Български > История
Археологически разкопки край с. Барутин
PNK2003:
Няколко пъти вече задавам едни и същи въпроси във връзка с тази или аналогични дискусии и не получавам конкретни отговори, нито срещам някъде във форума изказано категорично и недвусмислено мнение по тях.
Навсякъде в този форум се дискутира все едно и също и се набляга на доказването на тезите, че помаците не са българи и нямат нищо общо с тях от една страна, а от друга - точно обратното. Срещам и коментари, че помаците нямат нищо общо и с турците, въпреки че официално голяма част се самоопределят именно като такива.
В тази връзка ви моля да ми посочите кратки, ясни, логични и еднозначни отговори на следните въпроси:
1. Какви са определенията за народ, етнос и език?
2. Как искат реално да се самоопределят помаците?
3. Какви конкретни действия искат държавата да предприеме спрямо тях за да са доволни?
4. Може ли някой да ми даде определение за помаците?
Благодаря!
Chechliya:
На Балканите няма чисти народи. Нито всички българи са генетично еднакви, нито гърците, нито сърбите, нито турците, в това число и между самите помаци има различия. Въпросът не е какво искат помаците държавата а направи, а какво трябва държавата да направи, за да предотврати асимилирането на помаците от турците. Отговорът е в другото преброяване освен графите турци и българи, да има и помаци. Относно самоопределянето и идентичността на помаците, въпросът е сложен. Можеш да прочетеш следната книга, която разглежда този въпрос: Neuburger, Mary [2004]. The Orient Within: Muslim Minorities and the Negotiation of Nationhood in Modern Bulgaria, Ithaca and London: Coronell University Press. ISBN 080-144-132-3
PNK2003:
--- Quote from: Chechliya on November 06, 2008, 13:07 ---На Балканите няма чисти народи. Нито всички българи са генетично еднакви, нито гърците, нито сърбите, нито турците, в това число и между самите помаци има различия. Въпросът не е какво искат помаците държавата а направи, а какво трябва държавата да направи, за да предотврати асимилирането на помаците от турците. Отговорът е в другото преброяване освен графите турци и българи, да има и помаци. Относно самоопределянето и идентичността на помаците, въпросът е сложен. Можеш да прочетеш следната книга, която разглежда този въпрос: Neuburger, Mary [2004]. The Orient Within: Muslim Minorities and the Negotiation of Nationhood in Modern Bulgaria, Ithaca and London: Coronell University Press. ISBN 080-144-132-3
--- End quote ---
Благодаря за изчерпателния отговор!
Съгласен съм с твърдението, че на Балканите е трудно да се говори за генетична еднаквост, особено през 21 век. Горните ми въпроси са продиктувани и от други факти. Аз например също нямам "чиста българска кръв" във вените си, но се считам и самоопределям като българин, най-малкото защото съм роден и живея в България, тук са корените ми, тук са приятелите и роднините ми и т.н. Напълно съм съгласен, че държавата трябва да направи нещо. Но въпросът ми е какво конкретно? Тук във форума срещам само обвинения, че държавата нищо не прави. Не, че не е така, но това е предмет на отделна по-задълбочена дискусия. Казвате, че държавата трябва да направи нещо за да предотврати асимилирането на помаците от турците. Но навсякъде отново се говори, че помаците са асимилирани или се правят постоянно опити за асимилация от българите. Точно затова оставам крайно объркан и зададох въпроса от кое конкретно действие на държавата помаците ще бъдат доволни... Само посочването на графа "помаци" при следващото преброяване би ли било достатъчно?
Благодаря също така за посочената литература, ще се опитам да се снабдя с книгата и да я прочета.
Chechliya:
Трябва да има историческа прозрачност. Тези от БАН трябва да хванат и да направят изследвания върху исляма на Балканите преди 14 век (има частично направени такива, но резултатите не са обнародвани), както и съдбата на богомилите и павлиляните и да се изкарат даните за репресиите над помаците от 1876 до 1989 година.
Subeyi Kurt:
--- Quote from: celestialwish on November 06, 2008, 13:45 ---Трябва да има историческа прозрачност. Тези от БАН трябва да хванат и да направят изследвания върху липсата на Ислям на Балканите преди 14 век (има частично направени такива, но резултатите не са обнародвани) и да се изкарат данните за репресиите над българите по времето на Османското управление.
--- End quote ---
S poziciya ''Status quo'' ( eski tas eski hamam ) nyama da procyftim ot koeto gubi samo obshtata ni rodina Balgariya. Pouchete se malko ot izborite v Amerika.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version