Български > История

Археологически разкопки край с. Барутин

<< < (19/26) > >>

al-fatiha:

--- Quote from: pomak BG on November 08, 2008, 08:40 ---Тук ще включа отговорите и на г-н Пасков, като спомена следното, че българите може да са от хилядолетия на Балканите, но той много добре знае какво ми е мнението за българите. Нямам нищо против този славен народ, в интерес на истината обаче, въпреки че не претиндирам че имам такъв произход аз бих разбрал какво говорят, ако сега бяха сред нас, поради простата причина че аз говоря турски, а и отчасти татарски.

--- End quote ---

Хюсеин, откъде сте произлезли вие, помаците? Според теб?

Езикът е определящ фактор за един народ. Но ако носиш генетиката на корейския народ, а не говориш корейски, а английски, това не означава, че си американец или британец например.

Това, че сега помаците са в процес на изграждаща се нация, не е повод да се отрича произхода.

Албанците са произлезли от илирите. Но никой албанец  няма да отрече своя произход, така щото има неща, които на които не може да се каже "не". Някога, прадедите на албанците са се наричали илири. Преди хиляди години, е станало претопяване, в следствие на което е произлязъл и албанският народ.

В днешно време нещата са по-различни. Създаването на нова нация е по-лесно. Не защото въпросната нация е изкуствена (въпреки че има и такива случаи), а защото процесът "претопяване" е до една степен съкратен. Така става и с помаците, които някога са се самоназовавали "българи".

Един цитат от книгата "Светът на българите-мюсюлмани от Тетевенско. Преход към модерност" на изключително уважавания от мен етнограф и преподавател Ива Кюркчиева:

"Най-напреде ни водеа помаци, па ни писаа и моамедане, па ни писаа и направо българе. Па сеги веке и не знаеме какви сме, ние въобще станаахме неутрални.

Жена, род. 1937 г., с. Галата

Ще попитам помаците, които пишат тук - как бихте коментирали тези думи? Правдиви ли са според вас?

Chechliya:
На въпроса "какви сте вие, помаците?" не може да се отговори с едно изречение. Прекалено е сложно. Представи си, че в различните помашки села са набъркани различни тракийски племена, различни славянски племена, някъде арменски павликяни, някъде араби, някъде босненци и албанци. Тук трябва да се раздробят на отделни групи и така да се разглеждат, а не всички под един знаменател тип "какви сте вие, помаците".

al-fatiha:

--- Quote from: Chechliya on November 08, 2008, 13:48 ---На въпроса "какви сте вие, помаците?" не може да се отговори с едно изречение. Прекалено е сложно. Представи си, че в различните помашки села са набъркани различни тракийски племена, различни славянски племена, някъде арменски павликяни, някъде араби, някъде босненци и албанци. Тук трябва да се раздробят на отделни групи и така да се разглеждат, а не всички под един знаменател тип "какви сте вие, помаците".

--- End quote ---

Благодаря за бързия отговор!

Именно поради това, че сте "набъркани", има едно обобщаващо понятие, което аз приемам изцяло и одобрявам - и то е "помаци". Ама чисти турци - не.

Пламен Пасков:

--- Quote from: Chechliya on November 08, 2008, 13:48 ---На въпроса "какви сте вие, помаците?" не може да се отговори с едно изречение. Прекалено е сложно. Представи си, че в различните помашки села са набъркани различни тракийски племена, различни славянски племена, някъде арменски павликяни, някъде араби, някъде босненци и албанци. Тук трябва да се раздробят на отделни групи и така да се разглеждат, а не всички под един знаменател тип "какви сте вие, помаците".
--- End quote ---
Естественно, племена каквито и да е, откъдето и да е, даже и от кол и въже да са, само не и българи! Това е мръсна дума за вас, ей!
---------
Арабите къде са?!!!?!?
Ей, много ви се искат тези араби, а никой дотук и зрънце не изкара като потвърждение с някакъв автентичен източник за арабски поселения или за арабски мисии на Балканите.
А бошнаците какви са? Като махнеш религиозните разлики, по какво се различават от сърбите? По език? По култура? По произход? По история?
Да ви подскажа: те са богомили!
-----
А за любимите ви араби още една подсказка: какво се е случило през 717-718 година?

Chechliya:
Ами дай някакви данни, че в Родопите, да речем, са се заселили прабългари, или примерно в Чеча. До колкото знам, специално пък за Чеча, няма никакви открити следи от прабългари. Познавам иманяри - даже и български монети не са намирали - все гръцки, древномакедонски, римски византийски и турски. За арабите виж Дорсунски - той е дал примери. Хюсеин Мехмед също, а в новата му книга ще публикува още находки.

За сръбско-босненския въпрос не съм компетентен и предпочитам тези от Босна да ги наричам боснаци, както и целия свят ги нарича, вместо да се правя на експерт.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version