Български > Помаци
Документи относно помаците/Documents About Pomaks
Hashashin:
В качеството си на човек разбиращ от история и мразещ лъжите и измислиците. Мисля, че бях достатъчно ясен и изчерпателен.
ivetko:
Ще си позволя едно лирическо отклонение, предизвикано от Даниела Горчева. Цитирам:
Макар (в случая с ислямизацията) да е съмнително дори придобилото емблематично значение насилие над Балканджи Йово, който не давал „хубава Яна на турска вяра“. Защото – според Шариата – Яна въобще не била задължена да приема исляма, за да стане наложница или дори съпруга на мюсюлманин. Нито Шариатът, нито османската политическа практика изисквали приемането на исляма като условие sine qua non за каквото и да било – с изключение на издигането до високи административни постове, военната служба и облекчаването от определени данъци.
А ето моя отговор. Автентична песен, записана в Помашка Лешница през 1928 г.
* ГЛАВА ДАВА, ВЯРА СИ НЕ ДАВА
Заспала е бяла Гера,
бяла Гера герекина
въф полето, ф’равнинето,
пот крушица столовата,
при майкъ си, при бащъ си.
Фърли куса под бащъ си,
сложи пулъ под майкъ си,
айдук Сулю да не дойде,
да я открадне.
Той си изу ботушите,
да не тропа да го чуят
и открадна бяла Гера,
бяла Гера герекина.
Заведе я ф планината,
ф планината, ф рудината,
па й дума проговаря:
Бяла Геро, герекино,
куги у вас главен седях
от три дни ми леп даваше.
Я са предай на наша вяра,
да ти тура турско име:
Тебе Зейнет, мене Мехмет.”
“Руса главъ давам,
вяра си не давам.”
Той извади остро сабье,
отсече й руса главъ,
занесе я въф полето,
въф полето, ф’равнинето,
та я тури под откоса,
като коси нейна майка,
да намери руса главъ.
Пята от Зейна Алиова Хъчова, 40 годишна, с. Помашка Лешница (Кирчево), Тетевенско, март 1928 г.
Записала Райна Кацарова
isa71:
балканжи,лъжеха и измисляха комунистите,и умишленно прикриваха някои неща.мисля че знаеш това.аз просто търся истината. а пък предишния пост,да се надяваме че си го разбрал.
Hashashin:
Иса, къде търсиш истината? В измислените истории на Неджат Ибрахими ли?
tersid:
Фолклора и фолклористите винаги са били идеен агрегатор за написването на единна българска митология.Като ,че ли психологическите драми на героите във фолклора са своебразно отражение на състоянието на нацията,ако ме разбирате правилно.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version