Author Topic: Здраве  (Read 27287 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Здраве
« on: February 09, 2012, 19:29 »
Яжте лук всеки ден, за да сте здрави

от iNews.bg | 08.02.2012

Специалистите са категорични, че ежедневната консумация на лук помага за здравословното състояние на човек.

"Не мога да си представя света без лук" - това изказване принадлежи на известния готвач Джулия Чайлд.

Малко странно, но се оказва, че зеленчукът е познат като храна далеч в миналото – още преди 3500 г., което го прави един от "най-старите" зеленчуци, пише foxnews.

Но лукът е нещо повече от просто зеленчук - той е суперхрана, която остава между другото, незабелязана, като зеленчукът, който ни просълзява. А лукът предлага доста ползи, както за профилактика и лечение на много общи заболявания, включително различни видове рак, болести на сърцето, диабет тип 2, катаракта и още много други. Освен това лукът може да действа като мощен антибиотик.

Лук съдържат съединения, които са изключително полезни за здравето. Стотици научни изследвания доказват ползата за организма ни, за имунната ни система. Лукът дори може да пребори растежа на много видове тумори, както и да помогне за подобряване функциите на хормоните.

Установено е, че лукът понижава нивото на холестерола, инхибира втвърдяването на артериите, подобряват еластичността на кръвоносните съдове и помага за поддържане на нормално кръвно налягане.

Освен това, ако ограничите приема на мазнини и захари, за сметка на лука, лесно ще регулирате нивото на захарта и теглото си.

Затова специалистите съветват – яжте лук всеки ден. Независимо как го предпочитате – нарязан в салатата, сготвен със зеленчуци, с риба или месо, или на супа, винаги е полезен.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Ynt: Здраве
« Reply #1 on: February 09, 2012, 21:13 »
 Rahmie много хубаво че си отворила тази тема мисля че ще бъде полезна за нас.

Разширените вени трябва да се лекуват навреме

Лимонов сок с лъжичка мед действат много добре на разширените вени

Поне 30% от мъжете и 47% от жените страдат от разширени вени. Или болестта засяга около 2 милиона българи. Склонността към разширени вени се предава по наследство главно от майката, но от значение са и други фактори. Най-съществен е начинът на живот. Страдат предимно хора , които седят или стоят на едно място, както и работещите до източници на топлина.

Ако не се лекува венозната болест води до сигурна инвалидизация

Напредналата възраст и наднорменото тегло са допълнителни фактури. Пациентите идват с поставена диагноза, защото отоците и разширените вени се виждат – те усещат тежест, чувство на парене и затопляне в краката. Ако не се лекува венозната болест води до сигурна инвалидизация и съпътстващи заболявания – хипертония и сърдечна недостатъчност, тромбофлебит. Лошото е , че в началните си етапи тя се подценява.
Най-леката профилактика е почивката с поставяне на краката на високо и обливането им с хладка вода всяка вечер. Може да се използва и душ като се редуват топла и студена вода за свиване и отпускане на вените. Важно е да се консумират храни богати на витамини C и P. Много добър ефект има лимоновият сок с лъжичка мед. Може да се прима всяка сутрин 15-20 дни в месеца. Трябва да се носят еластични чорапи до и над коляното в зависимост от стадия на болестта. Те се обуват сутрин и се свалят преди лягане. Полезни са бягането, тенисът, туризмът. Лекарственото лечение включва различни медикаменти. Челен препарат сред тях е детралексът, който се приема леко от организма. Помага за поддържане на венозния тонус.
Оперативното лечение е за по-тежките случаи. То цели премахване на разширените вени с разрушен клапен апарат.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Re: Здраве
« Reply #2 on: February 10, 2012, 19:30 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Rahmie много хубаво че си отворила тази тема мисля че ще бъде полезна за нас.

Дано в тази тема имаме повече активност  :)!

ЗАМРАЗЕНИ ВИТАМИНИ

При съхраняване на храните чрез продължително варене или изсушаване загубите на витамини са големи. Най-добрите начини за запазване на витамините са охлаждането и замразяването на продуктите. Вече споменахме, че зеленчуците съдържат витамин A, B С, D и Е и минерални вещества, като фосфор, калций, калий и желязо. След откриването на витамините и на голямото им значение за човешкото здраве се обръща по-голямо внимание на суровите зеленчуци, като важно допълнение към храната. Те запазват качествата си най-добре охладени и замразени, а по-малко—стерилизирани или сушени. От гледна точка на хранителната стойност е важен и въпросът, как действат замразяването и няколко месечното съхраняване върху съдържанието на витамините, на минералните и на другите вещества в зеленчуците. Беше доказано, че загубата на витамин С при спанака, цветното зеле, зеления фасул и граха, съхранявани от 6 до 12 месеца при —18°С, е около 26%. При охлаждане, замразяване и бланширане загубата на витамин В2 (рибофлавин) при граха е 10 — 22%, при зеления фасул 4 —15%, а при спанака 30 — 45%. Витамин А (провитамин) не променя количеството си в съдържанието на пресните и на замразените зеленчуци. Незначителни загуби са установени при спанака. При витамин В (тиамин) загубите не превишават 20 % от първоначалното съдържание, т. е. при съхраняване чрез замразяване при —18°С за период от 6 до 12 месеца практически няма никаква загуба. При по-високи температури на съхраняване (10° С) се наблюдават по-големи загуби при всички видове зеленчуци. Изследванията показват също, че в замразените зеленчуци белтъчините, въглехидратите и минералните вещества почти не се променят. Следователно можем да направим извода, че при замразяване съдържанието на витамини в зеленчуците не намалява, а загубите от най-важните хранителни вещества са минимални.

from internet

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Re: Здраве
« Reply #3 on: February 10, 2012, 21:53 »
Ето какво представлява вредният стрес!

Да поговорим за вредния стрес. Това е стресът, който може да причини проблеми, възникващи под фор­ми на болести (примерно язви, свръхнапрегнатост, депресия). Какво представлява вредният стрес?

Предният стрес е: излишно душевно и физическо напрежение във вашия организъм, което създава душевни и физически проблеми. Какво знаем за вредния стрес? Вашият стрес може да създаде проблеми: Заболяване на сърцето Мигренни главоболия Кожни заболявания
Неприятности с храносмилането Нарушения на дейността на червата (колит) Вредни пристрастявания Гастритни язви Емоционални проблеми
Самоубийство Сексуални проблеми (импотентност Хипертензия (високо кръвно налягане) Астма Менструални смущенияНасилия (физически, словесни) Значение на контрола

Най-критичният фактор при преодоляването на стреса е контролът. Ако вие упражнявате някакъв контрол вър­ху стреса, на който сте подложен, той няма да ви въздейс­тва толкова силно, колкото ако не упражнявате никакъв контрол.

Ето няколко примерни ситуации, където липсата на контрол може да доведе до излишно напрежение върху организма:

Смърт на годеник/ца или близък приятел; сексуални проблеми/развод; неприятности в работата/загуба на работата; семейни/финансови проблеми; начало/край на приятелски връзки.

Запомнете, излишното физическо и душевно натовар­ване на тялото, което е причина за физически и душевни проблеми, се нарича вреден стрес.

А напрежението, което ни помага да посрещнем и пре­одолеем неприятните и болезнени ситуации, се нарича по­лезен стрес.

Човешките същества имат неповторимата способност да взимат безброй решения, срещани във всекидневието. Те разбират, че качеството на техния живот зависи от мъд­ростта на избора, който правят.
You are not allowed to view links. Register or Login

И един въпрос защо този сайт няма място за реклами.
Все пак ще пада по някой лев, пък и между нас има специялисти, като инжинери и т.н. а не само историци.

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Re: Здраве
« Reply #4 on: February 14, 2012, 16:03 »
Сгряващи тялото храни

Смразяващият студ навън забива ледени игли по цялото ни тяло още щом си покажем носа на открито, но има храни, които могат да стоплят организма отвътре.´

Ако включите следващите храни в менюто си, ви гарантираме, че тялото ви ще придобие сила и ще функционира ефективно при ниски температури.

Водата е жизненоважен елемент през всички сезони. Тя е важна за много процеси в тялото и дори в студеното време не трябва да забравяме да пием живителната течност.

Добавете в дневното си меню храни, които подпомагат функцията на бъбреците, за да може водата да бъде преработвана правилно – това са пълнозърнестите храни: просо, ечемик, елда, боб и соя, яжте и сладникави зеленчуци като моркови, ряпа, пащърнак, тиква и сладки картофи. Гъбите, цвеклото, репеят и водораслите пък предоставят пълноценни хранителни съставки.

Ядки и семена
Фъстъците и бадемите могат да сгреят тялото за дълго време. Семената също дават топлина – сусам, семки от тиква, копър. Някои от тях може да консумирате и самостоятелно, както и да ги добавяте в храната.

Подправки
Канела, карамфил, джинджифил и пипер – четири горещи подправки. Канелата се използва предимно в сладкишите, но може да си сложите и в чая. Джинджифилът и пиперът са чудесни пикантни добавки към всяко ястие, а карамфилът има антисептично действие, което не само придава свеж дъх в устата, но и убива опасните бактерии.

Мед
Медът е много ефективно средство за затопляне на тялото. Той е естествен подсладител, който може да използвате в топлите напитки, освен това има противовъзпалителни свойства. Добър е и за здравето на кожата.

Чесън и лукТ
е лесно се добавят към всяко ястие и не само загряват, но и са много полезни при настинка. Освен това намаляват и холестерола.

Хапвайте плодове и зеленчуци редовно, за да поддържате имунната система и кръвообращението във форма. През зимата е добре да ядете сготвени зеленчуци и то предимно кореноплодни, защото според специалистите тяхната термогенеза (топлината, която се отделя при преработка на храната в тялото) е по-добра.

Ако изядете 1 сладолед през зимата или изпиете 1 студена сода, организмът ви ще изхаби много енергия, за да ги „стопли” преди да ги смели, което няма да ви е от полза, когато навън всичко е вледенено.

Освен това, ако през зимата се чувствате по-гладни, не го отдавайте на въображението си – спадът на температурата наистина изостря апетита.

health.bg

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Re: Здраве
« Reply #5 on: February 14, 2012, 23:49 »
Засякоха седем болни от трихинелоза до Гоце Делчев

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Re: Здраве
« Reply #6 on: February 17, 2012, 10:00 »
Сушени плодове за добра перисталтика

Ако имате нередовен стомах, а не ви се пият лекарства, може да опитате сушени плодове, съветват семейните лекари.

Ошавът е полезен не само за перисталтиката, успешно може да замени следобедното или вечерно десертче, към което посягаме. Заменя и допълнителните витамини, които се пият през зимата, тъй като сушените плодове, ако не са обработвани допълнително със захар, са запазили полезните си вещества.

Не случайно някога нашите баби са ни варили компот само от шепа сушени плодове, хвърлени в гореща вода. Ако не ви се вярва, опитайте - шепа-две смокини например ще ви разходи до тоалетната само след 12 часа без да ви боли корем и да се чувствате некомфортно.

А малкото калории в плода гарантирано няма да ви се лепнат за бедрата.

health.bg

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Re: Здраве
« Reply #7 on: February 26, 2012, 20:08 »
Умните жени удължават живота на мъжете си

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline dodo

 • Member
 • **
 • Posts: 14
 • Gender: Male
Re: Здраве
« Reply #8 on: February 27, 2012, 14:15 »
Преди известно време имаше публикувана статия за един италиански лекар който лекувал с прясно мляко и сода.В  кой раздел мога да я открия.Благодаря предварително.

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: Здраве
« Reply #9 on: February 29, 2012, 19:07 »
Най-полезния начин на хранене, уравновесяващ хормоните в организма:

You are not allowed to view links. Register or Login

Интересни статии във връзка с темата: търсете интервюто на д-р Лулчев, самоизлекувал се чрез този начин на хранене.

Автор Бари Сиърс.

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Re: Здраве
« Reply #10 on: March 02, 2012, 14:43 »
Шафранът лекува и кожни възпаления

Шафранът е сред магическите подправки, на чиито полезни свойства човечеството се радва от хилядолетия
Шафранът е сред подправките с доказани ползи за целия човешки организъм. Тези, които са наясно с магическия ефект, който растението им, го добавят в ястията си с пиле, към рибата или ориза, а наситеният му цвят и специфичен вкус превръщат блюдото в приказка.

Малцина са обаче хората, които са наясно, че шафранът може да се използва и за лек. Освен вътрешно, като средство за подобряване на храносмилането и засилване на апетита, шафранът може да се използва и външно – като лек за различни кожни заболявания.

Противовъзпалителният ефект, който има пастата, приготвена от шафран, помага при ожулвания, при ухапвания от насекоми и при други кожни възпаления, като благодарение на нея лечението и заздравяването на кожата се ускорява неколкократно.
За приготвянето на въпросната шафранова паста е необходимо в блендер да се добави щипка от растението и малко вода или зеленчуково олио. След като се получи гъста паста, тя се нанася директно върху възпалените кожни участъци.
Трябва да споменем още, че шафранът е и естествен продукт, който повишава имунитета. В най-голяма степен това се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти, но полезните му свойства произтичат още от каротеноидите ликопен и кроцин, които възпрепятстват растежа на клетките на различни заболявания.

zdrave.bg

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae).

Шафранът произхожда от Предна и Мала Азия. Той е бил познат в Древния Египет няколко хиляди години преди новата ера. В Испания е бил пренесен от арабите през 10 век. Названието му идва от арабската дума “за-фран”, което означава - бъди жълт. Шафранът намира благоприятни условия за развитие в Испания, Франция, Иран и Крим! В миналото шафранът се е считал за “крал на растенията”. Цената му надвишавала тази на златото. Това никак не е чудно, тъй-като събирането на плодника на цветовете е доста трудоемка работа. За получаването на 1 кг готова продукция е необходимо да се обработят около 2000 цветове.

От там идва поговорката – “скъп като шафран”!from internet

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Re: Здраве
« Reply #11 on: March 07, 2012, 21:25 »
Dünyanın en faydalı 12 bitkisi

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
Re: Здраве
« Reply #12 on: March 07, 2012, 22:01 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Преди известно време имаше публикувана статия за един италиански лекар който лекувал с прясно мляко и сода.В  кой раздел мога да я открия.Благодаря предварително.
Мисля, че е тази статия !
Ракът е лечим!!! Лечение със сода – по Дейвид Айк
You are not allowed to view links. Register or Login

AZ

 • Guest
Re: Здраве
« Reply #13 on: March 11, 2012, 21:47 »
Половината болести ще се излекуват с... вода

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Re: Здраве
« Reply #14 on: March 16, 2012, 15:13 »
Авокадото замества антибиотиците
from internet

Авокадото е плод, който може да предпази от различни инфекции и да замести антибиотиците, предаде БГНЕС.

Авокадото съдържа естествено вещество, което елиминира бактериите - най-честата причина за инфекции в раните, особено след операция.

Водещият автор на изследването Джеймс Хелър от Университета в Копенхаген обясни, че за най-добър резултат може да комбинирате авокадото с традиционните антибиотици.

Установено е, че плодът предотвратява по-нататъшното размножаване на бактерии и по този начина спира прогресията на заболяването.

В Чили жителите използват листата на авокадото за лечение на рани. В бъдеще специалистите ще се опитат да създадат лекарство за борба с резистентните бактерии като стафилококи, които не се лекуват дори с антибиотици

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42