Български > История
Село Туховищa
Ерол:
--- Quote from: Chechliya on April 08, 2009, 17:49 ---Избища е на около един километър на юг от грницата, демек на около два километра на юг от Годешево. Шурдилово е точно срещу вашето село, дето има една долчина зад ей тая къщичка на снимката и от другата страна на баира. Манастир е като тръгнеш по Рата нагоре към Жижево, точно дето границата пресича Рата на изток има една река, та по реката. Там от землището на Туховища или Слащен се виждат едни ливади и едни тополи. Това са Манастирските тополи.
--- End quote ---
ама това са села в Гърция, ще е наи добре аз да ги снимам, защото няма кои друг да иска да отиде в гръцко.
Не съм се сетил да ги снимам, дори нямах възможност да отида в Гърция!
Nazmi:
Най-искрено Благодаря на Ерол и Cheshliya за безценното инфо за село Туховище,не го крия ,че е моето родно село.Ако имате повече,давайте! :)
Ерол:
--- Quote from: Nazmi on April 09, 2009, 14:25 --- Най-искрено Благодаря на Ерол и Cheshliya за безценното инфо за село Туховище,не го крия ,че е моето родно село.Ако имате повече,давайте! :)
--- End quote ---
аз сега принтирах всичкта ази информация, и подбирам което е за село Туховища, за да променя тъпата история която бях написал.
http://tuhovishta.hit.bg/history.html
като я напиша наново ще вклюза история, география, геология и малко филология, заедно с някои мои знания и някои други интересни факти! Благоадаря Чечлия за доставената информация, много е ценно това!
Nazmi:
Мерси Ерол,и аз имам инфо относно старинния диалект и говор на помаците от ГоцеДелчевско,и скоро ще ги публикувам,..а относно историята на с.Туховище отдавна е доказано,че е едно от най-старите помашки села в Чеча,документите на нашия съфорумник Chechliya тук само част от това.Сега пиша как стана насилственото промяна на имена през 1973 година,ще опиша всичко,бях дете но помня това![/color]
Nazmi:
Спомена е много стар,годината е 1972 декември 13 петък. Същата вечер падна много сняг над 50 см,и вечерта нашия комшия Юмер Рашидов/баща на Исуф-бояджията и Шейп беше починал. В същото време в кръчмата на селото моя дайчо Мехмед Касапов и амижата ми Хасан Летифов черпят командира на заставата в село Туховище с прякор Пухчо, имат план за бягство през граница разбрали,че се готви насилствена промяна на имена от местните "комунисти". Следват трагичните събития в Корница и Брезница,но самия факт ще опиша по късно!!!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version