Български > История
Islyama na Balkanite predi Osmanskata Imperia !
pomak BG:
Метка открих тема за исляма преди османската империя. Освен това ние не трябва да сваляме ръцете си за този период, длъжни сме да доказваме, че османлиите като цяло не са били насилници. Възможно е отделни лица групи и пр. да са правили зулуми, но както се казва в една поговорка че в всяко стадо сиима мърша. От друга страна трябва да ни е пределно ясно, че не всеки облечен в османски дрехи е османлия. Така че кой на кого какво е правил ще се проясни на Съдния ден.
Metka:
Husein iskam da ti kaja sas raka na sarce 4e naistina me hvana sram, poradi obarkvaneto mi saz zaglaviata na temite koito ti si otvoril.
I tai kato e qsno ve4e 4e diskusiq se polu4i i to dobronamerena, az na moia odgoornost reshih da razmenq zaglaviata na dvete temi za koito ide re4.
Ako ne si kaill kaji.
Nadqvam se i da prostish tova 4e izpisah zaglaviata na temite na latinica.Ako nqkoi ot drugite moderatori ima vazmojnost neka da gi obarne na kirilica.
Sega sledvat odgovorite mi kam Paskov:
1 - Nai blizkata srednovekobna krepost do Breznica i v zemlishteto na selo Breznitca - nqma daje i edin kilometar.
Mestnosta se kazva¨Gradishta¨.
adi_bg tam imat daje tiutuneva niva.No kreposta e Vizantiiska.
Kazal sam ti i drug pat - palno e s vizantiiski moneti pove4eto bronzovi.Ima edin period okolo 200 godini v istoriata na Vizantia , kogato vizantiiskiqt elit e reshil 4ee postognal varhovnata Bojestvenost i Blagodenstvie;
Tozi period sa go narekli - Mileniuma.
Imenno v tazi brezniska krepost, nebezpokoqvanite ot nikoi mestni imanqri sa namirali kupishta moneti na koito ot ednata strana pishe imeto na vasilevsa s negoviq lik s korona ;
ot obratnata strana na monetite ima samo edna golqma bukva - M.
Tova spored moite sofiiski priqteli arheolozi ozna4ava simvola na perioda Milenium.
Okolo Breznica ima nad 10 ranno-anti4ni selishta sas oskverneni grobishta imenno ot praknalite se imanqrski bandi naposledak.
Dostoino prisastvie v Breznishkoto zemlishte razbira se zaemat i ostanki ot trakiisko selishte.
Ima razkriti i plq4kosani nqkolko trakiiski grobnici.
Namirani sa drevnogracki i makedonski moneti, koito li4no az sam vijdal.
Nai blizkiqt i dreven i ikonomi4esko zna4im centar e bil - Nikopolis Ad Nestum.
Tam e imalo v drevnosta rimska mineralna banq.Tazi banq e polzvana saotvetno ot Vizantiiskiqt, Osmanskiqt i komunisti4eskiqt elit v po novo vreme.
I sega tazi mineralna banq sashto e godna za polzvane.
Samo 4e ima edna nepriqtna podrobnost - sobstvenost e na Oligarhi4niqt elit .Sinkovcite tam otpuskat debelite si telesa,
vaplashtavaiki se v rolqta na drebni rimski ili trakiiski blagorodnici.
Ta ti kazvash pergel da bodna.
Hubava ideia samo 4e kato kazvam oligarhia, az se zamislqm za polezniqt i mnogo cenen savet.
No 4uval sam ili pak moje bi sam 4el 4e nai blizkoto mqsto do Breznitca v drevnosta kadeto sa idvali balgarski voiski e
drevnoto selishte - FIlipi.
Toi e bilo poseteno ot Car Kaloian mai/prosti mi ,no me popravi ako gresha/
Filipi e svetovno izvestno sa tova 4e toi e bilo poseteno ot Apostol Pavel i li4no toi e propovqdval tam hristovoto u4enie.
V Novia zavet e opisano kato - ¨Poslanie na Apostol pavel kam Filipqni¨
Az predi edna godina sashto posetih tova selishte, no toi se okaza baq daleko ot Breznitsa - nakade kam 200 km.
V Nevrokopskata kotlovina naistina nqma srednovekovna balgarska krepost.ostankite ot stari carkvi imat avtenti4en Vizantiiski proizhod, kato kreposta v Breznitsa ili primera s Barutin.
Ima stari balgarski carkvi koito oba4e sa stroeni prez osmanskiqt period.
Bih dal primer - carkvata ¨Sveti Dimitar¨v selo Teshevo.
@Onder v pomaknet.org beshe publikuval fotokopie na faksimile ot Sultanska zapoved - razreshenie za tazi carkva.
E te sa q postroili no predi okolo 150 godini tazi carkva stava gnezdo na teroristi finansirani ot carska Rusiq - tova sa proslovutite makedonski komiti i komitajii.
Az sam vlizal v tazi carkva i vidah neshto koeto pokazva sashtnosta na balgarshtinata prez 20 vek.Ili moje i da se kaje - sashtnosta na balkanshtinata.
V tazi carkva Plamene ima ikona na sveti Georgi pobedonosec. S kon i kopie v raka.
Samo 4e toi ne ubiva klasi4eskia zmei, koito nie poznavame , a ubiva - tur4in s fes!
Eto kva e bila blagodarnosta na Teshovalii.
2 - Albigoiskite Krastonosni pohodi - na4alo 1208 godina s propoved na papa INOKENTII 3
Zaglavieto te e podvelo, sajaliavam no naistina se kazvat taka.
Vsashtnost tezi pohodi sa imenno sreshtu Albigoicite.
Nakoi srednovekovni hronisti gi nari4at taka zaradi neprikritiqt im cinizam kam tazi ¨eres¨, 4iito predstaviteli krastonoscite sa iztrebeli do krak.
Drugi gi nari4at - Krastonosnite pohodi sreshtu Albigoicite./ili Katarite/
Az znam mnogo dobre 4e tova sa bogomilite 4iito vliqnie e stignalo do Franciq.
Bih kazal 4e Frenskata darjavnost ima kalnove imenno ot katarite.
3 - Detskite krastonosni pohodi - na4alo 1211 - 1212 godini.Poradi bezslavniqt krai na tazi naivna avantiura hronistite ne spomenavat za blagosloviq ot papata/pone ot izto4nicite s koito az razpolagam/
Tezi desetki hilqdi deca sa bili nadahani zaradi ideiata 4e sa malki i nevinni.
Daje kogato sa stignali saotvetno - frenskata grupa v Marsiliq, a nemskata v Genua; te s ¨4istata si detska vqra¨ sa se molili moreto da se razcepi i da minat na suho po danoto mu kam obetovanata zemq podobno na Moisei/Musa/
No moreto ne se e razcepilo razbira se i ta sa se ka4ili na korabite s koito sa bili prodadeni na Arabite ot italianski targovci.
V www.pomak.eu , prehvaleniq pelister -dete vunderkin ne moja da mi odgovori.
Razbira se az ne pretendiram za tova 4e znam vsi4ko no mislq 4e ima kakvo da nau4im edin ot drug.
4 - Seldjukskata ili Osmanskata darjavnost - Sultanat, Halifat imperii; ili kakto kazvash ti -¨ Naemni ili bez4nstvashti turski otrqdi..¨, tova e malko poznata na mene materia.No sas sigurnost krastonoscite koito sa plq4kosvali prez balgarskite zemi - idvaiki v mala Aziq , tam sa polu4avali sakrushitelen Otpor imenno ot turcite.
nadiavam se tuka ima specove po istoria na Turkite.
Neka ako obi4at po moia molba te da ni osvetlqt i dvamata za tozi kazus.
тамбараци:
Пероида закойто говорите тези земи са били владение на Алексисий Слав никаде несе споменава за Измаилтяни или Сарацини живяли или заселени в този район. съвремениците на тази епоха византийци,франки и венецианци не биха пропуснаси нещо подобно.
teo:
Една интересна книга от Нексхат Ибрахими:
"Първи контакти на Исляма със Балканските Нации"
http://www.geocities.com/yusuf.ismailov/islm.html#LinkTarget_1343
pomak BG:
Един от колегите ми който решил да се занимава с история. Няма лошо но човек като пише история трябва да е обективен. По възможност колкото се може всеповече да прикрива страститеси, като не пропуска да отбелязва и събитията, които не му са изгодни за него. Тъй като това се е случвало някога именно в описвания период от него и иненно за същото това население, което описва. Неможе да се пишат неща които не са се случвали, само защото на нас ни се иска да са се случвали. Това е харам, тъй като ти лъжеш хората. За това и малко сме теолозите които бихме заявили че може и да бъдем историци. Понякога ми се е случвало да погледна нещата от към другата страна, да разбера схащанията и да се слея с матеията и. Знаете ли какъв риск за вярата може да е това. Нека Аллах да не предпазва от съблазните на Шейтана. Поради тази причинани един християнски теолог не би написал нещо обективно нито за Османската империя, нито за помаците или бошнаците, нито и за исляма. Видители някъде някой поп да дава някаква иформация имайте предвид, че той си добавял както си му харесвало на него.
Метка не се претеснявай от кашата която си забъркал ;)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version