Author Topic: Истината за Орфей  (Read 10491 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Turas

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 640
 • Gender: Male
Истината за Орфей
« on: November 22, 2011, 19:32 »
Представям ви книгата на Свилен Топчиев - помак от Ракитово!
You are not allowed to view links. Register or Login

Предоставена е за свободно сваляне!

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Ще я прочета с Удоволствие,макар,че Орфей не е от бесите.

Ето какво пише за Орфей един приятел:

"...Няколко племена си оспорват правото за родство с тракийския певец и герой Орфей. Това са бистоните,одрисите,киконите,македоните и едоните. Според Аполоний Родоски Орфей е„владетел на Бистонска Пиерия. Тъй като става въпрос за далечен период от 14 века преди христа, естествено е да не се знае със сигурност кое е родното племе на Орфей. Много автори отчитайки близостта на киконите до Хеброс и остров Самотраки и притчата за неговата смърт от менадите, определят като негова родина, територията обитавана от киконите. Други определят Орфей като общ владетел на всички споменати племена. Имайки предвид съседският антагонизъм на племената трудно бихме могли да си представим тяхното грандиозно обединение, особено когато в историята са останали сведения за упоритите конфликти между бистони и едони. Важен момент в териториалното разделение на племената са играели теченията на реките, които са се  приемали за условните, но ясни граници между териториите на племената.
 Съдейки по високата музикална култура на (х)едоните - щастливите траки, от които аедите навярно произлезли. Възловата географска позиция на племето, както и плодородната и богата долина на Струма, бързо допринесли за разцвета на племето, което се разпространило и разселило на запад  като македони, на юг като мигдони и още по на юг на остров Егина като мирм-едони, тъй като били достатъчно добри мореплаватели и това била причината Атина толкова дълго да не бъде допусната да построи своята колония Амфиполис в едонския залив. Друга причина за това, че именно едоните са племето, което заедно с меди (вероятно сродно племе) са имали досег и достъп до Орбелия - областта между Пирин и Родопите. В последните властвали сатри, сапеи, диобеси и бризи.
 От сагата с едонския владетел Лигург разбираме, че едоните са се опълчили срещу сечта на лозите и са възприели високо ценения Дионис в най-висок култ. Пак при едоните е възможно за се заражда култа към Посейдон - Bisso-aeidon, което в буквален превод е "певецът от дълбокото". Едонците били най-могъщия силен противник срещу атиняните в древността, докато тяхната мощ не била сменена и иззета от родственото и съседно племе на македоните....."

Ето няколко хронисти обединяващи името траки и в частност мирмодони с името българи:

Михаил Аталиат - „История”
 ...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...",
"...българите са мирмидонците..."
 Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)

 Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че царят на мирмодоните Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)"


 Зонара, речник
 Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи."

 Йоан Цецас, „Хилиади”
 "Пеонците са българи".

 Касиодор (VI век, римски историк) пише, че «Българите са стар мизийски или илирийски народ»

 Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен историк на готския крал Теодорих) също посочва, че българите са стар мизийски или илирийски народ.

 В «Кратко житие» на Св. Климент Охридский (Охридска легенда,  Legenda Ochridica) авторът - охридският архиепископ Димитрий Хоматиан казва: "Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи...»

 Лаоник Халкондил (Laonicus Chalcondyles) казва, че трибалите ("тракийски" народ) са били най-древният и най-големият от всички народи. "Сега те биват наричани българи”, казва той.

 Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.
 "Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum,  quos vocitant Thracas,  ut habent monumenta priorum" -
„Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници”.

 Карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността -  Mesia hec &  Vulgaria (Мизия, тук и България). Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-338), наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.


 Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор, че българите са се сражавали с римляните около 390 г. (МАВ с. 51-52).


Като заключение:
Възможно е древните хронисти да са прави,поради използването на стария ирански суфикс "ИЛ/ЕЛ" означаващ титула за бог,характерен и за Месопотамия,древен Вавилон преминал от там сред семитите и запазен и сред българи,хазари и перси.Оттук аналогът с Атил,Боил,Гавраил,Михаил,Данаил и пр. е допустим.

Атила,Ахила,Боила е не пълна членувана форма на името и е характерна единствено за старобългарският и неговите производни езици.Запазена е в частични случай и в съвременният книжовен български език,но само за нарицателни имена-Боила дойде,Боила взе това,за личните имена не се използва,за разлика от руският да кажем.


Поздрави

Offline Turas

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 640
 • Gender: Male
Има два Орфеевци и двамата са Беси от Родопите! Това е 100 % доказано! Да ти изреждам ли бащи, деца, внуци?  :) Тъпите Гърци понеже не са знаели това са смесили легендите. А пък Офчаровия гении с неговите смехотворни открития направо стана за смях.

Понеже виждам, че си от Стара загора (одрис!):), виж раздела за въстанието на Вологез срещу Рим и саюзните им Одриси. Ама тове е минало де, сега не сме врагове! :))))

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
You are not allowed to view links. Register or Login
Има два Орфеевци и двамата са Беси от Родопите! Това е 100 % доказано! Да ти изреждам ли бащи, деца, внуци?  :) Тъпите Гърци понеже не са знаели това са смесили легендите. А пък Офчаровия гении с неговите смехотворни открития направо стана за смях.

Понеже виждам, че си от Стара загора (одрис!):), виж раздела за въстанието на Вологез срещу Рим и саюзните им Одриси. Ама тове е минало де, сега не сме врагове! :))))

То ми е добре известно и е заради едно светилище.А одрисите са добри римски поданици-макар,че ще им се стъжни след няколко годинки.

Впрочем винаги сме били известни с дразгите си-виж какво казва Херодот.Ако не бе така нямаше нито да има Сърбия,нито Румъния,нито Македония-мисля,че и самата Гърция нямаше да е там,да не говорим за Турция.

Винаги сме били идивидуалисти- т.нар. Балкански синдром.

А и аз не съм Одрис-потомък съм на балканските мизи,едоните,и малко от сердите-т.е. чист българин ;) ;D

Поздрави.

Offline Seiko

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 847
 • Gender: Male
Re: Истината за Орфей
« Reply #4 on: January 06, 2013, 13:06 »

Истината за Орфей - документален филм за Орфей


Филмът за Орфей от 2008г. е сниман по световните стандарти на Нешънъл джиографик, Дискавъри и Би Би Си. Той дава отговори на въпросите: Кой е Орфей? Къде е живял? И кога? От кого се учил?
И защо е бил убит?
Авторът Стилиян Иванов защитава една нова за нашите наука теза - Орфей е не просто велик музикант, но и учител, реформатор, просветител. Продукцията представя десетки археологически обекти и артефакти, доказващи, че в основите на европейската цивилизация стои не само ценностната система на Древна Елада и християнската религия, но и тракийската култура. Игралната част са възстановки на събития, а документалната изследва писмените извори за Орфей.
Филмът черпи информация от антични извори, но представя и съвременни спорове за това кой е Орфей и за същността на орфизма*.

 *Орфизъм е СЪВРЕМЕНЕН термин в историческата наука, с който се означава религиозно течение в древните средиземноморски култури.You are not allowed to view links. Register or Login!

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Re: Истината за Орфей
« Reply #5 on: January 06, 2013, 14:09 »
You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42