Български > История

Ислямизационният процес през XV—XVII в.

<< < (14/17) > >>

jordanova:
Никой не отрича,че помаците са на тези земи от векове. В първите векове тези земи са били под Римска власт и в продължение на няколко века са християнизирани народите, до 4 век всички са били християнизирани.  Римската империя се разпада, на западна и източна. Източната е Византия, ние вече сме под нейна власт. Религията продължава да е християнство, тя е политика, не виждам как помаците са се запазили и не са станали християни, особено тези в Родопите, които са близо до Константинопол.  Когато се създава Българската държава не е имало ислям още. Тези, които идват с Аспарух не са били мюсюлмани. В земите ни  няма от къде да има мюсюлмани. Ислямът се разпространява от арабите. Дори да е имало търговци араби, които са минавали по земите ни или са мисионерствали , за да твърдите ,че от тях сте получили исляма още преди да дойдат османлиите, чиято религия е исляма, не виждам как е станало това като се има впредвид колко много време е отнело налагането на християнството. По нагласа българите  са мистици, настроени към окултното. Османлиите идват 12 -13 век и от там където исляма е бил държавна религия. Може само да сме сигурни,че исляма идва при нас от тях. В най-ранните техни документи се четат български и християнски имена (правя разлика между двете, защото има имена, които са наложени от религията и такива, които нямат нищо общо с нея). В книгата са описани причините за разпространение на исляма сред местното християнско население. На мен ми става ясно защо има мюсюлмани на определени места, а на други няма. Аз разбрах защо в моя район никога не са живяли мюсюлмани, не е имало причина да се разселват колонизатори там, земите ни не са така плодородни както в някои други райони като Добруджа и Тракия. Не е имало солища, оризарници, занаяти , пренесени от османците. Хората са били земеделци и животновъди предимно, занаятите са по-леко развити. Разбрах ,че дядо ми е бил кожухар, единствен в селото и околните села и поради това е имал много поръчки и е шиел и ден и нощ, за да успява. Разбрах го случайно, знам че е бил майстор кожухар, защото съм виждала майсторското му свидетелство, но не знаех,че е единствен. Попитах от къде е имал пари, за да купи къща и земи в Шуменско ( доброволно е изселвал семейството си в Лудогорието) и така разбрах,че е работил много и ги е спечелил с шиене.
Аз приемам помаците каквито са и за равни, но не разбирам защо отричате ,че сте част от всички нас, защо не приемете факта, че сте ислямизирани българи, които са били преди това християни. Знаете ли,че в днешно време поради дългото атеистично време има българи, които не са кръстени и не изпълняват никакви църковни ритуали, но се причисляват като християни. Истината е,че българите не са фанатици в религията, която изповядват, те почти нищо не знаят и не се интересуват, но празнуват християнските празници, като въобще не влагат в това нещо повече освен повод за празнуване и трапези. Те продължават да изпълняват и езически обичаи, които нямат нищо общо с религията им. Аз си мисля,че ако българите християни имат нещо против мюсюлманите е точно това, че те имат непоносимост към всяка догма и религия, която налага ограничения на човешката свобода. Това ги възмущава, как в 21 век има хора, които живеят като в средновековието и това го виждат,че става от религията и затова вие си правите погрешни заключения,че българите мразят помаците и не ги приемат за равни, защото са мюсюлмани.

Hat:
Продължавай с търсенето и недей да ми се гневиш и да ми пишеш глупости,че едвали не ти си човека,който ще определи кой какъв  е ти  да не си сляпа или глуха иди поразходи се из Родопите виж живата действителност  и тогава сядай и пиши.Помисли малко върху въпроса,кота е писал книгата си Е.Радушев и точно какви османски архиви е ползвал да не би да са тези,които са изгорени.
--- Quote from: jordanova on October 28, 2011, 11:40 --- Няма защо да се правите на обидени и да ритате непрекъснато към каквато и да е информация, която не ви допада.

--- End quote ---
От вас скъпи съотечественици ние сме дамгосани,унижавани,мъчени  и какво ли още не и ни е омръзнало да се правим на обидени вече сме с гордо вдигнати чела,това трябва добре да разберете, цяла Европа и широкият свят са пред нас търсим щастието си кадето можем.Доказваме се като добри и трудолюбиви кадето и да сме има снимани филми и писани книги.
--- Quote from: jordanova on October 28, 2011, 11:40 --- Ако досега се говореше за насилствено ислямизиране, вече се говори за доброволно приет ислям от българите мюсюлмани, но на база архивите, преди не са разполагали с тях, в днешно време има обмен на документи между България и Турция  и все повече ще се допълват празнотите в историята и едни предположения ще се отхвърлят и ще се появяват нови.

--- End quote ---
Ти добре забелязваш деградиренето от насилствено към доброволно приемане на исляма интересното ще стане,когато се появят новите достоверни източници и как ще се попълнят празнотите в историята ни.Със сигурност тези неща ще се случат просто трябва да бъдеш търпелива.

jordanova:
Радушев е професор в Анкара, не знам точно кой университет. Тази книга беше посочена  за четене от тук, от модаратора с ник КараИбрахим. Дай други източници, аз чета всичко. Много съм обикаляла страната, ходила съм почти навсякъде, аз съм пешеходен турист и обожавам Родопите. Не се гневя, нито пиша глупости. Това съм прочела. Не определям никой, защото не е моя работа, а пиша само какво съм прочела. Ако ми представите друга книга и нея ще прочета. Но разликата е,че тези които четат се опират на прочетеното, а останалите си живеят в някакъв измислен свой свят, и си пишат за мечти. Едно е да го искаш, друго е да го постигнеш. Но знам,че всичко е по Божията воля! Аз имам много интересни обяснения за случилото се в миналото, но ги спестявам, намерила съм логиката и я следвам, досега не ми е изневерила. Но тук трябва да се намесят други науки, защото за мен историята е само факти и събития, а тълкуването трябва да се прави на друга основа.

KaraIbrahim:
 Йорданова,или не си чела внимателно,или си чела само това,което си искала да прочетеш.Бележките,които си извадила,излизат от всякакъв контекст и се получава едно добро подвеждане от твоя страна.
 Уважаеми съфорумци,прочетете сами книгата и сами си направете изводите относно излямизационния процес в Западните Родопи,а вероятно и не само там  ;) Авторът го е описал доста по-добре от Йорданова.

jordanova:
Да и аз препоръчвам да прочетат книгата. От посочения сайт има особености и не може да се копира и това ме ограничи в изваждането на повече информация. Нищо не съм си измислила, а извадих това, което на мен ми направи впечатление. Не успях да изчета последните 10 страници и при издирването на източника на друго място, пападнах в сайта на село Вълкосел, там има публикувани главите. Доверих им се, защото началото съвпадаше с това, което бях изчела от другия сайт. Първо влезте там и прочетете и тогава прелистете в посочения сайт. Само като съвет, защото съм написала за ограниченията от копиране и четене извън определено време, освен това аз имах големи проблеми със страниците и ми се налагаше да се връщам и търся непрекъснато, това го дължа на технически проблеми с мишката, но незнам. Аз не съм описала ислямизационния процес, защото не съм учен-изследовател, но за да не отделям много време още само набрах текста на бележките, които извадих от книгата. Постарах се да извадя всички причини, които са довели хората до смяна на религията.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version