РАНИ
Балнеолечебницата в с. Добринище беше вековна сграда. Банята беше разположена в обширен парк, в който едно време дори имаше и жива мечка стръвница и това я правеше още по-приемлива. Заради лековитата си вода, в нея доста хора си бяха намерили цяра. Така днес и аз реших да я посетя и използвам нейните благини. На вратата ме посрещнаха доста добри и засмени санитарки, които с голяма любезност ме обслужиха. След като в съблекалнята се съблякох както от майка роден, влезнах в помещението, в което се намираше басейна. За моя изненада в него имаше седем-осем човека, които с голямо любопитство ме огледаха. След този „рентген“ искам да си призная, че се почувствах малко неудобно. След измиването с предпазни стъпки и аз се настаних до тях във водата. И тъй като там всички бяхме голи, кой - кой е трудно можеше да се разбере. Но тъй като аз имах опит, първият който различих, това беше циганинът, който беше целия в синини и от тях охкаше като жена през първата брачна нощ. По мургавия тен ясно си личеше, че беше от другите. В басейна имаше и един доста добре охранен мъжага, на чиято шия висеше голям сребърен кръст. Затова си помислих, че или е силно вярващ, или е някакъв поп. Странното, което в него беше, че той от всички ме гледаше най-навъсено.
- Ти мюсюлманин ли си?- не можа да се стърпи и ме попита.
- Личи ми, нали? Бре да му се не види, човек и в банята не може за се скрие. - на което всички в басейна се засмяха.
- А ти поп ли си?
- И на мен ми личи, нали? - с гордост заяви попът. Ти защо си тук? - продължи да се заяжда той.
- За да се изкъпя. Банята е за всички, нали? Но ако си против, мога и да изляза от басейна? - Не, разбира се. Помислих да нямаш някаква болест та затова.
- Не! - му отвърнах и се обърнах към другите посетители.
Но попът се приближи по-близо до мен и взе да ме разпитва за исляма. Това как е при нас. Онова как е.
- Аз не съм мюсюлманин.
-Но ти си рязан. Това доказва, че си такъв. Продължи да спори попа.
- Не се е случило по моя воля и на този свят има доста рязани, които не са мюсюлмани. А и мисля, че знаеш, че и Исус Христо също е бил обрязан. След това се отдалечих от него.
- А ти защо си тук?- попита един от баняджиите циганина.
- Аз съм целия натъртен. Значи миналия ден, като се прибирам от къра, една кола ме удари и от мен, и каруцата нищо не остана. Бог ми е свидетел, че аз не съм виновен! - доста настоятелно обясняваше циганинът.
- Какво беше крал пак? - го подхвана един от баняджиите.
- Бог ми е свидетел, че нищо не съм крал. - продължи да се кълне циганинът.
- На колко ракии си бил? Тук тъй не стават тези работи. - продължи да го обвинява следващият. А циганинът продължи да се кълне във вярност.
- А ти защо си тук? - попитах единия от тях, на който лицето му бе изгоряло повече от това на циганина и по всичко му личеше, че беше човек, който работи на открито.
- Аз съм болен от сърце, та затова съм тук. Казват, че тази вода идвала добре за здравето. Та затова.
- Ти тогава не стой много в басейна, че видиш ли може да се кютниш ей тука и ще се чудим какво да те правим.
- Всичко е писано от Бога. - набърка се в разговора и попът.
- Сега това, което вчера стана с мен и каруцата ми, Бог ли го е написал?
- Да, разбира се! Без негово позволение на този свят и перо не може да падне на земята.
- Да ти @ба и каруцата па на тебе! - не можа да се стърпи най-младият от нас, на който по всичко му личеше, че скоро секс не бе правил.
- Ти сега моята каруца ли искаш да @беш? И какво ти е направила, та искаш да си изкарваш очите с нея? Хей, Боже господи, какво време доживях. - продължи да се вайка циганинът.
- Каруцата не е виновна. Той е виновен. Той е за @бане! - продължи следващият.
В центъра на басейна насам-натам се разкарваше доста поизсъхнал човек, на който очите му се стрелваха във всички посоки наслаждавайки се на всеки от нас.
- Хей, много @бачи в тази баня, бе! Дори и каруцата щели да @бат! А мен няма кой да @бе.- на което всички се спогледаха с погнуса. Само най-младият някак му се зарадва.
През това време по стълбата на банята заслиза човек в напреднала възраст. Всички мъже се вгледаха в достойнството му, а то горкото от големия корем почти не се виждаше.
- Богат е! - пръв проговори циганинът.
- И по какво позна, че е богат?- не можа да се стърпи и го попита най-младият.
- По корема. Всички, които имат големи кореми са богати.
- Болен е! - прошепна болният.
- И по какво позна? - и на него му се тръшна пак същият.
- Ако не е болен, няма да идва на бани! - на което всички в басейна се разсмяха.
- Аз не съм болен! - с гордост заяви педалът. Здрав съм! Много съм здрав …
- За оная ми работа си здрав. За оная. Знам ви аз вас … - не можа да се стърпи най-старият от нас, който до сега тихо и кротко си стоеше потопен във водата.
- Асъл вие сте най-болни! - не можах да се стърпя и аз, и го смъмрих.
- Лесно ти е на тебе с тази дарба! И аз да съм ... - което ме принуди с ръце да си закрия достойнството.
- Бог да помага на жена му. Нямала е късмет жената. - проговори пак до мен попът.
- Какъв сте вие, господине? - не можах да се стърпя и го попитах.
- Аз съм политик! - доста гръмогласно ми отговори човекът и поради тази причина беше чут от всички.
- Точно вие @бахте майката на България. Точно вие сте за @бане ... - го срита най-младият. - А, бе момче, ако толкова ти се иска @бане, ела малко навън! - взе да го моли педалът.
- Ти си гледай болното здраве, бе пепо. С такива си нямам работа аз. Аз си имам няколко гаджета, които си умират за мен.
- Аз никой и никога не съм @бал. Ако поне малко разбирате от политика, ще ми дадете възможност да ви обясня за нашата партия, каква платформа има и какво планува за майката ни България. - но в басейна вече никой не го слушаше и го поставиха на мястото на педала.
- А ти кой си? - попитах следващия от тях, който до сега не обелваше ни дума и само слушаше.
- Аз съм грък.
- И какво работиш?
- Внасям мрамор и изнасям дърва.
- Ето и този. За клане сте вие гърците. Съсипахте гората ни. Едно време ни се смеехте на комунизма. Ама тогава ние засадихме цели гори. И това сега е нашето богатство.
- До сега аз не съм отсякъл нито едно дърво, така че ...
- Ако не ги изкупуваш, горите ни няма да се секат. За @бане си ти, за @бане … - пенеше се най-младият и този път наистина вече беше готов да го направи.
Иначе банята беше построена още от османско и водата й бе доста лековита. На едни изваждаше камъни от бъбреците и жлъчката - на други лекуваше ставите и дробове … Само моите раните си останаха непокътнати. Раните в сърцето, които и ден и нощ милееха за тази Родина, в която засееш ли храст, може да се превърне в гора и трън, който ще се превърне в роза. Рани, които ме крепяха към живота и ще си ги нося до сетния ден.
Автор Ибрахим Бялев