Български > Помаци

Документи относно помаците/Documents About Pomaks

<< < (36/70) > >>

Dobrev:
Прословутият надпис от Маданската джамия.

Това е надписът, който често се цитира в подкрепа на тезата за наличие на Ислям на Балканите от преди османско време.
На пръв поглед годината е 310, но дотам свършват доводите за предосманския ислям.

Надписът е в ТИПИЧНО ОСМАНСКИ СТИЛ и гласи:

BENNA CAMİU ŞERİF = ТАЗИ СВЕЩЕНА ДЖАМИЯ БЕ ПОСТРОЕНА
DER KARYETI MADAN = В ГРАДА МАДАН
SENE 310 = (В) ГОДИНАТА 1892

Интересно е, че изпускането на 1000-дата години е било правило и в случая SENE 310 е реално година 1310 по хиджра или съвременната 1892.
Стилът на надписа и езика са от османската ера.
Текстът не е изцяло на арабски.
Съдържа персийската дума DER за "в".
Стилът на калиграфията е типичен за османската ера и се нарича "sulus".

Годината - 1892 от съвременния календар.

mechta:
Ако на мен ми плащаха колкото на теб - щях да променя и майчиното си мляко. Понеже ние искаме обикновените неща - житейските истини на нашите деди, а не твоите академични префасонизации. Има те навсякъде и това е похвално, защото любителите сме от време на време по форума и споделяме разказите и народната памет и тук таме запазили се автентични документи и паметници. Ще приема, че коментара ти за Мадан е верен, ако докажеш, че си завършил поне арабистика извън България, та било и в Русия.

tersid:
Според   логиката на  Добрев в Мадан не е имало джамия преди 1892 год. от съвременния календар.Плочата не може да пропусне годините, те са пропуснати от хората с бели или може би черни петна в съзнанието ,които са готови  дори да забравят майка си и баща си, за да се люшнат в люлката на конформизма  ,който ги обезличава .Едно време унисекса беше насилствен , а сега май се превръща в доброволен.
Изглежда сега  пропагандата предоставя скрити съблазни и много хора и се поддават.Човекът в крайна сметка е слаб на съблазънта,но да се надяваме ,че с времето ще поумнее и ще спре да търкаля по изкуственото нанадолнище създадено от едни сили които искат всички да са в един калъп угоден на на болни интереси .Дано не стане късно ,макар че за някои единици или по скоро нули, вече е.

Dobrev:

--- Quote from: mechta on April 21, 2010, 08:42 ---Ще приема, че коментара ти за Мадан е верен, ако докажеш, че си завършил поне арабистика извън България, та било и в Русия.
--- End quote ---

Не съм завършил арабистика, не ми и трябва.
За щастие има хора, които наистина уважавам и заради които съм тук във форума.
Преводът е от аго Мустафа, един от основателите на този сайт.

Шали:

--- Quote from: mechta on April 21, 2010, 08:42 ---Ако на мен ми плащаха колкото на теб - щях да променя и майчиното си мляко...

--- End quote ---

Вервам ти  ;D

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version