Български > Дискусии

В памет на Баташките мюсюлмани !

<< < (30/51) > >>

Subeyi Kurt:

--- Quote from: zinia on July 06, 2012, 16:49 ---Забелязваш ли, че в литературата и изворите няма знак за равенство между българи и турци. Когато се настаняват на Балканите се казва, че са дошли турци, а не: дойдоха нови българи. При древните българи има влияние от тюрките, т.е. тюркизиране, но българите не са тюрки по произход.

--- End quote ---

Cheti povechko  i po-malko plyampay :D
http://s155239215.onlinehome.us/turkic/70_Dateline/72_Bulgars/bulgar_dateline_1_En.htm

skoti3:

--- Quote from: subigi kurt on July 06, 2012, 16:31 ---Прав си скоти, и тези някои де постоянно се правят на жертви безсрамно излагат кости и черепи на показ пред децата си за да ги учат на хуманизам >:(

--- End quote ---

Такива са едните, такива са и другите !

onegavon:
Явно трябва да се направят някои разяснения на мюсюлманите за да престанат да говорят за сергии,излагане кости и други.
Християнската традиция е друга костници има в цяла християнска Европа основно в манастирите. Излагането на костите е свързано с концепцията за тленността на човешкото тяло и неговата преходност.Важен е духът , който е безсмъртен и основната грижа е за него, а не за тялото което рано или късно изтлява и това се показва нагледно. Има и друго , но ме мързи да пиша .

Така, че ако за мюсюлманите е неприемливо и срамно излагането на човешки кости  за християнската традиция не е.Срамно е , че са били избити невъоръжени хора с измама.Това е срамното и тези кости трябва да ни напомнят това злодеяние.

Subeyi Kurt:

--- Quote from: onegavon on July 06, 2012, 19:37 ---Явно трябва да се направят някои разяснения на мюсюлманите за да престанат да говорят за сергии,излагане кости и други.
Християнската традиция е друга костници има в цяла християнска Европа основно в манастирите. Излагането на костите е свързано с концепцията за тленността на човешкото тяло и неговата преходност.Важен е духът , който е безсмъртен и основната грижа е за него, а не за тялото което рано или късно изтлява и това се показва нагледно. Има и друго , но ме мързи да пиша .

Така, че ако за мюсюлманите е неприемливо и срамно излагането на човешки кости  за християнската традиция не е.Срамно е , че са били избити невъоръжени хора с измама.Това е срамното и тези кости трябва да ни напомнят това злодеяние.

--- End quote ---

Няма разлика в консепциите, но ти ми отговори, дали ще позволиш на някой да изкопае костите на твои близки и да ги използва за политически цели. Това първо не е етично, апък и не знаем какво ще е отношението на духа на починалия. Щом като смяташ че е редно да се показват кости и черепи за напомняне и вдъхване на умраза това си е твой проблем. Казваш че са били невъоръжени, ми тогава от къде са събрали тези 3-4 каруци пушки и още толкоз не предадени. Ми нали е имало подготовка за масово въстание. Ми нали първата нощ при обсадата са убити 25-30 ''башибозука'' барбар със знаменосеца( З.Стоянов) Горките, наистина невинни. Нека Господ да им упрости греховете.

Mariana:

--- Quote from: subigi kurt on July 06, 2012, 20:28 ---Няма разлика в консепциите, но ти ми отговори, дали ще позволиш на някой да изкопае костите на твои близки и да ги използва за политически цели. Това първо не е етично, апък и не знаем какво ще е отношението на духа на починалия. Щом като смяташ че е редно да се показват кости и черепи за напомняне и вдъхване на умраза това си е твой проблем. Казваш че са били невъоръжени, ми тогава от къде са събрали тези 3-4 каруци пушки и още толкоз не предадени. Ми нали е имало подготовка за масово въстание. Ми нали първата нощ при обсадата са убити 25-30 ''башибозука'' барбар със знаменосеца( З.Стоянов) Горките, наистина невинни. Нека Господ да им упрости греховете.

--- End quote ---

Не знам колко пъти трябва да се обяснява и повтаря едно и също. Пък прочетете малко, а някои изглежда и като им го сервираш готово на откъси, пак не четат. Част от жестокостта на това, което се случва в Батак е именно, че оръжието и събрано и предадено на Ахмед ага и неговите башибузуци срещу обещание за помилване. След като оръжието на баташките въстаници отива всичкото при Ахмед ага, тогава почва клането на наистина невъоръжени хора. Не само, че не са помилвани за това, че са въстанали (както им е било обещано, ако си предадат оръжието), ами това, че вече не са били въоръжени е станало част от смелостта един вид, на убийците. Те вече не са рискували никак собствения си живот; влизайки в Батак са могли да правят, каквото си искат, без никаква застрашеност за тях самите.

Колкото до костите на убитите батачани, и аз лично мисля, че е по-добре да се погребат. Но храмът, черквата, в която са загинали много от тях, би трябвало да остане като място за памет. Да не се променя или украсява неговия интериор.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version