрепи.
Как искате да ви възприемат сериозно, като даже не формулирате ясно тезата си?

Rasate:

--- Quote from: mustafa_b on September 11, 2011, 21:09 ---Никой не може да докаже това. Допускам, че в моето родословно дърво за изминалите 500 години са се омешали десетки етноси. Камо ли да си тормозя мозъка с това какво е било преди 500 години. Това, което има значение, е какъв се чувствам в момента. Защото помаците ги има и аз съм част от тях, колкото и това да не се харесва на асимилаторските пропагандатори.

--- End quote ---

Караибрахим-почнахте като Македонците-да защитавате индетитетот- ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Ние българите-християни сме асимилатори-пълни глупости-стига сте пропагандирали локален патриотизъм -патриотизъм на парче-името българин е по общо и обхваща група от хора с общ произход,нрави и език разпределени в различни райони.
Т.е.-македонците,капанците,шопите и пр. са българи,католиците,мюсюлманите,православните и пр. също са българи-едните са локални или религиозни наименования на отделни групи хора,а второто е обединяващото ги наименование-свързващата бръмка. ;)

Сега във Вардарско учат,че ако са българи губят своята идентичност -което са пълни глупости.
Това се отнася и за помаците-да си помак не пречи да си българин-т.е. двете са взаимно допълващи се наименования.Помак-това е да си българин мюсюлманин-да изпълняваш ритуалите на исляма,да говориш български,да имаш редица типично български обичай не характерни за останалите мюсюлмани,фолклорът да ти е български и т.н.

Осмисли написаното по горе и ще видиш,че съм прав.

Поздрави.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version