Author Topic: НОВИНИ - NEWS - HABER  (Read 812369 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #45 on: October 07, 2010, 01:08 »
АП: Радикалният ислям на Балканите

You are not allowed to view links. Register or Login
 
...

В България, близо една шеста от населението от 7,6 милиона души, са мюсюлмани,

които се придържат към стандартната сунитска вяра. Етническият мир е запазен през последните 20 години.

Както и на други места на Балканите обаче, навлизането на уахабити доведе до битка за контрола над вярванията и собствеността на ислямската общност.

Големи суми пари, за които се твърди, че са дошли от мюсюлмански организации в чужбина, са били похарчени в България от средата на 90-те години за над 150 нови джамии и за така наречените "образователни центрове" за разпространение на уахабизма.

Според българския главен мюфтия (така е в текста на АП - бел. ред.) Недим Генджев някои мюсюлмански организации целят да създадат "фундаменталистки триъгълник", формиран от Босна, Македония и Родопите в България. Според публикации в местен вестник в различни градове и села в южната и североизточната част на България се проповядва радикален ислям.

През 2003 г. българските власти затвориха няколко ислямски центъра, под предлог, че принадлежат на ислямски групи, финансирани основно от саудитци, които вероятно имат връзки с "радикални организации", каквато е Мюсюлманско братство в Египет.

Официалните съобщения гласяха, че центровете се закриват, "за да се попречи на терористите да намерят терен в България".

Обаче центрове, в които се проповядва радикална форма на исляма, продължават да никнат в страната, каза политическият анализатор Димитър Аврамов.

"Наред с трите официални мюсюлмански училища, има най-малко други седем, които не са регистрирани и не се контролират от държавата", каза той и допълни, че през последните 20 години около 3000 млади мюсюлмани са завършили тези училища."

...

 
 

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #46 on: October 07, 2010, 01:27 »

МВР и ДАНС търсят ислямисти в Благоевградско, Пазарджишко и Смолянско (ОБЗОР)

06 октомври 2010 | 14:26 / Агенция "Фокус" / Специални служби
София. Специализирана съвместна операция по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” се е провела днес. Акцията е реализирана при съвместни действия на прокуратура, МВР и ДАНС. Днес окръжните прокуратури в Благоевград, Пазарджик и Смолян, във взаимодействие с МВР и ДАНС, проведоха специализирана операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями”. Извършени са процесуални действия /обиски, претърсвания и изземвания/ на установени жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура. Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.
                     
Фондация „Ал Уакф Ал Ислами” е учредена в гр. Айндховен, Холандия, и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия.
             
      След атентатите на 11 септември 2001 година в САЩ централата й е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки.

Окръжна прокуратура – Благоевград продължава действията във връзка с акцията по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” в няколко гоцеделчевски села, заяви за радио “Фокус”-Пирин окръжният прокурор Елка Атанасова. Тя заяви, че за момента не може да посочи конкретна информация във връзка с процесуалните действия, тъй като те не са окончателно приключили. Подробности във връзка с днешната акция, която се провежда съвместно с ДАНС, ще бъдат оповестени следобяд.

Напрегната остава ситуацията в гоцеделчевското село Лъжница, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. По-рано днес там служители на МВР и ДАНС влязоха в дома на местния имам. Служителите на ДАНС и на полицията все още са в дома на местния имам Мохамед Камбер, откъдето при операция тази сутрин са иззели 5 кашона с книги, касети, дискове, списания и компютър. Стотици хора от село Лъжница стоят пред дома на имама и са категорични, че няма да пуснат служителите на реда да си тръгнат, докато не върнат обратно иззетите книги. Присъстващите на мястото кмет на село Лъжница Байрям Разманов и районен мюфтия Айдън Мохамед вече няколко часа се опитват да убедят хората да позволят на служителите на ДАНС да си тръгнат с книгите, но местните са категорични, че няма да го позволят. По последна информация от районния мюфтия Айдън Мохамед, някои от местните хора дори са започнали вече да недоволстват и срещу преговарящите с тях.

Служители на ДАНС са извършили проверка в дома на имама в сатовчанското село Кочан, съобщи за радио „Фокус” – Пирин кметът на селото Румен Орачев. Той заяви обаче, че не знае с каква цел е проверката и няма информация какво се е случило в хода на самата операция. „Нямам представа какво е констатирано след проверката. На мен хора от селото ми казаха, че това се е случило” обясни още кметът на село Кочан.
Подобна проверка ДАНС са направили в село Аврамово и други села в област Благоевград.

В Смолянско една от акциите на ДАНС и прокуратурата срещу нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” се провежда в Рудозем. Това каза пред радио „Фокус” – Смолян кметът на общината Николай Бояджиев. Бояджиев допълни, че слуховете, които се носят в Рудозем и мълвата, която обикаля града е, че акцията е насочена срещу бившия Районен мюфтия на Смолян Неджми Дъбов. „Това обаче все още е непотвърдена информация, обясни Бояджиев и добави, че той не смее да го твърди, защото специализираните служби не казват, а и нямат ангажимент да уведомяват местната власт. „Чувам само какво се говори", добави кметът на Рудозем. Според него операцията на ДАНС и прокуратурата в Смолянско е просто потвърждение на опасенията му за това, което се случва не само в Рудозем, но и в областта. „Радвам се, че все пак държавата започна да обръща внимание на тези работи. Не знам обаче защо се чака идването на Ердоган в България, за да се извърши това, което трябваше да стане отдавна, коментира още Николай Бояджиев. По думите му „Ал Уакф Ал Ислями” е международна организация, която в общи линии създава проблеми навсякъде, включително и в Пакистан, Турция и т.н. Бившият районен мюфтия на Смолян Неджми Дъбов не вдига телефона си. Никой не отговаря и на стационарния телефон на Районното мюфтийство.

В Пазарджишко Окръжната прокуратура в Пазарджик е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по повод проведената специализирана съвместна операция по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” във взаимодействие с МВР, каза за радио „Фокус” - Пазарджик говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова. Досъдебното производство е образувано по член 109 във връзка с член 108 от Наказателния кодекс. В постановлението е посочен период 2008-2009 година. Неизвестният за сега извършител е ръководил и организирал група, която си поставя за цел вършене на престъпления против републиката и изповядване на антидемократична идеология насочена към насилствено завземане на властта и насилствена промяна на установения в Конституцията държавен и обществен строй, уточни Стоянова.

Претърсванията са започнали в 7 часа сутринта и са на територията на община Велинград. Изпратени са трима следователи, които още не са се върнали, за да се каже какви доказателства са иззети. За тези претърсвания има вече получено разрешение от Окръжния съд в Пазарджик, който е преценил, че са налице предпоставките предвидени в закона, за да се извършат такива действия. Претърсванията са извършени в два дома на територията на населени места в община Велинград. Става въпрос за движение, определяно като радикален ислямизъм, салатизъм, което е искало да утвърди в съзнанието на българо-мохамеданите, че целият свят трябва да бъде командван от ислямизма, каза също Стоянова.

Полицейско присъствие е имало днес в град Сърница, каза за радио "Фокус" - Пазарджик кметът на Сърница Мехмед Карамолла. Нямам информация за какво точно е било. Нямам информация в Сърница да има клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями”, уточни Карамолла. Според говорителя на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова, претърсванията са започнали в 7 часа сутринта и са на територията на община Велинград. Те са извършени в два дома на територията на две населени места в община Велинград. Стоянова уточни, че става въпрос за движение, определяно като радикален ислямизъм, салафизъм, което е искало да утвърди в съзнанието на българомохамеданите, че целият свят трябва да бъде командван от ислямизма.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Комисар Кирил Хаджихристев: Претърсвания и изземвания се извършват в Доспат, Рудозем и Мадан

06 октомври 2010 | 16:41 / Агенция "Фокус" / Полиция
Смолян. В област Смолян продължава специализираната операция срещу нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями”, съобщи за радио „Фокус” – Смолян директорът на Областна дирекция МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев. Той обясни, че се извършват претърсвания и изземвания в общините Доспат, Мадан и Рудозем. По предварителна информация до този момент няма арестувани лица, но не се знае дали в хода на проверката няма да бъдат повдигнати обвинения. Обект на проверката са както ислямски духовници, така и хора, за които се предполага, че членуват в организацията „Ал Уакф Ал Ислями”. Операцията се извършва от ДАНС и Окръжна прокуратура – Смолян, като на всяка от проверките присъства прокурор. Полицията се грижи за осигуряването на реда.
                                                                                                                                                Здравко БЕШЕНДЖИЕВ
------------------------------------------------------------------------
Арабистът Киряк Цонев: Уахабитите се обявяват против тероризма, но искат зеленото знаме на исляма да се вее над всяка точка

06 октомври 2010 | 17:52 / Агенция "Фокус" / Специални служби
София. Салафитите или така наречените уахабити, които са господстваща секта в Саудитска Арабия, са крайни ислямисти и имат към другите религии крайно отношение. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” арабистът Киряк Цонев. „Уахабитите държат в своите ръце свещените места - Мека и Медина, където хора от друга вяра не може да влизат. Например, те не дават човек като мен, християнин, да пипне Корана. Просто това е невъзможно – те са крайни, нямат дори гробища и погребват хората си в пустинята, а там вятърът заличава следите от всяко погребение, включително и царете си. Това са уахабитите – те са основани през втората половина на ХVІІІ век от Абдул Уахиб - така се казва основателят на тази секта”, посочи Цонев.
           
           По думите му - центърът на дейност на тази секта е Саудитска Арабия и това обуславя факта, че „те държат едно голямо количество долари в ръцете си и могат да действат като такива във всяка точка на земното кълбо, включително България”. Той посочи, че те често са обвинявани за терористични актове. „Те, от една страна, се обявяват против тероризма като такъв, но в същото време, са тези, които защитават тезата, че зеленото знаме на исляма, трябва да се вее над всяка точка на земното кълбо”, посочи Цонев.
           
     На въпрос, защо са избрали България, Цонев отговори: „Просто, защото у нас има едно значително количество мюсюлмани и като всяка подобна организация, се стараят да увеличат своите позиции в световен мащаб”. Те се пробват преди всичко в райони, в които има мюсюлманско население, разбира се и по-изостанали икономически райони. По думите му - те използват и икономическите трудности в момента.
     За самата организация „Ал Уакф Ал Ислями” арабистът Киряк Цонев посочи, че не е чувал и не му е известно името й в България. В съобщение на пресцентъра на МВР се посочва, че Фондация „Ал Уакф Ал Ислами” е учредена в гр. Айндховен, Холандия, и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска  Арабия.                                                                                                                                                                                                                                                         Десислава АНТОВА


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline tersid

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 874
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #47 on: October 07, 2010, 09:09 »
Новото откритие вече е патентовано - притежаването на ислямска литература е престъпление и се преследва от ДАНС и прокуратурата. И следва въпроса Кои са терористите в случая.Дали полуграмотните държавни служители в ДАНС и прокуратурата назначени със протекции на чичо и на мижо или просветените и образовани мюсюлмански духовници. На този въпрос българското общество няма сили да си отговори .
И следващия въпрос :
- Защо  вечно набедените  за всичко и не само за  това сме ние като общност и същевремено с това се афишира "що за българи сме били".
Нормален човек в цялата ситуация ще седне ,ще запали една цигара и дори и да е българин или нещо подобно,ще се срамува че е и има за какво да се срамува ,защото това не е тенденция ,това е практика .Подобно лицемерие е невиждано във нито една държава и съответно и на този въпрос гражданското общество в България няма сили да си отговори и съответно ще има безброй такива повторения на активни мероприятия на държавен  вандализъм ,фашизъм и нацизъм.
И като изпуши цигарата,нормалния човек ще  разбере за кой ли път  простотията е непобедима и няма спирачки и винаги си търси жертви и ще приеме живота със безмълвен стоицизъм.
В целия случай ,освен казаното от Караибрахим има и друг един много тънък момент за отбелязване - във въпросните три области на територията на които е проведен този нечуван произвол  има структури с прекалено голям брой служители на ДАНС, които се стремят да си защитят работните места и съответно си създават измислени  врагове и съответно постановки във крак със модерните  тендеции за гонения "терористи".

Offline Hashashin

 • Defendor of the Truth
 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2013
 • Gender: Male
 • Has odabaşi
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #48 on: October 07, 2010, 09:59 »
Терсид определено си прав, че има доста голяма доза показност и измислици в тази операция. Явно наистина някой иска да блесне. Но лично според мен аналогията на КараИбрахим с Възродителния процес е крайно не уместна. Ако литературата иззета от имама на Лъжница действително не представлява закононарушение , то той има пълното право да заведе дело за да защити опетненото си име! Но чак пък нечуван произвол също не мога да го нарека, има в държавата къде къде по големи произволи пред които това определено бледнее.

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #49 on: October 07, 2010, 10:02 »
  "За самата организация „Ал Уакф Ал Ислями” арабистът Киряк Цонев посочи, че не е чувал и не му е известно името й в България. "

То и ние не бяхме чували,споко! >:(

С жива верига жителите на с. Лъжница 4 ч. държаха служители на ДАНС заложници
В дома на имама М. Камберч


Вчера около 4 часа сутринта на територията на общините Гоце Делчев, Сатовча, Якоруда, Лъжница и Аврамово служители на Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/ и антимафиоти започнаха акция за пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямската организация "Ал Уакф ал Ислями". Със заповед на Окръжна прокуратура - Благоевград бяха извършени обиски в домовете на имами в сатовчанските села Плетена и Кочан. В гоцеделчевското с. Лъжница се достигна до безредици при опит за обиск в дома на местния имам Мохамед Камберч. Хора от селото атакуваха служителите на ДАНС и РУП - Гоце Делчев и не им позволиха колите с натоварената иззета при обиска литература да потеглят за София. В центъра на събитието в село Лъжница вчера бяха и бившият районен мюфтия Айдън Мохамед и областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин. Айдън Мохамед разказа:

Спецчастите проверяваха документи и религиозна литература на имама Мохамед Камберч, придобити от него по време на обучението му в Саудитска Арабия. Това предизвика напрежение сред хората в селото. С лидера на ДПС Ведат Хюсеин се опитахме да успокоим насъбралото се множество.

Вчера часове наред под дъжда пред дома на имама Мохамед Камберч голяма част от жителите на село Лъжница образуваха жива верига. Те блокираха отвън дома на имама и заявиха, че няма да пуснат шестимата служители от ДАНС и РУП - Гоце Делчев да излязат от къщата на имама с иззетатата при обиска литература, дискове и др. материали.

На мястото дойде кметът на с. Лъжница Байрям Разманов, който се опита да убеди жителите на с. Лъжница да оставят проверяващите да си свършат работата. От своя страна, лъжничани заявиха, че искат иззетата литература и материали да бъдат описани, снимани и филмирани, за да не бъде подхвърлена незаконна литература на 30-годишния имам Мохамед Камберч и той да бъде обвинен в проповядване на радикален ислям.

За "Струма" Мохамед Камберч обясни, че около 6 часа сутринта служителите на ДАНС са влезли в дома му със заповед за обиск. Иззели са 5 кашона литература на български и арабски език, касети и дискове с проповеди, компютър и други материали. Нямам от какво да се притеснявам, но семейството ми е стресирано от действията на проверяващите, каза имамът.

30-годишният Камберч от 3 години е имам в с. Лъжница, община Гоце Делчев. Близо седем години е учил за имам в Саудитска Арабия, преди да се върне в родното си село.

В Лъжница и сатовчанските села Плетена и Кочан се пусна слух, че сигналът срещу имамите бил подаден от главния мюфтия Недим Генджев. В официално изявление за медиите вчера главният прокурор Борис Велчев заяви, че поверките и извършените обиски са за търсене на "заспали клетки" на терористичната организация на Осама бин Ладен в България.

Откакто съм се родил, не помня да се е живяло без етническо напрежение. Вече съм на 50 години и това продължава. Бях на 3 годинки, когато се започна с имената, етническите гонения и насилие срещу нашето население. През всичките тези години никога не ми е било спокойно, не разбрах нито от спокойно детство, нито от младежки години. Сега съм вече човек на възраст, но това напрежение не е отминало. С нашето население, всички които са на власт, правят политика и това датира от далечната 1912 година. В тези трудни времена хората се чудят откъде да изкарат два лева, как да преживяват и къде да отидат да работят, а те стресират деца и възрастни хора с обиски, заяви вчера за "Струма" Мехмед Аширков от с. Лъжница.

В 5 часа сутринта вчера служители на ДАНС и полицията в Гоце Делчев са влезли с прокурорски заповеди за обиск и в домовете на имамите в сатовчанските села с. Кочан - Изет Джалев, и в с. Плетена - Мехмед Абдурахман. Обиските са продължили до обяд, като и от двете къщи на имамите са иззети компютри, дискове, литература на български и арабски език и много други материали. Там не е имало напрежение сред местното население и служителите на ДАНС са оставени спокойно да си вършат работата. Според информация от пресцентъра на МВР при обиските в домовете на имамите са открити голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред, издадени от фондация "Ал Уакф ал Ислями". Иззети са също и финансови документи за незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.

Около 16.30 ч. колите на ДАНС и полицията напуснаха селото, но едната бе със счупено от бунтарите стъкло. Адекватното поведение на полицаите и служителите на ДАНС, които запазиха самообладание и въпреки обсадата и натиска, на който бяха подложени, не употребиха сила, спаси ситуацията, която беше взривоопасна и селото бе на косъм от етнически бунт.

Фондация "Ал Уакф ал Ислами" е учредена в град Айндховен, Холандия, и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. След атентатите на 11.09.2001 година централата й е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки.

Обиски са извършени и в Пазарджик, Рудозем, Велинград, Сърница, Мадан, Доспат...
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline tersid

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 874
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #50 on: October 07, 2010, 10:15 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Терсид определено си прав, че има доста голяма доза показност и измислици в тази операция. Явно наистина някой иска да блесне. Но лично според мен аналогията на КараИбрахим с Възродителния процес е крайно не уместна. Ако литературата иззета от имама на Лъжница действително не представлява закононарушение , то той има пълното право да заведе дело за да защити опетненото си име! Но чак пък нечуван произвол също не мога да го нарека, има в държавата къде къде по големи произволи пред които това определено бледнее.
Що не спреш със лаладжийството и се не поразкараш. Тук се опитват да ни вменят обществена вина ,а ти ще ми говориш за лични регресни искове.
Набеждаването дори и лично да е , съдът не може да го измие ,защото  никой не може да възстанови  на един човек съкратения живот.
Тук не става въпрос за един имам или ходжа, тук става въпрос за всички нас , а когато има отношение към всички нас значи става Въпрос за Възродителен и Наказателен процес срещу религиозната свобода на помаците в България.

Offline Hashashin

 • Defendor of the Truth
 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2013
 • Gender: Male
 • Has odabaşi
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #51 on: October 07, 2010, 10:26 »
Малко се вживяваш Терсид. Чак пък посегателство към религиозните свободи на когото и да било не виждам. В България се строят десетки джамии, има ислямски училища, свободно се провеждат изпити за хафъзи. Свободата на исляма е пълна. Ако обичаш не драматизирай излишно.
Също така според мене трябва да бъде направена и подобна операция срещу пловдивския митрополит, защото той определено шири верска нетърпимост и фанатизъм.

Offline tersid

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 874
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #52 on: October 07, 2010, 10:34 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Малко се вживяваш Терсид. Чак пък посегателство към религиозните свободи на когото и да било не виждам. В България се строят десетки джамии, има ислямски училища, свободно се провеждат изпити за хафъзи. Свободата на исляма е пълна. Ако обичаш не драматизирай излишно.
Също така според мене трябва да бъде направена и подобна операция срещу пловдивския митрополит, защото той определено шири верска нетърпимост и фанатизъм.
Ти преиграваш ,на митрополит Николай нищо му няма ,само дето прави чат- пат шизофренически изпълнения , но това не означава ,че трябва да му направят екшън. Просто нека да го оставят ,и  че му мине.
А ,разликата между Николай  и един наш мюсюлмански духовник е , че досега нито един наш  мюсюлмански духовник не си е позволявал да говори  за верска нетърпимост а камо ли и да направи нещо по този въпрос.Паралела ти е неуместен, един вид.

Offline Hashashin

 • Defendor of the Truth
 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2013
 • Gender: Male
 • Has odabaşi
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #53 on: October 07, 2010, 10:40 »
You are not allowed to view links. Register or Login
А ,разликата между Николай  и един наш мюсюлмански духовник е , че досега нито един наш  мюсюлмански духовник не си е позволявал да говори  за верска нетърпимост а камо ли и да направи нещо по този въпрос.Паралела ти е неуместен, един вид.
За това си напълно прав.
Но за Николай не съм съгласен с теб. На него нема да му мине. От очите му лъха фанатизъм. Напия варненския може да е пиянка и женкар, но поне работи за разбирателството между религиите. С районния мюфтия редовно са заедно.

Offline tersid

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 874
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #54 on: October 07, 2010, 10:49 »
You are not allowed to view links. Register or Login
За това си напълно прав.
Но за Николай не съм съгласен с теб. На него нема да му мине. От очите му лъха фанатизъм. Напия варненския може да е пиянка и женкар, но поне работи за разбирателството между религиите. С районния мюфтия редовно са заедно.
Балканжи ,изместваме новината. Но под секрет ще ти кажа ,че митрополит Николай когото много уважавам  ,поне казва това което му е на акъла и е искрен и освен това той е определен да замести дедо Максим.Така ,че недей се меси много много в делата на Църквата. ;)

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #55 on: October 07, 2010, 10:55 »
Амьи, то за тайья явно несъществуваща "ислямска секта" в БГ и ний не бехме чували и слушели, ама ето от тези новини и мероприятия вече се чу, че имало такава и по наштье земевладения!  :o
Поне, от таьйя кавгьа, научихме и нещьо ново.  ::)
А, то от коментарите по-отгоре се оказва, че за нея не са слушали, нито "Специалистите по Ислям", нито "Антитерористите с Исляма", нито които и да е други специалисти, информатори и неспециалисти!  ???
То, простиять чилекь, да се чуди и да се майье, това неизвестно нещо, да не е пък нещо друго нещьо, малко мязащьо като "прословутите варели с БОХ или БОВ" (бойни отровни вещества или химикали) на СадамХусейна, дето все още се търсят в Ирак от Световната антитерористична коалиция !?!  :-X  8)
Ако, се озорват в търсенето , то да на рукьнать и назьи, да помагаме и да трьосьимье и ньий тези неща, иья в Ирак, иья в Иран, иья в Помакистан, нальей всье, и ристиеньи и мусмлиманьи, че даже и атеисти, сме все за мирното съвместно съжителстване и против теоритичните и реалистични терористи, за да можьат народитье  мирно, весело и щчастливо да си пеят песните и молитвите, и едните, и другите, че даже и третите!  ;)  :)

Offline Hashashin

 • Defendor of the Truth
 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2013
 • Gender: Male
 • Has odabaşi
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #56 on: October 07, 2010, 10:55 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Балканжи ,изместваме новината. Но под секрет ще ти кажа ,че митрополит Николай когото много уважавам  ,поне казва това което му е на акъла и е искрен и освен това той е определен да замести дедо Максим.Така ,че недей се меси много много в делата на Църквата. ;)
Пази Боже и варди ако тоя стане патриарх. На момента щя мина в константинополския диоцез!
И да прав си че отместваме новината, спирам да спамя!

sirrio

 • Guest
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #57 on: October 07, 2010, 13:38 »
"Според информация от пресцентъра на МВР при обиските в домовете на имамите са открити голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред, издадени от фондация "Ал Уакф ал Ислями". Иззети са също и финансови документи за незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна."

А тази информация защо никой не я коментира? Явно ДАНС са намерили каквото са търсили и затова не е нужно да се прави от мухата слон. Или пресцентърът на МВР лъже?! Който е нарушил закона ще си понесе наказанието пък бил той и имам. Тази акция не е насочена срещу населението на трите села, а само срещу нарушителите на закона. Така че не е нужно да вдигате такава врява.

sirrio

 • Guest
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #58 on: October 07, 2010, 13:44 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Що не спреш със лаладжийството и се не поразкараш. Тук се опитват да ни вменят обществена вина ,а ти ще ми говориш за лични регресни искове.
Набеждаването дори и лично да е , съдът не може да го измие ,защото  никой не може да възстанови  на един човек съкратения живот.
Тук не става въпрос за един имам или ходжа, тук става въпрос за всички нас , а когато има отношение към всички нас значи става Въпрос за Възродителен и Наказателен процес срещу религиозната свобода на помаците в България.

Ти какво се опитваш да кажеш, че като си помак и мюсюлманин си над закона и никой не може да ти държи сметка за нищо ли? Щото току виж ще вземеш да се обидиш. Айде осъзнай се малко и не се самозабравяй.

Offline yusu

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 602
 • Gender: Male
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #59 on: October 07, 2010, 13:50 »


12:21
07.10.10
Четирима съпричастни към „Ал Уакф Ал Ислями”
автор(и): Труд онлайн, прочитания: 420, коментари: 0
Четирима съпричастни към „Ал Уакф Ал Ислями” Жители на благоевградското село Лъжница бяха обградили вчера агентите от ДАНС. Снимки Росен Калпачки
Четирима души от област Смолян са уличени като съпричастни към нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями", но сред тях няма арестувани. Тава заяви говорителят на Окръжна прокуратура - Смолян Недко Симов пред радио „Фокус".

Той обясни, че в област Смолян са извършени действия по претърсване и изземване на територията на три общини - Рудозем, Мадан и Доспат, като в община Рудозем са извършени претърсвания на два адреса.

Операцията е разрешена от съда, след като са му предоставени достатъчно аргументи, за да прецени, че са на лице такива предпоставки, което всъщност е законовото основание за извършване на акцията. Престъплението, за което е образувано досъдебното производство в Окръжна прокуратура - Смолян, е за ръководене или организиране на престъпна група.

„Това е сериозно и тежко престъпление и данните на прокуратурата към момента са свързани със съпричастността на лица към фондация „Ал Уакф Ал Ислями", която по информация от службите има връзка с терористични атаки, включително и тези от 11 септември 2001 г. в САЩ", обясни Симов.

Той добави, че действията на прокуратурата, ДАНС и МВР са били насочени изцяло към защитата на обществения интерес, включително и защитата на мюсюлманското общество в района. Конкретните действия се извършват само по отношение на лица, за които има данни, че са свързани с престъпна дейност, категоричен бе прокурорът и добави, че процесуално-следствените действия продължават.

И от четирите места е иззето голямо количество литература на арабски език, както и електронни носители и др. Предстои анализ на всички доказателства, като става дума за много информация, която трябва да се анализира от вещите лица, и след като се получи заключението им, ще стане ясно дали се съдържат радикални проповеди, има ли отклонение от традиционния ислям в България и т.н., за да се прецени дали четирите лица със своите действия са били съпричастни към дейността на фондацията.

„Твърде е рано да се каже дали от литературата в Смолянско има такава с радикални проповеди, защото при изземването не сме се запознали достатъчно добре с нея, но все пак е имало лица, които са били компетентни и са посочили кое да се изземе, но престои анализ", каза още говорителят на прокуратурата. Той още веднъж заяви, че делото съдържа класифицирана информация и по отношение на лицата, и по отношение на доказателствата.

"Основната причина за акцията в село Лъжница е свързана със срещата на вътрешните министри в Европа. Идеята е да се покаже, че се върши нещо", заяви районният мюфтия на Гоце Делчев Айдън Мохамед пред бТВ.

По думите му формата на брадата не е белег дали си част от ислямистка организация. В България хората носят бради, но това не означава, че са терористи, допълни той.

"Животът тук е спокоен. Ако се докаже, че в иззетите книги няма нищо, медиите, които пишат за нас, както и ДАНС, да дойдат да ни се извинят. Ще съдим ДАНС, ако литературата е безобидна", категоричен е Байрам Разманов, кмет на Лъжница.

Имамът на селото Мохамед Камбер заяви: „Не знам дали ДАНС имат причина да ме претърсват, но имаха заповед от прокуратурата. Това, което е иззето от дома ми, ще бъде проверено, и тогава ще стане ясно. Книгите, които ми иззеха, са известни книги, в които се тълкува Корана".

На въпрос дали участва в организация "Ал Уакф Ал Ислями" Камбер отговори с въпрос: „И вие сте чували за Левски и ЦСКА, но имате ли нещо общо с тях?".

Жителите на Лъжница обвиниха Недим Генджев за акцията срещу имама им‎. През лятото Върховният касационен съд възстанови Генджев на поста главен мюфтия, което предизвика протести на мюсюлмани.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
anything