Български > Дискусии
Надгробен камък от Разложко с арабски надпис от 1250 г.
Nazmi:
--- Quote from: mustafa_b on February 13, 2009, 11:30 ---Приятели, докато чакаме Шефкет да публикува снимки на камъка от с.Рибново, предлагам на вашето внимание следната находка от едно село на 12 км от гр.Разлог. Камъкът е изровен в частен имот - градина, а според думите на откривателя в селото няма джамия.
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3935&st=0
Годината се забелява съвсем четливо - 1250. Освен това не е отбелязана с "х", което означава, че не е по Хиджра. Текстът е на арабски език. Особено впечатление прави обозначението "ибн", което на арабски означава "син на". Това значи, че камъкът не е на старотурски, а на чист арабски език.
Моля за вашите мнения!
--- End quote ---
Коментарите на линка за наука.бг отговарят на много от въпросите тук!
mustafa_b:
--- Quote from: celestialwish on February 13, 2009, 12:30 ---Всъщност откога мюсюлманите започнаха да предпочитат "Христа" пред Хиджра?
Може би им повече им харесва как звучи "Христа"? Или?
И още нещо, че ми стана интересно:
Как така поставянето на хиксове до годините означава че не са по Хиджра?
Разкажи повече за това, защото примерно аз за пръв път чувам подобно нещо.
Дай линкове с повече информация по въпроса.
Би било хубаво да научим повече за това правило,
ако то наистина съществува.
--- End quote ---
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80
Приема се, че когато липсва обозначението "хиджра" /هِجْرَة/ става дума за стандартното летоброене /AD/.
Nazmi:
www.nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3935@st=0 Blagodarq za linka na mustafa_b, v komentarite" Nahodka v gradinata" sa se iskazali dosta hora,vkl i takiva koito znaqt arabski ezik,prochetete vsichki otzivi za tova i shte e po qsno na vsichki ni,spor shte ima i diskusii qsno e :)?
mustafa_b:
Sham не е случаен човек, а модератор във форума наука.бг и доколкото разбрах е сириец. Самият той твърди, че липсва обозначение за хиджра. Някой друг, освен Чечлията забелязва ли го?
Chechliya:
Шам (Руслан му е името на човека, Шам е старото име на Сирия) е много навътре с материала. И друг път е дискутирал подобни надписи. На мен все ми се струва, че това е знака за хиджра, а и след като момичето го е посочило, никой не е изказал мнение. Все пак има някаква мистерия покрай тоя камък. Иначе в Разлог (Мехомия) е имало много помаци, обаче при Кресненско-разложкото въстание са избити. В книгата на Арденски "Загаснали огнища" е описано как са били изгорени, даже и жените, а после в пепелта се виждали плитките им :(
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version