Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "Помаци"
Gelina:
И в Рибново се празнува Гергьовден ,незнам от къде и как е дошло,нищо че 100 % са помаци.
rado:
Njama nikakva greshka, pomacite praznuvat Gergjovden- Dzhurdzhuden. I to ne ot vchera. Kazanskite bylgari se slivat s kipchakskite nomadski plemena, koito gi prevazhozhdat i tova e povlijalo varho ezikovoto sastojanie,podobno neshto se e sluchilo u nas s naddelajvaneto na slavjanskija nad irano- persijskija balgarski.
Rahmie:
I az byah napisala malka statiyka ze Gergövden ot Breznitsa.
Daje sled 90:tte izselenite Breznichani jiveyeshti vav Selimsahlar TR; donyakade byaha prodaljili tozi obichai osobenno sas kitkite...
Kachangar moje bi ti pak shte ni dadesh po podrobna informatsiya za dneshni dni ot Selimsahlar...? :)
http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=47.0
Siuleiman:
--- Quote from: Snake on September 23, 2008, 06:02 ---Suleima,ada6 a na kakuv ezik govoriat bularite v Rusia,dali nee na bulgarski.Ama za6to togava horata ot Kazakstan kazvat ,4e sa blizki s bulgarite i razbirat mnogo dobre turskia.A za obi4aite na nas pomazite,ami az neznam kolko sa ni blizki obi4aite s bulgarskite.Neznaeh,4e i bul. sa imali i sa praznuvali Kurban-Bairam,Ramazan-Bairam,ami svadbite po 3-dena,ami kushiite i gure6a po sunetite...Suleimane,koga sme praznuvali ednakvi praznizi.Az proishojdam ot 4isto,100%-pomazi selo .Az bqh su6tisan kato mi kazaha ,4e pomazi sa praznuvali "Georgov den,".Ima nqkakva gre6ka,moje bi dali 6toto niamame drugoverci okolo nas ,nashite sela ta za tova nesme vuzprieli nikavi tehni praznizi ,a moje bi ot ne6to drugo.I pitam te za kakvo e bilo nujno na BG,da ni pravi ot pomazi na hora s " no name".
--- End quote ---
Не съм казал ,че празнуват с нас Байряма но това са традиций свързани с религията говорим за местните традиций като да речем това че най-малкия син трябва да се грижи за баща си и майка си.Говорим за езика говорим за носийте.Това е уникалното ,когато един народ възпява обичайте си които го отличават от всички останали.Аз бих те посъветвал да идеш в тракия в района на Хасково и Пловдив,иди на почивка може и Бургас на почивка да се разходиш из селата и да попиташ за обичайте на местните(от селата).Обърни внимание и на горния коментар виж езика.
mustafamolla:
selam trebva da znaite çe GERGEDEN e pomaşki praznik i epraznik na ovçara na kozara ane na armiata i nesa kazuva görgövden sega çe praznika sigo vzeha tehen eotdelno
vie ne gleda teli çe nivzeepqsmite tradiciite nosiite ipraznicite .gergeden se praznuva v gocedelçevskite pomaşki sela vseka god 5 mai veçerte i zavırşuva na 6 mai veçerta. kolet se qreta ima borba i nadbqgvania s kone .momite pravet na momçetata kitki mn dr
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version