Български > Дискусии

Речта на помака Митхад Паша !

<< < (2/59) > >>

teo:

--- Quote from: shaban on August 08, 2008, 13:52 ---А,така също не мислиш ли ,че този документ беше началото на идеята за Възродителните процеси както на помаците така и на турците.

--- End quote ---

Това според мен трябва да се отговори от специалисти.Аз ако кажа ....може и да сбъркам.Защото за това му изказване на Мидхад Паша ...от странични хора знам че е авантюристично.А може и да е със някаква цел приготвяна от Западните сили.Но все пак бих искал да оставя това на човек който е по запознат от мен.Аз също искам да знам целта на това изказване.А и крайно време във Турция да оставят мудноста и да се насочат във теми които "врят и кипят".Много турци и то доценти професори,не знаят ни за така наречния "арменския геноцид" ни за същноста на някои събития във България и на Балканите.Време е Турция да приготви някаква стратегия и да отговори на много висящи въпроси. Като човек преставител на турската общност във България изразявам недоумението си от постоянните обвинения за  наследството на Османската Империя,спрямо нас обикновените турци.Аз съм обикновен човек и аз не съм бил никога във властта на Османската Империя и не нося коствени и преки отговорности за много обвинения.Никой не ги заслужава но, това и днес продължава.На тези теми трябва да се пише много за да станат още по  ясни.Затова приканвам специалистите от двете страни да изяснат някои неща.

proba:
От статията се разбира, че прабългарите са тюрки, помаците са тюрки смесени със славяни и траки, които са били, като капка в морето. Турците са тюрки също (Предполагам, че са избивали всички, които не са били тюрки във Византия, че да са останали само тюрките). Изглежда, че всички са тюрки в тази статия. Да допуснем, че всички са тюрки. Възниква въпрос: Защо имат различия?

Много ми е протюртска тази статия с доста политически подправки и обаяния.

teo:

--- Quote from: proba on August 08, 2008, 14:50 ---От статията се разбира, че прабългарите са тюрки, помаците са тюрки смесени със славяни и траки, които са били, като капка в морето. Турците са тюрки също (Предполагам, че са избивали всички, които не са били тюрки във Византия, че да са останали само тюрките). Изглежда, че всички са тюрки в тази статия. Да допуснем, че всички са тюрки. Възниква въпрос: Защо имат различия?

Много ми е протюртска тази статия с доста политически подправки и обаяния.

--- End quote ---

Проба,
Приемам със уважение вашето мнение и разбира се бих искал, да добавите вашето лично мнение.Ако може да ни убедите във обратното.Ще посрещна със респект вашето мнение и вашите доказателства.Аз нищо не искам да докажа ,само си казвам мнението.А  и не съм ангажиран от никоя партия.Живея далеч от България.Лична човешка позиция.

Dobrev:
Абе хора, не ви ли стига, че на Балканите вече има едни измислени "македонци" ами искате и от помаците отделен народ да правите ...
Ама не става. Помаците са наследници на българи християни. Точка.
И вместо да си смучите хипотезите от ноктите на краката, вземете да прочетете малко история. Ако не вярвате на историците, четете оригиналните извори.

Ето ви един скромен пример с моето село. Всички там сме помаци, но не се опитваме да се изкараме траки или македонци, тюрки или гагаузи. Вижте какво казват данъчните регистри на Османската Империя - копия на оригинали от Истанбулския архив и Народна библиотека Св.Св. Кирил и Методий.

Първите известни регистри, в които се описват данъците в с.Селча са от 1515-1524 г. <ref>Сведения за селищата и населението от територията на нахия Рупчос, Нар.Библиотека "Св.св. Кирил и Методий" София </ref>. Всички домакинства са записани като християнски. 1515 г: 26 постоянни домак., 9 неженени. 1524 г: 38 постоянни домак., 3 неженени, 1 вдовец.
В друг регистър от тимарската система от 1517-1518 г. намираме поименно изброяване на главите на домакинствата в Селча:
* Златин Драгине - Златин, Димитри Златин, Драгош Златин, Тодор Драгине, Златин Тодор, Димитре Тодор, Дабижив Сиромах, Нешо Дабижив, Стано Дабижив, Нешо Драгота, Стано Малотин, Драгош Малотин, Йован Пришелец, Койо Пришелец, Станко Димитре, Рад Димитре, Драгослав Димитре, Коста Гого, Дишко Пришълец, Райо Стано, Райо Коин, Стано Коин.
* Неженени младежи от с.Селча - Драгота Златин, Драгота Илин, Злате Маликин, Рад Стайко, Бойо Коста, Койчо Дабижив, Димитре Беличо, Добре Рашо.
* Приход от данъци, десятъци и такси: пшеница - 3 муда, в равностойност 480 акчета, ечемик и др.зърнени храни - 3 муда в равност. 230 акчета, десятък върху коноп - 30, десятък върху пчелни кошери - 20, данък върху воденици 2 бр - 60, данък върху свине - 20, десятък върху сено - 15, ниабет и женитба - 80, испенч - 800, общо домакинства 26, неженени младежи - 9, приход 1805.

За първи път в регистъра на тимарската система от 1569-1570 г откриваме, че една част от населението вече е приела Исляма:
"Мустафа син на Абдулах, Перване син на Абдулах, Хамза син на Абдулах, Ала син на Абдулах, Малкюч син на Абдулах, Хюсеин син на Абдулах - неженен.
Неверници - Рад син на Стайко, Димитри син на Радослав, Злато син на Стаю, Рад син на Дано, Стано син на Добре, Стаюо син на Радослав, Братоколин син на Косто, Бойо негов син и т.н...." <ref>"Миналото на село Селча", Я.Шуров, 2008</ref>
<ref>По следите на насилието. Документи за помохамеданчвания и потурчвания. Състав. П. Петров. С., 1972, 225—226</ref>

proba:

--- Quote from: teo on August 08, 2008, 14:58 ---Проба,
Приемам със уважение вашето мнение и разбира се бих искал, да добавите вашето лично мнение.Ако може да ни убедите във обратното.Ще посрещна със респект вашето мнение и вашите доказателства.Аз нищо не искам да докажа ,само си казвам мнението.А  и не съм ангажиран от никоя партия.Живея далеч от България.Лична човешка позиция.

--- End quote ---

Здравей Тео,

Аз съм изказвал мнението си в този web site. Моите познания ме водят към траките. Имам в предвид, че помаците са наследници на траките.

Поздрави

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version