Български > Дискусии
Брак между християнин и мюсюлманка - що е то?
IvayloIvanov:
Има някои обичаи, които я задължават да отиде в джамия. Например когато сънува покоен роднина, тя изпържва едни малки хлебчета (казват се баурсаки), раздава ги на съседите и след това задължително трябва да се помоли в джамия.
В Казахстан единствените условия за жените в джамии са да не са с къси поли и да си покрият косите. За полите - ясно. За покриване на косата там хиджабът изобщо не е задължителен - стига и обикновена кърпа за глава или даже шапка. Узбечките даже носят специални женски тюбетейки. Може би това е така, защото никога - през цялата история на исляма в Казахстан - казашките не са си криели лицата. В Узбекистан и Киргизия също е така.
Но ограничение за дължината на ръкавите няма - и се счита за напълно нормално една казашка да влезе в джамията, облечена в рокля. До под коленете, разбира се.
Както и да е: щом у нас има такива изисквания - за жена ми не е никакъв проблем да ги спази.
Но въпросът е другаде: защо варненският ходжа се отнесе така ужасно към нас?
Hadj:
Ивайло,радвам се че уважаваш рилигиозните чувства на жена си.Навярно не си попаднал на подходящ "ходжа" но всеки мюсюлманин се радва когато хора искрено и добронамерено посещават джамиите ни .По тоношение на начина по който жената трябва да се облече когато прави намаз има определени правила в свещенната ни книга,описано е кое е СЕТРИАВРЕТ за жената т.е. частите от тялото и които трябва да са покрити.Впрочем във всяка религия има изисквания по отношение на облеклото и начина на поведение в храмовете.Бяхме на екскурзия до Рилски манастир и там не позволиха на момче с къси панталони да влезне в църквата и понеже ние я разглеждахме като туристи един от групата зяпаше и се разхождаше с ръце в джобовете за което получи мъмрене от смещеника.За тези действия аз обаче не упреквам свещеника а нашите момчета които се държат като в дискотека.Така че и ти недей да вадиш заключения за българските мюсюлмани единствено от действията на варненския ходжа./Заради наш Илия не намразвай СВ. Илия/.Има и друго важно нещо според исляма-мюсюлманите трябва да раждат и възпитават мюсюлманчета и понеже нещата се предават помъжка линия се продполага че една мюсюлманка омъжена за християнин ще създаде поколиние християни.Поради тази причина исляма е против брака на жени мюсюлманки с друговерци.А когато мъж мюсюлманин се ожени за християнка тя може да не приеме религията на мъжа но децата се възпитават като мюсюлмани./Обеснявам ти как са нещата от поцзициите на исляма и ако идваш в нашите помашки райони обади се да те заведа в джамия и да видиш че няма чак каква голама разрлика по тоношение на вярата между нас и казахите/
IvayloIvanov:
Благодаря за отговора, Хадж! :)
Жена ми също го прочете.
Естествено, че уважам религиозните й чувства - ами че аз обичам жена си! :)
С риск да засегна моите сънароднички и единоверки - рядко съм срещал толкова възпитани, честни и отдадени на семейството си жени у нас.
Тя също иска да попита нещо: защо джамиите у нас - дори новите - в архитектурно отношение не се различават много от средновековния стил.
Поствам снимки на няколко джамии от централна Азия.
Оскемен (Уст-Каменогорск), Казахстан:
Между другото - тази джамия е доста стара, строена е преди Октомврийската революция.
Алмати, Казахстан:
Астана, Казахстан:
Павлодар, Казахстан:
Тараз, Казахстан:
Уфа, Башкортостан:
Hadj:
Браво Ивайло за невероятно красивите джамии които си качил.Има тема за джамиите по света и ако имаш още можеш да качваш там.
На въпроса на съпругата ти:
Наистина в архитектурно отношение строителството и на новите ни джамии се придържа към традиционната стара архитектура. Особено минаретата навсякъде са островърхи тип "ТУРСКИ".Аз си мисля че архитектите които проектират новите джамии в повечото от случаите са немюсюлмани/рабира се няма нищо лошо,напротив благодарни сме на хората/ та може би се страхуват да не бъдат обвинени че нарушават традиции.Но заповядайте в нашия край и ще видите наистина нови и красиви джамии например:в Мадан,Рудозем,Чепинци,Старцево,Тарън,Смолян,Триград,Досрат и др.
Hasan Ismail:
Хадж,защо се хващаш на въдицата?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version