Author Topic: ПОМАЦИТЕ и Битката при Чанаккале !  (Read 44445 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Значението на сраженията при Чанаккале

Един от най-важните фронтове на Първата световна война са военните действия при пролива Чанаккале /Дарданелите/ в годините от 1914 до 1916 между войските на Антантата /Франция, Великобритания / и Централните сили /Османската империя,Австро-Унгария, Германия/.Сраженията се водят по море и по суша и завършват с победата на османците.Най-критичният ден от тази война е 18 март 1915 година, когато офанзивата на корабите на Антантата в пролива Чанаккале е отблъсната .

Тази символична дата всяка година се отбелязва тържествено в Турция.Тържествата провеждани специално в окръг Чанаккале извеждат на преден план както победата на турците, така и значението на тази битка за Турция и целия свят.На тези тържества участват не само турците, но и техните противници по време на войната – гражданите на Австралия и Нова Зеландия, Сенегал и Великобритания.Отправят се послания за мир и братство, изтъкват се пагубните последици за човечеството от войните.

Какво е значението на победата при Чанаккале.Кои са причините резултатите и отражението на тази война? На този въпрос се спира деканът на факултета по политология и международни отношения при университета Чанкая, професор доктор Рамазан Гьозен.

......Сраженията при Чанаккале започват с десанта на френски и британски сили в пролива Чанаккале /Дарданелите/ с цел да превземат Истанбул и да подпомогнат съюзника си Русия.Благодарение на упоритата съпротива на Османската флота и армия по море и суша офанзивата завършва с неуспех.Френската и британски армии претърпяват поражение в Чанаккале и полуостров Гелиболу и са принудени да отстъпят.Този резултат в турската и световна истории се приема като повратен момент.

Една от специфичните черти на тази война е, че тя е последен образец за класическа империалистическа война. През 19 век империалистическите национални държави в Европа се договарят да окупират, разкъсат и поделят помежду си Османската империя. Друга империалистическа черта на тази война е ,че в нея заемаха място колониални войски от Нова Зеландия , Австралия, Сенегал, Индия и други .

Един от най- важните моменти на сраженията при Чанаккале е поражението на силните съюзнически страни Франция и Великобритания.Този резултат показа военната сила на османците и на германците като същевременно и намаляващата империалистическа мощ на Великобритания.Силите на Антантата не успяха да преодолеят Чанаккале,но това не промени съдбата на Първата световна война,от която те пак излязоха като победители, но това поражение доведе до две радикални последствия в регионалната и световна история.

Едното последствие бе,че в замяна на западащата сила на Западна Европа в световната политика се повиши силата на Съветския съюз и САЩ.След поражението при Чанаккале Русия бе лишена от военна и продоволствена помощ и силите и намаляха.Избухна Болшевишката революция след която Русия се оттегли от войната.Създаденият в последствие Съветски съюз изигра влиятелна роля в световната политика.

Последва също много важно събитие- след оттеглянето на Русия във войната се включиха САЩ и равновесието на силите бе променено в полза на страните от Антантата и войната завърши с тяхната победа.Следователно Битката при Чанаккале изигра катализираща роля за влизането на САЩ в Европа и поемането на доминираща роля в световната политика. Битките при Чанаккале стават причина за удължаването с още две години на Първата световна война и същевременно променят равновесието на световните сили.Оформят се нов световен строй и нова световна политика,но преди всичко настъпват съществени промени в Близкия изток и Балканския полуостров.

Германия, Австро-унгария и Османската държава една по една капитулират и на техните територии се очертават нови граници и се създават нови държави.Империалистическите държави вкарват в сила Севърския договор за да изиграят последните си козове в Близкия изток.

Може би най- важният аспект на Битките при Чанаккале, е че това е последната война спечелена от Османците и този резултат придава положителен дух на турския народ и подсилва вярата му ,че все още притежава силата за спечелване на войни. Мустафа Кемал паша ръководи успешно битките при Чанаккале и този успех е повторен малко по- късно в Освободителната война срещу настъплението на империалистическите сили между 1919 и 1922 година.Основана е Република Турция и тя е един вид плод на психологията на триюмфа от фронта при Чанаккале.

Всяка година с тържествени церемонии се отбелязва Победата при Чанаккале,но това не означава че се подхранват чувствата за мощ и победа при войни.Мустафа Кемал Ататюрк винаги е изтъквал на преден план принципа за „мир в страната ,мир в света”,с който се подсилва вярата в мира и братството между народите. Турският народ е преживял много войни в своята история и е загубил милиони свои синове и дъщери, но най- голямата поука извлечена от събития като битките при Чанаккале/Дарданелите/ е, че не трябва да има войни и агресия,а да се укрепват международния мир и сътрудничество.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
Трагедия от Първата световна война сближава хора от различни националности на п-в Галиполи
29/04/2005
Турци, австралийци и новозеландци се събраха на полуостров Галиполи на 25 април, за да почетат и поменат стотиците хиляди войници, загинали преди 90 години в една от най-кръвопролитните битки в историята.
От Алан Коув за Southeast European Times -- 29/04/05

Австралийски моряци на утринната церемония по случай Деня на Анзак в залива Анзак на полуостров Галиполи в понеделник (25 април). [АФП]
По-рано тази седмица турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, австралийският премиер Джон Хауърд, новозеландският премиер Хелън Кларк, британският престолонаследник принц Чарлз и други официални лица се събраха да почетат с минута мълчание 90-ата годишнина от Битката при Галиполи на южния вход към стратегическия пролив Дарданели.
Събитието отбелязва годишнината от първия десант на австралийски и новозеландски войски, известни с прозвището "Анзак", при Гелиболу (Галиполи) по време на Първата световна война. Австралийците и новозеландците присъстват на традиционната утринна служба всяка година, като посещават гробовете и стоят с часове пред надгробните паметници.
Статии по същата тема
25/10/2007
Доброволци от Австралия и Нова Зеландия са основната част от ръководената от Великобритания армия, която дебаркира през 1915 г. на полуострова с цел да завладее Истанбул, намиращ се на 300 км от там. Съюзниците искали да извадят от войната Отоманската империя, съюзник на Германия, и да отворят турските проливи като маршрут за снабдяване на Русия. Очаквало се тази операция да продължи 11 дни. В крайна сметка турците удържали на атаките повече от осем месеца, като изтласкали съюзническите войски от земята си с кръвопролитни боеве. В тежките битки намират смъртта си 250 000 турски войници. Загиват и повече от 240 000 войници на съюзниците, главно австралийци и новозеландци. Съюзническите войски се изтеглят на 20 декември 1915 г.
Ердоган каза, че битката при Галиполи е научила следващите поколения да работят по-упорито за предотвратяване на войните. "Фактът, че се събираме тук всяка година, показва, че сме си взели необходимите поуки от тази кървава битка, която разкри тъмната страна на войната по възможно най-ясен начин, и че разбираме със сърцата си голямата стойност на мира," каза той. "Трябва да полагаме повече усилия за предотвратяване на войните и да действаме заедно и решително срещу тези елементи, които застрашават мира където и да е по света."
По време на церемонията Кларк каза, че битката при Галиполи ще остане дълбоко запечатана в колективната памет на народите, които са се сражавали тук. "Това, което се случи при Галиполи, въпреки че са изминали 90 години, все още шокира," каза той, като добави, че това събитие "е спомогнало за изграждането ни като хора и като нация - такива, каквито сме днес".
• * *
Всяка година на 18-и Март турският народ чествува тази безмерно жестока битка в която Победата е с цената на неимоверни загуби.Когато турският народ е принуден
Да изпрати синовете си на 7 фронта !
Единият е фронтът Чанаккале/Гелиболу=Галиполи/
Тази битка е “ПОБЕДАТА ПРИ ЧАНАККАЛЕ
”CHANAKKALE ZAFERI”
Тук се сражават по 5-6 дивизии от всяка страна.
Тук Бащата на Турците = АТАТЮРК,тогава млад подполковник ,в най критичния момент от отбраната дава безподобната заповед на войниците си :
“Войници!Заповядвам ви не нападение,заповядвам ви да умрете за Родината си!”
Това историческо място е от голяма важност за турците. Тук през Първата световна война англичаните водят "битката за Галиполи", целяща завземането на полуострова и Дарданелите. Точно тук младият командир Мустафа Кемал постига огромна победа. Оттук започва издигането му. В последствие става любимец на народа и го кръщават Кемал Ататюрк (бащата на турците).
You are not allowed to view links. Register or Login

Тук пристигат млади войници с къносани от майките си коси,изпратени като “курбан”
/жертвоприношение/ пренд олтара на Родината.Има документи за това.
Тук на квадратен метър са паднали 6.000 куршума!
Тук загиват до крак всички студенти от Медицинския Факултет на Истанбулския
Университет!
• * *
You are not allowed to view links. Register or Login
Това е една песен от района на Зиле- област Токат.
Казва се “Хей- онбешли!”(“Хей ти от 15-и набор!”)В района на Зиле има масово преселване на турци от Балканите/Македония и Северна България/ от края на 19 век.Родените през 1315 г.= “15-и набор”, (по стар календар )това са родените младежи през 1898-99 година, масово заминават на фронта.
От тях не се завръща обратно нито един!

“Ой онбешли, онбешли
Токатън йолларъ ташлъ-
Oнбешлилер гелмийор
Къзларън гьозлери йашлъ…”

(Хей ти от 15-и набор!-
Към Токат пътищата са каменисти.
Тези от 15-и набор не се завръщат,
В сълзи са девичите очи..)

Тази “игрива “ на пръв поглед песен за мен е по силна от Реквием!
Тези млади хора отиваха на смърт за Родината си като на Гроздобер


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
Доколкото знаем, тази песен е една от символните в най-значимата битка при Чанаккале и за Турция, но май няма превод на български в интернета а само на английски!  ::)
Ако, някой от форумниците може да преведе точният текст на песента от турски, то "помака.еу"-то ще има възможност да се се похвалят, че първи са се сдобили с преведен текст н абългарски, а и без това в тази битка са загинали десетки  хиляди помаци!  :) ;)

You are not allowed to view links. Register or Login


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline onegavon

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 636
Типична за турската пропаганда статия. Победата при Чанаккале  така се извърта ,че все едно са спечелили войната. Не сте я спечелили и вие  и ние , това е истината . Положителното от тази война е ,че се оттървават турците от Султаната и стават светска държава

Offline KaraIbrahim

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 1282
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Типична за турската пропаганда статия. Победата при Чанаккале  така се извърта ,че все едно са спечелили войната. Не сте я спечелили и вие  и ние , това е истината . Положителното от тази война е ,че се оттървават турците от Султаната и стават светска държава

   Типичен за средностатистическия българин негативизъм!
Нека да почетем паметта на загиналите и от двете страни на фронта и да не оспамваме всака свястна публикация.

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Аз имам пролята кръв там, и със букви е изписано името ми, сложен съм на неговото име,
когато човек е на това място Чанакале няма как да не се разчуства и да не изтръпне от вълнение.

Имено за това нещо казвам че костите в Батак трябва да зе поставят на мястото им по определен ритоал и че тази ,,сергия'' e подигравка за тези хора.

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
You are not allowed to view links. Register or Login
   Типичен за средностатистическия българин негативизъм!
..........

А защо не публикувате българска статия за тези събития, ами все турски, а? Че и на турски език!

Типично за средностатистическия мюсюлманин явление, нали?!

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
А защо не публикувате българска статия за тези събития, ами все турски, а? Че и на турски език!

Типично за средностатистическия мюсюлманин явление, нали?!

Напълно изкуфяла горката, не знае че заради такива като нея ксенофоби и мегаломани сега някои Помаци говорят само Турски език.
Не и обръщайте внимание и си я оставете да си се пени сама в унаследената и злоба.  ;D

Offline onegavon

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 636
You are not allowed to view links. Register or Login
   Типичен за средностатистическия българин негативизъм!
Нека да почетем паметта на загиналите и от двете страни на фронта и да не оспамваме всака свястна публикация.

Статията е тъпа  нищо повече. И на мене ми е кофти, че загубихме заедно с вас войната, ама да се преувеличава по такъв нелеп начин значението не една битка е глупаво. Австралийците и новозеландците няма какво да ги оплакваме, чий са го дирили в Дарданелите. Повечето от тях са били доброволци така, че няма какво да ги съжаляваме.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Статията е тъпа  нищо повече. И на мене ми е кофти, че загубихме заедно с вас войната, ама да се преувеличава по такъв нелеп начин значението не една битка е глупаво. Австралийците и новозеландците няма какво да ги оплакваме, чий са го дирили в Дарданелите. Повечето от тях са били доброволци така, че няма какво да ги съжаляваме.

Ти си нямаш на представа какво е станало там. Най-голямата до тогава световна армада се мъчи да пренине Дарданелите. Прави няколко десанта но неуспешни. Водят се ръкопашни боеве. Лeeло се е кръв на поразия. Нямаш си на представа каква бомбардировка са правили военните кораби на завоевателните сили. Накрая тези сили разгромени, разбират с кого си имат работа.  Ти си нямаш на представа какво означава да дадеш 250 000 жертви на eдин фронт. Нямаш си на представа какъв героизам са показали тези които са отбранявали родината си. Не знаеш че никой войник не е напуснал фронта въпреки сигурната му гибел.
Сигурно не знаеш че всяка година тук се прави възпоменателна церемония на дошлите от Англия, Нова Зеландия, Франция и Австралия официални военни и близки на загиналите.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Atatürk'ün 1934 yılındaki anzak kutlamaları için gönderdiği vurucu mesajın içindeki bir cümle. mesaj şu şekildedir:

"bu memleketin topraklarında kanlarını döken ingiliz, fransız, avustralyalı,yeni zelandalı, hintli kahramanlar! burada, dost bir vatanın toprağındasınız. huzur ve sükun içinde uyuyunuz. sizler, mehmetçiklerle yanyana koyun koyunasınız.

uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! gözyaşlarınızı dindiriniz. evlatlarınız bizim bağrımızdadır. huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim de evlatlarımız olmuşlardır.”

Offline havaika

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 880
 • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
  • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
You are not allowed to view links. Register or Login
Напълно изкуфяла горката, не знае че заради такива като нея ксенофоби и мегаломани сега някои Помаци говорят само Турски език.
Не и обръщайте внимание и си я оставете да си се пени сама в унаследената и злоба.  ;D
не знам защо все се "подскача" срещу турския език.Ами той се е използувал като ,англииския в момента.Преди това имаше задължителен руски(когато бяхме под руско иго).Ами навремето всички са приказвали турски(преди 1900г).Ето едно мнение по въпроса:
"За възпаления националистически ум на прицел е всичко, което изглежда чуждо. Но това може да се разглежда и като посегателство върху културата и традицията на България, интегрална част от която е османската култура. Трудно ни е да приемем, че Османската империя е била и наша империя, държава и на българите, защото официалната историография ни учи, че е чужда и потисническа. А един по-внимателен прочит показва, че в този период е имало интензивен културен обмен и преливане във всички сфери на живота. Българите от тази епоха наричат Истанбул Цариград, защото го премат за своя столица. Впрочем там процъфтява богата и влиятелна българска общност, един от двигателите на нашето Възраждане. Българските възрожденци и патриоти не се притесняват да носят фесове, както виждаме от старите фотографии, а езикът, на който пишат своите пламенни възвания, прелива от цветисти турски думи и изрази. Да не говорим за възрожденската архитектура, която по същество е османска - родните чардаклии къщи могат да бъдат видени из цялата империя. Време е да приемем, че българското и османското не са противоположности. В периода, в който се оформя нацията, българската идентичност е една от версиите на османската, както има и гръцка, албанска, турска, сръбска, арменска, еврейска и пр. нейни разновидности. Османската империя с всичките кусури (между другото кусур е турска дума) е забележително мултикултурално постижение, към което ние имаме значителен принос, и е време да започнем да го разбираме и ценим. Така ще се чувстваме по-спокойни със себе си."
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline onegavon

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 636
You are not allowed to view links. Register or Login
Ти си нямаш на представа какво е станало там. Най-голямата до тогава световна армада се мъчи да пренине Дарданелите. Прави няколко десанта но неуспешни. Водят се ръкопашни боеве. Лeeло се е кръв на поразия. Нямаш си на представа каква бомбардировка са правили военните кораби на завоевателните сили. Накрая тези сили разгромени, разбират с кого си имат работа.  Ти си нямаш на представа какво означава да дадеш 250 000 жертви на eдин фронт. Нямаш си на представа какъв героизам са показали тези които са отбранявали родината си. Не знаеш че никой войник не е напуснал фронта въпреки сигурната му гибел.
Сигурно не знаеш че всяка година тук се прави възпоменателна церемония на дошлите от Англия, Нова Зеландия, Франция и Австралия официални военни и близки на загиналите.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Atatürk'ün 1934 yılındaki anzak kutlamaları için gönderdiği vurucu mesajın içindeki bir cümle. mesaj şu şekilded

"bu memleketin topraklarında kanlarını döken ingiliz, fransız, avustralyalı,yeni zelandalı, hintli kahramanlar! burada, dost bir vatanın toprağındasınız. huzur ve sükun içinde uyuyunuz. sizler, mehmetçiklerle yanyana koyun koyunasınız.

uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! gözyaşlarınızı dindiriniz. evlatlarınız bizim bağrımızdadır. huzur içindedirler ve rahat uyuyacaklardır. onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim de evlatlarımız olmuşlardır.”


Защо реши , че нямам представа.Даже може да се окаже както в повечето случаи , че имам доста по- голяма от твоята. Освен това коментирах статията на Жарко , а не самата битка.Да пусна и аз тогава нещо за Дойранската епопея и как са отдали почести на ген .Вазов в Лондон след войната, ама няма смисъл.Както вече отбелязах важното е , че накрая губим и двете страни  войната. Това е !

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
You are not allowed to view links. Register or Login
Напълно изкуфяла горката, не знае че заради такива като нея ксенофоби и мегаломани сега някои Помаци говорят само Турски език.
Не и обръщайте внимание и си я оставете да си се пени сама в унаследената и злоба.  ;D

Пенявиш се ти, неоосмански гурбетчийо. Говори си на османидски език със събратята ти циганои и не употребявай непознати за теб думи.

Като се мислиш за турчин, прав ти път в Турция и не участвувай в българската част на форума, ами си пиши на османидски в предвидената за това част.  Ама и в Турция не искат такива като тебе, нали?! Там те смятат за българин.

Българомразци като тебе не заслужават да стъпват в България и да говорят български.

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
You are not allowed to view links. Register or Login
не знам защо все се "подскача" срещу турския език.Ами той се е използувал като ,англииския в момента.Преди това имаше задължителен руски(когато бяхме под руско иго).Ами навремето всички са приказвали турски(преди 1900г).Ето едно мнение по въпроса:


Хавайке, чувствай се спокойна със себе си и си препрочитай, колкото искаш Харалан Ал.

За българите столицата им по онова време е бил град Търново, ако този писач не знае, а думата недостатък е "кусур" на османидски, да те светна.  Господинът явно не знае, че турският език се появява в сеганшия си вид след 1924 г., а с азбука се сдобива едва 10 години по-късно, иначе турският език/османо-турския е представлявал смес от арабски наречия навлезли чрез исляма.

Да си виждала портрет на Ботев, Каравелов, С.Радев, Раковски, Априлов... и други народни будители с фес някъде?
Сигурна съм, че и този Хараланчо Мултикултуристов не е виждал, ама си приказва, колкото да не заспи.

Типично мултикулти твърдение ни пробутва соцантропологът: с един привидно обективен и разсъдителен тон този "социален антрополог" се стреми да преобърне ценностната ни система под предлог, че ... Е, тук вече идва проблемът на социалното антропологче - какъв предлог да измисли. Че един вид, патриотизмът е демоде. Че противоречи уж на хуманистични ценности. Че почива на "митове и легенди".

Че турското робство е било период, в който сме благоденствали. С други думи, като се тегли чертата, нищо по-различно от баналните и втръсналите до гуша псевдодоводчета на неколцина "умници", които се стремят, първо, да си създадат образ на много смели и нетрадиционни мислители, като плюят по българщината, и второ, да се пласират добре на пазара с надеждата да станат онзи необходим параван на привидна независимост, който е нужен винаги на всяка една колониална сила.

Все пак добре би било да вземе да прочете нещо по въпроса, преди да се изказва, защото ИПИ, БХК и прочие може да са го подготвили добре за ролята му на продавач на съвременни схващания за мултикулти-бъдещето, но - само дотук.

Offline KaraIbrahim

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 1282
 • Gender: Male
    Глупости,глупости,глупости...
Столицата на българите и по това,и по онова време си е била Константинопол,по-късно Истанбул.Поради простата причина,че България никога не е била признавана за неделима част от една империя.В единия случай ИРИ,а в другия -Османската империя.Е,има и едно изключение,но няма да кажа кое е то.Ще оставя на будния ум на Светлина да се светне кое е то.

  А относно портретите без фес - от ясно по-ясно е,че няма да има художник,който да нарисува Ботев ,Каравелов или който и да е било "будител" точно с фес.Но това са просто портрети,а действителността е била малко по-различна.Даже и Левски си е носил  феса с достойнство.

  Защото не е важна шапката,важна е главата.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42