Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (73/454) > >>

shaban:
По повод на  Атаката,
ще кажа ,че национализмът и шовинизмът са  обратнопропоционални на рационалноста ,менталноста и жизнеспособноста на всяка нация.
По принцип това са лечими болести, но катарзисът е доста сложен и продължителен,а предпоставката за излекуването е личната и групова воля. Амин ишшаллах.

Subeyi Kurt:
Car Boris hristiyaniziral tyurko-bulgarite kato izklal dosta ot tyah no sega vseki hristiyanin v BG go blagoslovi. Taka sme i nie musulmanite v Bg, dobrovolno ili po volyata na sıdbata ( kakvatoto i da e tya) tova nyama nikakvo znachenie i kazvame ,,Dano Gospod( Allah cc) im otredi na tiya islamizatori nay hubavoto kıtche ot raya ( djenneta), zashtoto sme ubedeni che da si musulmanin e nay-golyamoto shtastie na toz byal svyat. Vsichko ostanalo si e samo podrobnost. A sega vseki da si vırvi po pıtya sıs svoyata si religiya i da tırsi pıtya koyto shte e nay-izgoden za sıvmestno sıjitelstvo, kakto go byaha namerili Osmanliite i imenno poradi tova imperiyata udılji normalniya si jivot s polovin vek. Kolko sa svetovnite imperii jivyali tolkoz dılgo. Razgledayte Ruskata imperiya ako iskate. S zor i sısı zlo imperiya ne moje zadılgo da se upravlyava. Nyama takova yavlenie v istoriyata. Sıjalyavam v imeto na istinata tezi koito se starayat da izmıkvat samo negativizmi ot 500 godishnoto upravlenie. Na tezi hora im preporıchvam da poglednat malko i na sıvremennata civilizaciya v koyato imperii kato USA i Rusiya se podhranvat samo s krıvta na nevinni hora. Tochka po vıprosa (kakto dr.PP obicha da se izkazva9.

Пламен Пасков:

--- Quote from: subigi kurt on February 24, 2009, 21:27 ---Car Boris hristiyaniziral tyurko-bulgarite kato izklal dosta ot tyah no sega vseki hristiyanin v BG go blagoslovi.
--- End quote ---
Стига с тези тюрко-българи! Няма такива! има древни българи: индо-ивропейски народ.
И далеч не всеки християнин благославя цар Борис-Михаил. Поне не и тези, които знаят: какво точно е направил.

--- Quote ---Taka sme i nie musulmanite v Bg, dobrovolno ili po volyata na sıdbata ( kakvatoto i da e tya) tova nyama nikakvo znachenie i kazvame ,,Dano Gospod( Allah cc) im otredi na tiya islamizatori nay hubavoto kıtche ot raya ( djenneta), zashtoto sme ubedeni che da si musulmanin e nay-golyamoto shtastie na toz byal svyat.
--- End quote ---
В това вече няма нищо лошо, разбира се - да си обичаш и следваш религията.

--- Quote ---Vsichko ostanalo si e samo podrobnost.
--- End quote ---
За някои - възможно е.
Но по силата на каноните на същите тези религии всяко насилие би трябвало да се осъжда и добре да се помни, за да не допускат повече такива изкривявания.

--- Quote ---A sega vseki da si vırvi po pıtya sıs svoyata si religiya i da tırsi pıtya koyto shte e nay-izgoden za sıvmestno sıjitelstvo, kakto go byaha namerili Osmanliite i imenno poradi tova imperiyata udılji normalniya si jivot s polovin vek.
--- End quote ---
Първата, пожелателната част на постинга ви: добре. Ама втората: пак дитирамби за хармонията на империята - айде, нямаше нужда, преяли сме на тази хармония.
И много добре я знаем, защото даже и самата империя добре го е документирала.

--- Quote ---Kolko sa svetovnite imperii jivyali tolkoz dılgo.
--- End quote ---
Колко дълго? 6 века?
Много са империите, които са далеч по-дълголетни от османската.
Искате ли подробен списък?

--- Quote --- Razgledayte Ruskata imperiya ako iskate. S zor i sısı zlo imperiya ne moje zadılgo da se upravlyava. Nyama takova yavlenie v istoriyata.
--- End quote ---
за съжаление - има. Но че това не е най-ефективната форма на управление - да, веднага ще се съглася с вас.

--- Quote ---Sıjalyavam v imeto na istinata tezi koito se starayat da izmıkvat samo negativizmi ot 500 godishnoto upravlenie.
--- End quote ---
Вижте, не сте длъжен да ми вярвате, но аз вадя негативизмите не защото си стискам очите за доброто или защото нарочно искам да го игнорирам.
Просто доброто е било несъизмеримо по-малко ото лошото, и облегчаване на режима има едва след идването на власт на Махмуд II Реформатора, то ест, след 1826 година. Всички материали, разкази и сведения за процъфтяване, икономически подем, особенно на покорените народи е именно в първата половина и в средата на XIX век. А предишните 4.5 века?

--- Quote ---Na tezi hora im preporıchvam da poglednat malko i na sıvremennata civilizaciya v koyato imperii kato USA i Rusiya se podhranvat samo s krıvta na nevinni hora. Tochka po vıprosa (kakto dr.PP obicha da se izkazva9.
--- End quote ---
Примерът е добър.
И от двете страни има какво да се вземе и като негативен, и като положителен опит, съгласен.

Пламен Пасков:

--- Quote from: teo on February 24, 2009, 09:25 ---Уважаема или Уважаеми  sevtXX,
Нямам никакви намерения да превърна този прекрасен сайт във тюрк.еу.То кодовото название на името на сайта е достатъчно магичнО за да привлича хората.За късо време тук се събраха около 3 000 човека.Това показва високата активност на този сайт.Защото е със преобладаващ  колоритен и много етносен характер.Всеки тук търси нещо и расъждава върху някакви си тези на които, вярва.Защо ми се сърдите?Аз пиша това което ми е от вътре.Аз на вас сърдя ли се?Не!
Сега да дойда до исказванията ви....
България вече е била разпокъсана на парчета...на малки царства и феодални имения.За каква България говорите при идването на Османците?Уточнете!И на какви базировки смятате че българите са били 4 000 000 точно при идването на Османците,щом като сами знаете че така наречените феодални имения и царства са си били във постоянни войни между себе си.
--- End quote ---
България се разкъсва буквално последните десетилетия. И чак постоянни войни...пресилено е. Че са се гледали изпод вежди и е имало сритвания по кокалчетата: да, така е. Но до войни като такива или даже за сериозни сражения няма никакви данни.

--- Quote ---Хайде сега да проследим историята.....
Около 1350г във Европа бушува болеста "черната болест" която убива буквално две  трети от населението на Европа.Не аз а любимият ви историк Божидар Димитров твърди че по това време населението на Европа е към 27 000 000.Англия която е със население 4 000 000 и много добра във икономическо отношение да съумее да направи едно реално преброяване на населението си ...остава със  1 000 000 население.Кажете ми така наречените Български земи дали биха си направили едно такова преброяване щом са разпокъсани  на парчета?Много ми е интересно от къде ги вземате тези данни и как ги изчислявате и на каква историческа даденост и обосновка?
Във самото начало на 20 век Турското население са към  6 000 000(като вътре са включени и арменци и кюрди и араби)
Българското население е към 4 000 000.
Забележете сега 1930 г Турското население е  към   12 000 000
А през 1950г населението на България е 7 500 000.Разликата е не голяма
--- End quote ---
Цифрите са прекалено закръглени и се отличават от тези, за които аз знам, но са близки до действителното.
За Турция: предполагам и се доверявам...засега, но ще проверя.

--- Quote ---От този период Турското насенеие става почти 75 000 000(разбира се със всичките си  етнически съставки)
Българското население във момента пак са на същите 7 500 000
Ако Българите са имали план да се развиват във това отношение биха станали именно колкото Франция или Англия със които много се обича да се сравнява.
Исках да ви кажа че за населението на България не са виновни Османците!
Ако по тия ръстове пордължавате през 2050г  населението на България ще е към 5 000 000.За това не съм аз виновен! ;D
А нека да ви предложа  и една разумна формула за развитие.Раждайте по 3-4 дечица.
Со здраве!!!
--- End quote ---
Ей това беше силно! Подкрепям с двете си ръце!
И ще се постарая да последвам този призив.
За момента съм го изпълнил на 66%!

Пламен Пасков:

--- Quote from: mustafa_b on February 24, 2009, 09:49 ---Именно, по-логично е! И на само на тях, а и на днешните поколения. Ето защо, лично аз, като част от това поколение/ не мога да понасям излеянията на "историци" като Б.Д., че помаците са потомци на "насилствено ислямизирани българи".
--- End quote ---
Така е само на пръв поглед.
Ако епизода на насилието е последван от смяна на социалния статус и на подобряване на икономическото положение, нещата, особенно във второ поколение стават съвсем други. Огромната част от децата, (за внуците да не говорим ), не са в състояние да разберат и осмислят проблемите, теглилата и даже ценностната система на родителите и дядовците си, даже и днес. Приемат го като информация, но само този, който например действително е бил съвременник и жертва на възродителните процеси, знае какво е било и няма да го забрави до края на живота си.
Но я питайте (за предпочитане, на лични) Snake, Nazmi, Mangr, ако всички те имат деца и те са си с тях в САЩ, дали децата им разсъждават с тяхната ценностна система и гледат на света с техните очи? Мелницата на системата в САЩ смила всички и ги прави еднакви така, както на комунистите само им се искаше.
Така е било и след насилствената ислямизация.

--- Quote ---Икономическите съображения в действителност влияят на избора, но по същество не представляват пряко /насилствено/ налагане на религията. Изборът си е избор. Докато налагането на религията с "огън и меч" вече не е никакъв избор, а принуда.
--- End quote ---
Съгласен.

--- Quote ---Тук има една голяма грешка, която допускат повечето хора. И тя е,че когато се разглежда проблема с ислямизацията, не се отчита историческия контекст. Почти всеки гледа от позицията на "демократичното общество" от 21 век. Затова се чудим на високите данъци, а не си задаваме въпроса, че за да има данък трябва да е имало собствено производство и приходи. Крепостните селяни в Русия /макар и християни, като техните управниците/ са нямали право на собственост до края на 19 в. Някой пита ли за тях?
--- End quote ---

Крепостните в Русия са били по-зле и по-онеправдани, вярно е. От това на нашите деди е следвало да им стане по-леко ли?
Това имане, това изравняване, тази защита на статуса, макар и повече на книга, отколкото на дело, повтарям за кой ли път: става факт след Махмуд II Реформатора, след началото на XIX век!
А предишните 4,5 века?
Няколко пъти ви цитирах данъчната система и дискриминационния и характер. То да бяха само данъците! Знаете ли, че по закон църквите е трябвало да не са по-високи от мюсюлманин на кон, затова са ги вкопавали в земята като мазета?
Пак уточнявам: до Султана-Реформатор.

--- Quote ---През Средновековието християните не само, че живеели в рамките на Османския Халифат, но имали право на религия, неприкосновена собственост, закрила от закона и прочие.
--- End quote ---
Вярно е, но СЛЕД Султана Реформатор, а не преди него.

--- Quote ---По същото време в рамките на християнска държава е било невъзможно физическото съществуване на мюсюлмани, а камо ли да се говори за някакви техни права.
--- End quote ---
Някакви данни за това имате ли?
Допускам, че е било възможно не толерирането на мюсюлмани, ама чак пък физическото им съществуване да е застрашено в християнски европейски държави...
Любопитен факт: преди около 120-150 години в Швеция е бил в сила закон, който те задължава (а не просто да ти позволява) ако видиш циганин, да го убиеш!
Но циганите тогава не са били мюсюлмани, не и тези, които са стигали до Швеция (или са се опитвали), доколкото знам.

--- Quote ---Преди време Пасков зададе риторичния въпрос "защо след 7 века мюсюлманско владение на Перинеите, не е останал нито един мюсюлманин? Може би заради Светата инквизиция, политиката на която не позволявала съществуването на иноверци в рамките на Католическа Европа, в частност - Испания. Ето, това се нарича насилствено налагане на религия /отричане от предишна вяра/ и при това много добре документирано.
--- End quote ---
Не, аз казах защо след близо 8 века ислямско благоденствие на Пиринеите испанците въпреки всичко са се отказали не само от управлението на сарацините, но и от религията им, и са се върнали (след близо 8 века!) към католицизма.

--- Quote ---Но ние ще продължаваме да си говорим за филма "Време разделно". Докога ли?
--- End quote ---
И аз си го задавам този въпрос.
Вероятно, докато има кой да отрича този епизод от ислямизацията като исторически факт.
Или докато и другата страна приеме, че след и преди това е имало и доброволна ислямизация.
Двете страни трябва да приемат тези два епизода за част от историята ни, струва ми се.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version