Български > Дискусии
Речта на помака Митхад Паша !
Mangr:
Abe Boandobrev ami che ako makedoncite sa izmislica to tugas Balgarete sa sashto izmislica ot Turskia narod nali Taka? I ako si pomislish vsichki darjavi na sveta sa na nakoi si idea da otdeli ili rasdeli grupa narod politicheski ili religiozno tchno kazano nakakva Izmislica. as misla che edno dravche da porasne and matured trabva da raste i se razclonava ot klonite zaviai zdravinata ili silata na korenite i po tochno do kolko da sashtestvuva, as missle che sashtite prirodni zakoni sa neobhodimi i za chovechestvuto, no razbirase ne po tvoe nachin na rasajdavane i zaajdane.
halikan:
Broili nyakoi kolko pati teo e povtoril 4ee tur4in,teo ti samli nesi vyarva6 ili celtati e nie da ti povyarvame 4esi tur4in,ne teo dori i 1 000 000 pati dago povtori6
teo:
--- Quote from: halikan on August 08, 2008, 22:52 ---Broili nyakoi kolko pati teo e povtoril 4ee tur4in,teo ti samli nesi vyarva6 ili celtati e nie da ti povyarvame 4esi tur4in,ne teo dori i 1 000 000 pati dago povtori6
--- End quote ---
Лошо ли казвам че,повтярям ....А и такива времена дойдоха че ,след многото убеждавания че си по черен от дявола във теб се събужда самозащитата.А и това исках да ви кажа.Чувствам се такъв и сега ми е време да си го изразя както вие си търсите корена,след многото отричания.Човек трябва да се чувства винаги това което си е.Всеки народ е достоен.
Metka:
--- Quote from: boyandobrev on August 08, 2008, 15:40 ---Абе хора, не ви ли стига, че на Балканите вече има едни измислени "македонци" ами искате и от помаците отделен народ да правите ...
Ама не става. Помаците са наследници на българи християни. Точка.
И вместо да си смучите хипотезите от ноктите на краката, вземете да прочетете малко история. Ако не вярвате на историците, четете оригиналните извори.
Ето ви един скромен пример с моето село. Всички там сме помаци, но не се опитваме да се изкараме траки или македонци, тюрки или гагаузи. Вижте какво казват данъчните регистри на Османската Империя - копия на оригинали от Истанбулския архив и Народна библиотека Св.Св. Кирил и Методий.
Първите известни регистри, в които се описват данъците в с.Селча са от 1515-1524 г. <ref>Сведения за селищата и населението от територията на нахия Рупчос, Нар.Библиотека "Св.св. Кирил и Методий" София </ref>. Всички домакинства са записани като християнски. 1515 г: 26 постоянни домак., 9 неженени. 1524 г: 38 постоянни домак., 3 неженени, 1 вдовец.
В друг регистър от тимарската система от 1517-1518 г. намираме поименно изброяване на главите на домакинствата в Селча:
* Златин Драгине - Златин, Димитри Златин, Драгош Златин, Тодор Драгине, Златин Тодор, Димитре Тодор, Дабижив Сиромах, Нешо Дабижив, Стано Дабижив, Нешо Драгота, Стано Малотин, Драгош Малотин, Йован Пришелец, Койо Пришелец, Станко Димитре, Рад Димитре, Драгослав Димитре, Коста Гого, Дишко Пришълец, Райо Стано, Райо Коин, Стано Коин.
* Неженени младежи от с.Селча - Драгота Златин, Драгота Илин, Злате Маликин, Рад Стайко, Бойо Коста, Койчо Дабижив, Димитре Беличо, Добре Рашо.
* Приход от данъци, десятъци и такси: пшеница - 3 муда, в равностойност 480 акчета, ечемик и др.зърнени храни - 3 муда в равност. 230 акчета, десятък върху коноп - 30, десятък върху пчелни кошери - 20, данък върху воденици 2 бр - 60, данък върху свине - 20, десятък върху сено - 15, ниабет и женитба - 80, испенч - 800, общо домакинства 26, неженени младежи - 9, приход 1805.
За първи път в регистъра на тимарската система от 1569-1570 г откриваме, че една част от населението вече е приела Исляма:
"Мустафа син на Абдулах, Перване син на Абдулах, Хамза син на Абдулах, Ала син на Абдулах, Малкюч син на Абдулах, Хюсеин син на Абдулах - неженен.
Неверници - Рад син на Стайко, Димитри син на Радослав, Злато син на Стаю, Рад син на Дано, Стано син на Добре, Стаюо син на Радослав, Братоколин син на Косто, Бойо негов син и т.н...." <ref>"Миналото на село Селча", Я.Шуров, 2008</ref>
<ref>По следите на насилието. Документи за помохамеданчвания и потурчвания. Състав. П. Петров. С., 1972, 225—226</ref>
--- End quote ---
Privet Boyandobrev,
Tuka e sait v koito vseki moje da spodeli neshto za kulturata ni i proizhoda.
No po evroipeiski i civilizacionen na4in.
Razbira se 4e v goliamata pomashka diaspora ima i pomaci koito sa bili balgari - hristiani predi da premat islqma.
No v nashata ustna tradiciq nqma informacia- za tova masovo i nasilstveno potur4vvane koieto pishesh ti i vav wikipedia - prosto za nas na4ina po koito pravish slovesna ekvilibristika , imam v predvid tova - ¨...da si smu4ite hipotezite ot noktite na krakata...¨
Tova koeto si napisal ne e evropeisko.
Nie ne go priemame.
Tezi nqkolko izre4eniq sa dostata4ni , deto se kazva - kapka katran v kaca s med i cialat kaca se razvalq.
AZ ne sam gledal oshte klipovete ti zashtoto ne moje da mi zaredi saita koito si pokazal;
No zashto vzimash snimki ot galeriata a ne vkarvash tvoi?
Nali za da vzemesh trqbva da dadesh neshto?
I tai kato govorsih za fakti - pomisli si mnogo dobre dali znaesh osmanoturski ezik.
I mi kaji posle za horata gore koito ti citirash ot wikipedia kade pishe 4e sa balgari?
I siguren li si 4e pishe - balgari hristiani?
Ti moieto mom4e kato te gledam rabotish samo s copy i paste.
A tuka se slu4va pomashko tvor4estvo, no ne s copy i paste!
Ako vie ot Sel4a ste pomaci - zapovqdaite , no zashto ne razkajesh nqkoi istoria ot tvoieto selo, ama istinska istoriq ot tvoite roditeli ili praroditeli ?
Snimki na tvoi rodnini?
Pesni?
Zashto si ka4il ot galeriata arhivni snimki na hora koito sa izmreli odavna i dori ne ti sa rodnini?
Znaesh li 4e na pove4eto 4lenove tuka tezi hora sa ni rodnini?
I imenno nie znaem te kakvo sa ni kazvali.
- Nie zashtoto sme tehni 4eda, vnuci i pravnuci.
Bi li mi kazal zashto imeto ne tie pomashko?
Moje bi v tebe ima nqkakva asociaciq sas mra4nite vremena na vazroditelnite procesi.
No edva li ti si vinoven za tova.
Nadqvam se da gresha, zashtoto mi se vijdash dobronameren.
I zapomni ot mene - Istoriqta na POP Metodi Draginov e falshivikat./to4ka/
Dobrev:
Здрасти на всички!
Първо - относно творчеството.
Клиповете, които съм качил са със снимки както от галерията тук, така и от моя личен архив. В тях има снимки на дядо ми и баба ми, на мои близки и роднини. От галерията ви съм ползвал само няколко снимки защото ми трябваха доста, а скоро не съм си ходил до България за да се разровя из старите снимки. В момента само най-възрастните жени в Селча ходят забрадени, а те не са особено склонни да застанат пред обектива на апарата.
Относно copy & paste - ако погледнеш статията за Селча в Уикипедия, тя е мое дело, така че имам право да копирам собствения си труд.
Относно името ми - роден съм 1979 г и това е рожденото ми име. Баща ми и майка ми са родени с мюсюлмански имена, в момента имат български.
Относно миналото на селото ми - то е свързано с миналото на всички села по поречието на Въча - от Кричим нагоре до Доспат. Почти цялото население там сме помаци, с изключение на няколко християнски села, които са се заселили след 1912 г на място на обезлюдени помашки села. Има и 3-4 турски села.
Но за всички помашки села има доказателства за българския им християнски произход.
1. Селча - съставено от 2 махали - Давидово и Чарква. При строежа на къщата на Н.Парпулев в м.Чарква в края на 80-те год. бяха разкрити основите на средновековната църква. Намерен е и голям железен кръст, който се съхранява в момента в сем. Парпулеви.
В регистъра от 1517-1518 г няма нито едно мюсюлманско семейство в Селча.
Всички са посочени като християни. Това пише в превода. Скоро ще направя копия на регистрите за да превеждате, тия дето четете арабски букви.
В регистъра от 1569-1570 виждаме, че има вече хора приели исляма, и това са първо поколение мюсюлмани, тъй като са записани като "син на Абдулах".
В регистъра от 1633-1634 г едно от десетте все още неприели исляма семейства е това на Петре Папаз. Тези които говорят турски тук ще ти обяснят, че папаз е именно поп.
Имаме църква, имаме поп - кажете ми какви ако не християни са били тези хора.
Богомили? - Богомилската ерес последно се споменава към края на 13 век. Богомилите са ХРИСТИЯНСКА СЕКТА. Те не са етнос, не са отделен народ, това е религиозна група. Богомилството е пряко повлияно от Павликянството и Манихейската ерес възникнала във Византия. Разпространява се от Византия през България, Сърбия, Хърватия и достига до Южна Франция. Катарите в южна Франция се смятат за пряко повлияни от богомилите.
Богомилите не са строили църкви. Те са отричали институцията на църквата и са я смятали за творение на дявола. Смятали са, че кръстът е символ на дявола, тъй като на него е бил разпнат Христос.
В Селча обаче имаме останки от църква, имаме и кръст - следователно ние не сме били богомили, а сме били православни християни.
В народната памет не е запазен спомена за това, че някога сме били християни - изминали са 300 години от тогава. А в случай, че ислямът е бил приеман доброволно, то хората не са имали необходимост да пазят спомена за старата вяра. Но хората не са посегнали на имената на местностите около селото - Яничерена ливада, Св. Марина, Попин дол, Николов гроб, Давидово, Конища, Ляска, Добрино, Орафко, Беличовата бърчина, Еловицата и мн.мн. др ... Фамилията Беличов се среща в един от данъчните регистри и все още съществува в Селча.
Документите които съм цитирал са данъчни и тимарски регистри, копия от Истанбулския архив, публикувани от автора на "Миналото на село Селча" Ясен Шуров през 2008 г. Копията в книгата не са с добро качество - с лошо качество са самите копия изпратени от архива, но скоро ще ги кача тук, за да може тези които разбират арабски да изкажат мнението си. Авторът, местен художник и читалищен деец, лично ги е издирвал и събирал.
Съседните на Селча села:
2. Осиково (помаци) - от другата страна на билото на планината се намира християнското село Лилково. Десетина рода от Осиково и Лилково носят общи фамилни имена, имат общи ниви и делят плодовете на старите дървета по синорите.
3. Лясково (наши хора) - по време на приемане на исляма много родове предпочитат да останат християни и се изселват. Изселниците основават новото село Лясково до Асеновград. Все още носят общи старите фамилни имена както в помашкото, така и в християнското село. В помашкото все още личат основите от църква или параклис в местността "Света Марина". И двете села канят съименниците си на общите събори, които правят всяка година.
Виждам, че тук се опитвате да измислите някакъв нов произход на помаците.
Добре де, дайте конкретни факти - публикувайте автентичните документи за да сравняваме.
Твърдите че сме наследници на траките. Да, наследници сме, както са наследници и всички хора живеещи днес на територията на България, Румъния, Северна Гърция и Източна Тракия. Траките са живели по всички тези земи. Славяните и траките се смесват през 5-8 век. В Родопите и на юг към Солун и се заселват множество славянски племена, сред тях Смолените, Драгувитите, Сагудатите. Езерци достигат до Пелопонес.
Траките престават да се споменават във византийските източници, а там се посочва, че цялата област се е "пославянчила". Това означава, че те са се смесили с многобройните славяни. Идват българи, кумани, печенези - всички тези хора са останали тук, смесили са се и са образували българската нация
Да се твърди че траките са останали езичници до 16 век и не са били християни и че ние сме произлезли от езичниците траки е абсурдно. В западната част на Родопите е живяло огромното тракийско племе Беси. През 5-6 в бесите са покръстени от Никета Ремесиански - вижте хрониката на Павлин Нолански, написана в 409 година. Родопите влизат в архиепископията Ахридос, подчинена директно на Византийския император.
Идете на Перперикон и вижте запазената християнска базилика, която е още от тракийско време, както и средновековния архиепископски център.
Траките приемат християнството като естествено запазват редица езически култове. Но такива култове има запазени сред всички народи приели християнството.
Редица византийски историци от 5-6 в. посочват, че тракийското племе Беси вече има преведена Библията на неговия език. За какво им е Библия ако не са християни?
Та скъпи братя мюсюлмани, помаци, торбеши, горани, нашенци, ахряни ...
Преди да се изкарвате отделни нации и народи - вземете малко да попрочетете история.
И ако не вярвате на българските историци, четете западни историци, четете преводите на оригиналните документи, четете гръцки и османотурски историци. И ще видите, че както моите, така и вашите предци са били българи християни, които по един или друг начин, по едно или друго време приемат исляма.
Най-силното доказателство за етническата принадлежност на една общност е езика.
А езика на който са говорили моите родители, прародители и прапрародители е български.
Аз съм потомък на българи мюсюлмани, говоря прекрасен родопски диалект, такъв какъвто говорят и българите християни в Родопите.
За вас не знам.
Със здраве и са причувайте!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version