Български > История
Клането в Жижево - Да не се забравя.
musov:
На вниманието ви представям разказ за събитията в село Жижево през 1912-та, извършени от комити начело с Хаджи Мървак. Същите са извършвали след това и кланетата във Вълкосел, Црънча, Абланица и др.
Nazmi:
Musov,искам да те поздравя за историческите документи свързани със Чеча,и конкретно разказа по горе за с.Жижево.Това е напълно достоверно за гореспоменатите села- Жижево,Вълкосел,Абланица.. Бих допълнил село Туховище също.Било е изгорено от комитите от Сатовча и с.Долен.Селото докато е траело това е избягало извън селото на реката долу до Жижево. Помня разказите на по старите хора.В подкрепа на това имах документ от 1912 година изпратен до мен ot Chechliyata, и съм го препратил на Ерол Исметов,скоро ще го публикува.Документа е от есента на 1912 година от Архива в Благоевград,където ясно се виждат селата насила покръстени ,със сменени имена,опожарени,посочено е и с.Туховища. П.С:-Тъй като го препратих преди две седмици лично на Ерол а нямам Copy,след като влезне тук ще го помоля да ги публикива,те са три документа от 1912 година.
Сидхарта:
Нещо подобно се е случило и с Рибново, но документи нямам да побликувам ,знам от разказ на една стара жена-цитирам- "ошче и се видея кльоновету пу пулянето"-според мен събитията са от периода посочен по горе, но ще ми бъде интересно да науча повече за тези трагични събития.
husein:
Слушал съм историята на едно село Курудере,което сега не съществува,намира се до село Юруково.Знам, че жителите му са изклани от белички комити,ако има някъква информация нека се даде. Също от един човек миджо Шукри алахрахметейлесън от Белица,преди години ми разказа как е бил станал очевидец на убийството на героя шехид в песента "Между Белица и Баня" Джемал Кенански от Разлог.Убит след засада от комити, след като се прибирал от мевлюд в Белица.
YavuzaLp:
selamlar, acaba kaba taslak ne anlatılıyor burda. bi özet gecermisiniz.yazılar bulgarcamı pomakcamı. pomagım ama hiç bisey bilmiyorum işte kusurumuzada bakmayın:)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version