Author Topic: Близо 1,5 млн. мюсюлмани в България ще честват Курбан байрам  (Read 5792 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rahmie

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 1981
  • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login
Събота 5 Ноември 2011Утре изповядващите исляма ще празнуват Курбан байрам, единият от двата най-големи мюсюлмански празника

Близо 1,5 милиона мюсюлмани в България ще отбележат свещения празник Курбан байрам, който започва утре и ще продължи до сряда, с молитва в 1 100 джамии в страната.
 
Преминаването по магистралите и мостовете над Босфора в Истанбул ще бъде безплатно, а градският транспорт там ще превозва с 50 процента намаление.
 
Засилен е контролът на българотурските митници срещу случаите на вноса на месо и месни продукти в куфари и сакове, предупреждават от граничните пунктове предупредиха.
 
Основна традиция на Курбан байрама е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. За жертвени животни се приемат овен, овца, коза, крава, бик и камила, като дребният добитък трябва да е навършил 1 г., едрият добитък – 2 г., а камилата – 5. Месото се разпределя на три части, като едната се дава на бедни и нуждаещи се хора, с другата се гощават гостите, а третата остава за семейството. Вярва се, че жертвоприношението е изплащане на данък, а също така, че както тече кръвта на жертвата, така отпада грехът.
 
Свещеният празник започва сутрин в джамията с голяма молитва, която се състои от две части: обикновен намаз – сабах и тържествен намаз – байрам. Между тези две части ходжата чете Сури от Корана и извършва хутба (проповед), в която се изтъква, че всяка молитва и поклонение трябва да се извършва с дълбока вяра в името на Аллах, а не лицемерно.От днес до последния празничен ден, мюсюлманите при всеки намаз трябва изричат думите "тешрик текбир" - словесно възвеличаване на Всевишния,

Днес вечерта е т.нар. Арифе, навечерието на празника, в който мюсюлманите трябва да постят и в същото време да се подготвят за посрещането на гости за празника. Нощта срещу Курбан байрам е благословена и на вярващите трябва силно да се молят.
 
Курбан е длъжен да даде всеки мюсюлманин, който е осигурил прехраната на семейството си за няколко месеца и няма задължения, които да го лишават от възможността да посрещне собствените си нужди, уточнява Ведат Ахмед.
 
В световен мащаб празникът ще честват над 1 милиард и 700 милиона мюсюлмани. В София Байрамът ще започне в 07.50 ч., а в останалите райони на страната приблизително с 18 минути по-рано, в зависимост от отдалечеността им от столицата, уточни заместник-главният мюфтия на България Ведат Ахмед пред БТА.

® Livenews.bg / Яна Димитрова - Лефтерова

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42