Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
Тоска:
Тук в Измир има над 10 цркви. Дори един от тях е близо до мен. (Ст. Хелен) и пасторът на църквата Ст. Хелен е мой приятел. :)
Svetlina:
--- Quote from: mustafa_b on September 26, 2011, 09:09 ---
А колко джамии има във Ватикан, а в Сан Марино, Люксембург... Докато само в Иран има над 600 църкви.
Впрочем това каква връзка има с темата? Голям въпрос - докога ще оспамваш темите с ненавистта си към мюсюлманите?
--- End quote ---
А каква е територията на Ватикана, знаеш ли? А знаеш ли колко туристи и ТУРИСТКИ ПОСЕЩАВАТ напълно свободно Ватикана?
Да, в Иран има църкви строени преди векове, но няма християни. Била съм в Иран и чудесно знам как ни предупредиха да си купим специално облекло, за да си нямаме неприятности. И в Тунис е така, въпреки че беше по-отворена държава. Местонахождението на църквата се предава от уста на уста, почти неоткриваема.
И в Турция 99% от цъквите са наследство, а не построени през последните 50 години, поради една и съща причина - няма християни.
А връзката с темата я потърси в предишните страници. На "големия ти въпрос" ще отговоря, че не оспамвам темите и не се хабя да ненавиждам мюсюлманите, а имам конкретки впечатления от всеобхащащия и нападателен ислям в различни краища на света. Явно така го проповядват ислямските теолози.
SIVEK:
Здравей
Светлина
,,Нападателен ислям''това пък от каде го измисли? ???
Да не е някакво ново течение в исляма.......? ???
Ех тези ислямски теолози имат страхотен начин да накарат хората да приемат исляма.
ibrahim65:
Незнам от каде да започна но зам че съм ПОМАК.
Да ПОМАК гордост слава начин на живот.
ПОМАК гордост стига да знаеш да се гордееш с думата ПОМАК.
Да ПОМАК тежест стига да можиш да носиш тази тежест ПОМАК.
Да ПОМАК тази единствена дума само от пет букви описваща толкова много.
Да да аз аз съм ПОМАК в душата си в сърцето си толкова дълбоко
че е само за мен само на мен да на мен и никой друк.
ПОМАК толкова просто толкова леко че чуствам крилата си.
Обичам да наричам нещата със истинските имена.
Обичам да се определям а не да ме определят.
Обичам хората до мен а не над мен.
Обичам всички въпреки различията.
Но за да обичам всичко това трябва да обичам себе си.
Но най вече коренът а той е един той е дълбок.
Клони може да кършите колкото си искате .
Но коренът е мой само мой дълбоко в душата ми.
А когато нямам душа нямам корен нямам нищо.
Без душа немога да обичам немога да живея.
moni74:
Четох, четох, четох - вече взех да се обърквам и аз. Един помак казва - ние сме помаци, втори казва - ние сме турки, трети - българи, четвърти - славяни, пети - траки, шести - араби, дошли от Мала Азия и т.н.
Правя си извода, че самите вие не знаете какви сте. Всъщност, знаете какви да не сте - българи. Турция била ви признала - ами ОК, който иска да отива да живее там. Ама имам познати, "български турци", които бяха и се прибраха. И не е едно семейство. Вярно, живота тук не е лесен, за вас може би е много повече труден. Но да не си мислите, че там ще ви посрещнат с хляб и сол? Видях между постовете, че има помаци които живеят там. Любопитно ми е, кажете как е там?
А сега по темата - дали помаците са били българи или не, аз имам една теория, която ми звучи най-правдоподобно:
1. Някаква част от славянските племена, населявала Родопите е оцеляла в по-затворен вид. Напълно е възможно, в по-късен етап, 10-11в да са се преселили няколко семейства араби - мисионери. Щом е имало християни - мисионери, защо да не е имало и мюсюлмански такива. Постепенно, не изведнъж, по-голяма част от това население е приело мюсюлманската религия. Останалата част са приели или са били християни.
2. Напълно възможно е и византийските императори да са преселвали по-диви племена, дори и мюсюлмански по границата си - така са се опитвали да ги ползват като буфер.
3. При превземането от Османската империя през 14в мисля че е било съвсем нормално да е имало мюсюлмани. За останалите християни по това време е имало няколко пътя - да си останат такива и да си носят последствията, да приемат доброволно исляма или да го приемат насилствено. Вероятно са се случили и трите варианта.
4. След това тук са се преселвали и вече истински турци, от Османската империя.
5. От автори, писали по времето на комунизма аз трудове не чета. Българските са писали и преписвали променена история, а руснаците умишлено са скривали българското по сегашните техни земи.
Общо взето, това обобщава всичките ви теории. Според вас, не би ли могло да се случи от всичко по-малко? Нали знаете, цветовете не са само бял и черен...
Надявам се да не ми се нахвърлите отгоре веднага, а малко да помислите, защото в това, което написах има логика.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version