Author Topic: Да простим, но да не забравяме ...  (Read 35397 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
Хронология на комунистическия абсурд.
Нека да простим, но и да помним.

Za priyatelite ni v Türkiye:
БКП - Bulgarian Communist Party,
ЦК - Central Committee of the Communist Party,
OФ - Otechestven Front - Affiliate of the Communist Party.
Политбюро - The Highest Council of The Communist Party

*********************************************


Декември 1946
Преброяване на населението. В Пиринския край хората са принуждавани от милицията и административната власт да се записват като "македонци". От 252 575 души 63,6% (160 641 души), се записват македонци, 21,5% - българи, 11,5% - помаци. От записалите се като македонци само 28 611 посочват като майчин език македонски, останалите - български.

24-25 юли 1948
В изпълнение решението на Политбюро правителството приема постановления за реда на изселване в Северна България на помаци от всички околии по българо-гръцката граница. На нарочените за враждебни на "народната власт" помашки семейства (с техните старци, деца и пеленачета) от южната граница се дава срок от един-два часа да се приготвят и с камиони се изселват във вътрешността на страната - предимно във Великотърновско. (Завръщат се след смъртта на Сталин през 1953.) Около 1000 "нелоялни към властта" мюсюлмани са изпратени в Куциян и Богданов дол.

18 август 1949
Решение на Политбюро на ЦК на БКП да не се препятства изселническата вълна на български турци от пограничните райони и да се заяви на Турция, че ако не ги приеме до края на 1949, те ще бъдат изселени в Северна България, а по границата ще бъдат заселени българи. Нагласата за изселване в Турция сред етническите турци се дължи на политическия натиск на властта - намесата в религията, предстоящата колективизация на земята и налагането на начин на живот, противоречащ на принципите и ценностите на българските мюсюлмани.

5 април 1962
Политбюро на ЦК на БКП утвърждава "мероприятия против турчеенето на цигани, татари и българи с мохамеданско изповедание". Започва насилственото им преименуване, което до събитията през 1964 в Гоцеделчевско протича без особен шум.

6 март 1964
Съвещание на ЦК на БКП обсъжда започналата смяна на имената на българите мюсюлмани в Чеча (преименуването на българите мюсюлмани започва през 1962). Благоевградски окръг е упрекнат в изоставане.

22 март 1964
На съвещание на градския комитет на БКП в Гоце Делчев представителите на ОК на БКП в Благоевград дават за пример извършеното преименуване в Якоруда и Белица. Градският комитет начело със Съботин Генов, Петър Дюлгеров и К. Малинов предприема мерки за смяната на имената. Първоначално се оказва натиск върху българите мюсюлмани, които са партийни членове, да си сменят имената, за да служат за пример на останалите. След като съпротивата им е пречупена, те сменят имената си, но го запазват в тайна. Градският комитет в Гоце Делчев решава да бъдат създадени специални комисии по преименуването във всяка община, в които да има представители на милицията. Под предлог за учения армията също трябва да бъде на разположение за блокиране на селата. Предвижда се преименуването да бъде извършено с натиск, но без прилагане на сила.

края на март 1964
Насилственото преименуване на българите мюсюлмани предизвиква вълнения, особено силни в Рибново, Корница и Брезница. В Рибново комисията по преименуването е набита, а придружаващите я войници и милиционери стрелят във въздуха. След като силите се изтеглят от селото, хората организират денонощно дежурство и опожаряват единствения мост, за да спрат достъпа до селото. Армията и милицията блокират селото, спряно е водоснабдяването и доставката на храни. 200 души от Корница, Брезница, Лъжница и Буково са спрени в Рила, преди да стигнат пеша до София, за да протестират срещу смяната на имената. Една част от населението търси спасение в гората. Опитът за покръстване трае седмица. Местните функционери като Кръстю Тричков са за насилствено преименуване, но Тодор Живков решава на преименуваните да бъдат върнати старите паспорти. ЦК изпраща комисия, която спира преименуването и хвърля вината за насилията върху местното партийно ръководство. Редът е възстановен през април. На 12 май 1964 Политбюро осъжда местните функционери, които са изпълнили погрешно решението от началото на март.

17 юли 1970
Решение на ЦК на БКП за "класово-партийното, патриотичното и интернационалното възпитание на българите с мохамеданска вяра". Според компартията българите мохамедани попадат под влиянието на ислямския фундаментализъм и се турчеят и затова са нужни мерки за "пълно избистряне на съзнанието им". За първи път с официален документ е наредена смяната на имената "при пълна доброволност и убеденост".

3 август 1970
Пленум на Окръжния комитет на БКП в Смолян обсъжда решението за смяна на имената. Следват пленуми на общинските партийни ръководства, където решението е сведено до знание на партийния актив и незабавно приведено в действие. "Възстановяването на историческата истина" става на ритуални събори с художествена програма и речи и със смяна на имената на големи групи хора, като документите са приготвени предварително. Първият събор е проведен в с. Изгрев, община Неделино, с военна музика от Смолян и сваляне на фереджетата на жените.

януари 1972
В рудниците в Родопите са уволнени хора, които не са пожелали да сменят мюсюлманските си имена след решението на ЦК на БКП от 17 юли 1970.

15-17 март 1972
Милиция и армейски подразделения с танкове правят блокада на село Барутин, Смолянско. Миньорите от урановия рудник са бити, за да сменят имената си. След тридневна обсада армията и милицията навлизат в селото със стрелба. Милиционери и войници нахлуват от къща на къща, има много пребити. Убити са Неджибе Келосманова и Емине Ибрахимова, шестима са ранени, шестима са осъдени на затвор.

май 1972
Смяна на имената на българите мюсюлмани в Якоруда и Бунцево. При опит на група хора да отидат на протест в София е убит един човек от групата; по-късно в Бунцево е убит от протестиращи секретарят на градския комитет на ОФ в Якоруда, агитиращ за смяната на имената.

декември 1972
Мюсюлмани от с. Корница са привиквани в милицията в Гоце Делчев и са принуждавани да подпишат декларации за смяна на имената. Началникът на VI отдел на Държавна сигурност в Гоце Делчев прави опит да арестува полевъдния бригадир, но жените от селото не му позволяват. В отговор е изпратена група милиционери с кучета, което предизвиква излизането на хората на площада. Те остават там в продължение на три месеца, като настояват да бъдат признати официално за турци, децата им да се обучават на турски език и да не се посяга на имената им. По време на денонощния им протест в селото идват първият секретар на ОК на БКП в Благоевград Петър Дюлгеров, военни начело с командващия Първа българска армия ген. Борис Карамфилов, местният партизански командир ген. Крум Радонов.

28 март 1973
Призори между 500 и 2000 милиционери и войници обграждат село Корница, Гоцеделчевско. Изходите на селото са блокирани от картечари. Хората се събират на площада и се отбраняват с камъни и колове. Милицията и армията откриват автоматична стрелба. Убити са петима души от селото, а десетки са ранени и пребити. Ранени са и няколко милиционери. Много от ранените се страхуват да отидат в болницата и остават по домовете си. 10 души от протестиращите са осъдени общо на 78 години затвор, някои от протестиращите са изселени. След като протестите са смазани, смяната на имената е извършена под ръководството на секретаря на ГК на БКП в Гоце Делчев Борис Аврамов.

25 април 1973
В 5.00 сутринта в Девин въоръжени с автомати милиционери нахлуват в къщите на три семейства, които единствени в града запазват имената си. Според началника на местната милиция тези хора са "реакционни и консервативни елементи - религиозни фанатици, туркофили, представители на старото поколение в родовете", накарали отделни родове в Девин да не сменят турско-арабските си имена с български, подготвяли "клеветнически материали, предназначени за ООН" и искали политическо убежище в Турция. С прокуророрско нареждане членовете на семействата са принудително заселени за 5 години в различни села в Михайловградско и Видинско. През януари 1974 девинските комунисти отчитат успешното приключване на кампанията по смяната на имената в Беден, Брезе, Настан, Селча, Стоманово, Грохотно и Девин, извършена от 350 активисти.

5 януари 1978
Писмо на Тодор Живков до членовете на Държавния съвет "Някои съображения относно по-нататъшното развитие на празнично-обредната система в НР България". На 12 април Държавния съвет приема документ за "празнично-обредната система", според който традиционните християнски и мюсюлмански обичаи трябва да бъдат заменени с изкуствено създадени церемонии, "в които да се залагат комплексни политически, естетически, нравствени и социално-психологически моменти".

14-16 август 1989
Граждански протести в Гоцеделчевско срещу правителствената политика на асимилация и отказа да бъдат издавани паспорти на помаците, които искат да емигрират в Турция. Части на Червените барети смазват протестите. Въведен е вечерен час. На 17 август членът на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Милко Балев пристига в района за разговори с местното партийно и административно ръководство.

13 октомври 1989
Тодор Живков се среща с главния мюфтия Недю Генджев, който "изразява благодарност за свободата, с която се ползва мюсюлманската религия в България и за уважението и подкрепата, оказвани от държавата".

10 декември 1989
Между 50 000 и 100 000 души участват в митинг на СДС. Желю Желев призовава за Кръгла маса и преговори между БКП и опозицията. Митингът аплодира резолюция, призоваваща за премахване на ръководната роля на БКП; премахване на партийните организации по месторабота, в милицията, армията, съда и прокуратурата; оставка на целия Централен комитет на БКП, включително на шефовете на отдели на ЦК и на всички окръжни и градски комитети на БКП; финансова ревизия на БКП и другите казионни обществени организации. Оратори са Петко Симеонов, Желю Желев, Янко Янков, Славомир Цанков, Христофор Събев, Румен Воденичаров, Марко Ганчев, Михаил Иванов, Николай Василев, Петър Дертлиев, Милан Дренчев, Васил Митров, Петър Слабаков, Константин Георгиев, Георги Спасов, Ангел Ахрянов. Илия Минев отново не е допуснат да говори.

10 декември 1989
Повече от 5 000 етнически турци и помаци се присъединяват към митинга на СДС в София. Те носят плакати с надписи за прекратяване на политиката на асимилация и за религиозни и културни права.

16 декември 1989
Митинг на български мюсюлмани в Гоце Делчев с искане да бъдат възстановени човешките им права.

26-28 декември 1989
Митинги пред парламента на български мюсюлмани с искане да се върнат имената им.


********************************************************************
Още за Възродителния процес, принудителното сменяне на имената на турците и масовото изселване - ето тук: You are not allowed to view links. Register or Login


Пламен Пасков

 • Guest
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #1 on: September 13, 2008, 19:47 »
Аз бих внесъл само една поправка: през зимата на 1990 година на митинг бяха само помаци, а не турци, и си искаха само имената - политически искания нямаха.
Бях съвременник и го знам, защото го видях с очите си и бях много често в София тогава.

Offline Adem1

 • Member
 • **
 • Posts: 46
 • Gender: Male
 • HATASIZ KUL OLMAZ-ONEMLI OLAN TEKRARLAMAMAK!
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #2 on: September 14, 2008, 05:30 »
 
   Da priateliu naistina biaha samo pomatsi,a turtsite biaha hvanali pitia za Turtsia.
   A znae6li agenta i arhitekta na taka nare4enia Vizroditelen protses Dogan kide be6e?
   Pred NDK na sigurno miasto sibira6e podpisi,kato vidia,4e glasit na pomatsite se 4u ot progresivnata svetovna ob6testvenost daje bez da se prisiedini kim pomatsite vsi4ki  tehni postijenia gi opisa kato svoi i na DPS.DPS mislia ,4e znae6 kakvo e?DPS=BKP+DS+BSP
   
   

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #3 on: September 22, 2008, 15:27 »
Za da se izbistri nasheto saznanie nashite ''bratya balgari'' ni spirat vodosnabdenieto, dostavkata na hrana, obkryjavat ni kartechari, strelyat po nas bez da im puka za nishto. Bili sme turkofili. Sled vsichkte zverstva uprajnyavani varhu nas kak moje da se tvardi za bratsvo.  Nikoga i nikade v Balgariya ne sam pochuvstval bratsko otnoshenie ot strana na balgarite. No v Turciya neshtata sa savsem razlichni. İma celi sela zaseleni s pomaci. Nikoy ne se pritesnyava da se nareche pomak, daje naprotiv, izpitvat gordost. Oficialnata Turska istoriya ni naricha Pomak Türkleri, syshto kakto Kırım Türkleri,( Krimski Turci) Pechenek Türkleri, Kuman Türkleri, Bulgar Türkleri ( pra-bulgarite) i t.n.  Albancite si pravyat svatba s albanska muzika, Turskite izselnici ( mladite) si puskat balgarska muzika na svatbite poradi nostalgiyata ili moje bi za da sa po-razlichni ot drugite koeto az oshte ne moga da si obyasnya i mi e dosta interesno. Pitam se '' Otkade ta nakade'' Ce la vie !!! Ne mojesh da go promenish. İma si svoi zakoni. No darjavi koito ne mogat da talkuvat polojitelno tezi zakoni gi vijdame kak se topyat kato naselenie ili kak buksuvat po patya na civilizaciyata. Az sam na mnenie che i dori da si smenim imenata i vyarata ( MAZALLAH ) pochti nishto nyama da se promeni zashtoto tozi antagonizam veroyatno e sashtestvuval oshte predi da priemem islama. 

Offline Mangr

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 83
 • "Samoopredelenieto e Spasenieto"
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #4 on: September 22, 2008, 17:45 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Аз бих внесъл само една поправка: през зимата на 1990 година на митинг бяха само помаци, а не турци, и си искаха само имената - политически искания нямаха.
Бях съвременник и го знам, защото го видях с очите си и бях много често в София тогава.

As sashto potvrajdavam tova che baha samo Pomaci, Organizirani ot NFT Podkrepa s organizator i rekovoditel Asan Belkov pomak roden v selo Dolno Izvorovo ili staroto mu ime Gusovo kazanlashka obshtina na nego bashta mu e roden v Kornica a maikamu v Tuhovishta, i podkrepam poprafkata na Plamen.

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #5 on: September 23, 2008, 15:18 »
citat ot  Boyandobrev: ¨.....декември 1972
Мюсюлмани от с. Корница са привиквани в милицията в Гоце Делчев и са принуждавани да подпишат декларации за смяна на имената. Началникът на VI отдел на Държавна сигурност в Гоце Делчев прави опит да арестува полевъдния бригадир, но жените от селото не му позволяват. В отговор е изпратена група милиционери с кучета, което предизвиква излизането на хората на площада. Те остават там в продължение на три месеца, като настояват да бъдат признати официално за турци, децата им да се обучават на турски език и да не се посяга на имената им. По време на денонощния им протест в селото идват първият секретар на ОК на БКП в Благоевград Петър Дюлгеров, военни начело с командващия Първа българска армия ген. Борис Карамфилов, местният партизански командир ген. Крум Радонов.

28 март 1973
Призори между 500 и 2000 милиционери и войници обграждат село Корница, Гоцеделчевско. Изходите на селото са блокирани от картечари. Хората се събират на площада и се отбраняват с камъни и колове. Милицията и армията откриват автоматична стрелба. Убити са петима души от селото, а десетки са ранени и пребити. Ранени са и няколко милиционери. Много от ранените се страхуват да отидат в болницата и остават по домовете си. 10 души от протестиращите са осъдени общо на 78 години затвор, някои от протестиращите са изселени. След като протестите са смазани, смяната на имената е извършена под ръководството на секретаря на ГК на БКП в Гоце Делчев Борис Аврамов...¨

krai na citata.

AZ nqmam predstava koi e vkaral tazi nepalna invormacia v You are not allowed to view links. Register or Login, no vse pak zaslujava vnimanie.

Istinata e mnogo po strashna.Az samiqt sam o4evidec na tezi sabitiq.
V tazi oskadna informaciq e propusnato da se odbeleji 4e sabitiqta nare4eni ¨Kornishki sabitiq¨, vsashtnost ne sa - Kornishki;
Tezi sabitiq sa Kornishko-Breznishki sabitiq.
Ot Breznica imashe dve jertvi - Ismail Kalior i Tefik Hadjiev.
Togava cialoto selo Breznica - vazrastni hora, jeni deca vsi4ki huknahme kam selo Kornica da go spasqvame.
V rezultat na tazi ¨pomosht Breznitca dade dve jertvi i nad 500 4oveka - maje i jeni prebiti s kolove , palki i hapani ot milicionerski ku4eta.
Ot tazi grupa s ognestrelno orajie bqha raneni nad 20 4oveka.
Tova e pokazen primer za jertvogotovnosta na Brezni4ani da pomognat na svoite bratq ot Kornica.
Togavashnata represivna vlast si beshe naumila edva li ne da priloji v Kornica savetskata voenna taktika - Razoranaq celina.
 Samata kasapnica na Kornishkiq ploshtad - strategi4eski be samo takti4esko na4alo.
No idvaneto na ogromnata grupa ot Breznica - nad 800 4oveka , izglejda obarka togavashnite stratezi na Organiziranata Represiq varhu Korni4ani.
Speshno be zapovqdano da se spre izbivaneto na korni4ani i cialata pasmina ot milicioneri i dobrovolni otrqdi se obarna da posreshtne grupata ot Breznica koqto nablijavashe samoto selo Kornica.
Cialata breznishka grupa be posreshtnata i obsipana s gradushka ot karte4ni kurshumi oshte na mestnosta ¨Sinishta¨, po sredata mejdu Breznica i Kornica.
Parvata jertva be - mladiqt Tefik Hadjiev .
Cialata bresnishka grupa be hvanata v kapan.
V tozi neraven dvuboi be izpolzvana dori i konnata miliciq ot Sofia.
Ot samata Breznishka grupa sa se spasili okolo - 200 4oveka.
Ostanalite nad 500 sa bili podkarani kato ovce do Kornishkiq vodoem v mestnosta ¨Mizinevi livadi¨.
Na samite livadi be zapovqdano - da se stroqt otdelno jenite i majete v koloni po edin s race na vrata.
nakolko jeni pokazno sa bili sable4eni bez shalvari i butnati vav samiqt vodoem.
razbira se - tova saprovodeno s udari ot palki.
Posle e zapovqdano vsi4ki da padnat na zemqta i da celunat -  ¨Svqtata balgarska zemq¨
I taka e po4nal kiuteka - edin po edin s prebivani sas palki.az si spomnqm kak se vrashtaha kletite i neshtastni prebitio Brezni4ani i Brezni4anki - s izpokasani i i zcapani s kal i krav derhi.
Edin ot u4astnicite v tova mele , kato biq4 e bil i  - MOSKATA.
Moskata, uvajaemi Dami i Gospoda , e bashtata na dneshniqt kmet na obshtina Goce Del4ev - Vladimir Moskov, za koito vsi4ki pomaci ot tozi raion glasuvame pod stroi.
- Gadno nali............
Ta togava prez 1973 g mart mesec na onezi koshmarni livadi sled kato Brezni4ani sa bili prebivani s palki,nakraia za izprashtane vseki brezni4anin i brezni4anka e trabvalo da premine prez specialen kordon ot dobrovolci koito sa udrqli , pliuli i psuvali, i v samiqt krai e bil 4udovishteto - Moskata, koito e bil neshto shev na Narodnata Milicia.
Ta Moskata e imal v racete si specialen kol s koito e izprashtal po ¨Milo i Drago¨na izprovodqk Brezni4ani..............
Trabva edin den spored mene, trqbva i kniga i film da se napravi za tozi ujas.
No kazal sam go i drug pat - napraveno ot Pomac!


Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #6 on: September 23, 2008, 15:41 »
You are not allowed to view links. Register or Login
citat ot  Boyandobrev: ¨.....декември 1972
Мюсюлмани от с. Корница са привиквани в милицията в Гоце Делчев и са принуждавани да подпишат декларации за смяна на имената. Началникът на VI отдел на Държавна сигурност в Гоце Делчев прави опит да арестува полевъдния бригадир, но жените от селото не му позволяват. В отговор е изпратена група милиционери с кучета, което предизвиква излизането на хората на площада. Те остават там в продължение на три месеца, като настояват да бъдат признати официално за турци, децата им да се обучават на турски език и да не се посяга на имената им. По време на денонощния им протест в селото идват първият секретар на ОК на БКП в Благоевград Петър Дюлгеров, военни начело с командващия Първа българска армия ген. Борис Карамфилов, местният партизански командир ген. Крум Радонов.

28 март 1973
Призори между 500 и 2000 милиционери и войници обграждат село Корница, Гоцеделчевско. Изходите на селото са блокирани от картечари. Хората се събират на площада и се отбраняват с камъни и колове. Милицията и армията откриват автоматична стрелба. Убити са петима души от селото, а десетки са ранени и пребити. Ранени са и няколко милиционери. Много от ранените се страхуват да отидат в болницата и остават по домовете си. 10 души от протестиращите са осъдени общо на 78 години затвор, някои от протестиращите са изселени. След като протестите са смазани, смяната на имената е извършена под ръководството на секретаря на ГК на БКП в Гоце Делчев Борис Аврамов...¨

krai na citata.

AZ nqmam predstava koi e vkaral tazi nepalna invormacia v You are not allowed to view links. Register or Login, no vse pak zaslujava vnimanie.

Istinata e mnogo po strashna.Az samiqt sam o4evidec na tezi sabitiq.
V tazi oskadna informaciq e propusnato da se odbeleji 4e sabitiqta nare4eni ¨Kornishki sabitiq¨, vsashtnost ne sa - Kornishki;
Tezi sabitiq sa Kornishko-Breznishki sabitiq.
Ot Breznica imashe dve jertvi - Ismail Kalior i Tefik Katshangar.
Togava cialoto selo Breznica - vazrastni hora, jeni deca vsi4ki huknahme kam selo Kornica da go spasqvame.
V rezultat na tazi ¨pomosht Breznitca dade dve jertvi i nad 500 4oveka - maje i jeni prebiti s kolove , palki i hapani ot milicionerski ku4eta.
Ot tazi grupa s ognestrelno orajie bqha raneni nad 20 4oveka.
Tova e pokazen primer za jertvogotovnosta na Brezni4ani da pomognat na svoite bratq ot Kornica.
Togavashnata represivna vlast si beshe naumila edva li ne da priloji v Kornica savetskata voenna taktika - Razoranaq celina.
 Samata kasapnica na Kornishkiq ploshtad - strategi4eski be samo takti4esko na4alo.
No idvaneto na ogromnata grupa ot Breznica - nad 800 4oveka , izglejda obarka togavashnite stratezi na Organiziranata Represiq varhu Korni4ani.
Speshno be zapovqdano da se spre izbivaneto na korni4ani i cialata psmina ot milicioneri i dobrovolni otrqdi se obarna da posreshtne grupata ot Breznica koqto nablijavashe samoto selo Kornica.
Cialata breznishka grupa be posreshtnata i obsipana s gradushka ot karte4ni kurshumi oshte na mestnosta ¨Sinishta¨, po sredata mejdu Breznica i Kornica.
Parvata jertva be - mladiqt Tefik Ka4angarov .
Cialata bresnishka grupa be hvanata v kapan.
V tozi neraven dvuboi be izpolzvana dori i konnata miliciq ot Sofia.
Ot samata Breznishka grupa sa se spasili okolo - 200 4oveka.
Ostanalite nad 500 sa bili podkarani kato ovce do Kornishkiq vodoem v mestnosta ¨Mizinevi livadi¨.
Na samite livadi be zapovqdano - da se stroqt otdelno jenite i majete v koloni po edin s race na vrata.
nakolko jeni pokazno sa bili sabele4eni bez shalvari i butnati vav samiqt vodoem.
razbira se - tova saprovodeno s udari ot palki.
Posle e zapovqdano vsi4ki da padnat na zemqta i da celunat - ¨
Svqtata balgarska zemq¨
I taka e po4nal kiuteka - edin po edin s prebivani sas palki.az si spomnqm kak se vrashtaha kletite i neshtastni prebitio Brezni4ani i Brezni4anki - s izpokasani i i zcapani s kal i krav derhi.
Edin ot u4astnicite v tova mele , kato biq4 e bil i  - MOSKATA.
Moskata, uvajaemi Dami i Gospoda , e bashtata na dneshniqt kmet na obshtina Goce Del4ev - Vladimir Moskov, za koito vsi4ki pomaci ot tozi raion glasuvame pod stroi.
- Gadno nali............
Ta togava prez 1973 g mart mesec na onezi koshmarni livadi sled kato Brezni4ani sa bili prebivani s palki,nakraia za izprashtane vseki brezni4anin i brezni4anka e trabvalo da premine prez specialen kordon ot dobrovolci koito sa udrqli , pliuli i psuvali, i v samiqt krai e bil 4udovishteto - Moskata, koito e bil neshto shev na Narodnata Milicia.
Ta Moskata e imal v racete si specialen kol s koito e izprashtal po ¨Milo i Drago¨na izprovodqk Brezni4ani..............
Trabva edin den spored mene, trqbva i kniga i film da se napravi za tozi ujas.
No kazal sam go i drug pat - napraveno ot Pomac! 

Ago Metka   :'(  :'(  :'(


Tsufi moyat maj ti go poznavas. Toi sashto e bil ochevidets na tezi sabitiya okarvavenite i okasani roditeli a i selski, komshiyi i rodnini...

I do den dneshen takava travma ne jelae da obsajda tozi den!

Naistina tezi sabitiya tryabva da se napishat nyakade za da ne se zabravya minaloto...

Mislya che midjo Musa Mollov beshe praten tochno po tova vreme vav Belene. Az licnho byah malka i nie jiveyehme po tova vreme vav Shumensko. A po Shumensko neshtata se razviha malko po drug nachin no sasto sas nasiliye i psihicheski tormoz. Naistina az nikoga nyama da go zabravya. Pomnya oskadnite svijdaniya vav Belene. Sas sala vav kosharata dokarani zatvornitsi plachat ot ednata strana nie plachem ot drugata i az i se chudya za kakvo li plachem...

A po tova vreme nashte sa razpravyali che rodninite na zatvornitsite ot Breznitsa ili drugi sela ot tozi krai nyamali pravo i na svijdane. Taka che edinstvenata nadejda sme bili nie, koito sme bili izvan tozi rayon!

Tragediya...    :'(

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #7 on: September 23, 2008, 16:09 »
- Da Rahmie , tragediq.........
Tragediq za koqto dori nqma dostoino mqsto v Balgarskata istoria.....
I vapreki tova sme 4ast ot tazi darjava, obi4ame q i si plashtame danacite;
Rabotlivi sme, ot Pomacite nqma mutri i sme nai gostopriemnite hora v sveta.Ne sme dori priznati i za etnos.
I mal4ime.......
Kato tvoia Cufu, koito az bezkraino uvajavam.
I oshte po gadnoto e kogato nqkoi iska da preina4i istoriqta ni.
Da q premal4i, zloupotrebqvaiki s nashta zloshatastna u4ast.
Zloupotrebqvaiki s mal4aniaeto ni , spored mene, koeto mal4anie e tova koeto se nari4a - STOKHOLMSKIAT SINDROM.
A prez tva vreme - drugi pomaci ot Smolqnskiq krai sa gi obsipvali s pari i slujebno polojenie zashtoto sa reshili 4e sa  -¨nai- 4istite balgari¨.
Te sa se radvali na shtedro obgrijvane ot strana na togavashnata vlast, no za nasha smetka.
I kogato nie ne sme saglasni s neshta koito nqkoi shovinisti tuka gi brastolevqt,neka ne im se sardime.
Zashtoto tova e TRAVMA.
Sled travmata idva - postravmati4en period, v koito sme sega vsi4ki.

No Rahmie, az bih pribavil shtrihi kam bezkraino dobria Ago Musa Islamov - hodjata koito gnieshe v Belene togava i tvoi rodnina - Midjo.
Tozi 4ovek imashe neveroiatno izla4vane na duhoven voda4.
Az mnogho go uvajavah.
Ago Musa Islamov e istinski geroi ot istoriata na  Breznitsa.
Toi gorkiat si otide ot tozi svqt ogor4en .

Novite imami koito sled 1989 godina zavirshiha ¨NUVAB¨v grad shumen za hodji, sled kato gi nazna4iha v Brteznica,obqviha voina na starite hodji kato tvoiat Midjo Ago Musa Islamov.
Tazi bitka be mnogo travmati4na za vazrastnite hora, koito izpalnqvaha ednovremeshen - islam oshte ot Osmansko vreme;
Novite mladi i nahasani imami  doidoha v Breznishkata jamiq i iznesoha ot neq vsi4kata drevna islamska literatura v celi 4uvali koato q zanesoha na nqkakav tehen blagodetel v Shumen.
Mladite imami zabraniha Mevliutite - grabnakat na Pomashkiq islqm oshte pove4e ot 200 godini.
Komunistite edno vreme daje ne posegnaha na Mevliutite, no segashnite mladi imami  go napraviha;
Tova vazrastnite Brezni4ani nemojaha da ponesat i dosta ot tqh si otidoha ot tozi svqt imenno poradi tezi travmati4ni ¨promeni¨ koito se izsipaha varhu glavite ni sled 1989 g.
Edin ot tezi hora be i - Ago Mussa Islamov, stariat hodja.
A shto se kasae za novite imami sega - te sa stanali Kapitalisti.
Islqmo -Kapitalisti.
Voarajeni sas skapi Jipove i mercedesi , komputri i skapi JSM , te razprostranqvat li ....razprostranqvat Islam....
Daje te samite po vreme na izbori za kmetove na Obshtina i naseleno mqsto , sa karali pod4inenite si da glasuvat za onzi - sinat na Moskata, nositelat na tretiq mandat za kmet na obshtina Goce Del4ev - Vladimir Moskov...........Пламен Пасков

 • Guest
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #8 on: September 23, 2008, 16:25 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Novite imami koito sled 1989 godina zavirshiha ¨NUVAB¨v grad shumen za hodji, sled kato gi nazna4iha v Brteznica,obqviha voina na starite hodji kato tvoiat Midjo Ago Musa Islamov.
Tazi bitka be mnogo travmati4na za vazrastnite hora, koito izpalnqvaha ednovremeshen - islam oshte ot Osmansko vreme;
Novite mladi i nahasani imami  doidoha v Breznishkata jamiq i iznesoha ot neq vsi4kata drevna islamska literatura v celi 4uvali koato q zanesoha na nqkakav tehen blagodetel v Shumen.
Mladite imami zabraniha Mevliutite - grabnakat na Pomashkiq islqm oshte pove4e ot 200 godini.
Komunistite edno vreme daje ne posegnaha na Mevliutite, no segashnite mladi imami  go napraviha;
Tova vazrastnite Brezni4ani nemojaha da ponesat i dosta ot tqh si otidoha ot tozi svqt imenno poradi tezi travmati4ni ¨promeni¨ koito se izsipaha varhu glavite ni sled 1989 g.
Edin ot tezi hora be i - Ago Mussa Islamov, stariat hodja.
A shto se kasae za novite imami sega - te sa stanali Kapitalisti.
Islqmo -Kapitalisti.
Voarajeni sas skapi Jipove i mercedesi , komputri i skapi JSM , te razprostranqvat li ....razprostranqvat Islam....
Daje te samite po vreme na izbori za kmetove na Obshtina i naseleno mqsto , sa karali pod4inenite si da glasuvat za onzi - sinat na Moskata...........
Метка, абсолютно съм съгласен с цитата.
Както виждаш (и ако помниш) исляма и християнството като институции имат еднакви болести и все по-малко са способни да изпълняват истинското си предназначение. Отново подчертавам - институциите на учениеята, не ученията като такива.
А за другото, което сте писали с Рахмие...просто нямам какво да кажа - аз наистина научавам за първи път точните детайли за събитията в Брезница и Корница.
Но това нито на йота не променя убежденията ми, защото - повтарям за кой ли път - вие сте били газени не от българите, а от комунистическата власт, и сгазени и пращани в Белене и просто убивани без съд и присъда има и много не-мюслюмани, и попове, и то - от старите!

Offline Adem1

 • Member
 • **
 • Posts: 46
 • Gender: Male
 • HATASIZ KUL OLMAZ-ONEMLI OLAN TEKRARLAMAMAK!
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #9 on: September 23, 2008, 18:24 »
 
    Blagodaria ti Metka.Super si.
    Pi6i vse takivi istini za da vidim kak tezi 4etni,trudolubivi hora po bve4e ot 100 godini sa bili izmi4eni ot razli4nite rejimi.
    Kak e vizmojno sega pod vlianieto na DPS muturi da glasuvat sega za tozi mrisen komunist kato kmeta na Gotse Del4ev.
    Eto o6te vedfnij se vijda istinskoto litese na DPS(Turskata Komuniusti4eska Partia v Bilgaria).
    Gore glavat Metka!Pomatsite sa dostoini i smeli hora,vipreki ,4e sa izmi4en i nai mnogo ot vsi4ki narodi v Balkanite pak ne sa zabravili obi4aite i traditsiite.
    DOSTOINSTVO E DA SI POMAK!
    Metka vie ste obrazest za patriotizim i humanizim.

    Siglasen sim i teb priateliu Paskov,razbirase ,4e vinovnitsite na taka nare4enite Vizroditelni protsesi ne sa obuknovenite Bilgari.
    Vinob-vni sa liderite na rejimite v tova 4islo i BKP.
    Nemoga da podmina i fakta ,4e nie Turtsite ,kogato smeniaha imenata na bratiata ni pomatsi samo nabludavahme i ne si pravihme smetkatya,4e edin den si6toto i nas ni o4akva.Zatova sme vinovni i diljim
IZVINENIE ot bratiata ni pompatsi.
    Lo6oto,4e i sega Turskata partia v Bilgaria ni6to ne pravi za po dobir jivot na muslumanite v Bilgaria,a naprotiv ograbva gi i kakto e pisal Metka pod stoi gi karat horata da glasuvat za DPS,BSP -komunistite i biv6ite Vizroditeli.

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #10 on: March 28, 2009, 21:43 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Хронология на комунистическия абсурд.
Нека да простим, но и да помним.

декември 1972
Мюсюлмани от с. Корница са привиквани в милицията в Гоце Делчев и са принуждавани да подпишат декларации за смяна на имената. Началникът на VI отдел на Държавна сигурност в Гоце Делчев прави опит да арестува полевъдния бригадир, но жените от селото не му позволяват. В отговор е изпратена група милиционери с кучета, което предизвиква излизането на хората на площада. Те остават там в продължение на три месеца, като настояват да бъдат признати официално за турци, децата им да се обучават на турски език и да не се посяга на имената им. По време на денонощния им протест в селото идват първият секретар на ОК на БКП в Благоевград Петър Дюлгеров, военни начело с командващия Първа българска армия ген. Борис Карамфилов, местният партизански командир ген. Крум Радонов.

28 март 1973
Призори между 500 и 2000 милиционери и войници обграждат село Корница, Гоцеделчевско. Изходите на селото са блокирани от картечари. Хората се събират на площада и се отбраняват с камъни и колове. Милицията и армията откриват автоматична стрелба. Убити са петима души от селото, а десетки са ранени и пребити. Ранени са и няколко милиционери. Много от ранените се страхуват да отидат в болницата и остават по домовете си. 10 души от протестиращите са осъдени общо на 78 години затвор, някои от протестиращите са изселени. След като протестите са смазани, смяната на имената е извършена под ръководството на секретаря на ГК на БКП в Гоце Делчев Борис Аврамов.Днес е годишнината от паметните събития в с.Корница. Ето пример за това, как историята може да бъде изопачена и фалшифицирана :

Quote
Според информация в електронното издание на вестник “Нова Зора”, който публикува през февруари 2001 година отворено писмо от Живко Сахатчиев (автор на документалната книга “Второто потурчване на Якоруда (1990-1995 г.)”), учител в град Якоруда, събитията от гоцеделчевското село Корница изглеждат по следния начин:
“... през октомври 1972 г. там е създадена нелегална организация от представител на турските тайни служби. На 14 декември 1973 г. тази организация завзема властта и обявява Корница за турска територия. Започва открит жесток терор и заплахи срещу всички, изразили несъгласие с поведението и действията на метежниците.
В продължение на два и половина месеца турското знаме се вее над Корница. Неколкократните опити за мирно прекратяване на метежа са безуспешни.
(...)
На 28 март 1973 г. милиция и група на разложкия доброволен отряд влизат в селото, за да възстановят българския суверенитет над територията на селището. Метежниците се нахвърлят яростно върху тях с ножове и брадви. Първа жертва е ст.лейтенант Благой Зайков - намушкан на 7 места с нож. В ръцете си е имал “Калашников”, но не го е използвал, защото предварително е дадена заповед да не се стреля по хората. Главата на майор Рашков е разбита с камъни. Един пожарникар е намушкан с нож близо до сърцето.
При тези събития в Корница загиват трима българи мохамедани - двама са убити от удар с дърво по главата от метежниците, единият, защото отказал да вземе участие в съпротивата и продължил да си сади тютюн, а другият, защото бил набеден, че е симпатизант на властта. Третият - ранен в крака, от фанатизъм не позволил да го превържат и умрял от изтичане на кръвта, докато го закарат до болницата в Гоце Делчев...

You are not allowed to view links. Register or Login

Подигравка с паметта на жертвите  :o
 
 


Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #11 on: March 28, 2009, 21:58 »
Един безпристрантен наблюдател как да прецени кое е вярно?

Днес е 28 март. Цял ден никой дума не е обелил за това. Защо?

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #12 on: March 28, 2009, 22:34 »
Вервай на палачите, зарежи ги жертвите...

Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #13 on: March 28, 2009, 22:46 »
Това е емоционално,  но те водят до субективизъм. Вярвам на фактите, а фактите подадени от Гугъла са на двата полюса. Щом питам значи искам да те чуя.

Offline teo

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 481
 • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Ynt: Да простим, но да не забравяме ...
« Reply #14 on: March 28, 2009, 23:20 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Днес е годишнината от паметните събития в с.Корница. Ето пример за това, как историята може да бъде изопачена и фалшифицирана :

You are not allowed to view links. Register or Login

Подигравка с паметта на жертвите  :o
 
 Тази тема заслужава да се забие "на гвоздей' и да е на първата страница.И аз също помня как ДС през 70-те на миналия век  изопачаваше истината.Натъкмени са всички атентати във жп. прелезите и гарите ,Буново,Варна ,Пловдив,Бургас.Спомням си бях дете и как ни събираха на митинг във 1972г във Шумен.....целта беше да обвинят във нищо не виновните ...че са агенти на Турция и под инструкция са, да отровят питейната вода на ЗТА"Мадара".Хванатите бяха  осъдени по бързата пресъда и убити.А власта е била заета със преименуването и гаврата над беззащитните Помаци.Днес тази гавра все още продължава.....Как ли не ги наричат,само и само да се откажат от думата Помак.Един народ има своето съзнание и се помни...и ще се помни!Но гаврата все още продължава!Погледенете каква гнус ражда Атака и форума на Атака?Но някои хора са тръгнали официално да търсят терористи между нас!Терористите са там във този форум на атака.Вместо да се спре такава гнус.....следят нас ....сакън да  не приготвим един "бомбен атентат".Така е кога всеки днес е герой  и националст ...а нашите избранници  депутати мълчат и не продумват дума....и не ни защищват.Рушат се всякакви правила и етически норми.

Защо момичето от Рибнево казва че  го е  страх от Света?Защото светът наоколо все още не го приема и го гледа със понятието "инакомислещ"?Колко са големи думите на едно 15годишно момиче!Но едва ли многото от нас разбраха искрените и думи!!!Има ли расизъм във България?Нека сами да отговори на този въпрос!Думите на това момиче са поуката която можем да извлечем !Но официалната преса или журналистката взела интервюто, искала да покаже, видите ли, Исляма до какво води....до отчуждение на хората !Дали механизмите на това са потърсени?Или със смях си спомням,великото и смешното филмче  на СКАТТВ -" Новото Робство".Тя беше подготвена от едни исторически данни а хората и даваха други знания.Тя беше отишла там със цел да покаже колко хората са изостанали но ....за съжаление този филм се превърна във смях.Защото журналистката искаше да стане голяма Журналистка...но се оказа че тук при нас във форума има много по начетени от нея.И хората във Рибнево са много повече философски настроени за живота.

Аз днес искам да почета едно минутно мълчание за всички тези паднали наши герои...и искам да ги уверя че, ние бъдещето поколение ще си търсим правата.Всеки е свободен да се чувства това което си иска!

Ще пожелая, на Участниците във този прекрасен форум много живот и здраве и ще ви напусна за известно време.....Ще се видим след изборите.Не искам да ме обвиняват, най различни хора че, съм тук за агитация.Ще пиша във един друг форум....под друг ник...вие ще ме разберете!Ще се видим след изборите!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42