Author Topic: Етническо или религиозно противопоставяне  (Read 21350 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
You are not allowed to view links. Register or LoginДнес кметът на Рибново Ахмед Башев ще се срещне с представители на Съвета на Европа и има намерение да им изложи нарушения по Прилагане на Рамковата конвенция за националните малцинства.
Това е.
Научихме най-после защо са провокирали побой и скандали в село Рибново. Каза си го самият кмет на селото по Би Ти Ви.

Всичко, което България не е приела и за което стана дума вчера в анализа „You are not allowed to view links. Register or Login” вече е на път да се случи. В България има регистрирани християндемократични партии, в България малцинствата са етнически, религиозни, но не и национални, тъй като живеем в еднонационална държава. Всичко това ще бъде поставено на масата и снежната топка, която тръгна преди време от Рибново и Славяново приближава като лавина. Скандалите с настояването да се носят забрадки в училище, регистрацията на Червения полумесец – всичко това е на път да получи своя печален, бих казала и горчив, неочакван резултат.
България е ратифицирала Рамкована конвенция за националните малцинства и де факто, и де юре е признала етнически и религиозни малцинства.
Според законите в Турция създаването на малцинство е престъпление. Забраната там се отнася за национални, религиозни, расови и езикови малцинства.

Има ли връзка на събитията с регистрацията на Червения полумесец, скандалите и побоите в Рибново и новоучредената Мюсюлмандемократична партия в Славяново – само слепец не би проследил връзката на тези събития.

Кой е авторът на разгърналите се събития?
Кои са вътрешните хора в държавата в прокарването на тези събития, кои са външните стратези – каква е крайната цел?


Всичко това час по-скоро трябва да намери своя отговор и замесените в събитията лица да получат съответните мерки. Обратното, инертността по изкуствено раздуханите скандали, обявяването на жестоки скандали и побои за битови, използването на част от събитията, единствено за политически дивиденти, рано или късно ще дадат своя резултат. И този резултат няма да е добър.

Опасно е да се играе на етническата струна

Още е жив споменът за преживяното докато са преименувани българите мюсюлмани. Повече от 20 години минаха, но преживяното е живо и за българи мюсюлмани и за българи християни... Ето част от главата „Жестоки игри” от книгата ми „Външният дълг и 10 ноември в документи и факти”, където са намерили място разследванията ми от тези години:
   
Quote
"Баба ми умря, оставихме разкопания гроб в нашите гробища и хукнахме в българските да я погребваме - сподели шепнешком жена от Долни Воден...
    На 25 декември в с. Бенковци е организирана протестна демонстрация. Идват хора и от съседни села. Тълпа от 2 000 души мюсюлмани се стреми да влезе в селсъвета. Стрелба във въздуха охлажда желанието на тълпата за саморазправа. Жертва е 17-месечната Тюркян, която е изпусната от майка си и стъпкана от тълпата.
    На следващия ден в Момчилград, местни националисти предизвикват демонстрации и намесата на МВР и Гранични войски довежда до стрелба, убит и ранени.
    При безредици в с. Каялово разярен мъж взема автомата на МВР-служител и при последвалата борба мъжът е убит.
    В с. Груево пак МВР-служител, в опит да се защити от двама протестиращи, взели автомата му, стреля с личния си пистолет и ги убива на място. Така загива и български мюсюлманин в Кърджали...
    ... - Не знаеш какво е да лягаш вечер и да се събуждаш сутрин с една и съща мисъл - страха, от това, което може да се случи! Лента от касетофона ми е запазила свидетелства на участници в събитията от онези години.
    - Ние си ходим в шалвари, и леля ми, и баба ми - така излизат на полето и работят - опита се да ми обясни жена на средна възраст от Две тополи. - И идва партийната секретарка с ножицата и тръгва да ни реже шалварите! Че то срам, че то ужас беше - какво е това?
    - Избягахме в планината - не знаехме какво ще правим, но избягахме - намесва се и Ш. К. в спомените - Един ден, вместо камиона с хляб, натоварили в него милиция, скочиха и хайде обратно в село! Строиха ни там, снимат те, паспорт ни дават, готов, с някакво име. Ама че баща ти живее на друго място и не знаеш той как се казва вече - няма значение! А баба ми - лежи в гробището, и нейното име промениха - на умрялата!
    В Девин чух как не пускали на работа със старите имена и пишели самоотлъчки...
    - В Три могили, като почнаха покръстването, жените раждаха в пещерите - разказва суров мъжки глас на касетофонната лента.
    - На Салито, шофьора, брат му си отиде, майка им почина, а синът му - войник. Баща му избяга в Турция, а той - накъде - тук, в България, дете, два гроба, как се оставят!
    Още незаминали в Турция, стотици от отпътувалите започнаха да се връщат. Чуждестранни дипломати се водеха на още неразрушени гробища на мюсюлмани, пак от тези години се намериха и разрушители на християнски храмове. Страдаха и християни, и мюсюлмани, довчера живели като роднини, като приятели.
    - Страх ни беше, започнахме да се заключваме, а по улиците, засмрачи ли се - притичвахме - това пък споделяха българи, но християни за напрежението около прекръстването и изселването. - Довчера съседи и приятели, а един ден усещаш, че отсреща не смеят да вдигнат поглед, едно добър ден не изричат!
    - По стените и входните врати започнахме да намираме заплашителни надписи, отново възкръсна от вековете "гяури", "неверници", "смърт"! А довчера с тези хора сме посрещали Великден, техните, нашите празници, отскачали сме по комишийски!
    - Ревеше ми се, като ги гледах - уплашени. Тичат на опашки в меверето, общината! Опаковаха покъщнината, стоях на прозореца, а една буца, заседнала тук, на гърлото ми. Ще ги видя ли отново тези хора, къде са тръгнали с деца, мебели, дрехи? Едни имат при кого да отседнат в Турция, а други - нито език знаят, нито пък близък имат там? Сърцето ми се късаше!
    - Обичахме се, нали сме хора - какво стана, та разсипаха семейства, домове?...
    В Смолянско се нагледах на такива изравнени гробища, през последния дом на мъртвите бе минал багер, плочите с имената натоварени и закарани кой знае къде. Никой не ти казва.

През 1992 година, в разследване в селища, населени с българи мюсюлмани, в Доклад на Временната парламентарна комисия, създадена да провери сигнали за турцизиране на населението в селища с български мюсюлмани имаше примери и изрази от рода на:
   
Quote
"Никога България", "Кръвта за Турция си давам" и "Да живее Турция" - за тези надписи по училищни чинове и стени на 21 януари 1991 е предупреден президентът на Република България, Желю Желев.
    На 18, 19 и 20 април същата 1991 година, в района на Якоруда, на митинги, лидери на ДПС правят следните изявления:
    Мелиел Удев: "Всички мюсюлмани трябва да се обединят, защото от 1912 г. досега християните са ги преследвали и мачкали. Но това повече няма да бъде. Мюсюлманите сега са сила и целият свят е с тях...
    На годишна отчетна конференция на ДПС в Якоруда Алия Али Юсуф от с. Юруково заявява: "И на най-добрия християнин, най-добрия, му нямам доверие, и най-близкия, и най-милия - чужд е, разберете го, чужд е, няма да стане кръв, няма да стане брат..."
    Или казаното от Ибрахим Кадри, зам.-председател на окръжното ръководство на ДПС и член на УС: "Да не се заблуждаваме с думите демокрация, права, конституция и т. н....въобще не можем да направим деление комунисти и седесари. Това е един и същи народ. По националния въпрос имат една и съща политика. В цялата страна се работи срещу мюсюлманското население...

    /26 февруари 1991/
    Хора от Якоруда изпращат на тази дата на Президента и Великото народно събрание един твърде тревожен документ, с копие от който успях да се снабдя и аз, въпреки че съдържанието му се криеше много строго.
Ето извадки от този документ:
    Атидже Османова /магазинерка/: "Аз лично ще отрежа главата на Гълабина Досева."
    Сабия Кьорова /работничка/ на Цана Кундева: "Три каурски семейства сте в махалата, ще ви смирим за половин час" и още: "За три часа ще ви изколим всички кауре в Якоруда."
    Ще продължа да цитирам извадките от документа, без имената на тези, които заплашват: "Твоят син Атанас ще бъде заклан", Ще заколим и тебе и твоя син, дето учи децата, че са българи", "Ще ви запаля бараката", ученик от 4-ти клас Ю. Д. И. пък казва: "Като дойде тука Турция, ще ви колиме като в Батак".
    Пенсионерът Йордан Минев получава заплаха по телефона си: "Мюсюлманската секция ти е издала смъртна присъда. Сутринта ще ти изкопаем гроба", и т. н., и т. н.

В навечерието на 20 май 1995 година, в Джебел лидерът на ДПС Ахмед Доган заявява, че без майските събития от 1989, когато населението се е изправило срещу държавния тероризъм и геноцид, нямало да има 10 ноември 1989 г. в България.
А сега какво се очаква?
Доган мълчи, негови съпартийци се изказват витиевато, плахо и неясно...

Никой от изпълнителната власт тогава, през 1991-1992 не реагира на данните, от Доклада за турцизиране на мюсюлманското население. И днес, 18 години по-късно безхаберието и игрите на разноцветни политици извадиха отново на дневен ред проблема с раздухване на етническо напрежение. Бившето напражение на верска основа постепенно придоби етнически измерения, като българите мюсюлмани научиха турски език.

Днес посланията са в същия дух

Quote
"You are not allowed to view links. Register or Login You are not allowed to view links. Register or Login... Смъртна присъда - да, аборти - не, смесени бракове - не...
    You are not allowed to view links. Register or Login. You are not allowed to view links. Register or Login... Мисля, че мюсюлманите отдавна са готови за нова партия, която не трябва непременно да бъде обединяваща, а напротив... Трябва с общи усилия да победим и след това ще видим - Аллах е велик."

Тези откровения на лицето Юзеир Юзеиров /с българско име Росен Йорданов/ в продължение на една година задръстват интернет форумите.
Предупреждава Велислава Дърева, извадила от интернет въпросните откровения.

Кое е истина и кое – лъжа?

Али и Юзеир Юзеирови регистрираха Червения полумесец преди време, а днес вече учредяват Мюсюлмандемократичен съюз /МДС/ и се готвят да го регистрират в съда, на основание, че вече съществуват регистрирани християндемократични партии в България. В устава е записано, че МДС е сдружение на личности, приели морално-етичните норми на исляма като поведение и начин живот, което автоматично изключва вариант в МДС да членуват хора с различно от мюсюлманското вероизповедание.
Учредителите на Мюсюлмандемократичния съюз, братя Юзеирови настояват за промяна в Конституцията, с която да бъде признато съществуването на малцинства в България. Лидерът на формацията призна за намерението на партията да участва в местното и централното управление.
Пред БНР Юзеиров обаче отрече партията да е на етническа или верска основа.
"Отричаме да е етническа и верска. По никакъв начин, най-долното нещо е да кажат, че е верска. Ние искаме само да обединим общността," каза Юзеиров и допълни: "Ние сме хора, които съществуваме. Да, мюсюлманите ги има в България, не може да отрече никой. Но ние сме малцинство, което... трябва да бъде представено по някакъв юридически начин в държавата".
Новата партия не се стреми да управлява, но иска да има представители в управлението”, разясни Юзеиров.
Братята Юзеирови обявиха, че ще участват на предстоящите местни и на президентските избори. “Не се стремим към управление, а искаме да бъдем представени. Ние се стремим да бъдем идентично показани”, заяви Али Юзеиров, цитиран от БНР.
Братята отказаха да коментират дали сформираната от тях партия е алтернатива на ДПС, но според Юзеир Юзеиров с лидера на движението Ахмед Доган са близки приятели. В клуба, където се проведе пресконференцията, на видно място беше поставена поздравителна картичка от Доган по повод Рамазан байряма.
Заплашват ме по телефона, че ще ми отрежат главата”, това съобщи пред радио „Фокус” – Варна Атанас Йорданов, председател на Мюсюлман-демократическа партия, както и директор на „Български Червен полумесец”. Според Али Юзеиров/Атанас Йорданов, натиск от страна на партии и организации не е имало поне засега, но не били рядкост телефонните заплахи от неизвестни лица, които се заканват, че ще му „отрежат главата”.
Данни от Юзеиров/Йорданов за подадени сигнали до МВР и Прокуратурата, че е заплашван засега не са известни, което е меко казано – странно.
Веднъж обединение заради идентичността, гарнирано с отказ от участие в управлението на държавата. В същото време се прави заявка за участие в бъдещи избори.
Заплахи по телефона и липса на оплакване до МВР, участие на мюсюлмани, афиширан отказ, че МДС е на верска основа – религиозната отлика на МДС е в самото заглавие...
На кое да повярва човек като слуша какво говорят братя Юзеирови и гледа, че се случва точно обратното на приказките им.
От желание за съхранение на идентичността до настояване за промени в Конституцията – нещата, свързани с Юзеирови са динамични и разнопосочни.

Етническо или религиозно противопоставяне

- точната посока на събитията не трябва да се греши.
Кое е водещото в случващото се в последните месеци в Славяново и Рибново?
Посочете ми един генерал, който е мюсюлманин? Един посланик, който е мюсюлманин? Един във Външно министерство, който представлява държавата някъде и е мюсюлманин?” – ниже в интервю за сайта „Всеки ден” единият брат Юзеиров/Йорданов, Али.
Явно Али не е наясно с назначенията при предишната власт на Феим Чаушев за зам.-министър на външните работи, на Ширил Местан в Държавната агенция за закрила на детето, на вицепремиера Емел Етем, както и на на Раиф Мустафа, зам.-министър на вътрешните работи?

Какво предстои - нов Възродителен процес?
В програмата на бъдещата мюсюлманска партия особено важно място заема You are not allowed to view links. Register or Login, пише YUZEIROV на адрес: You are not allowed to view links. Register or Login. На същия адрес е публикуван и първият You are not allowed to view links. Register or Login.
Единият брат има бизнес с климатици, другият не е завършил средно образование. Това са „борците” за отстояване на идентичността на мюсюлманите, които „спонтанно”, покрай топлата супа и чай в селски клуб регистрираха Червения полумесец и сега искат легитимиране на МДС, промени в Конституцията и признаване на малцинствата.

Адем Кенан, лидерът на нерегистрираната Турска демократична партия казваше – „... за мен е унижение да бъда едно с бившите си роби. Българската нация е нация от изроди” – съдиха го. Той искаше федеративна турска република. Мендерес Конгюн искаше национално турско обединение.

Искаме наши паметници на турските герои в България, както и градове, улици и площади, които да носят техните имена. Всеки, който е против това трябва да бъде разстрелян", заяви единият брат Юзеиров по Би Ти Ви.
Днес, на 30 септември, 2009 година районният прокурор от Търговище заяви в сутрешно телевизионно предаване, че не е чул подобно изказване. Явно ще трябва да се намери магистрат, който ще „чува” добре и няма да се бои от изпълнение на служебните си задължения. Сериозността на казаното изисква Юзеиров досега да бе задържан, разпитан и написал обяснения кого и как се готви да разстрелва...

От няколко дни се чуват и публикуват обвинения, че специалните служби не си вършат работата по случващото се в Рибново и Славяново. Не ми е работа да коментирам това, още повече, че работата на специалните служби не е нещо, което се афишира публично.

В същото време не мога да не попитам: с коя агентура да работят специалните ни служби? С разградената, или с липсващата от криворазбраните представи за разсекретяване на агенти?
Някой отвън и някой от вътре в държавата работи усилено за създаване на напрежение на религиозна и етническа основа. Проблеми, които за България не са нещо ново, а добре запомнено старо.
Интересна е позицията на политиците ни и на някои представители на съдебната власт по събитията в Славяново и Рибново: едни не чуват, други не виждат, трети не са чели какво се случва в селища с мюсюлманско население.
Чакат, ослушват се, въпросът е какво?
Да им дойде Осама Бен Ладен на крака ли?

Има ислям и ислям – традиционен, радикален, ортодоксален.
Кой от исляма се пробутва за влизане в политическия живот на България този път?
Това е въпросът.

Източник: You are not allowed to view links. Register or Login

Isyankar

 • Guest
Бях я чел тази статия и преди и се радвам, че можем да я видим и тук.

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1484
 • Gender: Female
Че тя е много стара! 8)Някой се е успал,или Фотакиев не е бил на линия! :D

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
Avtorkata na statiyata se e opitala da bıde ujkim obektivna no az i davam ocenka slab 2 s golyama opaşka ;) Ubitite musulmani vse nyakak si ili sluçayno ili v samozaştita bili ubiti. İztıkva krayni izkazvaniya napraveni ot Yakorudçani no ne iztıkva za ubiti musulmani koito ubiyci oşte se tırsyat ;).
Na tazi avtorka oşte ne i e yasno çe BG tryabva mo ta mo da izpılnayava evropeyskite normi za pravata na çoveka i malcinstvata. Oşte i e nepriyatno çe nyakoy si e registriral partiya za da bıdat predstaveni
v upravlenieto na stranata opredelena grupa ot hora. Tazi avtorka kıde e bila kogato se e obrazuvala hristiyan demokratiçeskata partiya v BG. Ot statiyata ne lıha a duha dvoen standart i etniçeska neprimirimost. Pitam vi togava zaşto se natiskahte da vlezete v tozi ujkim demokratiçen klub ES.  Ne znaehte li çe tam nyama etniçeski problemi i vseki moje da se izkazva kakto si iska no bez da pravi planove za teror i pokuşenie. No vse pak statiyata moje da se sçita za normalna imayki vpredvid çe e dılboko  balkanska ;D

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1484
 • Gender: Female
Че то още от началото се вижда,че не е навътре в нещата:
"Днес кметът на Рибново Ахмед Башев .....", -той не е кмет на Рибново! ;) Всъщност ,какво да разследват ДАНС в Рибново,забрадките ли? Че те ги има от стотици години. Народа се чуди ,къде да изкара 5 лв.,а сега и проблеми с тютюн, те тръгнали да търсят под вола теле,за да се избегнат основните проблеми.

Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Субиги добре, че си ти та да ни поясняваш това онова. Благодарни сме ти форевър. От здраве да се не отърваш, за да може мъдрата ти ръка да ни сочи посоката към правилното бъдеще. Дет се вика щом народа го иска и с божията помощ...

За мен двата случая са крайно различни. Юзеиров&co трябва да се научат, че колкото и да ни е смотана държавата, тя има закони. Да чукаш частно с 10 евро на ден + 10 000 първоначални не е по-различно от логиката на който и да е бакшиш. Всеки си има цена, те се опитват да договорят своя.

В статията има пресилени моменти, но има и уцелили десятката. Да се не правим на щрауси.

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1484
 • Gender: Female
Много се говори за Рибново напоследък. Рибново всъщност е едно много малко село в Родопите на около 200 км южно от София, което до преди дни беше изключително неизвестно на огромната част на България. Аз лично чух за първи път за селото през пролетта на 2008, от филма на bTV „Шарената приказка Рибново“ за сватбения обичай там, и бях изключително впечатлена по един много хубав начин.

От няколко дена, покрай действията на ДАНС, около селото и цялата община Гърмен, част от която е Рибново, се развихри медийна истерия. Тя естествено прерасна в обществена такава и сега форумите са пълни с теми по въпроса. Чета днес колко са опасни тези хора, как правата им са нарушени, защото носят носии, а не дънки, как тези деца се обучават за фундаменталисти…

След статията “Change Your Mind..” моето мнение за Рибново може да изглежда противоречиво. Обаче аз наистина не разбирам целия този напън на нашето общество да  вкараме тези момичета в дънки. Тези хора си живеят добре така както си живеят от векове. Изведнъж в София някакъв човек, няма да го коментирам, че ни ме занимава с глупости, писва и всички скачат. Кои сме ние, че да искаме тези хора да се променят? Какво ни дава това право. Още повече, че първо те нямат претенции към нашия живот и второ, те нямат проблем да живеят така. Нали всеки имаше право да живее както намери за добре?


Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1484
 • Gender: Female
Аз нямам нищо против тези хора да водят живот, който им харесва. Нямам проблем да носят забрадки, да се омъжват на 16, да стоят вкъщи и  да гледат деца. Нямам проблем с това, защото явно те са щастливи. Не успях да изровя филма на bTV, но имам спомен, че там се казваше, че огромната част от момчетата ходят да работят извън селото и извън България, но се връщат. Имаше и момиче, студентка в Благоевград, облечена в сако и панталон. Следователно, ако тези млади хора искат, те могат да водят и друг живот. Но те се връщат, за да живеят в Рибново. И ако го правят по тяхно желание, аз нямам проблем. Не виждам, защо трябва да имам.


Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1484
 • Gender: Female
И в крайна сметка, цялата история, която се разиграва, не е нищо повече от двоен стандарт. Много сме чувствителни към това други хора – мюсюлмани, цигани, турци, хомосексуалисти, ако щете, да се опитват да налагат техните възгледи над нашата култура – била тя българската, западната или европейска. Много ни е важно тези хора да не строят мюсюлмански центрове в София или даже джамии в Лондон. Не искаме да ни съдят защото правим секс, пушим, пием, имаме деца без да имаме семейства, изневеряваме си или се развеждаме. Обаче смятаме за изключително морално да съдим шепа хора в едно българско село, които ходят шарено облечени и следват обичаите си. Тези хора, пак казвам, нямат никакви претенции към нас. Те не искат ние да носим оранжеви забрадки. Ние искаме те да носят дънки. Можем да оправдаваме това със защита на нашето общество от (на 99.9% измислени) заплахи. Можем да го оправдаваме и със защита на техните собствени права. Обаче както и да се оправдаваме, в случая ние сме лошите.

You are not allowed to view links. Register or Login


--------------------------------------------------------------------------------

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
А дали имаме някаква прилика по съдба помаците с саaмите...?

You are not allowed to view links. Register or Login

Области населявани от сaамите...
В някои страни различните начин на живот се почитат и се правят доста неща за опазването на различието а не промяна кам еднообразието...


Едни от местните хора, които са живели и живеят в някои райони на скандинавските страни. Статут на местни хора Сами е признат във Финландия, Норвегия и Швеция, както на ниво ЕС. Официалният статут на местното население е наред с други неща и с цел повишаване на самочуствието на Самите почит и признателност на правата на коренното население Сами.

Малко снимки...


Личност с самски корени...You are not allowed to view links. Register or Login

Offline muti6

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 927
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ УБЕЖДАВАМ,ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА МНОГО ХОРА, КОИТО НЕ МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД СЛУЧВАЩОТО СЕ .
НЯКОИ СЕ ОПИТВАТ ДА МЪТЯТ ВОДАТА ИЗПОЛЗВАЙКИ ЕТНОСИТЕ.  НАГНЕТЯВАТ ВСЕОБЩА И МЕЖДУЛИЧНОСТНА И ЕТНИЧЕСКА ВРАЖДА В ИМЕТО НА СВОИТЕ ЛИЧНОСТНИ АМБИЦИИ.
МОЛЯ САМО ОНЕЗИ ИСТИНСКИ , ЧЕСТНИ  ЛЮДЕ ДА ВНИМАВАТ СЪС СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ И ИЗКАЗВАНИЯ ЗАЩОТО ПОСЛЕДИЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ И ЗА ТЯХНА СМЕТКА И Е МНОГО ЛОШО КОГАТО ТИ ПАДАТ ПО ГЛАВАТА СОБСТВЕНИТЕ КАМЪНИ!

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1484
 • Gender: Female
Така им изнася! Някои дори си градят кариера на наш гръб! ;)

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3444
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Субиги добре, че си ти та да ни поясняваш това онова. Благодарни сме ти форевър. От здраве да се не отърваш, за да може мъдрата ти ръка да ни сочи посоката към правилното бъдеще. Дет се вика щом народа го иска и с божията помощ...

За мен двата случая са крайно различни. Юзеиров&co трябва да се научат, че колкото и да ни е смотана държавата, тя има закони. Да чукаш частно с 10 евро на ден + 10 000 първоначални не е по-различно от логиката на който и да е бакшиш. Всеки си има цена, те се опитват да договорят своя.

В статията има пресилени моменти, но има и уцелили десятката. Да се не правим на щрауси.
abc, blagodarya za pojelaniyata ti, bog dvoyno da ti gi dade/amen
Edin kosım e dostatıçen za da provali çudesnata gozba. Ne e mnogo slojno da se zabeleji subektivnoto i otnoşenie kım turci i pomaci. Vızmojno e nyakade da e ucelila desyatkata no togava pık se kazva çe e sluçayno. Vreme e pone inteligenciyata v BG da se osvobodi ot unasledenite predrazsıdıci i da sluji na Evropeyskata kauza. İnaçe şte mi e mıka za BG i za bulgarskiya futbol

Offline rcn

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 195
You are not allowed to view links. Register or Login
Така им изнася! Някои дори си градят кариера на наш гръб! ;)

Определено в България има поне стотина дисертации свързани с помашката тема. Поне 2ма академици също (А. Дончев и Хайтов). Песните дето летят из Космоса са друга тема. Понастоящем и журналистите се изхранват пишейки по темата.

Аз също намазах - баклава, агнешко с ориз и сладък мохабет за 3-4 часа в Брезница. Пролетта съм сигурен, че ще ме чака чеверме в Рибново. Разбира се, фотоапарата няма да го мъкна, за да не стане недоразумение със болезнен изход за мен.

Shumarov

 • Guest
Фотакиев, от каде ги намираш тези повърни, бе човек!? Имате общ психиатър със авторите на тези драсканици?

Quote
Още е жив споменът за преживяното докато са преименувани българите мюсюлмани. Повече от 20 години минаха, но преживяното е живо и за българи мюсюлмани и за българи християни... Ето част от главата „Жестоки игри” от книгата ми „Външният дълг и 10 ноември в документи и факти”, където са намерили място разследванията ми от тези години:
  
Цитат
"Баба ми умря, оставихме разкопания гроб в нашите гробища и хукнахме в българските да я погребваме - сподели шепнешком жена от Долни Воден...
    На 25 декември в с. Бенковци е организирана протестна демонстрация. Идват хора и от съседни села. Тълпа от 2 000 души мюсюлмани се стреми да влезе в селсъвета. Стрелба във въздуха охлажда желанието на тълпата за саморазправа. Жертва е 17-месечната Тюркян, която е изпусната от майка си и стъпкана от тълпата.
    На следващия ден в Момчилград, местни националисти предизвикват демонстрации и намесата на МВР и Гранични войски довежда до стрелба, убит и ранени.
    При безредици в с. Каялово разярен мъж взема автомата на МВР-служител и при последвалата борба мъжът е убит.
    В с. Груево пак МВР-служител, в опит да се защити от двама протестиращи, взели автомата му, стреля с личния си пистолет и ги убива на място. Така загива и български мюсюлманин в Кърджали...

Егати наглите диваци! Значи готините възродители както мирно си нахлували по домовете, и си биели, и току някой наглец се опита да се защити! Нагли помаци, и турци бреееей!Не ги е срам да принуждават доблестните помияри да ги убиват в "законна самоотбрана"! Мани, ама и ти я националисти в Момчилград са били много опасни бе! Ако Ягни Ягнев, и Фотакиев се разровят, може да ни докажат, че Бин Ладен е получил екстремисткото си образование в някое помашко, или турско медресе в Родопите!Не те ли е срам, Фотакиев? Национализмът е хубав, когато е добронамерен.Ти си даваш сметка, че обиждаш всички мюсюлмани, и го правиш с голямо удоволствие! Смятам, че не си достоен за този сайт, и ще предложа на ръководството на сайта да ти бъде наложен БАН.Като се излекуваш, и извисиш поне малко морално-заповядай!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42