Български > Помаци

Za pomacite 2

<< < (12/19) > >>

teo:

--- Quote from: mustafamolla on September 19, 2008, 16:57 ---boyane  znaçi razbrah çe si priel  hristianstvoto  isi stanal bılgarin nali  tova sie liçno tvoa  rabota as sım pomak müslümanin ti si pomak hristianin tovae, ima hora koito priemat islama  adrugi hristianstvoto  slet  ramazan bairama  şati pusna  snimki kamıni  davidiş çe pomacite sa edni ot nai starite  narodi na balkanitetova sa dokazatelstva za pomacite  ako ne varvaş da idem zaedno  da vidime na mesto

--- End quote ---

Има едно друго нещо....

Има и помаци-мюслюмани и помаци християни.Помаците християни не са Българи.Както и Македонците не са Българи.Друг е въпроса е че ако се приемат себе си за Българи.Тогава са Българи но не и Помаци.Едното или другото.Не може да си и Помак християни и да си българин.Щом вече си се приел за Българин нямам нищо на против но не искам да се прави пропаганда че помаците за българи.Помаците са си Помаци.И във този форум именно това разглеждаме.

Нека да довърша......Щом има един народ който се признава за Помаци защо да не ги уважим като такива.Йок не са,.... македонците и помаците са си българи.Повече ли ще спечелим?Не господа няма да спечелим .Научим ли се да ценим достойнството на едни ,няма значение дали са роми,власи,арменци,турци помаци,каракачани...общата ни Родина повече ще спечели.Каракачаните са междупрочем признати за отделен етност но, те не са много и са във рамките на 2000-5000.Тук говорим за достойнството на един голям народ като Помашкия който само във Български територии са близо 500 000.

Dobrev:

--- Quote from: mustafamolla on September 19, 2008, 16:57 ---boyane  znaçi razbrah çe si priel  hristianstvoto  isi stanal bılgarin nali  tova sie liçno tvoa  rabota as sım pomak müslümanin ti si pomak hristianin tovae, ima hora koito priemat islama  adrugi hristianstvoto  slet  ramazan bairama  şati pusna  snimki kamıni  davidiş çe pomacite sa edni ot nai starite  narodi na balkanitetova sa dokazatelstva za pomacite  ako ne varvaş da idem zaedno  da vidime na mesto

--- End quote ---

Това пък откъде дойде? Да не си бил на покръстването ми, че измисли, че съм християнин. Няма християни при нас. Аз не се интересувам от религия, залагам на образованието. И от там идва разликата. Не може да разчиташ на ходжите да ти дават информация за света, в който живееш и да ти казват как да се определяш. Аз съм помак и съм българин. Не съм религиозен.
Относно датите върху камъните - нали знаеш, че годините по мюсюлманското летоброене и тези по грегорианския календар се различават с 622 години. Прати снимките да ги видим.

teo:

--- Quote from: boyandobrev on September 19, 2008, 17:02 ---Тео,
Ти си специалистът по племенната история. Трябва да поработиш още докато ти се избистрят някои неща преди да почнеш да генерализираш. Аз ще ти дам няколко примера от нашата история.

Относно юруците и помаците.
Територията на запад от селото ми представлява един огромен незаселен район. От Селча, през Фотиново, Нова махала, Батак, Якоруда, Сатовча, Доспат, Късъка, Змеица, Борино до Девин. Там са били юрушките поселища - близо до нас са били Тилкили, Баракли, Аванли, Кьошка, Аландере, Беглика. В цялата история на селото ми има един единствен случай, в който наше момиче се е оженила за юрук. Не знам ти от къде имаш информация за влиянието на юруците над помаците, но при нас е имало един единствен случай на смесен брак - момичето е било от Шабановия род, мъжът й са го наричали Черния Юрук и са живеели в Тилкили. В началото на 20 век обаче юруците се изселват и се връщат в територията на Турция. В Девин е останал само един род, който и до днес носи името Юрукови. Та нашите ги е било страх от юруците и са гледали да нямат много много вземане - даване с тях. Не знам как е било от страната към Сатовча и Якоруда, но при нас влиянието им е било сведено до нула. Юрушките територии се обезлюдяват след като Родопите се присъединяват към България и до ден днешен там няма села. Ако ние бяхме смесени с юруците, то техните поселища щяха да си стоят и до днес там. Но ние не сме се смесвали с тях.

--- End quote ---

БоянДобрев,
Не съм казал влиянието им а подчертах съвместен "достлук и взаимно уважение",като отделни народи.Именно несмесването на тези народи показва че Помаците не са си и българи.Защо тогава щом не са си смесвали със юрюците да се смесват със други.Сам доказваш тезата че помаците са си Помаци.Я ми кажи тогава защо не се смесили със турците и юрюците и тюркмените ....днес Помашкото население не се признава за Българи.Във тези си условия много е по изгодно да се признаят за такива но те не го правят.Значи има нещо което ги въздържа .А и устните трдиции на този народ друго разказва....

smolyani:
http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=269.0

yuricite koito preselnici ne sa jiveli s pomacite.

Беглик:
Изказването на Хасан и Деян искрено ме развълнува и възхити. Също така искам да се извиня за обидите, които са преживяли, но невежество има навсякъде, също и пострадали. Дядо ми е бил замеделец и е имал неблагоразумието да спечели изборите в селото си, за което веднага е интерниран за около 2 години, слава Богу не в Белене. Аз скоро разбрах, че помаците са може би най-истинските българи и за да няма грешка по въпроса в Сърница болшинството от мъжете носят анцузи с надпис България. Това в кръга на шегата, но действително по добродетели са ненадминати. Специални поздрави на Деян. За мен доскоро Селча беше краят на света, след който започва раят на Лесичево. Напоследък чух обаче слух, че Доган го е приватизирал и ще го "развива", т.е. бетонира. Има ли такава опастност?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version