Има дълго да си чакат нашите герои достойно място сред българската история. Докато я има тази омраза насочена срещу мюслюманина като човек, или етнос - не бих се надявал на някакво признание. Бях вметнал въпроса за известните личности, но това не им се понрави на великите българи. Те не приемат герои, писатели, поети, творци от мюслюманите, освен ако не са служители на партията и непременно да поддържат тезата, че са българи-християни, потурчени през Османския период. Аз споделих за нашите поети, писатели, художници в една друга тема. - Кога ще ги видим по читанките и учебниците на децата? Кога ще видим майори, генерали, полковници мюсюлмани? Кога БАН ще позволи на нашите хора да станат академици? И още колко "кога"? Щом има нужда от метачи, строители на пътища, тютюнаджии, картофо-производители и пр.- дайте мюслюманите - те за друго не стават. Така , че и този форум само е едно малко местенце за споделяне, което веднага се апострофира то великите бъггари. Е приятели, аз отдавна не мечтая за нещо, защото възрастта не ми го позволява, но ми се искаше да видя някаква промяна сред мисленето на младите. Ето че и те следват ограничеността на своите деди:"Ние - Великите" и те - простите и ограничените, недостойните. Кога майките ни ще започнат да раждат"достойни" деца?

??
Не разбирам кой са твоите герои ,които ти наричаш ''нашите'' ,след като се определи като непомак-а тук обобщаваш като говорител на общност но която си чужд по кръв и дух.Доста добре смесваш понятия свързани с етнос и религия.
Да, в тоталитарният период не се споменаваше за родолюбивите организации на българите - мюсюлмани и както ти е добре известно дейци на дружба ''Родина'', бяха репресирани и изпратени по концлагерите.
Не се споменаваше в учебниците по история ,стремежа на част от тези хора да се приобщят към нацията с която са кръвно свързани.
Не се споменаваше подвига на пр. братята Хакьови, подвиг сравним със всички върхове в историята ни - но такава е конюктурата ,която изискваше ликвидиране на националното за сметка на интернационалното което впрочем при съседите ни от лагера а и другите не бе приоритет и не бе направена тази грешка .
Казвам грешка ,защото след падането на тоталитарният режим пак се връщаме в изходна позиция но с доста голям пасив спрямо другите.
Тоест ако обобщим, негативи са понесли всички дори тези с диаметрално противоположни позиции.
Сега обаче не виждам омразата за която пишеш.
В БАН и преди е имало учени мюсюлмани и ги има и в държавната администрация и в парламента и така и трябва разбира се -аз твърдо стоя на позицията ,че мерило за човека трябва да бъдат неговите възможности и добродетели -не произхода му.
Разбирателство и взаимно умажение между мюсюлмани и християни по нашите земи винаги е имало от срещата на двете религии ,до днес.
Омраза на битово ниво няма ,сигурен съм ,тя съществува само в нечие мислене евентуално незапознато с историята и със съвременните тенденции.