Български > История

Islyama na Balkanite predi Osmanskata Imperia !

<< < (4/32) > >>

rcn:

--- Quote from: pomak BG on November 03, 2008, 11:33 ---Един от колегите ми който решил да се занимава с история. Няма лошо но човек като пише история трябва да е обективен. По възможност колкото се може всеповече да прикрива страститеси, като не пропуска да отбелязва и събитията, които не му са изгодни за него. Тъй като това се е случвало някога именно в описвания период от него и иненно за същото това население, което описва. Неможе да се пишат неща които не са се случвали, само защото на нас ни се иска да са се случвали. Това е харам, тъй като ти лъжеш хората. За това и малко сме теолозите които бихме заявили че може и да бъдем историци. Понякога ми се е случвало да погледна нещата от към другата страна, да разбера схащанията и да се слея с матеията и. Знаете ли какъв риск за вярата може да е това. Нека Аллах да не предпазва от съблазните на Шейтана. Поради тази причинани един християнски теолог не би написал нещо обективно нито за Османската империя, нито за помаците или бошнаците, нито и за исляма. Видители някъде някой поп да дава някаква иформация имайте предвид, че той си добавял както си му харесвало на него.

Метка не се претеснявай от кашата която си забъркал ;)

--- End quote ---

Не съм много съгласен, но ми хареса  :). Макар че твоята теза или подобна на нея преди години май ме накара да намразя историята и понякога да иронизирам и да обиждам членове на форума, за което моля да ме извинят.

Chechliya:
В превод от английски:

"Куманите и печанегите, които нахлули в българските земи през 11 век, представлявали сериозна военна заплаха за хегемонията на Византия над Балканите. Към края на 11 век, въпреки взаимни разногласия, сформирали краткотрайна, но мощна федерация (1089-1091 година), която контролирала по-голямата част от Тракия, Македония и България. Все пак, вместо да поддържат обединен фронт срещу Византия, те се обърнали едни срещу други. Печанегите били напълно разгромени през 1091 година; тези, които оживели, побегнали на север към Румъния, Австрия, Чехословакия и Унгария, приемайки християнството и бидейки асимилирани, изчезнали от историята. След 1091 година повечето кумани също били пръснати, но някои техни общности останали в Родопите и Пирин. Тук те установили контакт с мисионери от Северна Африка и Близкия Изток и приели исляма някъде преди началото на османското завоевание на Балканите през 14 век. Смята се, че след това куманите помогнали на турските юруци, татарските и туркоманските заселници да се пригодят към непознатата среда на Родопите и Пирин."1

1 Eminov, Ali [1997]. "Turkish and Other Muslim Minorities of Bulgaria". New York: Routledge, p. 25. ISBN 185-0653-19-4

Metka:

--- Quote from: Chechliya on December 08, 2008, 23:15 ---В превод от английски:

"Куманите и печанегите, които нахлули в българските земи през 11 век, представлявали сериозна военна заплаха за хегемонията на Византия над Балканите. Към края на 11 век, въпреки взаимни разногласия, сформирали краткотрайна, но мощна федерация (1089-1091 година), която контролирала по-голямата част от Тракия, Македония и България. Все пак, вместо да поддържат обединен фронт срещу Византия, те се обърнали едни срещу други. Печанегите били напълно разгромени през 1091 година; тези, които оживели, побегнали на север към Румъния, Австрия, Чехословакия и Унгария, приемайки християнството и бидейки асимилирани, изчезнали от историята. След 1091 година повечето кумани също били пръснати, но някои техни общности останали в Родопите и Пирин. Тук те установили контакт с мисионери от Северна Африка и Близкия Изток и приели исляма някъде преди началото на османското завоевание на Балканите през 14 век. Смята се, че след това куманите помогнали на турските юруци, татарските и туркоманските заселници да се пригодят към непознатата среда на Родопите и Пирин."1

1 Eminov, Ali [1997]. "Turkish and Other Muslim Minorities of Bulgaria". New York: Routledge, p. 25. ISBN 185-0653-19-4

--- End quote ---

Hubav material e tova Checlia.
Nad deset hilqdi kumani ili pe4enegi sa pomagali na balgarskia car Kaloian  pri bitkata mu s Baldoun.
nama oba4e podrobni svedenia za smarta na Kaloian.
Koi go e ubil i zashto.
Smqta se 4e e bil ubit pri opita za opsada na Solun.
Kumano -pe4enegite sa bili kato naemna voiska pri Kaloian.

Marlboro:

Метка, може да съм невежа, но наистина за пръв път чувам за детски кръстоносни походи.
Още по-малко - на албигойците. Албигойците, катарите са чисто богомилска ерес, и те по никакъв начин няма как да тръгнат на такова нещо, като кръстоносен поход. Още по-малко - деца.

http://www.watch-movies.net/movies/crusade_in_jeans/

Plamene,tova e filma za decata,to4no 1212godinata koqto ti govori Metkata

pomak BG:
Няма съмнение в това. Куманите печенегите и узите са факт. Факт са и хуните, хазарите, аварите и булгарите и на Аспарух и на Кубер и Мавър. За мен е странно обаче следното, ако приемем, че втората група са придушлите тюрки от преди, то първата група (куманите, печенегите, узите) са приблизително от преди 100 години, след като Османската империя окончателно завладява българските земи. За мен е страно, какъв ще е този народ дето ще се претопи в рамките на тези години. Нима днес ние нямаме етноси. Имаги всякакви и многобройни и малобройни. Чувалсъм за изчезващи култури, за изчезващи обичаи, традиции ама народ звучи наивно. Ето един пример с индиянците в Америка. Избивали са ги, избивали са ги и пак ги има. Имаги и шумерите и древните египтяни и еламците и траки и всички останали древни народи. Те просто са си там, само трябва някой да ги открие.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version