Български > История
Археологически разкопки край с. Барутин
Пламен Пасков:
--- Quote from: pomak BG on October 25, 2008, 20:43 ---Много често българите стремейки се да ни издукарат като насилствено покръстили се ни дават пример, че не_щеш ли тук бил открит кръст, там било открито не_знам си каква църква. Вярно е че до ІV и V в. траките вече били християнизирани и езическите им капилища се превърнали в раннохристиянски храмове. Ние знаем добре, че в Родопите са живяли. Това е доказано и чрез тези разкопки, но какво общо имат траките със нас. За да сме траки ние трабва да им говорим езика, както по_принцип правят каракачаните и власите, които независимо че са елинизирани и латинизирани те нито говорят чист гръцки нито говорят чист латински език. Докато при нас помаците гръцклите или тракийски думи се броят на_пръсти дето се вика. И независимо от факта, че съществуват, тези думи никак не ни отдаличават от другите славански езици по говор. А обяснението, че са в наличност е вековният ни комшулък. За да мине тезата ти Бояне, трябва да ни покажеш Базилика от 8 - 10 - 12 в. Хайтов има една книга Родопските властилини. там пише, че един от тези властилини бил Слав, той дълго време оправлявал област Мора или Меропа, като неговите владения достигали чак до земите на Пиринска Македони, към края на живота си слиза в Мелник и там построява църква. Но за построяването на църква в Родопите не се споменава. Така било по време на управлението на Момчил, Иванко и не_знам си кой още. За Ахридос също няма сведения за църкви през този период. Меропа, е общо взето днешната Смолянска област, а Ахридос Кържалийска област. Поне аз не съм чел, пък ако имаше щеше да се гърми за тях на ляво и на дясно. Доказателството, че населението в Родопите е било богомилско се открива и в 4 сборник на народните умотворения и народопис, цитиран и от проф. Тодор Живков в неговата книга Увод в Етнологията Пловдив, 2000, ст. 276. Там пише: В Смолянско - "Бог направил дявола от сянката си и му дал сила равна на неговата. Земята оставил на дявола, а небето си останало Негово владение. Двамата сключили договор, според който дявола, прибирал реколтата от смъртта на мъртвите." Другият пример, че Родопите били населени предимно със славяни, които били възприели богомилството е факта, че един от най-големите и влиятелни богомилски първенци на име Василий Врач, освен че е бил изтъкнат теолог, той се занимавал и със народна мидицина, като ликувал болести с билки, със заклинания, с пепел и с краче от гущер или с отровен змийски зъб и пр. С пепел, билки и преминаване през къпини и не_знам си какви места ликуват и наще нянки. Това е традиция много жялко че всичко това замира при нас. Просто при тези факти аз няма повече какво да кажя, пък ти Боянчо ако щеш мри от яд.
--- End quote ---
1. Българите, то ест, всички ние, не се опитват да "ви" изкарват насилственно ислямизирани. Насилственното и доброволното са факт, който никой не оспорва, с изключение на крайни маргинали от единия или другия полюс, които настояват, че е имало или само насилственно, или само доброволно ислямизиране.
2. Кръстове и църкви, както действащи древни, така и руините на съборени през османското робство, има из целите Родопи, из цяла България, из цяла ФИРОМ-ия и Сърбия. Ако питате за Родопите, и именно за руини, мога на памет да ви кажа само за тези, които веднага ми изникват в съзнанието: Лютица, Горно и Долно Луково, Перперек, Асенова крепост, Устра, Петвар, Триград...списъкът изобщо не е изчерпателен. Ако го направите на въпрос, ще ви изнамеря и фотографии, и данни за десетки. Така че - имало ли е и кога църкви и християнство в Родопите - имало е, и още как, и то даже преди IV-VI век. Имам и в момента фотографии, които мога да постна, но размера им е голям: по 6-7МВ, защото са снимани с 12-мегапикселна камера.
3. Езикът, повтарям за кой ли път - не е единствен и определящ фактор за етническа принадлежност, а само един от факторите, и то: не задължителен! Ако езикът беше основен и единственно-достатъчен ориентир, то цялата Мезо и Южна Америка трябваше да са чисти иберийци, САЩ и Канада: англосаксонци и французи, негрите в Мали, Сенегал, арабите в Мароко: също трябва да ги броим за французи, народите на Мала Азия - наследници на древните цивилизации трябва да изкараме чистокръвни тюрки (каквито не са)...Примерите са десетки! Аз лично познавам чистокръвни монголоидни казахи (миналата седмица се срещах и общувах с тях), които не знаят казашки език! Ако вземем езика, тях пък трябва да ги броим руснаци!
Етническа принадлежност по силата на интердисциплинарния метод се определя въз основата на синхронизираните изследвания и данни на следните науки:
- лингвистика
- археология
- антропология
- стопанска история
- фолклор, етнография и обичаи
- генетичен анализ
Когато определите по кръстосани изследвания на изброените науки помаците като отделен народ от българския, дискусията ще влезе в нормално академично русло.
За "доказателството", че Родопите били населени предимно със славяни, което сочите, че Василий Врач бил лекувал с народни средства, какво да кажа...освен с иронична усмивка, ще ви помоля да обърнете внимание на отговора на Боян Добрев.
Българомразието ви заслепява и ви пречи да дадете адекватни оценки и коментари, въпреки, че имате определен обем информация, който обаче не е структуриран и не ви позволява да формирате правилните изводи.
Двойният стандарт е основният ви проблем, според мен, простете за откровенността ми.
Snake:
Paskov,na vremeto Kosovo e bilolo srbsko, nali imalo e curkvi manastiri.Sega e albansko,no tezi curkvi i manastiri mogat da se otkriqt.Taka ,.4e edno naselenie si zaminava,drugo ostava.A za tova ,4e gurcite nesa jivqli v Rodopite,mnogo nesi na qsno.Te sa bili susedni na nasheto selo ,no sled 1912-god. se preselvat vuv vutreshosta na Gurciq.Daje imame kupeni zemi ot tqh.
Metka:
--- Quote from: Пламен Пасков on October 26, 2008, 08:29 ---1. Българите, то ест, всички ние, не се опитват да "ви" изкарват насилственно ислямизирани. Насилственното и доброволното са факт, който никой не оспорва, с изключение на крайни маргинали от единия или другия полюс, които настояват, че е имало или само насилственно, или само доброволно ислямизиране.
2. Кръстове и църкви, както действащи древни, така и руините на съборени през османското робство, има из целите Родопи, из цяла България, из цяла ФИРОМ-ия и Сърбия. Ако питате за Родопите, и именно за руини, мога на памет да ви кажа само за тези, които веднага ми изникват в съзнанието: Лютица, Горно и Долно Луково, Перперек, Асенова крепост, Устра, Петвар, Триград...списъкът изобщо не е изчерпателен. Ако го направите на въпрос, ще ви изнамеря и фотографии, и данни за десетки. Така че - имало ли е и кога църкви и християнство в Родопите - имало е, и още как, и то даже преди IV-VI век. Имам и в момента фотографии, които мога да постна, но размера им е голям: по 6-7МВ, защото са снимани с 12-мегапикселна камера.
3. Езикът, повтарям за кой ли път - не е единствен и определящ фактор за етническа принадлежност, а само един от факторите, и то: не задължителен! Ако езикът беше основен и единственно-достатъчен ориентир, то цялата Мезо и Южна Америка трябваше да са чисти иберийци, САЩ и Канада: англосаксонци и французи, негрите в Мали, Сенегал, арабите в Мароко: също трябва да ги броим за французи, народите на Мала Азия - наследници на древните цивилизации трябва да изкараме чистокръвни тюрки (каквито не са)...Примерите са десетки! Аз лично познавам чистокръвни монголоидни казахи (миналата седмица се срещах и общувах с тях), които не знаят казашки език! Ако вземем езика, тях пък трябва да ги броим руснаци!
Етническа принадлежност по силата на интердисциплинарния метод се определя въз основата на синхронизираните изследвания и данни на следните науки:
- лингвистика
- археология
- антропология
- стопанска история
- фолклор, етнография и обичаи
- генетичен анализ
Когато определите по кръстосани изследвания на изброените науки помаците като отделен народ от българския, дискусията ще влезе в нормално академично русло.
За "доказателството", че Родопите били населени предимно със славяни, което сочите, че Василий Врач бил лекувал с народни средства, какво да кажа...освен с иронична усмивка, ще ви помоля да обърнете внимание на отговора на Боян Добрев.
Българомразието ви заслепява и ви пречи да дадете адекватни оценки и коментари, въпреки, че имате определен обем информация, който обаче не е структуриран и не ви позволява да формирате правилните изводи.
Двойният стандарт е основният ви проблем, според мен, простете за откровенността ми.
--- End quote ---
Plamene,ima edin drug faktor za etni4eska i nacionalna identi4nost, koito nikoi tuk moje bi naro4no ne go spomenava.
Tozi faktor e nai vajnia i vsi4ki mejdunarodni institucii i mejdunarodno zakonodatelstvo sa saobrazeni imenno s tozi faktor za koito govorq az , faktorat - SAMOSAZNANIE.
Kogato se artikulira manipulativno s ostanalite faktori, bolshinstvoto ot Pomacite smqtame 4e tova e nqkakva forma na Asimilacia.
Priemaneto na legitimna ideia za proizhoda na Pomacite bi bilo vazmojno kogato se poiavi pomashki elit imenno ot akademi4nite sredi.
No ne iniciran ili pora4kov elit a istinski,avtenti4en pomashki elit integriran po dobar na4in v akademi4nite sradi.
Pora4kovata ideia za proizhoda ni vinagi e udrqla na kamak.
POmacite sme se sahranili imenno blagodarenie na otpora koito sme osashtestvqvali varhu takiva idei.
Spored mene e dosta naivno nqkoi da si misli 4e moje da ni inplantira ideiq za proizhoda ni.
V pomashkata narodopsihologiq sashtestvuva neshto kato zashtiten mehanizam koito se zadeistva vinagi kogato nqkoi strani4en faktor se opitva da prilapa proizhoda ni.
pomak BG:
Не отричам, че в Родопите не е имало и православни, православни е имало и в помашката нахия в Ловешко, православни е имало и по районите на Македония в които живеели и живеят днес помаците, торбешите и гораните. Тези православни и през османския период си останали православни и след османския период също се запазили като православни. И аз не случайно съм споменавал тази наличност и тези чисто български села сред купищата помашки села както в Родопите така и в Северна България. Друг е въпроса за езика, тук се споменаха някои държави и в Северна и Южна Америка, там индиянците са си все още индиянци въпреки изтребленията им. Общуват индиянски по между си, независимо че могат да говорят и испански и английски. Знаят го защото им е нужен. За негрите отделните племена си говорят на езика но когато общуват с други племена говорят на английски или френски. За Мароко берберите са си бербери и арабите са си араби, независимо от факта , че в арабският им диалект са навлезли множество френски думи. Същото се отнася и за народите в бившия СССР. Единствения народ който останал да се нарича български и които си сменил езика в света сте вие, както и македонците, които уж са македонци. Незнам как е станало това чудо, ама за мен си е смешно и странно. Така е като цяло, фактите говорят без да спиртат.
Пламен Пасков:
--- Quote from: Snake on October 26, 2008, 09:49 ---Paskov,na vremeto Kosovo e bilolo srbsko, nali imalo e curkvi manastiri.Sega e albansko,no tezi curkvi i manastiri mogat da se otkriqt.
--- End quote ---
Вие подигравате ли се?
Могат: изкъртени, разстреляни, опожарени, срутени, поругани, монаси, монахини, свещенници - изтребени, прогонени.
От Косово и Метохия останаха само осквернената мъка и историческите хроники.
--- Quote ---Taka ,.4e edno naselenie si zaminava,drugo ostava.
--- End quote ---
Не си заминава, а го заминават...с помощта на "братята" американци, които са разположили най-голямата си военна база извън САЩ: Бондстийл, именно до Гниляне, за да могат да надзирават и координират нечистите си сделки с албанските си съюзници от УЧК...
--- Quote ---A za tova ,4e gurcite nesa jivqli v Rodopite,mnogo nesi na qsno.Te sa bili susedni na nasheto selo ,no sled 1912-god. se preselvat vuv vutreshosta na Gurciq.Daje imame kupeni zemi ot tqh.
--- End quote ---
То единични гърци живеят и са живяли не само в Родопите, но и в Скандинавията, и в САЩ, и в Русия. Това прави ли Русия или Скандинавците гръцки?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version