Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "Помаци"
Hat:
--- Quote from: ves.K on March 16, 2010, 14:07 ---''.и не бързай да се изнасяш, когато проблемите започват да се изясняват, или и ти си от конюктурата.е всеки е прав за себе си, но ние, помаците също искаме да сме прави понякога.''
Наистина се изнасям и ако обичаш не отговаряи на постингите ми.
И го правя не че нещо се е изяснило а по причина на новите тенденции които виждам и те не са свързани персонално с някой а са принципни.
Надали от тебе Мечта ще науча нещо ново- особено в областа на историята -отричаи колкото си щеш -просто фактите си стоят и това отричане и не само твоето е обречено на кратко съществуване във времето.
--- End quote ---
Все си мислех,че и аз може да сьм причината,която те кара да напуснеш сайта и да ти кажа честно не се чувствах никак конфортно.Вьпреки,че разменихме по гневни реплики помежду си винаги ми е било приятно да поспорим но ти взе че излезна много тьнкообидчив.Аз силно се надявам,че тук в сайта ако не друго поне това,че досегашните факти един по един се изпаряват говаря за тези свьрзани с измислената история на помаците.Излизат една след друга истини,които дразнят много хора и бягството ти го тьлкувам,като неискане да разбереш истината.Бьди жив и здрав и пак заповядай ще те очаквам да се вьрнеш с нови факти.Извинявай,ако сьм те обидил с нещо.В спора се ражда истината в това сьм убеден.
neru:
СТОЯН РАЙЧЕВСКИ,
бивш народен представител,
работил върху редица закони,
свързани с правата на човека.
Последният главен редактор на сп. "Родопи",
член на редколегията на сп. "НАТО - България".
Автор на много книги в областта на българската история, етнология и култура.
Помаците са българска
етническа общност
с мюсюлманско вероизповедание
Нека уточним като начало какво е малцинство. По-малката част от една общност - политическа, верска, етническа. Но не бива да се смесва етническата с етнографската характеристика. В българския език думата етнос има по-различно значение, отколкото в гръцкия език, където етнос означава народ.
Когато говорим за етнически процеси в България, трябва да се върнем в Vll-Vlll в., когато тези процеси преминават в народностност.
Не споделям идеята, че това е етническо малцинство. За мен това е етнографска общност съобразно региона. Мюсюлманите, които говорят български в Родопите, са еднотипна етнографска група с мюсюлманското население на юг от границата. Те говорят един диалект, имат една етнографска характеристика в поведението си и в традиционната си култура. Диалектът на мюсюлманите, които говорят български в Ловешко и Тетевенско, е като на християнското българско население от Северна България. Затова на диалектологична основа не можем да ги вкараме в една обща група. Тези, които са в Македония и Албания, не можем да ги обединим по етнографски признак с тези в Родопите. Проблемът е много сложен. За мен понятието "помаци" е научен литературен термин, с който се обозначава цялото население на Балканите, което говори български и изповядва исляма.
Когато говоря за история в книгите си съзнателно използвам термина "българи-мохамедани", защото в историческия период ХVlll, ХlХ и до 20-те години на ХХ в. в цялата европейска литература (английска, руска, френска и т.н.) се използва терминът "мохамедани". Използването на този термин след 20-те години на ХХ в. е целесъобразно, защото не всички от тях вече са мюсюлмани. Някои са православни, а други - атеисти, тоест мюсюлманската общност не покрива всички техни представители.
Никъде в Родопите до Освобождението не се е използвал терминът "помак". Били са наричани "ахряни". Това название обаче също не се приема от местното население. "Ахрида" е християнска византийска област, която има етимологична връзка с Охрид. Славянската дума "хрид" означава "рид", а Охрид - "зад рида". Охрид, Ахрида и ахряни имат общ етимологичен корен. Говорът на мюсюлманите в Родопите е по-близо до старославянския език, отколкото говорът на българите от другите общности, където има повече прабългари. Затова е абсурдна идеята за арабска миграция. Миграция от Близкия Изток е трудно доказуема, защото възниква въпросът как са си сменили говора, как езикът им се е славянизирал, когато там по времето на Византия няма книжовни школи, няма български училища.
Според досега известните източници понятието "помак" се появява за първи път в средата на ХlХ в. в района на Ловеч и Тетевен, голяма част от населението на който се изселва след Руско-турската война. В Родопите по това време е битувало названието "ахряни", в Македония - "торбеши" и т.н. Това население има около 20-30 имена в различните етнографски райони.
Възразявам срещу формулировката, че българин-мохамеданин е асимилационен термин. България и Турция са светски държави и не верският признак е този, който определя нашите отношения по етнически принцип. Както звучат понятията "българин-католик", "българин-протестант", "българин-евангелист" и т.н., именно този чисто исторически смисъл влагам в понятието "българин-мюсюлманин".
Според моето разбиране българоговорещите мюсюлмани са българска етническа общност с мюсюлманско вероизповедание. Ако някой иска да се заяви по друг начин, нека го направи, но как да стане това за шопи, гагаузи и т.н.?! При преброяването те трябва да имат възможността да се заявят като мюсюлмани. Може би графата трябва да съдържа: етнографска група, народност, вероизповедание, социален статус. Не бива обаче да се създават нови етнически групи.
Тъй като съм историк и културолог, не съм правил социологическо проучване или журналистическо разследване дали се спазват правата на самоопределяне на българо-мохамеданите.
fotakiev:
--- Quote from: hat on March 16, 2010, 10:29 ---Защо да ни пускат мухи бре та нали една бьлгарка и германец го опровергаха и тук в Бьлгария сьвсем скоро.
--- End quote ---
Tц,иска ти се....тази българка е от екипа на същият този германец и те двамата станаха за смях с написаното в света.Същият този германец-професор вади изводите си от една единствена картина,сами си го признават.И същият този професор смята помаците за българи мюсюлмни....,така че сам прецени дали да му се доверяваш докрай ;)
--- Quote from: hat on March 16, 2010, 17:17 ---Аз силно се надявам,че тук в сайта ако не друго поне това,че досегашните факти един по един се изпаряват говаря за тези свьрзани с измислената история на помаците.
--- End quote ---
И аз все на това се насявам,ама не ми е ясно кое за теб е истина и кое лъжа,защото много доказани неща не признаваш.А и с фалшифициране не падат истини,Хат.....аз досега от година тук не видях нито един документ или доказателство за названието "помаци" преди 1860 година,а камоли за това че е имало ислям преди османлиите и т.н и т.н. ...
И докато не спрете с шмекерстването,фалшифицирането,изопачаването и гласа на омразата ,никога няма да има приемане и взаимно уважение.Хората нямат нужда от "митът Батак","ислям преди османиите","помаците са самостоятелен етнос","нов страх като (ВП предстои пак от ...) " и т.н.....,защото тези неща са изкуствени и изманипулирани от комплексирани хора.
--- Quote from: hat on March 16, 2010, 17:17 ---Излизат една след друга истини,които дразнят много хора
--- End quote ---
Много?Истини?За кое говориш?Сещам се за един опит на Дорсунски доказващ арабският произход на българите мюсюлмани-помаците..Творба отново без нито едно доказателство!!!Други опити......да има,но са само подхвърляници пак не научно обосновани.
--- Quote from: hat on March 16, 2010, 17:17 ---В спора се ражда истината в това сьм убеден.
--- End quote ---
Аз също!
А и съм убеден,че в спора на инат и черногледство не се ражда нищо.....и затова по-добре да не се спори!
П.С.Тези дни става година от как пиша тук.Много неща видях и много приятели открих.Не успях обаче да видя отвореност към всички.От Ръководствата се толерираха определени тези и идеи,като се сменяха модератори,но принципи не или "старата песен се пее на нов глас с нов аранжимент".Това ме разболява и обезкуражава.Това е частен сайт и нямам право да се сърдя,но за толкова време все се нядявах искреността да пребори лицемерието...Ако това тук е наистина домът на помаците с този манталитет на "гостоприемство" и общуване или поведение,аз не искам да съм в този дом.Няма смисъл!
На собственика на сайта ще пожелая да открие и постигне най-голямата си мечта...
Ако съм обидил някого, сърдечно моля за прошка!
Nazmi:
--- Quote from: fotakiev on March 17, 2010, 02:39 ---
Tц,иска ти се....тази българка е от екипа на същият този германец и те двамата станаха за смях с написаното в света.Същият този германец-професор вади изводите си от една единствена картина,сами си го признават.И същият този професор смята помаците за българи мюсюлмни....,така че сам прецени дали да му се доверяваш докрай ;)
И аз все на това се насявам,ама не ми е ясно кое за теб е истина и кое лъжа,защото много доказани неща не признаваш.А и с фалшифициране не падат истини,Хат.....аз досега от година тук не видях нито един документ или доказателство за названието "помаци" преди 1860 година,а камоли за това че е имало ислям преди османлиите и т.н и т.н. ...
И докато не спрете с шмекерстването,фалшифицирането,изопачаването и гласа на омразата ,никога няма да има приемане и взаимно уважение.Хората нямат нужда от "митът Батак","ислям преди османиите","помаците са самостоятелен етнос","нов страх като (ВП предстои пак от ...) " и т.н.....,защото тези неща са изкуствени и изманипулирани от комплексирани хора.
Много?Истини?За кое говориш?Сещам се за един опит на Дорсунски доказващ арабският произход на българите мюсюлмани-помаците..Творба отново без нито едно доказателство!!!Други опити......да има,но са само подхвърляници пак не научно обосновани.
Аз също!
А и съм убеден,че в спора на инат и черногледство не се ражда нищо.....и затова по-добре да не се спори!
П.С.Тези дни става година от как пиша тук.Много неща видях и много приятели открих.Не успях обаче да видя отвореност към всички.От Ръководствата се толерираха определени тези и идеи,като се сменяха модератори,но принципи не или "старата песен се пее на нов глас с нов аранжимент".Това ме разболява и обезкуражава.Това е частен сайт и нямам право да се сърдя,но за толкова време все се нядявах искреността да пребори лицемерието...Ако това тук е наистина домът на помаците с този манталитет на "гостоприемство" и общуване или поведение,аз не искам да съм в този дом.Няма смисъл!
На собственика на сайта ще пожелая да открие и постигне най-голямата си мечта...
Ако съм обидил някого, сърдечно моля за прошка!
--- End quote ---
Да,това е частен сайт,и ако скоро не се променят правилата на Форума в смисъл да запазим сайта,да запазим Помашкия фолклор,традиции по света губим много.
Казано е просто,в правилата на Форума да залегне правилото всичко което се копира от помак.еу да се посочи линк и авторски права на сайта.
Даниела Горчева ни отвори посочи правилен път на сайта,дано всички заедно го разберем какво е pomak.eu по света макар и с кусурите му.
Не е оправдание за нас!
http://www.youtube.com/watch?v=2oWfdzZJPr8&feature=player_embedded#
ali m:
Казвам че освен мен и голяма част от помаците както вече казах са от араби докарани от северна Сирия,и скоро ще получите доказателствата за начина по който е станало това,а колкото до преданията вие си вярвайте на Методи Драгинов,който доказано е измислен от българските историци,а аз ще си вярвам на нашите възрастни хора,защото техните предания за мен са с по силна доказателствена стойност от тези,които вие сте изфабрикували подобно на тези във "Време разделно" аз не казвам че нашите предания са сто процента истина,но щом се предават значи все пак има някакъв процент истина дори и минимален да е той,но със сигурност са по достоверни от тези,които българската държавна машина ни пробутва,чрез които поколения пропагандисти лъже историци направиха сериозен капитал на наш гръб.Но моля изчакайте и останалите ми доказателства.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version